Gezondheid

20 tips voor snel buikvet verbranden

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
February 27, 2024
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Persoon meet buikomtrek

Je wil graag van je buikje af. Maar hoe pak je dat nou het beste aan? Vaak zijn het juist de kleine dingen die het grootste verschil maken. Met een aantal simpele methodes kan jij namelijk makkelijk én snel je buikvet verbranden. In deze blog geven we je 20 tips die gegarandeerd helpen! 

 

1. Verminder je stress

Laten we beginnen met de tip die misschien wel het belangrijkste is: verminder je stress. Want wist je dat dit een van de grootste veroorzakers van buikvet is?

Als je gestrest bent, maakt je lichaam namelijk het stresshormoon cortisol aan. En dat stresshormoon zorgt er weer voor dat je meer vet opslaat in je buik [1]. Dat willen we natuurlijk niet, dus moeten we ons cortisol verlagen.

Met onze drukke levens is stress haast normaal geworden. Niet zo gek dus dat veel van ons last hebben van dat vervelende buikje. Door aan stressmanagement te doen, kan je hier gelukkig wel weer vanaf komen. Probeer bijvoorbeeld eens meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen

 

2. Doe cardio

Dit is waarschijnlijk de meest bekende tip voor buikvet verbranden. Maar het is dan ook een hele effectieve: doe eens wat vaker aan cardio.

Als we het over cardio hebben, bedoelen we trouwens gewoon vormen van lichaamsbeweging die je hart goed op gang brengen. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen, fietsen of zwemmen.

Deze soorten training zijn voor heel veel dingen goed. Ze helpen je conditie op te bouwen, geven je gezondheid een boost én helpen je buikvet te verliezen [2]. Genoeg redenen om een paar keer per week cardio te doen dus.

 

3. Voeg krachttraining toe aan je routine

Niet alleen cardio is een goede vorm van lichaamsbeweging. Eigenlijk mag krachttraining ook niet missen uit je routine [3].

Krachttraining is natuurlijk de meest bekende manier om spiermassa op te bouwen. En dat zorgt er niet alleen voor dat je er gezonder uit gaat zien.

Ook tijdens rust verbruiken je spieren namelijk veel energie. En je weet wat dat betekent: zo verbrand je zelfs vet als je niet aan het trainen bent. Ideaal, toch?

 

4. Ga op tijd naar bed

Oké, laten we eerlijk zijn. We leveren vaak best makkelijk een paar uurtjes van onze nachtrust in. Zeker als je ’s avonds lekker op de bank televisie zit te kijken is het verleidelijk om nog héél even langer te blijven zitten.

Maar als je buikvet wil kwijtraken, is dat misschien niet het beste idee. Genoeg slaap krijgen blijkt namelijk heel belangrijk te zijn voor als je wil afvallen [4]. Probeer dus echt op tijd naar bed te gaan, hoe lastig dat soms ook is.

Persoon ligt te slapen

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

5. Drink groene thee

Theeliefhebbers opgelet: het wordt tijd om meer groene thee te drinken. Niet alleen is dit drankje lekker en is het onmisbaar bij een momentje van ontspanning. Het ondersteunt ook nog eens de vetverbranding* [5].

 

6. Eet genoeg vezels

We hebben allemaal al wel eens gehoord dat vezels belangrijk zijn voor een gezond dieet en goede stoelgang. Maar voedingsvezels spelen ook nog eens een rol in je gewicht.

Voor wie buikvet wil verbranden, is het namelijk ook verstandig om voldoende vezels te eten [6]. Met voldoende bedoelen we trouwens minimaal 25 gram per dag.

Voeg meer groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten toe aan je dieet. Zo kom je aan die dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

 

7. Zorg dat je meer water drinkt

Hoeveel water drink jij op een dag? De meeste mensen komen bij lange na niet aan de nodige hoeveelheid. En dat is zonde. Water drinken is namelijk een van de makkelijkste manieren om vetverbranding op gang te brengen.

Als je water drinkt versnelt je metabolisme [7]. Met andere woorden: je gaat vet verbranden. En dat terwijl het water zelf geen calorieën bevat. Zo kan het je dus helpen bij het afvallen.

Probeer dus iedere dag minimaal 1,5 liter water te drinken. Dat is sowieso heel erg gezond voor je.

 

8. Drink minder alcohol

Over drinken gesproken, probeer minder alcohol te drinken. Tenzij je natuurlijk helemaal niet drinkt. In dat geval: goed bezig!

Een glaasje alcohol op zijn tijd kan natuurlijk geen kwaad. Je mag ook best genieten. Maar als je regelmatig drinkt, kan dat wel zorgen voor buikvet [8]. En dat is nou net wat we niet willen.

Probeer daarom minder alcohol te drinken en dit te beperken tot speciale gelegenheden.

Glazen alcohol

9. Voeg azijn toe aan je maaltijden

Azijn. De een is er gek op, de ander moet er niets van hebben. Voor de liefhebber hebben wij wel een leuke tip: voeg azijn toe aan je maaltijden. Het kan namelijk helpen bij buikvet verbranden [9].

Als je nog geen gerechten kent waar azijn in zit, is dit trouwens ook het perfecte moment om wat recepten op te zoeken. Misschien vind je wel een nieuwe favoriet. En anders is het sowieso leuk om eens wat nieuws te proberen.

 

10. Probeer minder suiker te eten

We know. Je hebt dit vast al vaker gehoord. Maar dat is ook niet voor niets, want minderen in suiker kan een groot verschil maken voor wie een platte buik wil krijgen [10].

Bij een suikerrijk dieet is de kans namelijk groot dat je een buikje krijgt. Afkicken van suiker is dan ook een supergoed idee als je snel buikvet wil verbranden. Ook je tanden zullen daar trouwens erg blij mee zijn.

 

11. Neem een ijsbad of koude douche

Brrr. Heb jij deze ijzige trend al wel eens geprobeerd? Een ijsbad of een koude douche is hartstikke goed voor je gezondheid. Maar niet alleen dat: het kan je ook helpen buikvet te verbranden.

Als je regelmatig het koude water instapt, gaat je lichaam namelijk wit vet omzetten in bruin vet [11]. En die vorm verbrandt meer energie. Zo zorgt een dagelijkse koude plens ervoor dat je de rest van de dag nog vet blijft verbranden.

 

12. Eet de juiste vetten

Vetten eten als je vet wil verbranden. Dat klinkt misschien een beetje tegenstrijdig. Maar gezonde vetten zijn juist goed voor je gezondheid. Daarmee bedoelen we trouwens onverzadigde vetten. Die vind je terug in producten zoals plantaardige olie, vette vis en avocado. 

Let alleen wel op voor transvetten. Deze soorten zijn namelijk niet alleen ongezond, maar kunnen ook zorgen voor buikvet [12]. Vooral in volle zuivel zitten veel transvetten. In magere en halfvolle varianten dan weer niet, dus kies liever hiervoor.

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Bakje kwark met Viteezy vitamines

13. Kook zelf

Als je buikvet wil verbranden is het een goed idee om zelf te gaan koken. Nu snappen we wel dat buiten de deur eten vaak hartstikke gezellig is – en daarom mag je dat ook zeker doen. Maar vooral als je vaak kant en klare maaltijden of fast food eet is een buikje haast onvermijdelijk.

Dit soort gerechten zitten vaak vol met allemaal ingrediënten die je helemaal niet nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan verborgen suikers. Ook hebben ze vaak meer calorieën dan zelf bereide maaltijden. Probeer daarom zo veel mogelijk zelf te koken, dan heb je zelf in de hand wat je allemaal eet.

 

14. Buikvet verbranden met wandelen

We hadden het eerder al even over cardio – zoals hardlopen. Maar wist je ook dat minder intensieve lichaamsbeweging je kan helpen om buikvet te verbranden? Wandelen blijkt namelijk ook ideaal te zijn voor wie wil afvallen [13].

Ga dus eens vaker een blokje om. Strek in de pauze even je benen. Of probeer je stappenteller iedere dag zo hoog mogelijk te laten oplopen. Hoe je het ook doet: iedere stap telt!

 

15. Tel je calorieën

Calorieën tellen, is dat niet heel veel werk? Dat hoeft dus helemaal niet. Het is namelijk niet per se nodig om iedere dag precies bij te houden wat je eet – al mag dat natuurlijk wel.

De tip die we je in ieder geval willen meegeven is om in ieder geval een paar dagen je calorieën te tellen. Zo krijg je namelijk een veel beter beeld van wat je op een dag eet en hoeveel er in je favoriete maaltijden zit. Dat bewustzijn kan je al een hele hoop helpen in de keuzes die je maakt qua voeding.

 

16. Eet meer eiwitten

Je hebt vast wel eens gehoord dat topsporters veel eiwitten eten. Maar zij zouden zeker niet de enige moeten zijn. Ook voor wie vet wil verbranden zijn eiwitten namelijk ideaal [14].

Eiwitten zijn sowieso een belangrijk onderdeel van een gebalanceerd dieet. Maar ze kunnen je ook helpen bij het afvallen. Ze geven je namelijk sneller een vol gevoel, waardoor je minder eet zonder trek te krijgen.

Eieren om buikvet te verbranden

17. Probeer intermittent fasting

Misschien heb je al wel eens van deze trend gehoord. Intermittent fasting wordt namelijk steeds populairder. En dat is niet voor niets. Naast alle gezondheidsvoordelen die het met zich meebrengt kan het namelijk ook helpen bij het afvallen [15].

Eigenlijk is het idee van intermittent fasting gewoon dat je voor langere periodes niet eet. De meest voorkomende methode is het 16/8 schema. Hierbij mag je 8 uur van de dag eten en vast je de andere 16 uur. Wat je in die 8 uur eet mag je verder zelf bepalen.

 

18. Stop met roken

Dat roken een ongezonde gewoonte is wist je vast en zeker al. Maar wist je ook dat het kan zorgen voor meer buikvet? [16]

Als je een strakke buik wil krijgen is het misschien dus een idee om te stoppen met roken. Dat is trouwens ook een stuk gezonder.

 

19. Focus niet te veel op plaatselijk vet verbranden

Je kan niet plaatselijk vet verbranden. Ook niet op je buik [17]. Wil je van je buikvet af? Dan is het dus belangrijk dat je je vooral focust op afvallen in zijn algemeen.

Bij veel mensen is de buik dan ook de plek waar het vet als laatste verdwijnt. Dus ben je goed op weg met afvallen maar doet je buik nog niet helemaal mee? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Met wat geduld komt ook dat vanzelf.

 

20. Probeer een eetschema voor buikvet verbranden

Voor sommige mensen kan het ook fijn zijn om een voedingsschema aan te houden voor buikvet verbranden. Hoewel dit zeker niet noodzakelijk is, kan het namelijk wat houvast geven.

Je kan dan wel het beste kiezen voor een schema wat is afgestemd op jouw persoonlijke doelen en gezondheid. Hiervoor is het een goed idee om naar een specialist te gaan.

* Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toekenning

Doe onze vitaminetestBekijk ons groene thee extract

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Westerbacka, J., Yki‐Järvinen, H., Vehkavaara, S., Häkkinen, A., Andrew, R., Wake, D., Seckl, J. R., & Walker, B. R. (2003). Body fat distribution and cortisol metabolism in healthy men: enhanced 5Β-reductase and lower cortisol/cortisone metabolite ratios in men with fatty liver. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 88(10), 4924–4931. https://doi.org/10.1210/jc.2003-030596

[2] Ross, R., Janssen, I., Dawson, J. D., Kungl, A., Kuk, J. L., Lo Fo Wong, S., Nguyen-Duy, T., Lee, S. J., Kilpatrick, K., & Hudson, R. (2004). Exercise‐induced reduction in obesity and insulin resistance in women: a randomized controlled trial. Obesity Research, 12(5), 789–798. https://doi.org/10.1038/oby.2004.95

[3] Hunter, G. R., Byrne, N. M., Sirikul, B., Fernández, J. M. G., Zuckerman, P. A., Darnell, B. E., & Gower, B. A. (2008). Resistance training conserves fat-free mass and resting energy expenditure following weight loss. Obesity, 16(5), 1045–1051. https://doi.org/10.1038/oby.2008.38

[4] Thomson, C. A., Morrow, K. L., Flatt, S. W., Wertheim, B. C., Perfect, M. M., Ravia, J. J., Sherwood, N. E., Karanja, N., & Rock, C. L. (2012). Relationship between sleep quality and quantity and weight loss in women participating in a weight-loss intervention trial. Obesity, 20(7), 1419–1425. https://doi.org/10.1038/oby.2012.62

[5] Zhang, Y., Yan, Y., Xu, L., Meguro, S., Hayashi, S., Katashima, M., Yasumasu, T., Wang, Q., & Li, K. (2012). Effects of catechin-enriched green tea beverage on visceral fat loss in adults with a high proportion of visceral fat: A double-blind, placebo-controlled, randomized trial. Journal Of Functional Foods, 4(1), 315–322. https://doi.org/10.1016/j.jff.2011.12.010

[6] Slavin, J. L. (2005). Dietary fiber and body weight. Nutrition, 21(3), 411–418. https://doi.org/10.1016/j.nut.2004.08.018

[7] Stookey, J. D., Constant, F., Popkin, B. M., & Gardner, C. D. (2008). Drinking water is associated with weight loss in overweight dieting women independent of diet and activity. Obesity, 16(11), 2481–2488. https://doi.org/10.1038/oby.2008.409

[8] Schröder, H., Morales-Molina, J. A., Bermejo, S., Barral, D., Mándoli, E. S., Grau, M., Guxens, M., De Jaime Gil, E., Álvarez, M. D., & Marrugat, J. (2007). Relationship of abdominal obesity with alcohol consumption at population scale. European Journal of Nutrition, 46(7), 369–376. https://doi.org/10.1007/s00394-007-0674-7

[9] Choi, J., Kim, M., Yeo, S., & Kim, S. (2020). Short-term Cudrania tricuspidata fruit vinegar administration attenuates obesity in high-fat diet-fed mice by improving fat accumulation and metabolic parameters. Scientific Reports, 10(1). https://doi.org/10.1038/s41598-020-78166-9

[10] Morenga, L. T., Mallard, S. R., & Mann, J. (2012). Dietary sugars and body weight: systematic review and meta-analyses of randomised controlled trials and cohort studies. The BMJ, 346, e7492. https://doi.org/10.1136/bmj.e7492

[11] Søberg, S., Löfgren, J., Philipsen, F. E., Jensen,M., Hansen, A. E., Ahrens, E., Nystrup, K. B., Nielsen, R. D., Sølling, C.,Wedell‐Neergaard, A., Berntsen, M., Loft, A., Kjær, A., Gerhart-Hines, Z.,Johannesen, H. H., Pedersen, B. K., Karstoft, K., & Schéele, C. (2021). Altered brown fat thermoregulation and enhanced cold-induced thermogenesis in young, healthy, winter-swimming men. Cell Reports Medicine, 2(10), 100408. https://doi.org/10.1016/j.xcrm.2021.100408

[12] Mozaffarian, D., Pischon, T., Hankinson, S. E., Rifai, N., Joshipura, K., Willett, W. C., & Rimm, E. B. (2004). Dietary intake of trans fatty acids and systemic inflammation in women. The American Journal of Clinical Nutrition, 79(4), 606–612. https://doi.org/10.1093/ajcn/79.4.606

[13] Richardson, C. R., Newton, T. L., Abraham, J. J., Sen, A., Jimbo, M., & Swartz, A. M. (2008). A meta-analysis of pedometer-based walking interventions and weight loss. Annals of Family Medicine, 6(1), 69–77. https://doi.org/10.1370/afm.761

[14] Leidy, H. J., Clifton, P. M., Astrup, A., Wycherley, T. P., Westerterp-Plantenga, M. S., Luscombe-Marsh, N. D., Woods, S. C., & Mattes, R. D. (2015). The role of protein in weight loss and maintenance. The American Journal of Clinical Nutrition, 101(6), 1320S-1329S. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.084038

[15] Heilbronn, L. K., Smith, S. M., Martin, C. K., Anton, S. D., & Ravussin, E. (2005). Alternate-day fasting in nonobese subjects: effects on body weight, body composition, and energy metabolism. The American Journal of Clinical Nutrition, 81(1), 69–73. https://doi.org/10.1093/ajcn/81.1.69

[16] Clair, C., Chioléro, A., Faeh, D., Cornuz, J., Marques‐Vidal, P., Paccaud, F., Mooser, V., Waeber, G., & Vollenweider, P. (2011). Dose-dependent positive association between cigarette smoking, abdominal obesity and body fat: cross-sectional data from a population-based survey. BMC Public Health, 11(1). https://doi.org/10.1186/1471-2458-11-23

[17] Vispute, S., Smith, J. D., LeCheminant, J. D., & Hurley, K. S. (2011). The effect of abdominal exercise on abdominal fat. The Journal of Strength and Conditioning Research, 25(9), 2559–2564. https://doi.org/10.1519/jsc.0b013e3181fb4a46

Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 27 februari 2024. 

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
GezondheidStofwisseling versnellen? 8 praktische tips

Wist je dat je gemakkelijk zelf je stofwisseling kan versnellen? Ontdek hier hoe je dat doet met onze 8 tips!

Joy van Haelen

June 28, 2024

GezondheidStress symptomen: 12 tekenen dat je gestrest bent

We hebben allemaal wel eens stress. Soms zelfs ongemerkt. Lees hier de meest voorkomende stress symptomen!

Joy van Haelen

May 22, 2024

GezondheidDit zijn de voor- en nadelen van een ijsbad nemen

Steeds meer mensen nemen een koud bad. Wat zijn nou de voor- en nadelen van een ijsbad? Lees alles wat je moet weten in deze blog.

Joy van Haelen

May 22, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending