Gezondheid

Stofwisseling versnellen? 8 praktische tips

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
June 28, 2024
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Persoon gaat hardlopen om stofwisseling te versnellen

En snellere stofwisseling. Dat klinkt voor veel mensen als een droom. Maar wat nou als wij jou vertellen dat je dit makkelijk zelf kan waarmaken? Wij hebben namelijk 8 praktische tips waarmee je je stofwisseling kan versnellen.

 

1. Drink meer water

Hoeveel liter water drink jij op een dag? We weten allemaal wel dat we dagelijks minimaal 2 liter moeten drinken. Maar veel mensen komen daar bij lange na nog niet aan. En dat is dus hartstikke zonde.

Niet alleen is water drinken goed voor je gezondheid, het kan ook nog eens je stofwisseling versnellen [1]. Daar hoef je verder niets voor te doen: alleen een aantal extra glazen per dag drinken doet al een hoop. Makkelijker kunnen we het haast niet maken, toch?

 

2. Doe aan krachttraining

Nog zo’n gezonde gewoonte: naar de sportschool gaan. En je raadt het al, dat heeft ook weer een positieve invloed op je stofwisseling.

Niet alleen tijdens het krachttrainen zelf versnelt je stofwisseling. Ook in rust heb je hier nog plezier van. De extra spiermassa die je opbouwt verhoogt namelijk je metabolisme. Zo werkt dat uurtje in de sportschool ongemerkt dus nog veel langer door!

Persoon schenkt glas water in

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

3. Neem regelmatig een ijsbad

Brrr. Je hebt vast wel eens van deze koude trend gehoord: ijsbaden. Misschien is het niet de meest ontspannende bezigheid. Maar regelmatig in een koud bad stappen kan er dus wel voor zorgen dat je stofwisseling versnelt.

Als je vaak de kou trotseert, zet je lijf wit vet namelijk om in bruin vet [2]. En bruin vet is dus de gezonde soort. Deze vetsoort verbrandt ook nog eens meer calorieën dan wit vet.

Geen bad tot je beschikking? Geen probleem. Je kan natuurlijk ook gewoon onder de koude douche stappen. Of de temperatuur voor een paar minuten terugdraaien als je klaar bent met je gebruikelijke douche. Net zo makkelijk.

 

4. Ga wat vaker staan

Veel van ons zijn er schuldig aan: hele dagen zittend doorbrengen. Niet alleen jijzelf wordt daar lui van, je stofwisseling dus ook. Tijd om eens wat vaker op te staan. Zo blijf je lekker wakker én breng je je stofwisseling goed op gang [3].  

 

5. Drink minder alcohol

Dat alcohol niet gezond is weten we nu wel. Maar wist je ook dat het invloed heeft op je stofwisseling? Echt waar: je favoriete drankje kan je stofwisseling namelijk vertragen.

Een glaasje op zijn tijd moet natuurlijk kunnen. Probeer er in ieder geval geen gewoonte van te maken om iedere dag te drinken. Dan hou je het trouwens ook nog eens extra lekker als je het wél doet.

Glazen met alcohol

6. Eet meer eiwitten

Eiwitten, zijn die niet alleen belangrijk als je spieren wil opbouwen? Nee hoor, deze voedingsstoffen doen namelijk nog veel meer voor je lijf dan dat.

Zo zorgt het eten van eiwitten er bijvoorbeeld ook voor dat je stofwisseling net een tandje sneller gaat werken. Het kost je lichaam namelijk best wel wat energie om eiwitten af te breken.

 

7. Slaap voldoende

Zeker als je een drukke agenda hebt schieten de nodige uurtjes slaap er soms een beetje bij in. Vervolgens word je wakker zonder energie en met een nukkig gevoel. En er gebeurt nóg iets als je niet genoeg slaapt. Juist ja: je stofwisseling vertraagt [4].

Zorg er dus voor dat je iedere nacht voldoende uurtjes slaap pakt. Dat is niet alleen fijner voor jezelf, maar ook nog eens voor de mensen om je heen. Win-win dus!

 

8. Beweeg meer

De meest bekende manier om je stofwisseling te versnellen is door meer te bewegen. En daarmee bedoelen we niet per se dat je actief moet gaan sporten – al mag dat natuurlijk wel. Alle kleine beetjes helpen.

Loop bijvoorbeeld eens wat vaker naar de kraan om een glaasje water te pakken. Of neem de trap in plaats van de lift. Die kleine dingen lijken misschien geen verschil te maken, maar alles samen doet stiekem toch een hele hoop.

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Doe onze vitaminetest

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Stookey, J. D., Constant, F., Popkin, B. M., & Gardner, C. D. (2008). Drinking water is associated with weight loss in overweight dieting women independent of diet and activity. Obesity, 16(11), 2481–2488. https://doi.org/10.1038/oby.2008.409 

[2] Søberg, S., Löfgren, J., Philipsen, F. E., Jensen,M., Hansen, A. E., Ahrens, E., Nystrup, K. B., Nielsen, R. D., Sølling, C.,Wedell‐Neergaard, A., Berntsen, M., Loft, A., Kjær, A., Gerhart-Hines, Z.,Johannesen, H. H., Pedersen, B. K., Karstoft, K., & Schéele, C. (2021). Altered brown fat thermoregulation and enhanced cold-induced thermogenesis in young, healthy, winter-swimming men. Cell Reports Medicine, 2(10), 100408. https://doi.org/10.1016/j.xcrm.2021.100408 

[3] Kono, H., Furuta, K., Sakamoto, T., & Ueda, S. (2023). Effects of standing after a meal on glucose metabolism and energy expenditure. International Journal of Environmental Research and Public Health, 20(20), 6934. https://doi.org/10.3390/ijerph20206934 

[4] McHill, A. W., & Wright, K. P. (2017). Role of sleep and circadian disruption on energy expenditure and in metabolic predisposition to human obesity and metabolic disease. Obesity Reviews, 18(S1), 15–24. https://doi.org/10.1111/obr.12503 

 

Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 28 juni 2024. 

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
GezondheidStofwisseling versnellen? 8 praktische tips

Wist je dat je gemakkelijk zelf je stofwisseling kan versnellen? Ontdek hier hoe je dat doet met onze 8 tips!

Joy van Haelen

June 28, 2024

GezondheidStress symptomen: 12 tekenen dat je gestrest bent

We hebben allemaal wel eens stress. Soms zelfs ongemerkt. Lees hier de meest voorkomende stress symptomen!

Joy van Haelen

May 22, 2024

GezondheidDit zijn de voor- en nadelen van een ijsbad nemen

Steeds meer mensen nemen een koud bad. Wat zijn nou de voor- en nadelen van een ijsbad? Lees alles wat je moet weten in deze blog.

Joy van Haelen

May 22, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending