Een platte buik. Wie wil dat nou niet? Toch lijkt het vaak een moeilijk haalbaar doel. Terwijl dat eigenlijk best meevalt! Je moet vooral gewoon weten hoe je het moet aanpakken. Daarom leggen wij je alle ins en outs uit om een platte buik te krijgen.
Hoe krijg je een platte buik?
Er zijn drie dingen die een rol spelen bij het krijgen van een platte buik. Als eerste is het belangrijk dat je goed eet. Daarnaast moet je genoeg bewegen om vet te verbranden: bepaalde vormen van cardio zijn ideaal. Als laatste zijn er nog specifieke oefeningen die je kan doen om je buikspieren te trainen.
En geen paniek hoor! We zullen je al deze dingen haarfijn uitleggen in de rest van de blog. Zo word jij een expert in het krijgen van een slanke middel. Laat dat buikvet maar als sneeuw voor de zon verdwijnen. Je zal zien dat het eigenlijk makkelijker is dan je denkt.
Platte buik krijgen door voeding
Dit is misschien wel de belangrijkste factor: je voeding. Om een platte buik te krijgen is het verstandig om meer vezels, eiwitten, groenten en fruit te eten. Suikers kan je daarentegen beter beperken. Ook is het belangrijk om iedere dag minimaal 1,5 liter water te drinken.
Ieder van deze voedingsstoffen heeft namelijk voordelen bij het gezond afvallen. Helaas is het niet mogelijk om plaatselijk vet te verbranden [1]. Daarom kan het een goed idee zijn om gewoon wat kilo’s kwijt te raken. Dan verdwijnt je buikvet namelijk vanzelf.
Energy Bundel Meer dan 100.000 keer verkocht
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Eet meer groenten en fruit
Laten we eerst even een verkeerd beeld de wereld uit helpen. Veel mensen denken namelijk dat ze alleen maar groenten en fruit mogen eten als ze een strakke buik willen krijgen. En dat is dus totaal niet waar.
Maar groenten en fruit kunnen je wel helpen bij het afvallen [2]. Ze zitten namelijk vol met vocht en bevatten relatief weinig calorieën. Zo zorgen ze ervoor dat je je sneller vol voelt zonder dat je veel extra calorieën binnenkrijgt.
Daarnaast zijn groenten en fruit sowieso erg gezond voor je. Probeer zo veel mogelijk verschillende soorten toe te voegen aan je dieet, dan loop je geen vitamines en mineralen mis. Wij zeggen altijd: probeer alle kleuren van de regenboog te eten. Dat ziet er ook nog eens gezellig uit op je bord.
Kies voor vezelrijke voeding
Jep, je moet vezels eten. Dat is dat stofje wat je onder andere in volkorenbrood vindt. Veel mensen hebben wel eens gehoord dat vezels belangrijk zijn voor een goede stoelgang. Maar ze doen nog veel meer dan dat.
En we hadden het natuurlijk al verklapt: één van de voordelen van voedingsvezels is dat ze je kunnen helpen bij het afvallen [3]. Probeer daarvoor minimaal 30 gram vezels per dag te eten.
Bekende bronnen van vezels zijn natuurlijk volkorenproducten. Vervang je normalen pasta dus eens voor een volkorenvariant en neem tussen de middag een volkoren boterham. Maar ook groenten, fruit, noten, peulvruchten en zaden zijn goede toevoegingen aan je dieet.
Verminder je suikers
Deze zag je natuurlijk al aankomen: het wordt misschien tijd om te minderen met de suikers. Naast het feit dat snoep en chocolade sowieso niet gezond zijn, helpen ze je ook niet bij het krijgen van een platte buik [4].
Dat betekent natuurlijk niet dat je jezelf helemaal van al het lekkers op de wereld moet onthouden. Maar probeer in ieder geval te minderen.
Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor suikervrije varianten – daar zijn tegenwoordig gelukkig veel opties voor. Maar ook jezelf onder controle houden als je iets lekkers wil eten kan een hoop doen.
Heb je zin in een chocolaatje? Moet kunnen. Maar zorg er dan wel voor dat je er bijvoorbeeld iets gezonds naast eet. Zo heb je je lekkers gehad én heb je een vol gevoel. Dan is de drang om die hele reep op te eten gelijk een stuk minder.
Eet meer eiwitten
Eiwitten, dat is toch vooral belangrijk voor mensen die heel actief krachtsporten? Nee hoor. Ze kunnen je namelijk ook helpen bij het krijgen van een platte buik [5].
Door meer eiwitten toe te voegen aan je dieet, voel je je namelijk sneller vol. Daarnaast heb je ze natuurlijk ook gewoon nodig om je lichaam fit en gezond te houden.
Eet dus eens een lekker bakje yoghurt bij de lunch. Of kies voor een handje nootjes als snack. Er zijn genoeg keuzes wat betreft eiwitrijke voeding, dus voor ieder wat wils.
Energy Bundel
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Sharon A.
Orthomoleculair therapeut
Remko K.
Cardioloog en onderzoeker
Drink genoeg water
Hoeveel water drink jij op een dag? Als je antwoord lijkt op: ‘ik drink heel af en toe wel een glaasje water’, wordt het tijd om daar wat mee te doen.
Water drinken kan je namelijk helpen bij het afvallen [6]. Water versnelt namelijk je metabolisme – waardoor je dus meer calorieën verbrandt. Ook is het natuurlijk een goed alternatief op veel andere drankjes, omdat het zelf geen calorieën bevat.
Afvallen door water te drinken: makkelijker wordt het niet, toch? Zorg er dus voor dat je iedere dag in ieder geval 1,5 liter water drinkt. Dat zijn zo’n 6 glazen.
Platte buik krijgen door te bewegen
Als je een platte buik wil krijgen is het dus belangrijk om wat vet te verliezen. Wanneer val je af? Juist: als je meer verbrandt dan je eet. Nou kan je natuurlijk minder gaan eten, maar het is ook gewoon een optie om meer te bewegen. Zo verbrand je namelijk gemakkelijk wat extra calorieën.
En dat is waar cardio om de hoek komt kijken. Hardlopen, fietsen of touwtjespringen helpen bijvoorbeeld heel goed bij het afvallen [7]. Deze vormen van beweging helpen je niet alleen vet te verbranden, ze kunnen ook nog eens je conditie opbouwen. Twee vliegen in één klap dus.
Je hoeft trouwens helemaal niet zo intensief te sporten om kilootjes kwijt te raken. Je kan namelijk ook afvallen door te wandelen [8]. Het belangrijkste is vooral dat je gewoon meer beweegt.
Platte buik krijgen met oefeningen
En hoe zit dat dan met buikspieroefeningen? Helpen die je niet ook om een platte buik te krijgen? Jazeker. Al moeten we er natuurlijk wel bijzeggen dat je ze pas gaat zien als je een niet al te hoog vetpercentage hebt.
Neemt natuurlijk niet weg dat het een goed idee is om wat buikspieroefeningen aan je routine toe te voegen. Ze maken je buikspieren niet alleen sterker, maar kunnen je ook wat meer definitie geven. Precies wat je wil hebben als je naar een platte buik toewerkt.
Buikspieroefeningen
Laten we eerst beginnen met de meest bekende techniek: je reguliere buikspieroefeningen. Hier zijn tal van verschillende opties voor. Denk bijvoorbeeld aan crunches, leg raises of planks. Kies drie buikspieroefeningen uit en doe deze twee keer per week voor het beste resultaat.
Weet je niet zo goed hoe je dit het beste kan doen? Dan kan je natuurlijk ook even op YouTube een training opzoeken. Er zijn namelijk genoeg video’s te vinden waarbij je mee kan doen met de oefeningen die je op je scherm ziet. Ideaal dus voor beginners.
Stomach vacuums
Een iets minder bekende oefening die superbelangrijk is voor een platte buik: de stomach vacuum. Met deze oefening train je niet je six pack, maar de spier die hieronder zit.
Deze spier – de transversus abdominis – loopt helemaal om je middel heen als een soort corset. Wat gebeurt er als je hem traint? Dan trekt hij je buik meer naar binnen. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat deze techniek je buikomvang kan verminderen [9].
Het is een beetje een aparte oefening waar je wel wat op moet oefenen. Ken je dat gevoel hoe je je buik intrekt als je koud water inloopt – als je gaat zwemmen bijvoorbeeld? Dat is eigenlijk wat je wil doen. Net alsof je je navel naar je rug toe trekt.
Als je je buik helemaal naar binnen hebt getrokken, probeer je dit 30 seconden lang vast te houden. Doe dit iedere week 10 seconden langer. Herhaal deze oefening in ieder geval 3 keer per dag, dat hoeft niet per se achter elkaar te zijn.
Kan je een platte buik krijgen zonder te sporten?
Ben je niet zo gek op sporten? Dan zit je waarschijnlijk met de brandende vraag of je ook een platte buik kan krijgen zonder te sporten. En ja hoor: dat kan gewoon. Uiteindelijk gaat het er namelijk alleen maar om dat je meer calorieën verbrandt dan dat je eet.
Besluit je om niet te gaan sporten? Dan is het dus belangrijk om minder te gaan eten. Let dan dus extra op je voeding en zorg ervoor dat je lekker veel water blijft drinken.
Het snelste resultaat zal je natuurlijk wel zien als je in ieder geval één vorm van lichaamsbeweging doet. Al loop je iedere dag maar een klein stukje. Alle kleine beetjes helpen je om je doel te bereiken.
Snel een platte buik krijgen doe je zo
Om snel een platte buik te krijgen zijn er drie dingen belangrijk. Als eerste je voeding: eet genoeg vezels, eiwitten, groenten en fruit. Daarnaast is het belangrijk om genoeg te bewegen. Voeg als laatste nog een aantal specifieke oefeningen toe om je buik te trainen.
Referenties
[1] Vispute, S., Smith, J. D., LeCheminant, J. D., & Hurley, K. S. (2011). The effect of abdominal exercise on abdominal fat. The Journal of Strength and Conditioning Research, 25(9), 2559–2564. https://doi.org/10.1519/jsc.0b013e3181fb4a46
[2] Rolls, B. J. Ello-Martin, J. A. & Tohill, B.C. (2004). What can intervention studies tell us about the relationship between fruit and vegetable consumption and weight management? Nutrition Reviews, 62(1), 1-17. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2004.tb00001.x
[3] Slavin, J. L. (2005). Dietary fiber and body weight. Nutrition, 21(3), 411–418. https://doi.org/10.1016/j.nut.2004.08.018
[4] Morenga, L. T., Mallard, S. R., & Mann, J. (2012). Dietary sugars and body weight: systematic review and meta-analyses of randomised controlled trials and cohort studies. The BMJ, 346, e7492. https://doi.org/10.1136/bmj.e7492
[5] Leidy, H. J., Clifton, P. M., Astrup, A., Wycherley, T. P., Westerterp-Plantenga, M. S., Luscombe-Marsh, N. D., Woods, S. C., & Mattes, R. D. (2015). The role of protein in weight loss and maintenance. The American Journal of Clinical Nutrition, 101(6), 1320S-1329S. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.084038
[6] Stookey, J. D., Constant, F., Popkin, B. M., & Gardner, C. D. (2008). Drinking water is associated with weight loss in overweight dieting women independent of diet and activity. Obesity, 16(11), 2481–2488. https://doi.org/10.1038/oby.2008.409
[7] Ross, R., Janssen, I., Dawson, J. D., Kungl, A., Kuk, J. L., Lo Fo Wong, S., Nguyen-Duy, T., Lee, S. J., Kilpatrick, K., & Hudson, R. (2004). Exercise‐induced reduction in obesity and insulin resistance in women: a randomized controlled trial. Obesity Research, 12(5), 789–798. https://doi.org/10.1038/oby.2004.95
[8] Richardson, C. R., Newton, T. L., Abraham, J. J., Sen, A., Jimbo, M., & Swartz, A. M. (2008). A meta-analysis of pedometer-based walking interventions and weight loss. Annals of Family Medicine, 6(1), 69–77. https://doi.org/10.1370/afm.761
[9] Marta, M., Sáez, Á., Rebullido, T. R., Chulvi‐Medrano, I., & Soidán, J. L. G. (2016). Can an eight-week program based on the hypopressive technique produce changes in pelvic floor function and body composition in female rugby players? Retos, 30(5). https://www.researchgate.net/publication/296195440_Can_an_eight-week_program_based_on_the_hypopressive_technique_produce_changes_in_pelvic_floor_function_and_body_composition_in_female_rugby_players
Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 21 februari 2024.
Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Een powernap kan ideaal zijn voor wat extra focus en energie. Maar hoe doe je eigenlijk het perfecte dutje? Lees hier de do’s en don’ts.
Joy van Haelen
May 22, 2024
Op sommige dagen ben je nou eenmaal écht heel erg moe. Hoe blijf je wakker bij extreme vermoeidheid? Lees hier onze 15 tips.
Joy van Haelen
May 22, 2024
Een droge hoofdhuid kan voor vervelende klachten zorgen, zoals schilfertjes of jeuk. Ontdek hier hoe je ervan afkomt.
Joy van Haelen
May 16, 2024