Jezelf in het zweet werken in de sportschool. Dat is waar veel mensen aan denken als we het hebben over gewicht verliezen. Maar wist je dat je ook gewoon kan afvallen door te wandelen? Ja hoor, echt waar! In deze blog gaan we kijken naar de verschillende feiten en fabels rondom lopend afvallen.
1. Feit: je kan afvallen door te wandelen
Laten we dan maar beginnen met het belangrijkste feit: je kan wel degelijk afvallen door te wandelen [1]. Veel mensen denken dat je per se op hoge intensiteit moet trainen om gewicht te verliezen. En natuurlijk kan dat ook heel goed werken. Maar voor wie het liever bij lage impact trainingen houdt is lopen ideaal.
Het maken van een wandeling is dan ook een van de meest toegankelijke manieren van bewegen. Je hebt er helemaal niets voor nodig en je hoeft er niet voor naar de sportschool. Trek je schoenen aan, stap de deur uit en je bent klaar om te gaan. Wel zo makkelijk, toch?
2. Feit: je verbrandt ruim 100 calorieën met een half uur wandelen
Net zoals bij elke andere vorm van beweging verbrand je tijdens het lopen calorieën. En dat is precies waarom het zo effectief is als je wil afvallen.
Hoe veel calorieën verbrand je dan tijdens het wandelen? Dat hangt voor een deel af van je lichaamsgewicht. Hoe zwaarder je bent, hoe meer je verbrandt. Maar ook als je niet veel weegt kost een wandeling je al aardig wat energie. Als je een half uur lang 5 km/u loopt verbrand je namelijk 100-180 calorieën.
Energy Bundel Meer dan 100.000 keer verkocht
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
3. Fabel: je moet minimaal 10.000 stappen per dag zetten
Eigenlijk zit deze stelling een beetje tussen feit en fabel in. 10.000 stappen per dag zetten is namelijk hartstikke gezond en een mooi streven. Maar het is niet zo dat dit een minimaal aantal is om af te vallen [2].
Het doel van 10.000 stappen geeft voor veel mensen dan ook een hoge drempel om te beginnen met lopen. En dat is zonde! Iedere stap die je zet telt namelijk mee – niet alleen het aantal stappen boven de 10.000.
Daarnaast hoef je je ook écht niet zo te focussen op het stappentellen. Als je bijvoorbeeld het doel voor jezelf stelt om iedere dag een half uur te lopen is dat ook een goed streven.
4. Feit: wandelen is goed voor buikvet
Veel mensen vallen af omdat ze buikvet willen verbranden. En goed nieuws: wandelen kan je daarbij helpen. Als je afvalt verbrand je natuurlijk sowieso vet, niet alleen op je buik. Maar uit onderzoek is wel gebleken dat mensen die dagelijks veel stappen zetten ook echt specifiek een kleinere middelomtrek krijgen [3].
En dat is goed nieuws voor degenen die iedere dag met tegenzin hun buikspieroefeningen doen om vet te verbranden. Begrijp ons niet verkeerd – die oefeningen zijn ook hartstikke goed voor je. Maar weet dus dat er nog meer manieren zijn om van je buikvet af te komen. Zo moeilijk hoeft het helemaal niet te zijn.
5. Fabel: je moet wandelen voor je ontbijt als je wil afvallen
Dat je per se voor je ontbijt moet wandelen voor het afvallen is een fabel. Lopen op nuchtere maag heeft zowel voor- als nadelen en is niet voor iedereen weggelegd.
Het voordeel van stappen zetten voor je ontbijt is dat je lichaam ’s nachts de meeste voeding van de vorige dag al heeft verbruikt. Het resultaat? Als je een wandeling maakt, ga je vet verbranden voor energie [4].
Maar een wandeling op lege maag kan er ook voor zorgen dat je je niet zo lekker voelt. Het is namelijk niet voor iedereen weggelegd. En dat geeft helemaal niet. Ook als je na je ontbijt gaan lopen verbrand je namelijk calorieën, en dát is het belangrijkste.
Voel je dus vooral niet verplicht om voor je ontbijt de deur uit te gaan en luister naar je lichaam. Ook als je niet wandelt op nuchtere maag helpt het je namelijk bij het afvallen.
6. Fabel: je moet minimaal 30 minuten lang wandelen
Nog een fabel die veel rondgaat is dat je lange stukken aan een stuk door moet lopen als je wil afvallen. Zo wordt vaak gezegd dat een blokje om toch wel minimaal 30 minuten moet duren. Maar ook dat is dus helemaal niet waar.
Natuurlijk is het zo dat één dagelijkse wandeling van 5 minuten niet de wereld van verschil gaat maken bij het afvallen. Maar als je meerdere korte rondjes maakt is dat net zo effectief als één lange trip.
Je hoeft dus niet gelijk de handdoek in de ring te gooien als je geen tijd hebt voor een wandeling van een half uur of langer. Want echt waar: alle kleine beetjes tellen mee.
Heb je tussendoor even 10 minuutjes de tijd? Ga lekker de deur uit en zet wat extra stappen. Je zal versteld staan hoe veel je aan het einde van de dag in totaal toch nog hebt gelopen.
Energy Bundel
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Sharon A.
Orthomoleculair therapeut
Remko K.
Cardioloog en onderzoeker
7. Feit: als je sneller wandelt verbrand je meer calorieën
We hebben eerder al gezegd dat je lichaamsgewicht een rol speelt in hoeveel calorieën je verbrandt tijdens je wandeling. Maar er is nog iets van belang: de intensiteit waarmee je beweegt [5].
Die intensiteit bepaal je vooral met de snelheid van het lopen. Hoe sneller je gaat, hoe meer je verbrandt. En dat kan best veel schelen: als je een half uur lang 1 km/u sneller loopt, verbrand je al snel 30 calorieën extra.
Als je wil afvallen door te wandelen kan je dus het beste proberen een beetje tempo in je wandeling te houden. Je hoeft écht niet te gaan rennen, maar een klein beetje vaart maakt dus echt een aanzienlijk verschil.
8. Fabel: je moet niet iedere dag wandelen
Er wordt soms gezegd dat je beter niet iedere dag kan wandelen omdat dat te veel is. We snappen waar deze fabel vandaan komt: bij veel sporten is een rustdag tussendoor ook echt nodig. Maar bij lopen is dat niet het geval.
Natuurlijk is het als beginner belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert en het lopen een beetje opbouwt. Want ook aan deze vorm van lichaamsbeweging moet je lijf gaan wennen.
Merk je dat je toch wel erg moe bent of bijvoorbeeld zere kuiten hebt na de wandeling van gisteren? Dan is het helemaal niet erg om even een dagje rust te nemen en te herstellen.
Maar uiteindelijk is het juist erg goed voor je om een dagelijkse wandeling te maken en lekker veel stappen te zetten. Laat je dus niet van de wijs brengen door deze fabel.
9. Fabel: wandelen is voor mensen die niet kunnen hardlopen
Je hoort ook vaak de fabel dat wandelen een sport is voor mensen die niet kunnen hardlopen. Maar dat is natuurlijk ook niet waar.
Een wandeling kan een prima alternatief zijn voor als je normaal gesproken hardloopt en je nu wat rustiger aan moet doen. Maar er zijn ook genoeg andere redenen om een wandeling te maken in plaats van te joggen voor het afvallen.
Zo vinden veel mensen lopen gewoon leuker: je kan rustig om je heen kijken en ontspannen. Ook is het natuurlijk een stuk toegankelijker om even tussendoor te doen. Je doet het gewoon in je normale schoenen en je hoeft achteraf niet direct onder de douche te springen. Redenen genoeg dat mensen kiezen voor een normale wandeling, toch?
10. Feit: wandelen heeft veel gezondheidsvoordelen
Last but not least: wist je ook dat stappen zetten nog veel meer gezondheidsvoordelen heeft? Het is namelijk niet alleen goed voor afvallen.
Lopen is ook goed voor je immuunsysteem [6]. Dit systeem is heel erg belangrijk voor hoe je je voelt, het zorgt er namelijk voor dat je niet ziek wordt. Als je 20 minuten per dag loopt geeft dit je immuunsysteem al een boost.
Niet alleen je immuunsysteem is gek op een wandeling, je hart ook. Als je gemiddeld een half uurtje per dag loopt, is het al goed voor je hart [7]. Ook niet geheel onbelangrijk natuurlijk.
Conclusie: zo kan je afvallen door te wandelen
Lopen is dus een hele goede manier om aan je gezondheid te werken en je te helpen afvallen. Als je op zoek bent naar een lage impact vorm van lichaamsbeweging hoef je dus niet verder te kijken.
Een dagelijkse wandeling van een half uurtje kan echt al een hele hoop voor je doen. Voel je dus niet verplicht om iedere dag uren te lopen; iedere stap telt. En dat is juist wat het zo fijn maakt.
Dus trek je jas en schoenen aan en ga lekker de deur uit. Je zal zien dat je heel goed kan afvallen door te wandelen. Makkelijker wordt het niet!
Referenties
[1] Richardson, C. R., Newton, T. L., Abraham, J. J., Sen, A., Jimbo, M., & Swartz, A. M. (2008). A meta-analysis of pedometer-based walking interventions and weight loss. Annals of Family Medicine, 6(1), 69–77. https://doi.org/10.1370/afm.761
[2] Tudor‐Locke, C., Craig, C. L., Brown, W. J., Clemes, S. A., De Cocker, K., Giles-Corti, B., Hatano, Y., Inoue, S., Matsudo, S. M. M., Mutrie, N., Oppert, J., Rowe, D., Schmidt, M. D., Schofield, G., Spence, J. C., Teixeira, P. J., Tully, M. A., & Blair, S. N. (2011). How many steps/day are enough? for adults. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 8(1), 79. https://doi.org/10.1186/1479-5868-8-79
[3] Walker, J., Soroush, A., Ainsworth, B. E., Belyea, M., Swan, P. D., & Yngve, A. (2014). U.S. cohort differences in body composition outcomes of a 6-month pedometer-based physical activity intervention: the ASUKI step study. Asian Journal of Sports Medicine, 5(4). https://doi.org/10.5812/asjsm.25748
[4] Wallis, G. A., & Gonzalez, J. T. (2018). Is exercise best served on an empty stomach? Proceedings of the Nutrition Society, 78(1), 110–117. https://doi.org/10.1017/s0029665118002574
[5] Hall, C., Figueroa, A., Fernhall, B., & Kanaley, J. A. (2004). Energy expenditure of walking and running: comparison with prediction equations. Medicine and Science in Sports and Exercise, 2128–2134. https://doi.org/10.1249/01.mss.0000147584.87788.0e
[6] Nieman, D. C., Henson, D. A., Austin, M. D., & Wang, S. (2010). Upper respiratory tract infection is reduced in physically fit and active adults. British Journal of Sports Medicine, 45(12), 987–992. https://doi.org/10.1136/bjsm.2010.077875
[7] Zheng, H., Orsini, N., Amin, J., Wolk, A., Nguyen, V. T. T., & Ehrlich, F. M. (2009). Quantifying the dose-response of walking in reducing coronary heart disease risk: meta-analysis. European Journal of Epidemiology, 24(4), 181–192. https://doi.org/10.1007/s10654-009-9328-9
Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 23 januari 2024.
Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Wist je dat je gemakkelijk zelf je stofwisseling kan versnellen? Ontdek hier hoe je dat doet met onze 8 tips!
Joy van Haelen
June 28, 2024
We hebben allemaal wel eens stress. Soms zelfs ongemerkt. Lees hier de meest voorkomende stress symptomen!
Joy van Haelen
May 22, 2024
Steeds meer mensen nemen een koud bad. Wat zijn nou de voor- en nadelen van een ijsbad? Lees alles wat je moet weten in deze blog.
Joy van Haelen
May 22, 2024