Gezondheid

Rugpijn na het slapen: zo los je dat op

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
April 17, 2024
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Persoon heeft rugpijn na het slapen

Als je ’s ochtends wakker wordt, wil je lekker fris en fruitig zijn. Je zit nou niet bepaald te wachten op die zeurende pijn in je rug. Gelukkig is de oorzaak van rugpijn na het slapen vaak makkelijk te achterhalen. Ontdek hier wat de boosdoeners zijn én hoe je er snel weer van afkomt.

 

Oorzaken van rugpijn na het slapen

Rugpijn na het slapen komt vaak door een verkeerde slaaphouding. Ook kan het komen door een slecht matras of een verkeerd kussen. Deze dingen zorgen namelijk voor druk op je ruggengraat. Afhankelijk van de oorzaak kan de pijn laag of juist hoog in je rug zitten.

Dus zit de pijn bij jou onderin, in het midden, of juist hoog in je rug? Aan de hand daarvan zullen we je uitleggen hoe dat kan komen. 

 

Lage rugpijn na het slapen

Pijn in je onderrug na het slapen. Dat is de meest voorkomende plek.

Een verkeerde slaaphouding kan al snel voor rugpijn zorgen. Vooral in je onderrug. Daar hebben vooral buikslapers vaak last van. Als je op je buik ligt, is je rug namelijk hol. Zeker als je ook nog eens een kussen onder je hoofd hebt. En dat zorgt dus voor die onnodige druk op je ruggengraat.

Je probleem kan ook komen door een verkeerd bed. Met name als je matras te zacht of te ver doorgezakt is. Dan zakken je heupen namelijk te ver door als je ligt. En ja hoor: dat geeft ook weer druk op je onderrug. Met pijn in de ochtend als gevolg.

Persoon heeft lage rugpijn na het slapen

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

Midden rugpijn na het slapen

Pijn in het midden van je rug na het slapen komt meestal door een verkeerde slaaphouding. Denk bijvoorbeeld aan slapen op je buik of met je armen boven je hoofd. Ook kan het komen door vermoeidheid van je rugspieren.

Voor je ruggengraat is het fijn om op je rug te slapen met je armen naast je. Zo word je namelijk goed ondersteund. Ook op je zij slapen is een goede optie. Maar voor zijslapers zijn er wel een aantal dingen om rekening mee te houden.

Het is bijvoorbeeld weer minder goed om je benen té hoog op te trekken of om je benen naast elkaar te leggen. Het beste kan je dus met je benen op elkaar liggen en deze niet te ver optrekken als je een zijslaper bent.

Heb je een hele andere slaaphouding, zoals op je buik of bijvoorbeeld met een arm boven je hoofd? Dan is de kans groot dat de pijn in je rug hier vandaan komt.

Ook kan rugpijn goed komen door overbelasting van de dag. In het midden van je rug zitten namelijk de spieren die ervoor zorgen dat je je lichaam kan draaien. En die kunnen dus ook overbelast raken als je druk in de weer bent geweest.

 

Hoge rugpijn na het slapen

Hoge rugpijn voel je meestal het ergst tussen je schouderbladen. Dit komt vaak door een verkeerd kussen, slecht matras of door je slaaphouding.

Je verwacht het misschien niet zo snel, maar je kussen kan er wel degelijk voor zorgen dat je pijn in je rug krijgt. En in je nek natuurlijk. Een kussen moet niet te hoog of laag zijn. Ook is het belangrijk dat hij je nek ondersteunt. Je kan vrij makkelijk bepalen of de hoogte van je kussen goed is. Deze zou er namelijk voor moeten zorgen dat je hoofd mooi in lijn staat met je rug. Het hoogste punt van je kussen zou niet in het midden moeten zitten, omdat je nek dan geen ondersteuning heeft.

Die hoge rugpijn kan trouwens ook komen door een slecht matras. Is je matras te zacht of doorgezakt door ouderdom? Dan kan je er niet goed en recht op liggen. Met hoge rugpijn na het slapen als gevolg.

Persoon heeft hoge rugpijn na het slapen

Rugpijn door slechte slaap

Wist je trouwens dat je eerder last krijgt van rugpijn als de kwaliteit van je slaap slecht is? [1] Als je onrustig slaapt lig je immers vaker in een verkeerde houding dan wanneer je lekker rustig doorslaapt.

Daarom is het ook zo belangrijk om ervoor te zorgen dat je iedere nacht goed slaapt. Maak je slaapkamer lekker donker en stil. Zorg er ook voor dat je niet te veel meer op je telefoon zit voor het slapengaan.

Ook je avondroutine kan een hoop doen voor je nachtrust. Ben je tot laat nog druk in de weer? Dan is het niet zo gek dat je niet goed slaapt. Sluit je je dag af met een lekkere warme douche en een kopje cafeïnevrije thee op de bank? Dan slaap je als een roosje!

Er bestaan trouwens ook verschillende kruiden die een goede nachtrust kunnen ondersteunen. Voorbeelden hiervan zijn valeriaan en passiebloem* [2,3]. Daarnaast draagt citroenmelisse bij aan ontspanning en gezonde slaap* [4]. Je vindt deze natuurlijke ingrediënten in onze Sleep-Well formule.

 

’s Nachts rugpijn, overdag niet. Hoe kan dat?

Veel mensen hebben ’s nachts rugpijn, maar overdag niet. Als je opstaat heb je er nog even last van, maar in de loop van de ochtend wordt het gevoel minder. Hoe kan dat nou?

Eigenlijk is dat vrij simpel. Tijdens je slaap lig je bijna de hele tijd stil. Daar worden je spieren – en dus ook je rug – hartstikke stijf van. Als je eenmaal uit bed gaat en wat beweegt, wordt dat automatisch minder.

Ook verlos je je lijf als je wakker bent natuurlijk van die slechte slaaphouding. Of van je verkeerde matras of kussen. Niet zo gek dus dat je overdag veel minder klachten hebt.

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Verpakkingen van Viteezy vitamines

Zo ga je rugpijn na het slapen tegen

Als je last hebt van rugpijn bij het opstaan ’s ochtends, wil je daar natuurlijk iets aan doen. Daarom hebben wij manieren om de rugpijn te voorkomen én te verhelpen. Want doorlopen met je klachten is helemaal nergens voor nodig.

 

De beste slaaphouding bij rugpijn

We hadden het net al over je slaaphouding. Want die kan dus een hele grote invloed hebben op je rug. Maar wat is dan de ideale slaaphouding bij rugpijn? Daar hebben we een aantal opties voor.

Een hele goede houding tijdens het slapen is op je rug. En dan wel met je armen naast je. Heb je last van lage rugpijn? Dan hebben we nog een extra toevoeging: leg een laag kussen onder je knieën. Dat zorgt er namelijk voor dat je onderrug in een meer neutrale houding komt.

Ook kan je goed op je zij slapen als je last hebt van rugpijn. Leg je benen dan op elkaar en trek ze heel iets op. Zorg ervoor dat je je knieën niet te ver naar je toe trekt. Dit zorgt er namelijk weer voor dat je rug bol wordt. En daar kan je juist weer pijn van krijgen. Een dun kussentje tussen je benen kan ook heel erg helpen om je ruggengraat recht te houden.

Persoon slaapt op de zij

Oefeningen tegen rugpijn

Ben je net opgestaan met rugpijn? Dan kan je nu natuurlijk niets meer veranderen aan je slaaphouding. Gelukkig hebben wij een aantal oefeningen voor je die je wél kan doen om van de pijn af te komen.

De eerste oefening is heel simpel. Ga op je rug liggen en trek je knieën naar je borst. Hou dit 10 seconden vast en laat dan weer los. Herhaal dit 5 keer. Vind je het lastig of niet fijn om beide knieën tegelijk op te trekken? Dan kan je je benen ook één voor één doen.

Voor de tweede oefening ga je ook weer op je rug liggen. Deze keer zet je je voeten plat op de grond. Draai nu eerst voorzichtig je knieën naar de grond links van je. Ze hoeven natuurlijk niet helemaal tot de grond te komen. Zo lang je maar een goede stretch voelt in je rug. Doe vervolgens hetzelfde naar de rechterkant. Herhaal dit 3 keer per kant.

De derde oefening heeft meer focus op de bovenrug. Hiervoor ga je op je knieën zitten voor een verhoging. Denk bijvoorbeeld aan je bed of de bank. Zet vervolgens je ellenbogen op deze verhoging en laat je hoofd langzaam tussen je armen zakken. Als het goed is voel je nu een hele goede stretch in je schouders en rug. Hou dit 10 seconden vast en kom dan weer omhoog. Herhaal dit minimaal 3 keer.

 

Wat je moet weten over rugpijn na het slapen

Rugpijn na het slapen kan verschillende oorzaken hebben. Vaak komt het door een verkeerde slaaphouding of een slecht matras of kussen. Gelukkig kan je deze dingen aanpassen om pijn te voorkomen. Ook zijn er verschillende oefeningen om je probleem te verhelpen.

Doe onze vitaminetestBekijk onze Sleep-Well formule

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Marty, M., Rozenberg, S., Duplan, B., Thomas, P. L., Duquesnoy, B., & Allaert, F. (2008). Quality of sleep in patients with chronic low back pain: a case-control study. European Spine Journal, 17(6), 839–844. https://doi.org/10.1007/s00586-008-0660-7 

[2] Oxman, A. D., Flottorp, S., Håvelsrud, K., Fretheim, A., Odgaard-Jensen, J., Austvoll-Dahlgren, A., Carling, C., Pallesen, S., & Bjorvatn, B. (2007). A televised, web-based randomised trial of an herbal remedy (valerian) for insomnia. PLOS One, 2(10), e1040. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0001040 

[3] Ngan, A., & Conduit, R. (2011). A double-blind, placebo-controlled investigation of the effects of Passiflora incarnata (passionflower) herbal tea on subjective sleep quality. Phytotherapy Research, 25(8), 1153–1159. https://doi.org/10.1002/ptr.3400 

[4] Haybar, H., Javid, A. Z., Haghighizadeh, M. H.,Valizadeh, E., Mohaghegh, S. M., & Mohammadzadeh, A. (2018). The effects of Melissa officinalis supplementation on depression, anxiety, stress, and sleep disorder in patients with chronic stable angina. Clinical Nutrition ESPEN, 26, 47–52. https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2018.04.015 

 

Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 17 april 2024. 

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
Gezondheid14 tips om snel je cortisol te verlagen

Cortisol is het stresshormoon. Daar wil je niet te veel van in je lijf hebben. Ontdek hier de 14 tips die snel je cortisol verlagen!

Joy van Haelen

May 8, 2024

GezondheidMisselijk wakker worden: oorzaken & oplossingen

Misselijk wakker worden is geen fijn begin van de dag. Wij vertellen je de oorzaak én hoe je het gemakkelijk kan oplossen.

Joy van Haelen

May 2, 2024

GezondheidMisselijk na het eten: wat helpt tegen misselijkheid?

Als je misselijk bent na het eten kan dat erg vervelend zijn. In deze blog vertellen we je wat helpt tegen misselijkheid.

Joy van Haelen

May 1, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending