Gezondheid

Afvallen door water drinken: helpt dat goed & waarom dan?

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
January 31, 2024
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Glas water met citroen

Als je een paar kilootjes kwijt wil, heb je misschien al wel eens de tip gekregen om meer te drinken. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn: afvallen door water drinken. Werkt dit nou écht? En waarom is het dan zo effectief? Je leest alles wat je moet weten in deze blog.

 

Hoeveel water moet je per dag drinken?

Oké, laten we wel eerst bij het begin beginnen. Want hoe veel water moet je eigenlijk per dag drinken? Daar lijken de meningen namelijk behoorlijk over verdeeld.

Hoe veel water je op een dag moet drinken, hangt voor een deel af van hoe actief je bent. Meer bewegen betekent vaak ook meer drinken. Iemand met een zittend beroep zou in ieder geval dagelijks 1,5 liter water moeten drinken [1].

Maar we hebben op een dag toch veel meer vocht nodig dan dat? Klopt, maar je krijgt natuurlijk ook vocht binnen door je voeding en door ander drinken. En daarnaast zou je dus nog minimaal 1,5 liter water moeten drinken. 

Ben je iemand die bijvoorbeeld lekker actief sport? Dan voel je waarschijnlijk al wel aan dat je ook meer dan 1,5 liter water zou moeten drinken. Als je zweet verlies je immers vocht. En dat moet je weer aanvullen. Dat geldt dus ook op warme dagen, want dan zweet je ook meer.

 

Kan je ook te veel water drinken?

Jep, er bestaat ook zoiets als te veel water drinken. Drink niet meer dan 1 liter per uur [2]. Meer dan dat kunnen je nieren namelijk niet verwerken. Als je meer dan 1 liter water per uur binnenkrijgt verstoor je je elektrolytenbalans. Daar kan je bijvoorbeeld hoofdpijn van krijgen of misselijk door worden.

Je kan trouwens ook heel makkelijk zien of je meer of minder water zou moeten drinken. Daarvoor moet je kijken naar de kleur van je urine. Is dat lichtgeel? Dan ben je helemaal goed bezig. Zie je dat het knalgeel of een nog donkerdere gele kleur heeft? Dan wordt het tijd om wat meer te gaan drinken.

Persoon drinkt water voor afvallen

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

Zo kan water drinken je helpen bij het afvallen

Nu komen we natuurlijk bij de belangrijkste vraag. Kan water drinken je nou helpen bij het afvallen? En ja hoor, dat kan zeker! Water drinken is naast je dieet dan ook een ideale aanvulling om gewicht te verliezen [3].

Er zijn meerdere redenen waarom afvallen door water te drinken effectief is. Het kan versnelt namelijk je metabolisme, zorgt ervoor dat je je eerder vol voelt én het is lager in calorieën dan de meeste andere drankjes [4].

Water drinken versnelt dus je metabolisme. Met andere woorden: het zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrandt. Dat helpt je bij het afvallen. En daar hoef je verder dus niets voor te doen. Veel makkelijker wordt het niet, toch?

Daarnaast kan water je eerder het gevoel geven dat je vol zit. Misschien ken je dat wel: als je water drinkt voor het eten, eet je minder. Een glaasje voor je maaltijd is dus helemaal niet zo’n slecht idee.

Ook verwarren we soms het gevoel van dorst met honger. Door op zo’n moment wat te drinken in plaats van te eten, krijgen we ook het gevoel dat we vol zitten.

Als laatste is water een heel goed alternatief voor andere drankjes. Veel dingen die we drinken bevatten namelijk calorieën, en water niet. Probeer als je wil afvallen dus eens je suikerhoudende dranken in te wisselen voor een glaasje water. Dat is trouwens ook een stuk gezonder. 

 

Water drinken tijdens het eten: een goed idee of juist niet?

We hadden het net al even over water drinken vóór het eten. Maar hoe zit het dan met water drinken tijdens het eten? Er wordt namelijk nog wel eens gezegd dat dit slecht zou zijn voor je vertering.

Je kan gerust water drinken tijdens het eten. Waar andere dranken zoals alcohol en frisdrank een negatief effect hebben op je spijsvertering, heeft water dit namelijk niet. Ook zorgt water tijdens je maaltijd voor een sneller metabolisme en vol gevoel [4]. Ideaal voor wie wil afvallen dus.

Nou hoor je nog wel eens dat water je maagsappen zou verdunnen waardoor je je eten niet goed kan verteren. Maar daar hoef je je niet druk om te maken. Je lichaam kan zich namelijk gewoon aanpassen aan de grotere hoeveelheid vocht in je maaltijd [5].

Water drinken tijdens het eten

5 Tips om meer water te drinken

En, ben je al overtuigd dat je meer water wil drinken voor het afvallen? Dan hebben wij nog een aantal tips voor je hoe je dit het beste kan aanpakken. Want wij weten ook wel hoe lastig het kan zijn om dagelijks genoeg te drinken.

Zo maak jij van water drinken je nieuwe gezonde gewoonte:

 

1. Herinner jezelf om water te drinken

We willen natuurlijk niet aan het einde van de dag erachter komen dat we nog een liter water moeten drinken. Dat schiet natuurlijk helemaal niet op. Daarnaast is de kans groot dat je ’s nachts naar de wc moet als je laat nog meerdere glazen achterover tikt. Dat moeten we dus anders doen.

Herinner jezelf er daarom aan om overdag meerdere keren een glaasje te drinken. Je kan bijvoorbeeld wekkers zetten op je telefoon of een post-it note op je bureau houden waarop je je glazen turft.

Als je iedere dag op dezelfde tijden een glas water drinkt, leer je jezelf een gewoonte aan. Uiteindelijk zal je de herinneringen geeneens meer nodig hebben.

 

2. Doe je water in een fles

Wie heeft er tegenwoordig niet zo’n mooie, grote waterfles? Je ziet ze namelijk overal. En dat is niet voor niets. Als je die fles steeds ziet staan, denk je er sneller aan om even een slokje te nemen.

Ook maak je het jezelf zo een stukje makkelijker om je drinken mee te nemen. Ben je een hele dag onderweg? Met een fles bij de hand heb je geen excuus meer om niet aan je dagelijkse liters te komen.

Oh ja: en een mooie waterfles maakt het drinken natuurlijk een stuk leuker. Het klinkt zo simpel, maar het werkt vaak wel. 

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Waterfles van Viteezy

3. Geef smaak aan je water

Vind je normaal water gewoon heel erg saai? Dat is ook begrijpelijk. Maar gelukkig zijn daar tegenwoordig tal van oplossingen voor.

Je kan je water heel gemakkelijk een stukje lekkerder maken door er een smaakje aan toe te voegen. En dan hebben we het natuurlijk niet over limonadesiroop – dat is een beetje tegenstrijdig als je wil afvallen.

Doe bijvoorbeeld eens wat citroen, munt of komkommer in je water. Of neem eens een lekkere kop thee zonder suiker. Er zijn in ieder geval opties genoeg om je water wat minder saai te maken.

 

4. Drink water als je wakker wordt

Dit is sowieso een hele gezonde gewoonte: gelijk wat drinken als je wakker wordt. In de ochtend wordt ons lichaam namelijk hartstikke blij van dat extra vocht.

In de nacht heb je namelijk een hele lange tijd niets gedronken. Het eerste glas werkt dan ook extra hydraterend én het helpt je spijsvertering direct op gang.

En er zit nog een voordeel aan je dag beginnen met een groot glas water. Je bent gelijk al goed op weg om je dagelijkse doel te halen. Daarnaast zet je al gelijk de toon voor de rest van de dag. Een goed begin is immers het halve werk, toch?

Glas water aan het begin van de dag

5. Stel een doel voor jezelf

Dus je wil meer water drinken. Dan is het natuurlijk ook handig om een doel voor jezelf te stellen hoe veel glazen dat per dag zijn. Zo maak je het niet alleen makkelijker doordat je gericht ergens naartoe werkt. Het zorgt er ook voor dat je aan het einde van de dag extra trots op jezelf bent als je dat doel hebt gehaald.

Het is trouwens helemaal geen slecht idee om je doel regelmatig bij te stellen. Dat geeft je ook de mogelijkheid om je water drinken geleidelijk op te bouwen. Begin bijvoorbeeld eerst met een halve liter per dag en bouw dit iedere week uit met een extra glas. Voor je het weet zit je al op 2 liter!

 

Wat je dus moet weten over water drinken en afvallen

Water drinken kan je dus op verschillende manieren helpen bij het afvallen. Als eerste versnelt het je metabolisme, waardoor je in rust al meer calorieën verbrandt dan normaal. Ook zorgt het ervoor dat je je sneller vol voelt. En het mooiste van alles: dit doet het zonder extra calorieën toe te voegen aan je dag.

Er zijn verschillende manieren om te zorgen dat je meer drinkt. Zo kan je bijvoorbeeld herinneringen inplannen, je water – met een smaakje – uit een fles drinken, gelijk drinken als je wakker wordt en concrete doelen stellen.

Kortom: met de informatie uit deze blog weet jij nu hoe je gemakkelijk kan afvallen door water te drinken. Ga jij het ook proberen?

Doe onze vitaminetestBekijk ons groene thee extract

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Jéquier, E., & Constant, F. (2009). Water as an essential nutrient: the physiological basis of hydration. European Journal of Clinical Nutrition, 64(2), 115–123. https://doi.org/10.1038/ejcn.2009.111

[2] Gardner, J. (2002). Death by water intoxication. Military Medicine, 167(5), 432–434. https://doi.org/10.1093/milmed/167.5.432

[3] Stookey, J. D., Constant, F., Popkin, B. M., & Gardner, C. D. (2008). Drinking water is associated with weight loss in overweight dieting women independent of diet and activity. Obesity, 16(11), 2481–2488. https://doi.org/10.1038/oby.2008.409

[4] Bracamontes-Castelo, G., Bacardı́-Gascón, M., & Cruz, A. J. (2019). Effect of water consumption on weight loss: A Systematic review. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.20960/nh.02746

[5] Malagelada, J., Go, V. L. W., & Summerskill, W. (1979). Different gastric, pancreatic, and biliary responses to solid-liquid or homogenized meals. Digestive Diseases and Sciences, 24(2), 101–110. https://doi.org/10.1007/bf01324736

 

Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 29 januari 2024.

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
GezondheidStofwisseling versnellen? 8 praktische tips

Wist je dat je gemakkelijk zelf je stofwisseling kan versnellen? Ontdek hier hoe je dat doet met onze 8 tips!

Joy van Haelen

June 28, 2024

GezondheidStress symptomen: 12 tekenen dat je gestrest bent

We hebben allemaal wel eens stress. Soms zelfs ongemerkt. Lees hier de meest voorkomende stress symptomen!

Joy van Haelen

May 22, 2024

GezondheidDit zijn de voor- en nadelen van een ijsbad nemen

Steeds meer mensen nemen een koud bad. Wat zijn nou de voor- en nadelen van een ijsbad? Lees alles wat je moet weten in deze blog.

Joy van Haelen

May 22, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending