Gezondheid

Afkicken van suiker? Probeer deze 10 tips

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
February 26, 2024
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Suikerrijke voeding

Laten we eerlijk zijn. Als je denkt aan iets lekkers, is dat al snel iets wat bomvol suiker zit. Chocolade, snoep, ijs… Keuze genoeg! Niet zo gek dus dat zo veel mensen er verslaafd aan zijn. Toch heeft afkicken van suiker een hele hoop voordelen. Wij leggen je uit hoe je dat het makkelijkste doet.

Bestaat een suikerverslaving echt?

Een suikerrijk dieet. Dat vinden we tegenwoordig hartstikke normaal. Als je veel zoetigheid eet, zie je het dan ook niet zo snel als een verslaving. Maar hoe zit dat nu écht?

Op het moment dat je suiker eet, maakt je lichaam dopamine en opioïden aan [1]. Misschien zeggen die namen je iets – dat zijn stofjes die betrokken zijn bij het beloningssysteem van je hersenen. Dat zorgt ervoor dat je alleen maar meer zin krijgt in zoetigheid. Een suikerverslaving bestaat dus écht.

Zo’n verslaving is op zich niet heel moeilijk te herkennen. Merk je dat je bijzonder veel zoetigheid eet op een dag? En heb je misschien al een poging gedaan om te stoppen, maar is dit niet gelukt? Dan wordt het tijd om hier iets mee te doen.

Gelukkig kom je vrij makkelijk van een suikerverslaving af. Geen paniek dus. Het belangrijkste is dat je je eetgewoontes doorbreekt. Daar hebben we straks nog genoeg tips voor. 

Persoon maakt een taart

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

Redenen om te stoppen met suiker

Dat zoetigheid zorgt voor gaatjes in je tanden wist je vast en zeker. Maar er zijn nog meer redenen om af te kicken van suiker.

Ben je vaak moe? Dan heb je je eerste reden al gevonden. Zoetigheid geeft je eerst misschien energie. Maar kort daarna gebeurt juist het tegenovergestelde: je krijgt een sugar crash [2]. Zo noem je die dip in energie na het eten. Die krijg je door de schommelingen in je bloedsuikerspiegel.

Nog een voordeel van stoppen met suiker is dat het je kan helpen bij het afvallen [3]. Wil je graag een platte buik krijgen? Dan wordt het toch echt tijd om wat te minderen in de zoetigheid.

Ook voor degenen die een mooie huid willen is het geen verkeerd idee om te stoppen met suiker. Al die zoetigheid kan namelijk zorgen voor acne [4]. In plaats van al die luxe crèmes zou je dus ook eerst naar je dieet kunnen kijken. Net zo makkelijk!

Er is nog iets wat je misschien niet zo snel zou verwachten. Een suikerrijk dieet is namelijk ook niet zo goed voor je mentale gezondheid [5]. En ja, we geven toe: op het moment dat je iets lekkers eet maakt dat je hartstikke blij. Maar op de langere termijn kan het dus net een ander effect hebben.

Natuurlijk is dit maar een deel van alle redenen om af te kicken van zoetigheid. Het heeft verder nog ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Zoals bijvoorbeeld voor je hart [6]. Echt reden genoeg dus om eens de stap te zetten naar gezondere eetgewoontes.

 

Dit zijn de afkickverschijnselen van suiker

Oké, maar als zoetigheid een verslaving is… Geeft het dan ook afkickverschijnselen? Het korte antwoord is: dat kan. Als je rustig aan afbouwt, hoeft je namelijk nergens last van te krijgen.

Als je in één keer stopt met suiker eten kan je wel last van afkickverschijnselen krijgen. Allereerst krijg je natuurlijk cravings, waarbij je nóg meer zin in wat lekkers krijgt. Ook kan het zijn dat je je neerslachtig of niet lekker voelt. Denk aan misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Je kan ook prikkelbaar worden.

Die klachten komen eigenlijk vooral doordat je lichaam gewoon gewend is aan die dagelijkse portie zoetigheid. En eigenlijk geldt voor ieder dieet: als je het te snel omgooit, moet je lichaam heel erg wennen. Niet zo gek dat je je dan niet zo lekker voelt.

Persoon eet donut

10 tips bij het afkicken van suiker

Dus… je wil afkicken van suiker. Maar hoe kan je dat dan het beste aanpakken? Daarvoor hebben wij 10 tips. Deze dingen helpen je suikerinname te verminderen én dit te blijven volhouden.

 

1. Begin klein

We zeiden het eerder al. Als je in één keer alle zoetigheid uit je dieet schrapt, heb je een grotere kans op afkickverschijnselen. Dan moet je veel steviger in je schoenen staan om je dieet vol te houden.

Begin daarom rustig aan en probeer iedere dag iets minder suiker te eten. Sla dat koekje in de middag bijvoorbeeld over, maar verplicht jezelf niet ook gelijk om dan de hele avond niet te snacken.

En we snappen het: als je goede voornemens hebt, ga je het liefst hard van start. Maar als je het jezelf makkelijker wil maken laat je je lichaam tóch even rustig wennen. Iedere stap telt!

 

2. Vul zoete snacks aan met iets gezonds

Deze tip sluit aan bij de vorige. Eet je normaal een halve reep chocolade als je ’s avonds op de bank ligt? Halveer die hoeveelheid dan. En het belangrijkste: vul die kleinere hoeveelheid aan met iets gezonds. Neem er bijvoorbeeld wat nootjes bij.

Op die manier kan je namelijk gewoon je gebruikelijke lekkers eten én heb je daarna hetzelfde volle gevoel als je gewend bent. Het klinkt zo simpel, maar deze tip is heel erg effectief.

 

3. Maak je eigen eten zoet

Wat ook al een hoop kan schelen, is je eigen eten zoet maken. Zo voeg je misschien nog steeds wat extra suiker toe aan je eten, maar heb je wel zelf de hoeveelheid in de hand.

Op die manier zit ergens al gauw minder in dan wanneer je het kant en klaar in de winkel koopt. Zulke kant en klare producten zitten vaal namelijk bomvol ingrediënten die je helemaal niet nodig hebt.

Nog een voordeel: je kan zo rustig de hoeveelheid zoetstof afbouwen. Dat helpt je lichaam ook weer om langzaamaan te wennen.

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Personen bereiden eigen eten

4. Doe bewust boodschappen

Wat je eet, begint vaak al in de supermarkt. Want laten we eerlijk zijn: hoe meer lekkers er in huis wordt gehaald, hoe meer er wordt gegeten. Doe daarom bewust boodschappen en haal simpelweg minder zoetigheid in huis. Als je niks in huis hebt, word je ook niet zo snel verleid.

 

5. Bekijk labels van producten

Ben je je eigenlijk wel bewust van de hoeveelheid suiker die er in je favoriete producten zit? Als je geen idee hebt, kan het handig zijn om de labels te gaan lezen.

Soms sta je ervan versteld hoeveel suiker er aan producten is toegevoegd. Of je komt er juist achter dat in de ene variant van de pastasaus maar de helft van de suikers zit.

Kortom: lees de labels. Zo word je je veel meer bewust van verborgen suikers en kan je je verslaving beter onder controle houden.

 

6. Sla het dessert over

We know. Het toetje is vaak het lekkerst van het hele avondeten. Maar eigenlijk is het ook het makkelijkste lekkernij om over te slaan. Je lichaam zit namelijk al vol van de rest van het eten waardoor je geen trek meer hebt.

Probeer daarom eens het dessert over te slaan. Of kies eens voor een toetje zonder suiker. Er zijn genoeg leuke receptjes te vinden op internet.

 

7. Maak een (haalbare) planning

Deze tip wordt vaak over het hoofd gezien: maak een (haalbare) planning. Stel voor jezelf een datum waarop je begint, en werk naar een bepaald doel toe.

We willen wel de nadruk leggen op het woord haalbare. Ga je volgende week op vakantie? Dan is dit misschien niet het ideale moment om te beginnen.

Een planning zorgt ervoor dat je concreet weet wanneer je moet starten. Bijvoorbeeld na het weekend. Ook ben je eerder geneigd je eraan te houden als het vaststaat.

Planning maken om af te kicken van suiker

8. Eet niet pas als je honger hebt

Een hele belangrijke tip die zeker niet te missen is: eet niet pas als je hongerig bent. Hoe meer trek je hebt, hoe eerder je geneigd bent om naar een snelle snack te graaien. En vaak zijn dat juist die suikerbommetjes.

Zorg ervoor dat je je eten goed over de dag verdeelt en hou altijd een gezonde snack bij de hand.

 

9. Kies suikervrij

Misschien wel een té simpele tip, maar het kan je zeker helpen. Kies voor suikervrije varianten van je favoriete producten. Zo heb je het idee dat je niet te veel restricties hebt en kan je lijf rustig wennen aan je nieuwe dieet.

 

10. Gun jezelf ruimte

Deze laatste tip is misschien nog wel de belangrijkste: gun jezelf ruimte. Je hoeft écht niet ineens alle zoetigheden uit je dieet te schrappen. En ook ‘foutjes’ maken is menselijk. Bij bepaalde gelegenheden is het helemaal niet verkeerd om eens te genieten.

Ook als je je een dagje gewoon niet aan je eigen plan houdt is dat geen nood. Het gaat namelijk vooral om het grote plaatje. Nogmaals: alle kleine beetjes helpen.

 

Wat je dus moet weten over afkicken van suiker

Afkicken van suiker brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Het belangrijkste is om je oude gewoontes te doorbreken en met kleine stapjes naar je doel toe te werken. Als je al deze tips combineert, lukt het afkicken je gegarandeerd.

Doe onze vitaminetestBekijk onze vitamines

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Avena, N. M., Rada, P., & Hoebel, B. G. (2008). Evidence for sugar addiction: Behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 32(1), 20–39. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2007.04.019

[2] Mantantzis, K., Schlaghecken, F., Sünram-Lea, S. I., & Maylor, E. A. (2019). Sugar rush or sugar crash? A meta-analysis of carbohydrate effects on mood. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 101, 45–67. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2019.03.016

[3] Morenga, L. T., Mallard, S. R., & Mann, J. (2012). Dietary sugars and body weight: systematic review and meta-analyses of randomised controlled trials and cohort studies. The BMJ, 346, e7492. https://doi.org/10.1136/bmj.e7492

[4] Pałdyna, B., Dyńka, D., & Pałdyna, M. (2022). The role of diet in the pathogenesis and treatment of acne vulgaris. Pediatria I Medycyna Rodzinna, 18(1), 18–21. https://doi.org/10.15557/pimr.2022.0002

[5] Reis, D. J., Ilardi, S. S., Namekata, M. S., Wing, E. K., & Fowler, C. H. (2020). The depressogenic potential of added dietary sugars. Medical Hypotheses, 134, 109421. https://doi.org/10.1016/j.mehy.2019.109421

[6] DiNicolantonio, J. J., Lucan, S. C., & O’Keefe, J. H. (2016). The evidence for saturated fat and for sugar related to coronary heart disease. Progress in Cardiovascular Diseases, 58(5), 464–472. https://doi.org/10.1016/j.pcad.2015.11.006

Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 22 februari 2024.

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
GezondheidStofwisseling versnellen? 8 praktische tips

Wist je dat je gemakkelijk zelf je stofwisseling kan versnellen? Ontdek hier hoe je dat doet met onze 8 tips!

Joy van Haelen

June 28, 2024

GezondheidStress symptomen: 12 tekenen dat je gestrest bent

We hebben allemaal wel eens stress. Soms zelfs ongemerkt. Lees hier de meest voorkomende stress symptomen!

Joy van Haelen

May 22, 2024

GezondheidDit zijn de voor- en nadelen van een ijsbad nemen

Steeds meer mensen nemen een koud bad. Wat zijn nou de voor- en nadelen van een ijsbad? Lees alles wat je moet weten in deze blog.

Joy van Haelen

May 22, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending