Gezondheid

Wat is visceraal vet en hoe kom je ervan af?

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
March 27, 2024
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Viteezy vitamines

Visceraal vet: misschien heb je er al wel eens van gehoord. Maar wat is het nou precies? En hoe kom je ervan af? In deze blog vertellen we je alle ins en outs over deze vetsoort. Ook hebben we 10 handige tips voor je om visceraal vet te verbranden.

 

Wat is visceraal vet?

Visceraal vet is het vet wat in en tussen je organen zit. Je ziet deze vetsoort niet, omdat je buikspieren er overheen zitten. Visceraal vet kan voor verschillende gezondheidsproblemen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een hoge bloeddruk, insulineresistentie of hartproblemen [1,2,3].

Het is normaal om een beetje van deze vetsoort te hebben. Sterker nog: je hebt het zelfs nodig. Het zit er namelijk niet voor niets. Doordat het om je organen heen zit werkt het ook als beschermlaagje. Een teveel is alleen niet goed. We komen er zo op terug wat een gezonde waarde is.

Net zoals alle andere soorten vet kom je aan visceraal vet doordat je meer calorieën eet dan je verbrandt. Deze vetsoort heeft alleen nog een nadeel. Het maakt namelijk hormonen aan die invloed hebben op je stofwisseling. Hierdoor sla je alleen maar meer vet op. Een vicieuze cirkel dus.  

 

Een gezonde waarde voor visceraal vet

Een beetje visceraal vet is goed, maar een teveel is dus ongezond. Je kan visceraal vet het makkelijkste meten door je middelomtrek te bepalen. Een middelomtrek van boven de 80 centimeter bij vrouwen en boven de 94 centimeter bij mannen duidt op een teveel aan visceraal vet.

Zit je onder deze waarden? Dan is er geen reden om je zorgen te maken.

 

Slank zijn maar toch veel visceraal vet hebben

Het kan ook zo zijn dat je er slank uitziet, maar je alsnog te veel visceraal vet hebt. Bij mannen komt dit vaker voor dan bij vrouwen. Het is ook wel bekend als een bierbuik.

Hoe ziet dat er dan uit? In plaats van dat je vet hebt wat je vast kan pakken, zit het nu onder je buikspieren. Daardoor kan je het vet niet voelen, maar wel zien. Visceraal vet drukt je buikwand namelijk naar buiten, waardoor je buik er bol en opgezet uitziet.

Een opgezette buik kan natuurlijk ook komen door gasvorming in je darmen. Dat is ook wel bekend als een opgeblazen gevoel. Gasvorming in je darmen is alleen tijdelijk en komt meestal op na het eten. Maar als je buik altijd rond en bol is, kan het dus ook door visceraal vet komen.

Persoon verbrandt visceraal vet

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

Visceraal vet bij vrouwen

Mannen bouwen vaak sneller visceraal vet op dan jonge vrouwen. Op jongere leeftijd slaan vrouwen vet namelijk eerder op in de heupen en billen. Vanaf de overgang verandert er alleen iets. Dan krijgen vrouwen namelijk eerder last van visceraal vet [4].

Eet je gezond en beweeg je genoeg? Dan hoef je je in principe geen zorgen te maken. Het kan alleen wel handig zijn om te weten dat je lijf na de overgang vet anders kan gaan opslaan. Daarom is het ook zo belangrijk om tijdens deze periode goed op je voeding en levensstijl te blijven letten.

 

Visceraal vet verbranden: 10 tips

Als je erachter bent gekomen dat je te veel visceraal vet hebt, vraag je je misschien af wat je hiertegen kan doen. Gelukkig hoeft dat helemaal niet zo moeilijk te zijn. Wij hebben 10 simpele tips die je op weg zullen helpen.

 

1. Beweeg meer

Het maakt niet uit welk soort vet je kwijt wil. De belangrijkste tip is altijd om meer te bewegen. Zo kan je namelijk zonder speciaal dieet gemakkelijk vet verbranden [5].

Daarvoor kan je trouwens uit tal van soorten lichaamsbeweging kiezen. Cardio – zoals hardlopen – is misschien wel de bekendste variant. Maar ook krachttraining of balsporten kunnen je helpen visceraal vet te verliezen.

Kies vooral voor een vorm van lichaamsbeweging die je leuk vindt, want dan hou je het beter vol. Ook kan het helpen door een maatje te zoeken voor het sporten. Zo kan je elkaar motiveren én is het een stuk gezelliger.

 

2. Eet genoeg vezels

Je hebt vast wel eens gehoord van vezels. Dat zijn die gezonde stofjes die je vindt in volkorenbrood. Of in ieder ander volkorenproduct. Vezels zijn niet alleen gezond, ze zijn ook nodig om op een gezond gewicht te blijven en je visceraal vet in toom te houden [6].

Je kan gemakkelijk meer vezels toevoegen aan je dieet door niet-volkorenproducten te vervangen voor de volkorenvariant. Kies bijvoorbeeld voor zilvervliesrijst in plaats van witte rijst en vervang je bruine boterham voor volkoren. Zo simpel kan het zijn!

Volkorenbrood

3. Doe rustig aan met alcohol

Een glaasje alcohol op zijn tijd. Dat mag natuurlijk best. Maar maak er liever geen dagelijkse gewoonte van. Alcohol is niet alleen ongezond. Het draagt ook nog eens bij aan de vorming van visceraal vet [7].

Door alleen te drinken op gelegenheden hou je het trouwens ook nog eens speciaal. Dan smaakt dat glaasje wat je wél drinkt natuurlijk extra lekker. Alleen maar voordelen dus.

 

4. Verminder je stress

Op een schaal van 1 tot 10: hoe gestrest ben jij? Soms staan we er helemaal niet zo bij stil. Maar onze drukke levens kunnen best wel snel voor de nodige stress zorgen. En dat is helemaal niet goed voor je.

Dat je een beetje nukkig en prikkelbaar kan worden van stress wist je vast en zeker. Maar wist je ook dat stress ervoor kan zorgen dat je meer visceraal vet aanmaakt? Het stresshormoon cortisol is hier verantwoordelijk voor [8].

Daarom is het ook zo belangrijk om je stressniveau en cortisol te verlagen. Dan wordt dat vet tussen je organen ook automatisch minder.

Dat kan je op verschillende manieren doen. Je kan bijvoorbeeld eens proberen te mediteren. Of gewoon wat vaker een momentje inplannen om iets leuks en ontspannends te doen. Net wat je zelf het fijnst vindt.   

 

5. Probeer intermittent fasting

Heb je al wel eens gehoord van intermittent fasting? Deze trend is niet voor niets populair. Het heeft namelijk verschillende gezondheidsvoordelen. Eén daarvan is dat intermittent fasting je kan helpen afvallen [9]. En je raadt het al: daarmee neemt je visceraal vet ook af.

Het idee van intermittent fasting is dat je binnen bepaalde periodes eet. In de overige tijd ben je aan het vasten. Een populair schema is de 16/8 methode. Hierbij eet je 8 uur van de dag en vast je dus die overige 16 uur. Binnen die 8 uur dat je mag eten, zijn er ook geen restricties. Wel zo makkelijk dus.

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Persoon voor de spiegel

6. Drink meer water

We hadden het net al even over het drinken van alcohol. Maar er is nog een vloeibaar goedje wat een rol speelt bij visceraal vet: water. In tegenstelling tot alcohol willen we je wat betreft water alleen als tip meegeven dat je er juist meer van zou moeten drinken.

Water drinken stimuleert namelijk je stofwisseling [10]. Daardoor gaat je lijf dus meer verbranden. En dat kan je ook helpen om vet kwijt te raken.

 

7. Zorg dat je genoeg slaapt

Misschien leg je de link niet zo snel. Maar je nachtrust heeft dus ook invloed op het vet in je lichaam. Chronisch slaaptekort kan er namelijk voor zorgen dat je meer visceraal vet opslaat [11].

Zorg er dus voor dat je iedere nacht de nodige uurtjes pakt. En niet alleen de tijd die je in bed doorbrengt maakt verschil: je slaapkwaliteit ook. Je diepe slaap verbeteren is dan ook een goed idee.

Dat kan je gemakkelijk doen door ervoor te zorgen dat je slaapkamer ideaal is voor een diepe nachtrust. Maak het donker en zo stil mogelijk en vermijd het gebruik van schermen als je in bed ligt.

Als je het helemaal goed wil doen kan een korte meditatiesessie of ademhalingsoefeningen voor het slapengaan ook nog een groot verschil maken.

Persoon slaapt

8. Kick af van suiker

Afkicken van suiker. Dat is sowieso een gezond idee. Maar als je visceraal vet kwijt wil raken is het al helemaal verstandig [12].

Je hoeft trouwens écht niet in een keer helemaal geen suiker meer te eten. Bouw het liever rustig af om je lichaam te laten wennen. Vervang bijvoorbeeld eerst je frisdrank voor een suikervrij alternatief. En laat daarna je toetje eens staan. Kleine stapjes maken uiteindelijk een groot verschil.

 

9. Eet meer eiwitten

Een eiwitrijk dieet is niet alleen ideaal voor mensen die spiermassa willen opbouwen. Ook voor degenen die wat minder vet willen hebben is het verstandig om meer eiwitten te eten.

Eiwitten zorgen ervoor dat je je sneller vol voelt. Daardoor eet je automatisch minder. Maar dat is niet het enige: het kost je lichaam ook meer energie om die eiwitten te verteren [13]. Zo verbrand je meer calorieën.

 

10. Stop met roken

Als je rookt, heb je vast wel vaker gehoord dat het beter zou zijn om te stoppen. En daar hebben wij nog een reden voor. Roken kan er namelijk voor zorgen dat je eerder vet opslaat in je buik [14]. Precies wat we niet willen hebben dus.

 

Wat je dus moet weten over visceraal vet

Visceraal vet is het vet wat in en tussen je organen zit. Een beetje van dit vet heb je nodig, maar een teveel kan gezondheidsproblemen opleveren. Probeer het dan ook zo veel mogelijk te beperken. Met de tips uit deze blog moet je dat zeker lukken!

Doe onze vitaminetestBekijk ons groene thee extract

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Matsuzawa, Y. (2008). The role of fat topology in the risk of disease. International Journal of Obesity, 32(S7), S83–S92. https://doi.org/10.1038/ijo.2008.243

[2] Kabir, M., Catalano, K. J., Ananthnarayan, S., Kim, S. P., Van Citters, G. W., Dea, M. K., & Bergman, R. N. (2005). Molecular evidence supporting the portal theory: a causative link between visceral adiposity and hepatic insulin resistance. American Journal of Physiology-endocrinology and Metabolism, 288(2), E454–E461. https://doi.org/10.1152/ajpendo.00203.2004

[3] Neeland, I. J., Ross, R., Després, J., Matsuzawa, Y., Yamashita, S., Shai, I., Seidell, J. C., Magni, P., Santos, R. D., Arsenault, B. J., Cuevas, A., Hu, F. B., Griffin, B. A., Zambón, A., Barter, P. J., Fruchart, J. C., & Eckel, R. H. (2019). Visceral and ectopic fat, atherosclerosis, and cardiometabolic disease: a position statement. The Lancet Diabetes & Endocrinology, 7(9), 715–725. https://doi.org/10.1016/s2213-8587(19)30084-1

[4] Mattsson, C., & Olsson, T. (2007). Estrogens and glucocorticoid hormones in adipose tissue metabolism. Current Medicinal Chemistry, 14(27), 2918–2924. https://doi.org/10.2174/092986707782359972

[5] Coker, R. H., Williams, R. H., Kortebein, P., Sullivan, D. H., & Evans, W. J. (2009). Influence of exercise intensity on abdominal fat and adiponectin in elderly adults. Metabolic Syndrome and Related Disorders, 7(4), 363–368. https://doi.org/10.1089/met.2008.0060

[6] Ozato, N., Saito, S., Yamaguchi, T., Katashima, M., Tokuda, I., Sawada, K., Katsuragi, Y., Imoto, S., Ihara, K., & Nakaji, S. (2019). Association between nutrients and visceral fat in healthy Japanese adults: A 2-year longitudinal study brief title: Micronutrients associated with visceral fat accumulation. Nutrients, 11(11), 2698. https://doi.org/10.3390/nu11112698

[7] Kelly, N. N., Coleman, I. P. L., Cawley, S., Mullaney, L., O’ Higgins, A., Turner, M. J., & McCartney, D. (2014). Associations between alcohol intake and anthropometric measurements in an Irish obstetric cohort. Proceedings of the Nutrition Society, 73(OCE2). https://doi.org/10.1017/s0029665114001359

[8] Borgers, A. J., Alkemade, A., Venema, H. W., Fliers, E., & Bisschop, P. H. (2012). A history of cranial radiotherapy is associated with a higher visceral to subcutaneous fat ratio in men with pituitary insufficiency. European Journal of Endocrinology, 166(4), 619–624. https://doi.org/10.1530/eje-11-1023

[9] Heilbronn, L. K., Smith, S. M., Martin, C. K., Anton, S. D., & Ravussin, E. (2005). Alternate-day fasting in nonobese subjects: effects on body weight, body composition, and energy metabolism. The American Journal of Clinical Nutrition, 81(1), 69–73. https://doi.org/10.1093/ajcn/81.1.69

[10] Stookey, J. D., Constant, F., Popkin, B. M., & Gardner, C. D. (2008). Drinking water is associated with weight loss in overweight dieting women independent of diet and activity. Obesity, 16(11), 2481–2488. https://doi.org/10.1038/oby.2008.409

[11] Saito, K., Shimamoto, T., Takahashi, Y., Okushin, K., Takahashi, M., Masuda, Y., Nishikawa, T., Kakushima, N., Wada, R., & Yamamichi, N. (2022). Gender-specific factors contributing to visceral obesity including the sleep-obesity relationship: a large-scale cross-sectional study from East Asia. Scientific Reports, 12(1). https://doi.org/10.1038/s41598-022-24863-6

[12] Morenga, L. T., Mallard, S. R., & Mann, J. (2012). Dietary sugars and body weight: systematic review and meta-analyses of randomised controlled trials and cohort studies. The BMJ, 346, e7492. https://doi.org/10.1136/bmj.e7492

[13] Leidy, H. J., Clifton, P., Astrup, A., Wycherley, T. P., Westerterp-Plantenga, M. S., Luscombe-Marsh, N. D., Woods, S. C., & Mattes, R. D. (2015). The role of protein in weight loss and maintenance. The American Journal of Clinical Nutrition, 101(6), 1320S-1329S. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.084038

[14] Clair, C., Chioléro, A., Faeh, D., Cornuz, J., Marques‐Vidal, P., Paccaud, F., Mooser, V., Waeber, G., & Vollenweider, P. (2011). Dose-dependent positive association between cigarette smoking, abdominal obesity and body fat: cross-sectional data from a population-based survey. BMC Public Health, 11(1). https://doi.org/10.1186/1471-2458-11-23

 

Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 27 maart 2024. 

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
Gezondheid14 tips om snel je cortisol te verlagen

Cortisol is het stresshormoon. Daar wil je niet te veel van in je lijf hebben. Ontdek hier de 14 tips die snel je cortisol verlagen!

Joy van Haelen

May 8, 2024

GezondheidMisselijk wakker worden: oorzaken & oplossingen

Misselijk wakker worden is geen fijn begin van de dag. Wij vertellen je de oorzaak én hoe je het gemakkelijk kan oplossen.

Joy van Haelen

May 2, 2024

GezondheidMisselijk na het eten: wat helpt tegen misselijkheid?

Als je misselijk bent na het eten kan dat erg vervelend zijn. In deze blog vertellen we je wat helpt tegen misselijkheid.

Joy van Haelen

May 1, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending