Ken je dat: na het eten even je riem een tandje losser willen doen omdat je buik zo is opgezet? Je bent niet de enige! Gelukkig zijn er manieren om zelf iets te doen tegen een opgeblazen gevoel. Dus geen stress, je kan zeker van die zwanger-lijkende buik af komen. In deze blog leggen we je uit hoe je dit doet.
Bloating of opgeblazen buik: wat is dat?
We horen steeds vaker over een opgeblazen gevoel. Veel mensen hebben er namelijk wel eens last van. Op internet hoor je ook vaak de Engelse termen ‘bloated’ en ‘bloating’. Meestal komt dit gewoon door gasvorming in je darmen. Je kan het krijgen van bepaald voedsel of door te veel lucht door te slikken.
Het fijne is: deze twee dingen heb je allebei voor een groot deel zelf in de hand. Als je opgeblazen gevoel komt door bepaald voedsel, is het vooral zaak om erachter te komen welk voedsel de boosdoener is.
Bepaalde voedingsmiddelen kunnen we namelijk helaas niet zo goed verteren. Het gevolg? Ze gaan fermenteren in je dikke darm, waardoor er gas ontstaat. En zo kom je dus aan die opgezette buik.
Komt je probleem door te veel lucht inslikken? Dan is het nog makkelijker op te lossen. Want dat komt meestal gewoon door je eetgewoontes. Daar gaan we zo gelijk even naar kijken.
Wat te doen bij een opgeblazen gevoel?
Als je last hebt van een opgeblazen gevoel kan je dus verschillende dingen doen. En gelukkig zijn er veel manieren om het te voorkomen. Dat is natuurlijk beter dan genezen. Hoe je dat doet hangt af van de oorzaak. We nemen even een kijkje wat de oorzaak bij jou kan zijn en wat je er mee kan doen.
Energy Bundel Meer dan 100.000 keer verkocht
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Zo slik je minder lucht in
Laten we eerst eens naar je eetgewoontes kijken. Ben jij iemand die rustig aan doet of probeer je meestal in een paar tellen je bord leeg te hebben? Als je te snel eet, slik je namelijk veel lucht in en dit komt vervolgens in je buik terecht. Probeer dus eens de tijd te nemen en kauw langer. Fun fact: eigenlijk moet je zelfs 20 tot 30 keer kauwen per hap. Natuurlijk is het verleidelijk om snel te eten als je haast of trek hebt, maar doe dit dus niet!
Maak het jezelf vooral makkelijker. Je kan bijvoorbeeld kleinere porties per keer opscheppen, dan eet je automatisch langzamer [1]. Het kan ook helpen als je tussendoor je bestek neerlegt.
Nog een echte no-go is praten tijdens het eten. Naast dat het wat smakelijker is, slik je door niet met volle mond te kletsen minder lucht in. Beter voor jou én je gezelschap dus. Probeer trouwens ook niet door een rietje te drinken of kauwgom te kauwen als je snel last hebt van een opgeblazen gevoel.
Hou een voedingsdagboek bij
Misschien is het je ook al opgevallen dat je bij bepaalde etenswaren eerder last hebt van een opgeblazen gevoel dan bij andere. Dit heeft te maken met hoe veel moeite je lichaam heeft met het verteren.
Hoe weet je dan waar het probleem in zit? Om daarachter te komen, kan je een voedingsdagboek bijhouden. Jep, precies zoals het klinkt: elke dag opschrijven wat je hebt gegeten. Noteer ook wanneer je last hebt gehad van een opgeblazen gevoel. Bonustip: als je je boodschappenlijstjes bij de hand houdt, is het een stuk makkelijker en vergeet je niets.
Wat te doen met moeilijk verteerbaar voedsel
Oké, je hebt een paar weken een voedingsdagboek bijgehouden en weet nu wat de boosdoeners zijn. En nu dan? Haal deze dingen eens uit je dieet en kijk of het opgeblazen gevoel minder wordt. Dan weet je ook gelijk zeker dat je écht het probleem hebt gevonden.
Vervolgens kan je rustig proberen deze voedingsmiddelen wel weer te eten. Want we willen natuurlijk niet vastzitten aan allerlei restricties. We zeggen al vaak genoeg tegen onszelf dat we iets niet mogen doen, toch? Het is vooral even uittesten, misschien kan je wel tegen kleinere hoeveelheden. Voor bonen, linzen en andere peulvruchten kan je lichaam zelfs een tolerantie opbouwen als je ze langzaam weer toevoegt aan je maaltijden [2].
Wat je ook nog kan doen is bonen uit een potje of uit blik goed afspoelen onder de kraan voor je ze eet. De stoffen die we moeilijk kunnen verteren trekken namelijk ook in het vocht waar ze in zitten. Even afspoelen kan daardoor echt al een wereld van verschil maken voor je opgeblazen gevoel.
Kom in beweging
Nog een tip om je lichaam een handje te helpen: blijf actief. De hele dag op werk zitten en vervolgens als je thuiskomt heerlijk op de bank ploffen. Klinkt dat bekend? Misschien heb je dan nog wel een oorzaak van je opgeblazen gevoel gevonden. Pas als je in beweging bent, komt je spijsvertering namelijk goed op gang. Zo kan je door bijvoorbeeld te wandelen van je opgeblazen gevoel afkomen [3,4].
En nee, ook een kantoorbaan is geen excuus om de hele dag te zitten. Tijdens je werk kan je bijvoorbeeld vaker naar de kraan lopen om je waterfles te vullen. Meer drinken zorgt er trouwens ook voor dat je vaker moet lopen om naar de wc te gaan, dus dat is gelijk een win-win. Het advies is in ieder geval om elke dag in totaal minimaal 20 minuten in beweging te zijn.
Waar het op neerkomt
Een opgeblazen gevoel is heel vervelend, maar kan meestal geen kwaad. Om er vanaf te komen kan je proberen zo min mogelijk lucht in te slikken, op je voeding te letten en meer te bewegen. De tips uit deze blog kunnen je daarbij helpen.
Voor gezonde darmen is ook de balans van darmbacteriën belangrijk. Onze gut support probiotica zorgt ervoor dat je de juiste levende bacteriën én voeding voor deze bacteriën binnenkrijgt.
Energy Bundel
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Sharon A.
Orthomoleculair therapeut
Remko K.
Cardioloog en onderzoeker
Referenties
[1] Almiron-Roig, E., Tsiountsioura, M., Lewis, H., Wu, J., Solis-Trapala, I., & Jebb, S. A. (2015). Large portion sizes increase bite size and eating rate in overweight women. Physiology & Behavior, 139, 297–302. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2014.11.041
[2] Thompson, H. J. (2019). Improving human dietary choices through understanding of the tolerance and toxicity of pulse crop constituents. Current Opinion in Food Science, 30, 93–97. https://doi.org/10.1016/j.cofs.2019.01.001
[3] Hosseini-Asl, M. K., Taherifard, E., & Mousavi, M. R. (2021). The effect of a short-term physical activity after meals on gastrointestinal symptoms in individuals with functional abdominal bloating: a randomized clinical trial. Gastroenterologyand Epatology from Bed to Bench, 14(1), 59–66. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8035544/
[4] Villoria, A., Serra, J., Azpiroz, F., & Malagelada, J. (2006). Physical activity and intestinal gas clearance in patients with bloating. The American Journal of Gastroenterology, 101(11), 2552–2557. https://doi.org/10.1111/j.1572-0241.2006.00873.x
Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Wist je dat je gemakkelijk zelf je stofwisseling kan versnellen? Ontdek hier hoe je dat doet met onze 8 tips!
Joy van Haelen
June 28, 2024
We hebben allemaal wel eens stress. Soms zelfs ongemerkt. Lees hier de meest voorkomende stress symptomen!
Joy van Haelen
May 22, 2024
Steeds meer mensen nemen een koud bad. Wat zijn nou de voor- en nadelen van een ijsbad? Lees alles wat je moet weten in deze blog.
Joy van Haelen
May 22, 2024