Gezondheid

Laag libido van de vrouw? Oorzaken & oplossingen

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
November 24, 2023
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Persoon met laag libido ligt op bed.

We hebben allemaal wel eens momenten dat we gewoon écht even niet in the mood zijn. Dat is hartstikke normaal. Maar als je daar voor langere tijd last van hebt kan het best vervelend worden. Gelukkig kan je verschillende dingen doen als je last hebt van een laag libido als vrouw.


Libido uitgelegd: hoe weet je of je libido te laag is?

Niet iedereen heeft hetzelfde libido: de een heeft gewoon wat vaker zin dan de ander. Toch kan een lage seksdrive soms erg lastig zijn. Wanneer je partner en jij hele verschillende behoeftes hebben, bijvoorbeeld.

Het belangrijkste is natuurlijk dat je jezelf en je eigen gevoelens respecteert. Als jij nou eenmaal een lager libido hebt, is daar niets mis mee.

Maar het kan natuurlijk zo zijn dat je je seksleven graag een boost wil geven. Misschien wordt de actie in de slaapkamer steeds minder of mis je de prikkels die je eerder in je relatie voelde. Dan wordt het tijd om er iets aan te doen. Gelukkig hebben wij verschillende tips voor je, waar we later nog op terugkomen.


Mogelijke oorzaken van een laag libido bij de vrouw

Voor je stappen gaat ondernemen, is het belangrijk om erachter te komen waar je lage libido nou eigenlijk vandaan komt. Er zijn veel verschillende dingen die hier een rol bij spelen. Wij hebben de belangrijkste oorzaken voor je op een rijtje gezet.

Persoon ligt naast partner met laag libido.

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

Een hormonale verandering

Als vrouw schommelen je hormonen continu. En dat merk je aan verschillende dingen. Door de maand heen merk je soms al grote verschillen in je energieniveau, gemoedstoestand en… juist: je seksdrive! Hormonen spelen namelijk een belangrijke rol in je libido [1].

Maar niet alleen je maandelijkse cyclus heeft invloed op je hormonen. Ook je leeftijd speelt een rol. Tijdens de overgang heb je bijvoorbeeld een grote hormonale verandering. Die gaat vaak samen met een afname in je seksdrive.


Stress

We hebben allemaal zó veel te doen. Werk, sociale verplichtingen, huishouden, noem het maar op. Niet zo gek dat we vaak een tikkeltje gestrest zijn.

Alsof de stress zelf nog niet vervelend genoeg is, is het ook nog eens een killer voor je libido [2]. Jup, echt waar. Wat stress allemaal met je lichaam kan doen.

Het kan best wel lastig zijn om ‘zin te maken’ als je hele andere dingen aan je hoofd hebt. En dan hoeven het geeneens hele grote stressfactoren te zijn. Heb je altijd nog zo’n ellenlange lijst aan dingen die je nog wilt doen maar waar je nooit aan toekomt? Grote kans dat je de boosdoener gevonden hebt.

Persoon heeft stress, wat kan zorgen voor een laag libido.

Vermoeidheid

Gaaap. Ben jij ook altijd zo moe omdat je te weinig of slecht slaapt? We snappen dat het vaak lijkt alsof er niet genoeg uren in een dag zitten. Maar het zal vast geen verrassing zijn dat je toch écht de nodige uurtjes slaap nodig hebt. Die aanbevolen 7-8 uur per nacht is er niet voor niets.

Je lichaam werkt een stuk beter wanneer je genoeg hebt geslapen. En ja hoor: vermoeidheid kan ook een rol spelen bij een lage seksdrive [3].

Als jij je futloos voelt dan is het sowieso erg verleidelijk om gelijk te slapen wanneer je je bed in stapt. Van actie onder de lakens komt dan al snel niets meer terecht. Maar als je chronisch vermoeid bent, is de kans groot dat je ook gewoon minder zin hebt in seks. Dat is een natuurlijke reactie van je lijf om energie te besparen.


Het effect van voeding op je libido

Ze zeggen het zo vaak: je bent wat je eet. En die uitspraak is er niet voor niets. Wat je eet speelt namelijk een belangrijke rol in hoe je je voelt. Voeding heeft niet alleen invloed op je lichamelijke gezondheid, maar ook op je seksuele verlangens.

Natuurlijk is het allerbelangrijkste dat je dieet over het algemeen goed is. En dan bedoelen we niet dat je alleen maar supergezonde dingen mag eten om je libido op peil te houden. Het gaat erom dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt door gevarieerd te eten. Dan werkt je lichaam het beste. In alle opzichten.

Zorg er dus voor dat je alle verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Eiwitten, vetten én koolhydraten: je lichaam wordt namelijk blij van een gezonde balans. Ook de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit kunnen natuurlijk niet missen.

Wist je dat er ook specifieke voedingsmiddelen zijn die invloed kunnen hebben op je seksdrive? Zeevruchten en eieren zijn bijvoorbeeld een goede optie om je seksueel verlangen te ondersteunen. Zoethout en knoflook lijken juist wat minder geschikte opties te zijn [4].

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Persoon volgt een gezond dieet om een laag libido tegen te gaan.

Hoe je levensstijl je libido kan beïnvloeden

Niet alleen je voeding, maar je hele levensstijl kan een rol spelen in je seksdrive. Als eerste je slaap. We hadden het er eerder al even over de effecten van vermoeidheid.

Je slaapritme kan dan ook directe invloed hebben op je libido [5]. En dan hebben we het niet alleen over voldoende slapen. Iedere dag rond dezelfde tijd naar bed gaan kan je ook helpen. Die extra energie die je hebt na een goede nacht slaap is trouwens ook geen verkeerde bonus.

Bewegen is nog zoiets wat er snel bij inschiet. Zeker als we het druk hebben. En je raadt het al: ook dat kan invloed hebben op je seksdrive [6]. Of je nu naar de sportschool gaat of probeert de score op je stappenteller zo hoog mogelijk op te laten lopen: zorg dat je lekker veel beweegt. Dat is sowieso goed voor je.

Als we dan zo gezond bezig zijn, hoe zit het dan met een lekker glaasje wijn? Voor je libido kunnen een paar glaasjes alcohol echt geen kwaad. Maar let er wel een beetje mee op. Naast dat het natuurlijk sowieso niet gezond voor je is, kan chronisch alcoholgebruik er ook voor zorgen dat je seksuele verlangens minder worden [7].


Libido en menstruatie

Heb jij tijdens je menstruatie ook ineens veel meer zin dan de rest van de maand? Dit is volkomen normaal en iets wat veel vrouwen ervaren. Die schommelende hormonen waar we het eerder over hadden – die spelen hier weer een belangrijke rol. Om precies te zijn: je stijgende oestrogeen zorgt dan voor een hogere seksdrive.


Wat kun je als vrouw doen aan een laag libido?

Oké, het is nu duidelijk welke dingen kunnen zorgen voor een lager libido. Maar wat kan je nou doen om dit weer te verhogen? Naast de algemene dingen waar we het al over hebben gehad – zoals gezond eten en genoeg slapen – hebben we nog een aantal tips voor je.

 

Twee personen in bed, die geen last meer hebben van een laag libido.

Kom in de stemming

Dit komt ook een beetje neer op waar we eerder al naar keken: te veel dingen aan je hoofd hebben. We zitten vaak bij heel andere dingen met ons hoofd dan seks. En dan komt het er natuurlijk niet van. Neem dus de tijd om écht even in de stemming te komen.

Sluit de dingen waar je mee bezig bent af en probeer hier niet te veel meer over na te denken. Dat lukt waarschijnlijk het makkelijkst als je hier een momentje voor inplant. Trakteer jezelf op een nieuw setje lingerie waar je je extra goed in voelt. En het belangrijkste: gun jezelf dat moment om te kunnen genieten.


Neem zelf het initiatief

Met een lage seksdrive denk je er misschien helemaal niet over na om zelf het initiatief te nemen. Maar wist je dat seks hebben ervoor kan zorgen dat je er ook meer zin in krijgt? Zeker wanneer je zelf eens de eerste stap naar je partner toe zet.

Doordat je zelf het initiatief neemt laat je jezelf zien dat je eigenlijk dat je tóch wel zin hebt in dat avontuurtje. Soms is de eerste stap wat lastig, maar is het als je eenmaal bezig bent best wel fijn.


Praat met je partner

Misschien is het niet het leukste of makkelijkste gesprek om te starten. Maar als je een partner hebt: praat met diegene. Door te praten kan je elkaar beter begrijpen en kan je partner jou de ruimte geven om bijvoorbeeld zelf het initiatief te nemen. Ook is het belangrijk om duidelijk aan te geven wat jij wel en niet fijn vindt.


Probeer eens iets nieuws

Soms kom je met wat veranderingen ook al een heel eind. Zeker wanneer je lang met dezelfde partner bent, kan seks wat eentonig worden. Dus probeer eens wat nieuws. Een ander standje, een nieuwe plek of een verrassend tijdstip. Afwisseling kan je seksleven spannender én leuker maken.


Bestaan er supplementen voor vrouwen met een laag libido?

Ook bestaan er supplementen die je kunnen ondersteunen. Zo hebben wij de Maca Power formule, die zorgvuldig is samengesteld uit krachtige stoffen uit de natuur. De formule bevat onder andere maca en ashwagandha. Maca stimuleert seksueel verlangen*. Ashwagandha heeft een ontspannende werking en draagt bij aan het aanpassingsvermogen bij stressvolle situaties*.

Een laag libido bij de vrouw kan dus verschillende oorzaken hebben, maar gelukkig zijn er ook tal van oplossingen. Met een combinatie van onze tips verhoog je je seksdrive binnen no time.

* Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toekenning

Doe onze vitaminetestBekijk onze Maca Power formule

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Turna,B., Apaydın, E., Semerci, B., Altay, B., Çıkılı, N., & Nazlı, O. (2004).Women with low libido: correlation of decreased androgen levels with female sexual function index. International Journal of Impotence Research, 17(2),148–153. https://doi.org/10.1038/sj.ijir.3901294

[2] Bodenmann, G., Atkins, D. C., Schär, M., & Poffet, V. (2010). The association between daily stress and sexual activity. Journal of FamilyPsychology, 24(3), 271–279. https://doi.org/10.1037/a0019365

[3] Gilhooly, P., Ottenweller, J. E., Lange, G., Tiersky, L. A., & Natelson, B. H.(2001). Chronic fatigue and sexual dysfunction in female Gulf War veterans. Journal of Sex & Marital Therapy, 27(5), 483–487. https://doi.org/10.1080/713846825

[4] Younis, I., Elesawy, F. M., Salem, R. M., & Eid, H. (2017). What do women want: Factors affecting female libido, human andrology factors affecting female libido. Human Andrology, 7(1), 15–23. https://doi.org/10.21608/ha.2017.3555

[5] Kalmbach, D. A., Arnedt, J. T., Pillai, V., & Ciesla, J. A. (2015). The impact of sleep on female sexual response and behavior: a pilot study. The Journal of Sexual Medicine, 12(5), 1221–1232. https://doi.org/10.1111/jsm.12858

[6] Cabral,P. U. L., Canário, A. C. G., Spyrides, M. H. C., Da Costa Uchôa, S. A.,Eleutério, J., Giraldo, P. C., & Gonçalves, A. K. (2014). Physical activity and sexual function in middle-aged women. Revista Da Associacao Medica Brasileira, 60(1), 47–52. https://doi.org/10.1590/1806-9282.60.01.011

[7] Peugh,J., & Belenko, S. (2001). Alcohol, drugs and sexual function: a review. Journal of Psychoactive Drugs, 33(3), 223–232. https://doi.org/10.1080/02791072.2001.10400569

Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 22 november 2023.

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
GezondheidStofwisseling versnellen? 8 praktische tips

Wist je dat je gemakkelijk zelf je stofwisseling kan versnellen? Ontdek hier hoe je dat doet met onze 8 tips!

Joy van Haelen

June 28, 2024

GezondheidStress symptomen: 12 tekenen dat je gestrest bent

We hebben allemaal wel eens stress. Soms zelfs ongemerkt. Lees hier de meest voorkomende stress symptomen!

Joy van Haelen

May 22, 2024

GezondheidDit zijn de voor- en nadelen van een ijsbad nemen

Steeds meer mensen nemen een koud bad. Wat zijn nou de voor- en nadelen van een ijsbad? Lees alles wat je moet weten in deze blog.

Joy van Haelen

May 22, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending