Kom je maar niet van de bank? Als je last hebt van weinig energie en vaak moe of slaperig bent, dan ligt dat meestal aan je levensstijl. Gelukkig valt er dus wat aan te doen! In deze blog vind je 6 redenen waarom je je zo futloos voelt en wat je er aan kunt doen.
1. Kom van je stoel
Veel mensen zijn te moe om te sporten. Maar vaak is de belangrijkste reden waarom je moe bent een gebrek aan beweging. Een vicieuze cirkel, dus. In onze moderne lifestyle zijn we steeds minder op onze voeten, en na een lange werkdag heeft niet iedereen puf om naar de sportschool te gaan. Hoe kan je dan zorgen dat je toch genoeg beweging krijgt? Een studie toont aan dat je van een stevige wandeling van 10 minuten meer energie krijgt dan een tussendoortje [1]. Dat rondje na je lunchpauze is dus essentieel voor meer energie. Je kan ook eens een wandelvergadering proberen – dat zorgt er ook nog eens voordat iedereen alert blijft! Of investeer in een verstelbaar bureau, zodat je ook achter je bureau kunt gaan staan. Zodra je erop gaat letten, zijn er overal hacks te vinden om meer te bewegen.
2. Slaap slimmer
Meer slapen is één van de meest voor de hand liggende manieren om meer energie te krijgen. Pak elke nacht minstens zeven uur. De truc is om niet alleen om meer te slapen, maar ook om slimmer te slapen. Als je vaak weinig energie hebt, dan kan een vaste slaaproutine de oplossing zijn. Uit onderzoek blijkt dat mensen die doordeweeks en in het weekend op dezelfde tijd naar bed gaan, minder vaak moe zijn dan mensen die in het weekend een ander slaapritme hanteren [2]. Ze vallen ook makkelijker in slaap. Ga dus elke avond om dezelfde tijd naar bed en zorg voor voldoende beweging overdag, zodat je een goede nacht kan maken.
Energy Bundel Meer dan 100.000 keer verkocht
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
3. Eet de juiste koolhydraten
Koolhydraten worden door je lichaam omgezet in suikers en kunnen een goede bron van energie zijn. Maar als je vaak de verkeerde soort koolhydraten eet, kan je daar enorm moe van worden. Wanneer je geraffineerde koolhydraten eet (bijv. wit brood, pasta en producten met veel suiker), schiet je bloedsuiker omhoog. Deze piek in je bloedsuikerspiegel en de onvermijdelijke dip kunnen je futloos laten voelen of een uitgeput gevoel geven – denk maar eens aan de carb crash die altijd volgt na een pizza of een handvol koekjes. Als je meer energie wilt krijgen, kun je beter voor ‘goede’ koolhydraten kiezen. Je vindt ze in groenten, fruit, volkorenbrood, peulvruchten en zilvervliesrijst. Ruil dus je witte boterham met hagelslag om voor een bak (vegan) yoghurt met fruit of een salade met peulvruchten voor langdurige energie, en bewaar een voorraadje rauwkost in de koelkast om af te rekenen met snelle trek.
4. Eet genoeg eiwitten.
Studies hebben uitgewezen dat eiwitten je stofwisseling beter stimuleren dan koolhydraten en vetten dat doen [3]. Dat helpt niet alleen bij gewichtsverlies, maar kan ook helpen om moeheid te voorkomen. Als je stofwisseling niet goed op gang blijft, dan kan dat ervoor zorgen dat je weinig energie hebt. Zorg dat je bij elke maaltijd minstens één eiwitbron van hoge kwaliteit consumeert om je stofwisseling gaande te houden en dat futloze gevoel te voorkomen. Een ei is hier ideaal voor: naast eiwitten bevatten ze ook verschillende vitaminen en mineralen, en zijn op veel verschillende manieren te eten. Vegans en vegetariërs kunnen hun eiwitten halen uit peulvruchten, notennen paddestoelen. Heb je haast? Gooi wat diepvriesfruit, notenmelk en een (plantaardige) proteïnepoeder in de blender voor een lekkere energieboost.
5. Let op verborgen allergieën
Voedselallergieën en -intoleranties veroorzaken meestal symptomen als uitslag, hoofdpijn, een loopneus of spijsverteringsklachten. Maar vaak moe zijn is een symptoom dat nogal eens over het hoofd wordt gezien. Veel voorkomende voedselintoleranties zijn gluten, zuivel, eieren, soja en maïs. Als het je opvalt dat je na het eten van bepaalde voedingsmiddelen vaak weinig energie hebt, neem dan contact op met een allergoloog of diëtist om je te laten testen. Want wie weet heb je een verborgen allergie die ervoor zorgt dat je je altijd moe en futloos voelt.
6. Leer ontstressen
Constante stress kan ervoor zorgen dat je weinig energie hebt. Hoewel een zekere mate van stress normaal is, wordt een te hoog stressniveau in verschillende onderzoeken in verband gebracht met vermoeidheid [4]. Bovendien bleek uit één van deze onderzoeken dat je moeheid vaak nog verder toeneemt wanneer je de stress negeert. In onze huidige samenleving zijn stressvolle situaties niet altijd te vermijden. Daarom is het belangrijk om technieken te ontwikkelen om met je stress te leren omgaan. Yoga en meditatie-apps zijn hier uitermate geschikt voor; 20 minuten voor of na werk (of zelfs tijdens de lunchpauze voor de thuiswerkers) kan een wereld van verschil maken.
Wat je nu dus kunt doen
Als je over het algemeen weinig energie hebt, is het de moeite waard om 1 of 2 van deze tips eens een week in de praktijk te brengen en te zien wat het met je doet. Voel je je om 4 uur nog steeds zo futloos, of kan je nog even lekker doorwerken? Het kan handig zijn om elke dag even op te schrijven hoe je je voelt, zodat je een week later kan zien wat de resultaten zijn. Een andere dagelijkse gewoonte die je kan helpen om je natuurlijke energie te activeren is het slikken van de juiste vitamines. Zie ze als sidekicks die je elke dag helpen om meer uit je dag te halen. Zo geef je je lichaam de beste kans om snel weer optimaal te functioneren.
Energy Bundel
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Sharon A.
Orthomoleculair therapeut
Remko K.
Cardioloog en onderzoeker
Referenties
[1] Thayer, R. E. (1987). Energy, tiredness, and tension effects of a sugar snack versus moderate exercise. Journal of Personality and Social Psychology, 52(1), 119–125. https://doi.org/10.1037/0022-3514.52.1.119
[2] Matos, M., Gaspar, T., Tomé, G., & Paiva, T. (2016). Sleep variability and fatigue in adolescents: associations with school-related features. International Journal of Psychology, 51(5), 323–331. https://doi.org/10.1002/ijop.12167
[3] Helms, E. R., Zinn, C., Rowlands, D. S., Naidoo, R., & Cronin, J. B. (2015). High-protein, low-fat, short-term diet results in less stress and fatigue than moderate-protein, moderate fat diet during weight loss in male weightlifters: a pilot study. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 25(2), 163–170. https://doi.org/10.1123/ijsnem.2014-0056
[4] Tanaka, M., Fukuda, S., Mizuno, K., Kuratsune, H., & Watanabe, Y. (2009). Stress and coping styles are associated with severe fatigue in medical students. Behavioral Medicine, 35(3), 87–92. https://doi.org/10.1080/08964280903231979
Een powernap kan ideaal zijn voor wat extra focus en energie. Maar hoe doe je eigenlijk het perfecte dutje? Lees hier de do’s en don’ts.
Joy van Haelen
May 22, 2024
Op sommige dagen ben je nou eenmaal écht heel erg moe. Hoe blijf je wakker bij extreme vermoeidheid? Lees hier onze 15 tips.
Joy van Haelen
May 22, 2024
Een droge hoofdhuid kan voor vervelende klachten zorgen, zoals schilfertjes of jeuk. Ontdek hier hoe je ervan afkomt.
Joy van Haelen
May 16, 2024