Gezondheid

Het effect van alcohol op de hersenen

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
May 11, 2023
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Fles alcohol wat effect heeft op je hersenen.

Dat alcohol effect heeft op je hersenen is je misschien al wel eens opgevallen. Na een aantal drankjes voel én gedraag je je anders.  

Maar wist je dat het effect van alcohol op je hersenen nog veel langer aanhoudt dan je zelf doorhebt? We hebben het hier niet alleen over de kater na een nachtje drinken, maar over de effecten die ongemerkt nog wekenlang aanwezig zijn.  

Wat doet alcohol met je hersenen?

Je hebt vast wel eens gemerkt dat mensen zich anders gedragen en harder gaan praten als ze alcohol hebben gedronken. Vaak hebben ze dat zelf geeneens door. Hoe komt dat dan?

Dat komt vooral door de invloed van alcohol op het voorste gedeelte van je hersenen. Voor de liefhebbers: dit gedeelte noem je de prefrontale cortex.  

Die voorkant van je brein bepaalt hoe je je gedraagt. Ook helpt het je normaal gesproken na te denken voor je iets doet. Op het moment dat je alcohol drinkt, is het daar alleen wat minder goed in.  

Heb je wel eens in een dronken bui iets gedaan waar je later spijt kreeg? Dan weet je nu dat je prefrontale cortex gewoon een slokje te veel op had.  

Personen drinken alcohol, wat effect heeft op je hersenen.

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

Waarom is alcohol slecht voor je hersenen?

Alcohol drinken verandert dus dingen in je brein. Je merkt het zelf niet zo snel, maar het duurt erg lang om dat weer te herstellen. Als je regelmatig drinkt, krijgt je lijf hier de kans niet voor.  

Geloof het of niet, maar wanneer je voor een langere tijd veel alcohol gebruikt worden je hersenen zelfs kleiner [1]. Het is dus niet alleen tijdens je avondjes uit dat ze minder goed kunnen werken, maar een tijdje later is dit nog zo.

Het effect van alcohol op je darmen

Ook je darmen zijn niet zo’n fan van alcohol. Het heeft namelijk effect op je microbioom [2]. Dat is een moeilijk woord voor de bacteriën, virussen en gisten in je darm. Die heb je hard nodig. Door alcohol raken ze ontregeld, wat je dus eigenlijk niet wil.  

Maar goed, we hadden het toch over hersenen? Klopt, die worden dus ook de dupe van zo’n aanslag op je darmen. Die twee werken namelijk nauw met elkaar. Problemen met je darmen geven daarom ook weer problemen met je brein [3]. Andersom werkt dat trouwens net zo.  

Alcohol verhoogt je cortisolniveau

En dan gebeurt er nog iets als je alcohol drinkt: je cortisolniveau verhoogt [4]. Cortisol kennen we ook wel als het stresshormoon. Veel van dit hormoon voor een lange tijd kan ook schadelijk zijn voor je hersenen [5].  

Persoon heeft verhoogd cortisolniveau door alcohol.

Hoeveel alcohol mag je dan drinken voor het ongezond wordt?

Er is best lang een fabel rondgegaan dat een glas alcohol per dag juist goed voor je gezondheid zou zijn. Vooral wijn zou verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Maar dat is helaas niet helemaal waar.  

Sterker nog: alle alcohol die je drinkt is ongezond. Zelfs een gemiddelde van één of twee glazen alcohol per dag zorgt er al voor dat je hersenen kleiner worden [6].  

En dan hebben we het over een gemiddeld aantal. Als je bijvoorbeeld alleen op vrijdag 7 glazen drinkt krimpen je hersenen dus ook al. Terwijl die hoeveelheid door de meesten als best normaal wordt gezien.

Wat doet stoppen met alcohol dan met de hersenen?

Gelukkig is de schade van alcohol aan je hersenen ook weer terug te draaien. Geen paniek dus. Maar dan is het wel belangrijk dat je een tijdje helemaal geen alcohol drinkt.  

Het duurt minimaal twee weken nadat je bent gestopt met alcohol drinken tot je hersenen weer beginnen te herstellen.  

Wat je moet weten over alcohol en je hersenen

Door het lezen van deze blog ben je erachter gekomen dat het effect van alcohol op je hersenen niet zo positief is. We willen natuurlijk niet zeggen dat je helemaal nooit meer alcohol mag drinken.  

Drink je graag een glaasje tijdens een gezellige gelegenheid? Dat moet gewoon kunnen. Genieten is ook belangrijk.  

Maar we hopen wel dat je je bewust bent van wat het voor een impact heeft op je brein. Omdat alcohol drinken zo veel wordt gedaan vergeten we al snel wat het eigenlijk met je lichaam doet.  

Zorg dat je je lijf zo nu en dan de tijd geeft om te herstellen. Zo beperk je het negatieve effect van alcohol op je hersenen.

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Doe onze vitaminetestBekijk onze Detox formule

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Pfefferbaum, A., Sullivan, E. V., Rosenbloom, M. J., Mathalon, D. H., & Lim, K. O. (1998). A controlled study of cortical gray matter and ventricular changes in alcoholic men over a 5-year interval. Archives of General Psychiatry, 55(10), 905. https://doi.org/10.1001/archpsyc.55.10.905  

[2] Engen, P. A., Green, S. J., Voigt, R. M., Forsyth, C. B., & Keshavarzian, A. (2015). The gastrointestinal microbiome: Alcohol effects on the composition of intestinal microbiota. PubMed, 37(2), 223–236. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26695747  

[3] Carabotti, M., Scirocco, A., Maselli, M., & Severi, C. (2015). The gut-brain axis: Interactions between enteric microbiota, central and enteric nervous systems. PubMed, 28(2), 203–209. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25830558  

[4] Badrick, E., Bobak, M., Britton, A., Kirschbaum, C., Marmot, M., & Kumari, M. (2008). The relationship between alcohol consumption and cortisol secretion in an aging cohort. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 93(3), 750–757. https://doi.org/10.1210/jc.2007-0737  

[5] Lupien, S. J., De Leon, M. J., De Santi, S., Convit, A., Tarshish, C., Nair, N. P. V., Thakur, M., McEwen, B. S., Hauger, R. L., & Meaney, M. J. (1998). Cortisol levels during human aging predict hippocampal atrophy and memory deficits. Nature Neuroscience, 1(1), 69–73. https://doi.org/10.1038/271  

[6] Daviet, R., Aydogan, G., Jagannathan, K., Spilka, N., Koellinger, P., Kranzler, H. R., Nave, G., & Wetherill, R. R. (2022). Associations between alcohol consumption and gray and white matter volumes in the UK Biobank. Nature Communications, 13(1). https://doi.org/10.1038/s41467-022-28735-5  

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
GezondheidStofwisseling versnellen? 8 praktische tips

Wist je dat je gemakkelijk zelf je stofwisseling kan versnellen? Ontdek hier hoe je dat doet met onze 8 tips!

Joy van Haelen

June 28, 2024

GezondheidStress symptomen: 12 tekenen dat je gestrest bent

We hebben allemaal wel eens stress. Soms zelfs ongemerkt. Lees hier de meest voorkomende stress symptomen!

Joy van Haelen

May 22, 2024

GezondheidDit zijn de voor- en nadelen van een ijsbad nemen

Steeds meer mensen nemen een koud bad. Wat zijn nou de voor- en nadelen van een ijsbad? Lees alles wat je moet weten in deze blog.

Joy van Haelen

May 22, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending