Gezondheid

Vrouwelijke hormonen: zo hou je ze in balans

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
May 30, 2023
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Persoon met vrouwelijke hormonen in balans.

Vrouwelijke hormonen: ons lichaam heeft ze oh zo hard nodig. Maar als ze niet in balans zijn, kan je er ook veel last van hebben. Misschien ken je het wel: van die vervelende stemmingswisselingen en een futloos gevoel. En dat willen we natuurlijk niet. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je je vrouwelijke hormonen in balans kan houden.  

De rol van de vrouwelijke hormonen in het lichaam

Klinken de namen progesteron en oestrogeen je bekend in de oren? Die vrouwelijke hormonen kennen de meesten wel. Maar er zijn er nog meer.

Vrouwen hebben namelijk een ingewikkelde hormoonhuishouding. Logisch, want je lichaam is in staat om een kindje te laten groeien. En daar komt natuurlijk best wat bij kijken.

Ook als je niet zwanger wordt maakt je lijf zich hier wel iedere maand voor klaar. Vandaar dat je een menstruatiecyclus hebt. Dat allemaal dankzij je vrouwelijke hormonen.

Je lichaam heeft dus echt veel te regelen. Niet zo gek dat je af en toe last hebt van die typische kwaaltjes als het weer die periode van de maand is. Dat betekent niet dat we er maar gewoon genoegen mee moeten nemen. Je kan het namelijk zelf een beetje onder controle houden.

Gezonde voeding om vrouwelijke hormonen in balans te brengen.

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

Hoe draagt een gezond dieet bij aan de hormoonbalans?

In je darmen zitten bacteriën, gisten en virussen: dat noem je je microbioom. Klinkt misschien een beetje vaag, maar het is wel superbelangrijk voor je. Je microbioom speelt ook een grote rol in het reguleren van je oestrogeen [1].  

Als je wilt zorgen dat je vrouwelijke hormonen in balans blijven, moet je dus in ieder geval je darmen gezond houden. Het zal geen verrassing zijn dat je dieet hier een grote rol in speelt.  

Veel groenten, fruit en volkorenproducten eten is ideaal voor een gezond microbioom [2]. Vergeet ook niet om genoeg water te drinken en rustig aan te doen met de alcohol. Indirect is dat allemaal belangrijk voor je hormoonbalans.  

Vrouwelijke hormonen en je biologische klok

Heb je wel eens gehoord van je biologische klok? Dat is natuurlijk geen echte klok, maar hij geeft je lichaam wel een besef van tijd.  

Die biologische klok wil je goed houden. Als je je biologische klok verstoort, verstoor je namelijk ook gelijk je hormoonbalans [3].

Om dat te doen moet je proberen op zo veel mogelijk regelmaat te hebben in de tijd waarop je opstaat en naar bed gaat. Ga ook iedere dag even naar buiten: als je ogen daglicht zien geven ze aan je biologische klok door dat het overdag is.  

Persoon gaat naar buiten om vrouwelijke hormonen in balans te brengen.

Het belang van een gezonde levensstijl voor hormoonbalans

Natuurlijk is een gezonde levensstijl in zijn algemeen heel erg belangrijk. Als je gezond leeft voel je je namelijk niet alleen fit en vitaal, maar hou je ook je hormonen in balans.  

Ongezonde gewoontes zoals roken kunnen dan ook het tegenovergestelde doen: je hormoonhuishouding verstoren [4].

Lichaamsbeweging als bijdrage tot de regulering van hormonen

Als het over gezondheid gaat, is lichaamsbeweging natuurlijk niet te missen. En voor een goede hormoonhuishouding ook niet. Bewegen heeft namelijk effect op je vrouwelijke hormonen [5].  

Een actieve levensstijl geeft je dus nog meer dan alleen een goede conditie en fit lichaam. Zorg dan ook dat je genoeg beweegt. Dat is een makkelijke manier om je vrouwelijke hormonen in balans te brengen.

Wat bedoelen we dan met genoeg bewegen? Minimaal 2,5 uur per week. En onthou vooral dat alle kleine beetjes hierin helpen. Even een stukje wandelen of lekker op de fiets naar je werk zijn dan ook een mooie bonus.  

Het effect van stress op je vrouwelijke hormonen

Misschien heb je wel eens van cortisol gehoord. Dat is het stresshormoon. Maar dat is niet het enige hormoon waar stress invloed op heeft. Want ja hoor: ook stress heeft gevolgen voor je vrouwelijke hormonen [6].  

Mentale balans geeft je dus ook hormonale balans. Geef jezelf (zeker in drukke periodes) de tijd voor wat ontspanning. Of dat nu een lekker warm bad is of een kopje thee op de bank. Leren ontstressen is belangrijk om je vrouwelijke hormonen in balans te houden.  

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Doe onze vitaminetestBekijk onze Hormone Control formule

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Siddiqui, R., Makhlouf, Z., Alharbi, A., Alfahemi, H., & Khan, K. M. (2022). The gut microbiome and female health. Biology, 11(11), 1683. https://doi.org/10.3390/biology11111683  

[2] Lepart, E. D. & Naftolin, F. (2022). Estrogen action and gut microbiome metabolism in dermal health. Dermatology and Therapy, 12(7), 1535-1550. https://doi.org/10.1007/s13555-022-00759-1  

[3] Bala, R., Singh, V., Rajender, S., & Singh, K. (2021). Environment, lifestyle, and female infertility. Reproductive Sciences, 28(3), 617–638. https://doi.org/10.1007/s43032-020-00279-3  

[4] Jandíková, H., Dušková, M., & Stárka, L. (2017). The influence of smoking and cessation on the human reproductive hormonal balance. Physiological Research, S323–S331. https://doi.org/10.33549/physiolres.933724

[5] Ennour-Idrissi, K., Maunsell, E., & Diorio, C. (2015). Effect of physical activity on sex hormones in women: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Breast Cancer Research, 17(1). https://doi.org/10.1186/s13058-015-0647-3  

[6] Ranabir, S., & Reetu, K. (2011). Stress and hormones. Indian Journal of Endocrinology and Metabolism, 15(1), 18-22. https://doi.org/10.4103/2230-8210.77573  

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
GezondheidStofwisseling versnellen? 8 praktische tips

Wist je dat je gemakkelijk zelf je stofwisseling kan versnellen? Ontdek hier hoe je dat doet met onze 8 tips!

Joy van Haelen

June 28, 2024

GezondheidStress symptomen: 12 tekenen dat je gestrest bent

We hebben allemaal wel eens stress. Soms zelfs ongemerkt. Lees hier de meest voorkomende stress symptomen!

Joy van Haelen

May 22, 2024

GezondheidDit zijn de voor- en nadelen van een ijsbad nemen

Steeds meer mensen nemen een koud bad. Wat zijn nou de voor- en nadelen van een ijsbad? Lees alles wat je moet weten in deze blog.

Joy van Haelen

May 22, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending