Lifestyle

Hoe krijg je meer energie? 10 tips voor als je moe bent

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
December 4, 2023
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Persoon heeft meer energie door verschillende tips.

Je komt ’s ochtends met moeite uit bed. Tijdens je koffiepauze had je eigenlijk een dutje willen doen. En in de avond dommel je weg op de bank. Dat is natuurlijk niet hoe het hoort, maar wel iets waar veel mensen last van hebben. Daarom hebben wij 10 tips om meer energie te krijgen.

Geen energie meer? Dat zou hieraan kunnen liggen:

Heb je het gevoel dat je energie steeds sneller op begint te raken? Of voel je je gewoon altijd moe? Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn.

Misschien niet de meest verrassende reden, maar het kan zo zijn dat je moe bent omdat je slecht slaapt. En dan hebben we het niet per se over hoe lang je op één oor ligt. Het zou ook zo kunnen zijn dat je diepe slaap tekort komt. Of dat je op het verkeerde moment wakker wordt.

En kijk ook eens naar je levensstijl. Leef je over het algemeen gezond, of schieten je goede gewoontes er snel bij in als je moe bent? Dat laatste is helemaal niet zo gek, maar kan wel een reden zijn dat je weinig energie hebt.

Wist je trouwens ook dat piekeren energie kost? Als je veel dingen aan je hoofd hebt en stress onderdeel is van je dagelijks leven, is de kans groot dat dit de oorzaak is van je vermoeidheid.

Persoon is moe door stress.

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

Wat kun je doen om meer energie te krijgen?

Dus, heb jij al enig idee waar je vermoeidheid vandaan komt? Dan weet je natuurlijk waar je aan kan gaan werken.

Maar ook als je niet precies weet waar het probleem vandaan komt, kan je ervoor zorgen dat je meer energie krijgt. Daarvoor hebben wij onze 10 favoriete tips voor je op een rijtje gezet. Als je aan de slag gaat met een combinatie van deze technieken heb je binnen een mum van tijd weer energie.

 

1. Verbeter je slaapritme

Hoe zit het eigenlijk met jouw slaapritme? Het is makkelijk om jezelf wijs te maken dat je prima functioneert op 5 uur slaap en een kop koffie. Of dat om 2 uur naar bed gaan nog zo slecht niet is.

Maar over het algemeen is een gezond slaapritme heel erg belangrijk. Zoals we eerder al zeiden, is het aantal uur wat je slaapt geeneens het belangrijkste. Een vast ritme, waarbij je op dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat, zorgt ook voor meer energie [1].

De meeste mensen hebben tussen 7 en 8 uur slaap per nacht nodig. Probeer die nodige uurtjes slaap iedere dag rond dezelfde tijd te nemen. Het is verleidelijk om in het weekend veel later op te blijven dan doordeweeks, maar voor je slaapritme is dat niet ideaal.

 

2. Reduceer de inname van alcohol en cafeïne

Wie is er nou niet gek op koffie? Zeker als je moe bent, is het verleidelijk om een kopje in te schenken. Nu is cafeïne niet perse slecht voor je energieniveau, maar later op de dag is het niet de meest verstandige keuze.

Als je dit stofje binnen 6 uur voor je naar bed gaat nog binnenkrijgt, slaap je namelijk minder goed [2]. Echt waar, zó lang is je lichaam dus bezig om cafeïne te verwerken.

Nog zoiets wat we graag drinken – zeker in de avond – is alcohol. Maar ook dat kan je een energieloos gevoel geven [3]. Alcohol maakt je namelijk moe, maar zorgt er ook nog eens voor dat je minder goed slaapt. Niet ideaal dus.

Persoon drinkt alcohol, wat leidt tot weinig energie.

3. Betere voeding voor meer energie

Er zijn natuurlijk ook dingen die je juist wél binnen moet krijgen als je meer energie wil hebben. Sowieso is gevarieerd eten belangrijk, maar van bepaalde voedingsmiddelen wordt je lijf extra vrolijk.

Denk bijvoorbeeld aan groente en fruit. De vitamines en mineralen die hierin zitten heeft je lichaam nodig om te kunnen werken zoals het hoort. Ook zitten er gezonde suikers in fruit die je energie geven. Niet voor niets dat je als kind altijd je groenten en fruit moest eten.

We grijpen al snel naar suiker voor energie. Maar wist je dat vetten ook een hele goede bron zijn? Kies vooral voor onverzadigde vetten –je weet wel, die gezonde soort. Dat zit vooral in noten, plantaardige oliën en vette vis.

 

4. Probeer stress te verminderen

Hier hebben we het ook al kort over gehad: stress kan je superveel energie kosten. Maar ja, je hebt nu eenmaal een drukke planning die steeds in je hoofd blijft zitten. Daar doe je niet zo veel aan, toch?

Daarom gaan we je ook niet de tip geven om ‘gewoon wat minder te doen en je niet zo druk te maken’. Wat wél heel erg effectief is om stress te verminderen, is om iedere dag een klein rustmomentje in te plannen – en je daar dan ook echt aan te houden. Dat hoeven maar 10 minuutjes te zijn.

Doe in dat rustmomentje iets waar jij lekker van ontspant. Een korte meditatie, warm bad of kopje thee terwijl je een boek leest. Je huisdier knuffelen mag natuurlijk ook!

Zo lang jij iedere dag in ieder geval even kort de tijd neemt om tot rust te komen, geef je je lijf tijd om te resetten. En dat gaat stress en vermoeidheid tegen [4].

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Persoon leest boek om te ontspannen, wat zorgt voor meer energie.

5. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging per dag

En hoe staat het ervoor met je lichaamsbeweging? Zeker wanneer we moe zijn, denken we vaak niet aan bewegen. Maar als je niet actief genoeg bent, heb je ook minder energie.

Om je energieniveau een boost te geven hoef je ook helemaal niet gelijk een halve marathon te rennen. Bewegen op lage intensiteit blijkt er namelijk al voor te zorgen dat je meer energie krijgt [5].

Met lage intensiteit bedoelen we trouwens gewoon dat je zó sport, dat je nog gewoon kan praten terwijl je bezig bent. Denk bijvoorbeeld aan actief wandelen, fietsen of rustig joggen. Keuze genoeg.

 

6. Neem een koude douche voor meer energie

Koud douchen: heb jij het al wel eens geprobeerd? Steeds meer mensen maken een koude douche onderdeel van hun dagelijkse routine. En dat is niet voor niks. Naast alle andere voordelen van koud douchen, geeft het je namelijk ook meer energie. De echte die hards kunnen zelfs nog een stapje verder gaan en een ijsbad nemen.

Die extra energie die je krijgt van een koude plens aan het begin van de dag houdt trouwens ook nog urenlang aan. Zeker een aanrader dus.

 

7. Stel muziek in als wekker

Waarschijnlijk is het geluid van de wekker sowieso niet je favoriet. Soms ben je als de wekker gaat zelfs vermoeider dan toen je naar bed ging. Dat gevoel heet sleep inertia, en het komt best vaak voor.

Maar wist je dat je daar heel simpel iets tegen kan doen? Het geluid van je wekker speelt hier namelijk een rol in. Je gelooft het haast niet, maar uit onderzoek is gebleken dat het geluid van je wekker dit vermoeide gevoel bij het wakker worden kan verminderen [6].

Kies voor een muziekje in plaats van een eentonig geluid als wekker, dan word je wakker met meer energie.

Glas water, wat kan helpen om meer energie te krijgen.

8. Drink voldoende water

Water drinken. De meesten van ons doen dat niet genoeg. En dat is zonde, want zo loop je veel gezondheidsvoordelen mis.

Alle cellen van je lijf hebben water nodig om goed te kunnen blijven werken. En je raadt het al: je hebt ook voldoende vocht nodig om je energieniveau op peil te houden. Al bij een klein vochttekort kan je last krijgen van vermoeidheid [7].

Zorg er dus voor dat je iedere dag 2 liter drinkt. Dat zijn zo’n acht glazen. Andere drankjes zoals thee, sap en melk tellen hier ook aan mee. Als je genoeg drinkt, zal je merken dat je ook meer energie hebt.

 

9. Krijg je voldoende zonlicht?

Niet alleen planten hebben zonlicht nodig: wij mensen ook! Door zonlicht te zien past je lichaam zijn natuurlijke ritme aan. En dat bepaalt wanneer je moe bent of juist energiek.

Door dagelijks naar buiten te gaan en zo veel mogelijk zonnestraaltjes mee te pakken, zorg je er dus voor dat je overdag meer energie krijgt. Een leuke bonus is trouwens dat het ook nog eens goed is voor je gemoedstoestand [8].

 

10. Supplementen die het energieniveau ondersteunen

Er bestaan ook vitaminen en mineralen die het energieniveau ondersteunen. Voorbeelden hiervan zijn ijzer, magnesium en vitamine B2. Deze stoffen vind je onder andere terug in onze Energy Assistant formule.

Heb je vaak last van vermoeidheid? Probeer dan eens een combinatie van onze tips om meer energie te krijgen. Voor je het weet kom je weer lekker opgewekt je dagen door.

Doe onze vitaminetestBekijk onze Energy Assistant formule

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Matos, M., Gaspar, T., Tomé, G., & Paiva, T. (2016). Sleep variability and fatigue in adolescents: associations with school-related features. International Journal of Psychology, 51(5), 323–331. https://doi.org/10.1002/ijop.12167

[2] Drake, C., Roehrs, T, Shambroom, J. & Roth, T. (2013). Caffeine effects on sleep taken 0, 3, or 6 hours before going to bed. Journal of Clinical Sleep Medicine, 9(11), 1195-1200. https://doi.org/10.5664/jcsm.3170

[3] Irwin, M. R., Valladares, E. M., Motivala, S. J., Thayer, J. F., & Ehlers, C. L.(2006). Association between nocturnal vagal tone and sleep depth, sleep quality, and fatigue in alcohol dependence. Psychosomatic Medicine, 68(1),159–166. https://doi.org/10.1097/01.psy.0000195743.60952.00

[4] Blasche, G., Pasalic, S., Bauböck, V., Haluza, D., & Schoberberger, R. (2016). Effects of rest-break intention on rest-break frequency and work-related fatigue. Human Factors, 59(2), 289–298. https://doi.org/10.1177/0018720816671605

[5] De Vries, J. D., Van Hooff, M. L. M., Geurts, S. A.E., & Kompier, M. A. J. (2016). Exercise as an intervention to reduce study-related fatigue among universitystudents: a two-arm parallel randomized controlled trial. PLoS One, 11(3),e0152137. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0152137

[6] McFarlane, S. J., Garcia, J. E., Verhagen, D., &Dyer, A. G. (2020). Alarm tones, music and their elements: analysis of reported waking sounds to counteract sleep inertia. PLoS One, 15(1), e0215788. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0215788

[7] Ganio, M. S., Armstrong, L. E., Casa, D. J., McDermott, B. P., Lee, E. C., Yamamoto,L. M., Marzano, S., Lopez, R. M., Jiménez, L., Bellego, L. L., Chevillotte, E.,& Lieberman, H. R. (2011). Mild dehydration impairs cognitive performance and mood of men. British Journal of Nutrition, 106(10), 1535-1543. https://doi.org/10.1017/S0007114511002005

[8] Beute, F. F., & De Kort, Y. A. (2018). The natural context of wellbeing: Ecological momentary assessment of the influence of nature and daylight on affect and stress for individuals with depression levels varying from none to clinical. Health & Place, 49, 7–18. https://doi.org/10.1016/j.healthplace.2017.11.005

Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 28 november 2023.

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
LifestylePowernap: dit is hoe je het perfecte dutje doet!

Een powernap kan ideaal zijn voor wat extra focus en energie. Maar hoe doe je eigenlijk het perfecte dutje? Lees hier de do’s en don’ts.

Joy van Haelen

May 22, 2024

LifestyleHoe blijf je wakker? 15 tips bij vermoeidheid

Op sommige dagen ben je nou eenmaal écht heel erg moe. Hoe blijf je wakker bij extreme vermoeidheid? Lees hier onze 15 tips.

Joy van Haelen

May 22, 2024

LifestyleDroge hoofdhuid: zó kom je ervan af

Een droge hoofdhuid kan voor vervelende klachten zorgen, zoals schilfertjes of jeuk. Ontdek hier hoe je ervan afkomt.

Joy van Haelen

May 16, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending