Lifestyle

Hoe blijf je wakker? 15 tips bij vermoeidheid

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
February 8, 2024
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Persoon ligt te slapen op tafel.

Gaaap. Niets zo vervelend als midden op de dag zitten knikkebollen. Maar ja, die dagen heb je soms nou eenmaal. Kon je gisteren niet in slaap komen of ben je gewoon te laat onder de wol gekropen? Wat de oorzaak van je vermoeidheid ook is, wij hebben 15 tips om wakker te blijven.

 

1. Kom uit je stoel

We snappen het: als je moe bent heb je écht geen zin om op te staan. Maar als je niet actief bent, is de kans groot dat je extra moe wordt [1]. Zeker als je een zittend beroep hebt kak je rond de middag al snel in.

En geen paniek: we gaan je niet vertellen om een halve marathon te lopen als je al zo moe bent. Het gaat er gewoon om dat je in beweging komt – al is het maar heel even. Loop bijvoorbeeld even een blokje om of ga een keer de trap op en neer. Zo breng je je lijf snel weer op gang en blijf je wakker.

 

2. Stap onder de koude douche

Je leest het goed. Als je de mogelijkheid hebt kan koud douchen wonderen doen voor je energieniveau. Misschien kan je het je wel voorstellen: die lage temperatuur geeft je lichaam een shock. Daarna ben je gelijk weer wakker.

Die koude plens geeft ook je dopamine een boost. En niet zo’n beetje ook: een koude douche kan je dopamineniveau zelfs met 250% verhogen [2]. Misschien ben je wel bekend met dit stofje. Het is een van je gelukshormonen. Maar niet alleen dat: dopamine maakt je ook nog eens alert en gemotiveerd.

Viteezy supplement op tafel.

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

3. Doe een ademhalingsoefening

Gebruik je ademhalingsoefeningen niet juist om tot rust te komen? Klopt, dat kan. Maar ze kunnen dus ook vermoeidheid tegengaan [3]. Bij de meeste ademhalingstechnieken ligt de focus vooral op het langzaam uitademen. Om wakker te blijven kan je het beste juist letten op hoe je inademt.

Dit is onze favoriete oefening voor een boost in energie:

·        Adem drie keer achter elkaar kort en krachtig in door je neus (zonder tussendoor uit te ademen).

·        Blaas nu krachtig uit door je mond met getuite lippen.

·        Herhaal dit minimaal drie keer.

 

4. Neem een kauwgompje

Ben je gek op snoep? Dan is deze tip speciaal voor jou: neem een kauwgompje. Kauwgom kauwen is namelijk niet alleen lekker, het kan je ook extra alert maken [4]. Voor een extra boost kies je natuurlijk voor een sterke smaak.

 

5. Kom achter je scherm vandaan

Misschien ken je het wel: dat gevoel dat je scheelziet als je te lang op een scherm hebt zitten turen. Niet zo gek ook, want schermen werken ontzettend vermoeiend. Het is dan ook niet verrassend dat veel mensen in slaap vallen voor de televisie.

Hoewel digitale middelen niet meer weg te denken zijn uit ons leven maken ze ons dus moe [5]. Neem dan ook regelmatig even afstand van je scherm, of het nu je computer op werk is of je telefoon. Zeker als je al weinig energie hebt kan dit een hele hoop schelen om wakker te blijven.

Persoon achter beeldscherm.

6. Drink meer water

Je lichaam bestaat voor 70% uit water. Best wel logisch dat je iedere dag 2 liter ervan moet drinken. Veel van ons komen daar alleen bij lange na niet aan. En dat is zonde.

Water drinken is namelijk niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar ook voor je energieniveau. Als je al een kleine hoeveelheid vocht kwijtraakt, zorgt dat voor vermoeidheid [6]. Dat vocht verlies je al snel. Bijvoorbeeld door te zweten of door naar de wc te gaan.

Meer water drinken kan je dus helpen om je energie weer op peil te krijgen en wakker te blijven. Pak volgende keer als je ogen dicht beginnen te vallen dus gelijk een glaasje.

 

7. Neem een powernap

Als je moe bent wil je het liefste slapen. En misschien moet je dat ook gewoon eens doen. Van een korte powernap word je namelijk al snel weer alert [7].

Probeer dus als het kan eens kort je ogen dicht te doen. Een powernap van zo’n 20 minuten is ideaal. Dan heb je genoeg tijd om even op te laden, maar slaap je niet zó lang dat je juist extra moe wakker wordt.

Let er natuurlijk wel op dat je je middagdutje niet te laat op de dag neemt. Anders heb je juist de kans dat je ’s nachts minder goed slaapt. Je wil morgen natuurlijk niet weer met hetzelfde probleem zitten.

 

8. Verminder je stress

Dat stress niet goed is voor je lijf wist je vast en zeker al. Maar wist je ook dat stress en vermoeidheid hand in hand gaan? [8] Best logisch dat het moeilijk is om wakker te blijven als je gestrest bent dus.

Als je moe bent, kan het dan ook helpen om aan stressmanagement te doen. Denk bijvoorbeeld aan die ademhalingsoefeningen waar we het eerder al over hadden. Of doe een korte meditatiesessie. Kies in ieder geval iets waar jij lekker ontspannen van wordt. Dan verbruik je minder van je kostbare energie aan stress.

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Persoon is aan het ontspannen om wakker te blijven.

9. Doe yoga

Deze tip sluit goed aan bij de vorige: yoga is namelijk ook een hele goede manier om stress tegen te gaan. Maar het doet nog meer dan dat. Yoga kan namelijk ook vermoeidheid verminderen [9].

Probeer dus eens een yogapose als je een dip in je energie voelt. Denk bijvoorbeeld aan de neerwaartse hond. Ga hiervoor op je handen en knieën zitten en strek vervolgens je armen en benen. Hou hierbij je hoofd tussen je armen. Als het fijner aanvoelt kan je je benen ook heel iets buigen.

Probeer deze houding voor een minuut vast te houden om wakker te blijven.

 

10. Eet de juiste voeding

Ook je voeding kan een hoop doen voor je energieniveau. Je bent misschien snel geneigd om naar suiker te grijpen als je moe bent, maar dat is niet per se de beste optie. Die snelle suikers geven je even een boost in energie, maar daarna krijg je juist weer een enorme dip. Niet helemaal wat je wil.

Er zijn ook voedingsstoffen die je energieniveau wél ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan ijzer. IJzer activeert je natuurlijke energie in het lichaam [10]. Je vindt dit mineraal in dierlijke producten.

 

11. Drink geen alcohol

Een glaasje alcohol kan op zijn tijd best lekker zijn. Maar misschien heb je het wel eens gemerkt: alcohol maakt je ook moe [11]. Niet ideaal dus als je al aan het knikkebollen bent.

Alcohol zorgt er trouwens ook nog eens voor dat je minder goed slaapt. En dat moeten we natuurlijk al helemaal niet hebben. Anders ben je morgen weer zo moe. Sla dat glas alcohol dus het liefste even over als je wakker wil blijven. 

Glas alcohol, wat je moe maakt.

12. Ga naar buiten

Ben je vandaag al naar buiten geweest? Daglicht is namelijk belangrijk voor je biologische klok [12]. En laat die biologische klok nou net invloed hebben op je slaap-waakritme. Als je overdag moe bent, is dat ritme uit balans.

Door overdag naar buiten te gaan laat je je lichaam weten dat het tijd is om wakker te zijn. Op het moment dat het donker wordt maakt je lijf zich automatisch klaar om te gaan slapen.

Deze tip kan je trouwens supergoed combineren met de tip om in beweging te komen. Ga even naar buiten om je benen te strekken. Dan word je zo weer wakker.

 

13. Zet een kop koffie

Misschien niet de meest verrassende tip, maar hij werkt wel: neem een kop koffie. Cafeïne maakt je namelijk meer alert [13]. Niet zo gek ook dat veel mensen hun dag starten met een lekker bakkie om wakker te worden.

Je kan trouwens ook kiezen voor een kop thee, daar zit theïne in. Dat is ook een vorm van cafeïne die je dus vindt in groene, zwarte en witte thee.

Ga natuurlijk wel bewust om met je cafeïne-inname. Als je dit nog te laat op de dag neemt kan het namelijk weer je slaap verstoren.

 

14. Verdeel je maaltijden over de dag

We hadden het eerder al even over de invloed van voeding op je energieniveau. Als je koolhydraten eet stijgt je bloedsuikerspiegel. Die piek wordt uiteindelijk gevolgd door een dip. En zo word je dus moe na het eten.

Dit kan je voorkomen door je maaltijden wat meer over de dag te verdelen. Zo zorg je ervoor dat je minder grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel ervaart. Best wel handig als je wakker wil blijven als je al moe bent.

 

15. Vitamines die het energieniveau ondersteunen

Er zijn ook bepaalde vitamines die helpen energie vrij te maken uit voeding. Vitamines B1, B2, B3, B6 en B12 bijvoorbeeld. Deze vitamines activeren je natuurlijke energie in het lichaam [14]. Je vindt ze in verschillende voedingsmiddelen en in onze Energy Assistant formule

 

Dus hoe blijf je wakker?

Er zijn verschillende manieren om wakker te blijven. Ga bewegen, kom achter je scherm vandaan of neem een powernap, koude douche of kauwgompje. Met de tips uit deze blog heb je zo weer energie.

Doe onze vitaminetestBekijk onze Energy Assistant formule

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Jiménez-Moreno, A. C., Charman, S. J., Nikolenko, N., Larweh, M., Turner, C., Gorman, G., Lochmüller, H., & Catt, M. (2018). Analyzing walking speeds with ankle and wrist worn accelerometers in a cohort with myotonic dystrophy. Disability and Rehabilitation, 41(24), 2972–2978. https://doi.org/10.1080/09638288.2018.1482376

[2] Šrámek, P., Šimečková, M., Janský, L., Šavlíková, J., & Vybíral, S. (2000). Human physiological responses to immersion into water of different temperatures. European Journal of Applied Physiology, 81(5), 436–442. https://doi.org/10.1007/s004210050065

[3] Neşe, A., & Bağlama, S. S. (2022). The effect of progressive muscle relaxation and deep breathing exercises on dyspnea and fatigue symptoms of COPD patients. Holistic Nursing Practice, 36(4), E18–E26. https://doi.org/10.1097/hnp.0000000000000531

[4] Scholey, A., Haskell, C. F., Robertson, B., Kennedy, D. O., Milne, A., & Wetherell, M. (2009). Chewing gum alleviates negative mood and reduces cortisol during acute laboratory psychological stress. Physiology & Behavior, 97(3–4), 304–312. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2009.02.028

[5] Hilty, D. M., Armstrong, C. M., Smout, S. A., Crawford, A., Maheu, M. M., Drude, K. P., Chan, S., Yellowlees, P. M., & Krupiński, E. A. (2022). Findings and guidelines on provider technology, fatigue, and well-being: scoping review. Journal of Medical Internet Research, 24(5), e34451. https://doi.org/10.2196/34451

[6] Liska, D., Mah, E., Brisbois, T. D., Barrios, P., Baker, L. B., & Spriet, L. L. (2019). Narrative review of hydration and selected health outcomes in the general population. Nutrients, 11(1), 70. https://doi.org/10.3390/nu11010070

[7] Dutheil, F., Danini, B., Bagheri, R., Fantini, M. L., Pereira, B., Moustafa, F., Trousselard, M., & Navel, V. (2021). Effects of a short daytime nap on the cognitive performance: A systematic review and meta-analysis. International Journal of Environmental Research and Public Health, 18(19), 10212. https://doi.org/10.3390/ijerph181910212

[8] Rose, D., Seidler, A., Nübling, M., Latza, U., Brähler, E., Klein, E. M., Wiltink, J., Michal, M., Nickels, S., Wild, P. S., König, J., Claus, M., Letzel, S., & Beutel, M. E. (2017). Associations of fatigue to work-related stress, mental and physical health in an employed community sample. BMC Psychiatry, 17(1). https://doi.org/10.1186/s12888-017-1237-y

[9] Sadja, J., & Mills, P. J. (2013). Effects of yoga interventions on fatigue in cancer patients and survivors: a systematic review of randomized controlled trials. EXPLORE, 9(4), 232–243. https://doi.org/10.1016/j.explore.2013.04.005

[10] Houston, B. L., Hurrie, D. M., Graham, J., Perija, B., Rimmer, E., Rabbani, R., Bernstein, Ç. N., Turgeon, A. F., Fergusson, D., Houston, D. S., Abou‐Setta, A. M., & Zarychanski, R. (2018). Efficacy of iron supplementation on fatigue and physical capacity in non-anaemic iron-deficient adults: a systematic review of randomised controlled trials. BMJ Open, 8(4), e019240. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2017-019240

[11] Thakkar, M., Sharma, R., & Sahota, P. (2015). Alcohol disrupts sleep homeostasis. Alcohol, 49(4), 299–310. https://doi.org/10.1016/j.alcohol.2014.07.019

[12] Boubekri, M., Cheung, I. N., Reid, K. J., Wang, C. H., & Zee, P. C. (2014). Impact of windows and daylight exposure on overall health and sleep quality of office workers: a case-control pilot study. Journal of Clinical Sleep Medicine, 10(06), 603–611. https://doi.org/10.5664/jcsm.3780

[13] Brice, C. F., & Smith, A. P. (2001). The effects of caffeine on simulated driving, subjective alertness and sustained attention. Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental, 16(7), 523–531. https://doi.org/10.1002/hup.327

[14] Depeint, F., Bruce, W. R., Shangari, N., Mehta, R., & O’Brien, P. J. (2006). Mitochondrial function and toxicity: Role of the B vitamin family on mitochondrial energy metabolism. Chemico-Biological Interactions, 163(1–2), 94–112. https://doi.org/10.1016/j.cbi.2006.04.014

 

Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 7 februari 2024.

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
LifestylePowernap: dit is hoe je het perfecte dutje doet!

Een powernap kan ideaal zijn voor wat extra focus en energie. Maar hoe doe je eigenlijk het perfecte dutje? Lees hier de do’s en don’ts.

Joy van Haelen

May 22, 2024

LifestyleHoe blijf je wakker? 15 tips bij vermoeidheid

Op sommige dagen ben je nou eenmaal écht heel erg moe. Hoe blijf je wakker bij extreme vermoeidheid? Lees hier onze 15 tips.

Joy van Haelen

May 22, 2024

LifestyleDroge hoofdhuid: zó kom je ervan af

Een droge hoofdhuid kan voor vervelende klachten zorgen, zoals schilfertjes of jeuk. Ontdek hier hoe je ervan afkomt.

Joy van Haelen

May 16, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending