Last van een jeukende, droge hoofdhuid? Dan wil je daar weer zo snel mogelijk van af. Gelukkig zijn er een hele hoop simpele manieren om dit te doen. Van natuurlijke middelen tot handige gewoontes: je leest het allemaal in deze blog.
Hoe herken je een droge hoofdhuid?
Als je een droge hoofdhuid hebt, merk je dat vaak al snel. Misschien heb je altijd jeuk op je hoofd. Of krijg je na het wassen van je haar een trekkend gevoel. Dat zijn allemaal symptomen van een droge hoofdhuid. We zetten de meest voorkomende voor je op een rijtje:
· Jeuk
· Trekkend gevoel
· Schilfers
· Rode plekken
· Ruwe huid
· Haaruitval
Veel mensen met een droge hoofdhuid hebben ook last van een droge huid op andere plekken. Op je armen en benen bijvoorbeeld.
Het verschil tussen een droge hoofdhuid en roos
Een droge hoofdhuid gaat vaak gepaard met schilfertjes. Daardoor wordt het vaak verward met roos. Maar die twee zijn dus niet hetzelfde. Je moet ze trouwens ook heel verschillend behandelen. Het is dus handig om te weten van welk van de twee je last hebt.
Bij een droge hoofdhuid zijn de schilfers heel fijn, droog en wit. Roos is een stuk vettiger en heeft vaak een gelige kleur. Ook heb je bij roos veel grotere schilfers dan bij een droge hoofdhuid.
Energy Bundel Meer dan 100.000 keer verkocht
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Jeukende hoofdhuid? Hier komt dat door
Is je hoofdhuid heel erg droog? Dan kan dat natuurlijk voor jeuk zorgen. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn van een jeukende hoofdhuid.
Eén van de mogelijke oorzaken van een jeukende hoofdhuid is dat je je haar niet genoeg wast. Je hoofdhuid maakt van nature olie aan. Dat zorgt ervoor dat je huid niet uitdroogt. Maar als je je haar te lang niet wast, wordt je hoofdhuid juist té vet. En dat kan zorgen voor jeuk.
Ook kan jeuk op je hoofd komen door het gebruiken van verkeerde haarverzorgingsproducten. Of producten waar je huid niet zo goed tegen kan. Ben je net overgestapt naar een andere shampoo en krijg je ineens last van een jeukende hoofdhuid? Dan is de kans groot dat dit de boosdoener is.
Tips tegen een droge hoofdhuid
Wil je snel van je droge hoofdhuid af? Dan hebben wij een aantal tips voor je. Probeer een combinatie van deze technieken voor het beste resultaat.
1. Hydrateer je hoofdhuid
Wat doe je als je een droge huid hebt? Juist ja: hydrateren. Met je hoofdhuid zou je precies hetzelfde moeten doen. Je kan hier verschillende natuurlijke middelen voor gebruiken.
Kokosolie: dit is een van onze favoriete natuurlijke oliën. Kokosolie is namelijk goed voor je huid, gezicht én haar. Ook voor je hoofdhuid kan deze olie heel goed werken. Warm hiervoor een klein beetje olie op tussen je handen en masseer dit vervolgens langzaam in je hoofdhuid. Gebruik niet te veel – je huid moet het wel allemaal kunnen opnemen.
Aloë vera: ook dit natuurlijke middel is goed voor je hoofdhuid. Zeker als je je huid wil hydrateren vlak voor je de deur uitgaat. Aloë vera trekt namelijk supersnel in.
Tea tree olie: deze olie wordt vaak gebruikt door mensen met een jeukende hoofdhuid. En ook bij roos kan deze natuurlijke olie een handje helpen. Tea tree olie werkt namelijk hydraterend én antibacterieel [1].
2. Douche niet te heet
Een lekker warme douche kan heerlijk ontspannend zijn. Maar als je de straal té heet zet kan het je huid uitdrogen. Dat geldt ook voor je hoofdhuid. Probeer de temperatuur van je douche dus niet te ver omhoog te draaien. Zeker niet als je ook nog eens je haar gaat wassen.
Kan je het écht niet laten om heel warm te douchen? Draai dan in ieder geval de kraan een stukje terug op het moment dat je met je hoofd onder de straal komt.
3. Gebruik een milde shampoo
Nog een tip voor onder de douche: gebruik geen shampoo die je hoofdhuid uitdroogt. Natuurlijk is het wel de bedoeling dat je het vet en vuil uit je haar wast. Maar sommige shampoos zijn eigenlijk nét iets te agressief op je huid.
Kies bij een droge hoofdhuid dan ook voor een milde shampoo zonder sulfaten. Sulfaten drogen je huid namelijk onnodig uit [2].
4. Raak je hoofdhuid niet te veel aan
Zeker als je last hebt van een jeukende hoofdhuid kan het verleidelijk zijn om er continu aan te zitten. Maar je kan je droge hoofdhuid beter zo veel mogelijk met rust laten.
Door steeds met je vingers op je huid te komen kan je deze namelijk snel laten irriteren. Het gevolg? Je krijgt er alleen nog maar meer last van! Niet doen dus.
Energy Bundel
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Sharon A.
Orthomoleculair therapeut
Remko K.
Cardioloog en onderzoeker
5. Eet gezond en gevarieerd
We weten allemaal dat een gevarieerd dieet belangrijk is voor onze gezondheid. Maar wist je ook dat het nodig is voor een gezonde hoofdhuid?
Je huid heeft namelijk de nodige voedingsstoffen nodig om voor zichzelf te zorgen. En dat geldt ook voor de huid op je hoofd [3]. Zorg er dus voor dat je gezond en gevarieerd eet. Benieuwd welke vitamines en mineralen er mogelijk missen in je dieet? Doe dan onze vitaminetest.
Oh ja, niet te vergeten: zorg er ook voor dat je genoeg water drinkt op een dag. Die aanbevolen 2 liter heeft je lichaam namelijk écht nodig.
Helpt niets tegen je droge hoofdhuid?
Heb je alles geprobeerd, maar zie je geen verbetering in de gezondheid van je hoofdhuid? Dan kan het verstandig zijn om eens langs de dermatoloog te gaan. Mogelijk heb je eigenlijk last van een ander onderliggend probleem.
Wat je moet weten over een droge hoofdhuid
Een droge hoofdhuid kan voor vervelende klachten zorgen. Denk bijvoorbeeld aan jeuk, een trekkend gevoel of rode plekken op je hoofd.
Gelukkig zijn er ook een aantal dingen die je kan doen om je droge hoofdhuid te verhelpen. Zo kan je bijvoorbeeld je huid hydrateren of goede douchegewoontes aannemen. Dan ben je zo weer van je probleem af.
Referenties
[1] Kwon, S., Yang, H., & Lee, S. (2023). Core–shell nanofibers as carrier systems for sustained delivery of tea tree oil. Textile Research Journal, 93(21–22), 4742–4754. https://doi.org/10.1177/00405175231180570
[2] Tomás, M., Agonia, A. S., Borges, L. M. F., De Oliveira, A. P., & Palmeira‐de‐Oliveira, R. (2020). Isothiazolinones quantification in shampoo matrices: a matter of method optimization or stability driven by interactions? Cosmetics, 7(1), 4. https://doi.org/10.3390/cosmetics7010004
[3] Almohanna, H. M., Ahmed, A., Tsatalis, J. P., & Tosti, A. (2018). The role of vitamins and minerals in hair loss: a review. Dermatology and Therapy, 9(1), 51–70. https://doi.org/10.1007/s13555-018-0278-6
Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 15 mei 2024.
Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Een powernap kan ideaal zijn voor wat extra focus en energie. Maar hoe doe je eigenlijk het perfecte dutje? Lees hier de do’s en don’ts.
Joy van Haelen
May 22, 2024
Op sommige dagen ben je nou eenmaal écht heel erg moe. Hoe blijf je wakker bij extreme vermoeidheid? Lees hier onze 15 tips.
Joy van Haelen
May 22, 2024
Een droge hoofdhuid kan voor vervelende klachten zorgen, zoals schilfertjes of jeuk. Ontdek hier hoe je ervan afkomt.
Joy van Haelen
May 16, 2024