Gezondheid

Duizelig door stress? Zo kom je er weer van af

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
March 19, 2024
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Persoon is duizelig door stress

Je hebt een stressvolle dag. En alsof dat nog niet erg genoeg is, word je óók nog eens duizelig. Dat is niet de ideale combinatie. Maar eigenlijk is het helemaal niet zo gek dat je duizelig wordt door stress. In deze blog lees je wat de oorzaak is. We vertellen je natuurlijk ook hoe je er weer van afkomt.

 

De oorzaak van duizeligheid door stress

First things first. Want hoe kan het eigenlijk dat je zo duizelig wordt door stress? Er zijn twee redenen waarom dit gebeurt.

Als je stress hebt, maakt je lichaam meer stresshormonen aan. Deze hormonen kunnen je evenwichtsorgaan verstoren. Daarom word je duizelig door stress. Ook kan het zijn dat je verkeerd ademhaalt wanneer je gestrest bent. Dat kan ook voor duizeligheid zorgen. 

We leggen je even beter uit hoe deze twee dingen precies werken.

 

Verstoring van je evenwichtsorgaan

Eerst even over dat evenwichtsorgaan. Misschien heb je er wel eens van gehoord. Dit orgaan – ook wel bekend als het vestibulaire orgaan – zit achter je oor. Wat het doet kan je natuurlijk al raden: het zorgt voor je evenwicht. Niet zo gek dus dat je draaierig wordt als je evenwichtsorgaan verstoord is [1].

En dat is waar stress dus in mee kan spelen. Zoals we eerder al zeiden zorgt spanning ervoor dat je lichaam meer van stresshormonen gaat aanmaken. Denk bijvoorbeeld aan het hormoon cortisol. Ben je al een lange tijd gestrest? Dan kunnen deze hormonen voor vervelende klachten zorgen.

Die stresshormonen hebben dus ook invloed op je evenwichtsorgaan [2]. Daardoor is het helemaal niet gek als je last krijgt van draaiduizeligheid of een raar gevoel in je hoofd door spanning.

Persoon heeft last van duizeligheid

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

Verkeerde ademhaling

Nog iets wat vaak gebeurt als je gestrest bent is dat je ademhaling verandert [3]. Je gaat namelijk sneller ademen als je stress hebt. Ook vergeten we vaak diep genoeg adem te halen. Meestal heb je dat zelf geeneens door.

Maar die verkeerde ademhaling kan dus wel een groot effect hebben. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je duizelig wordt. Zeker als je aan het hyperventileren bent [4]. Die slechte ademhaling is trouwens ook de reden dat je zo snel benauwd wordt door stress.

Vaak is dit een beetje een vicieuze cirkel. Je wordt duizelig of benauwd door stress. En dat gevoel maakt je alleen nog maar meer gestrest.

 

Oplossingen als je duizelig bent door stress

Nu weet je hoe het komt dat je duizelig wordt door stress. Maar een misschien nog wel belangrijkere vraag: hoe kom je daar dan weer van af? Wij hebben een aantal simpele tips waarmee je je duizeligheid kan verminderen.

Boek met Viteezy vitamines

Breng je lichaam tot rust

Deze tip is vooral belangrijk als je draaierig bent of wankel op je benen staat door stress.

We zijn vaak geneigd om gewoon door te gaan waar we mee bezig waren. Dat duizelige gevoel gaat vanzelf wel weg, toch? Maar eigenlijk is dat niet altijd het beste idee.

Vaak is het nemen van rust namelijk de meest effectieve manier om van dat rare, wazige gevoel in je hoofd af te komen. Ga even rustig zitten of liggen en haal diep adem. Zo breng je je lichaam weer tot rust en geef je jezelf de mogelijkheid om weer even te herstellen.

Belangrijk is natuurlijk wel dat je even een minuut of 5 écht helemaal niets doet. Dus ook niet op je telefoon kijken als je gaat zitten. Dat zorgt weer voor allemaal onnodige prikkels.

 

Ademhalingsoefeningen

Zoals we net hebben uitgelegd kan duizeligheid komen door een verkeerde ademhaling. En daarom is het zo belangrijk om de tijd te nemen om weer goed te ademen. Dat kan je gemakkelijk doen met een aantal ademhalingsoefeningen.

De beste oefening hiervoor is misschien wel de diafragmatische ademhaling [5]. Dat is trouwens gewoon een moeilijke naam voor de diepe buikademhaling. Leg één hand op je borst en één op je buik. Probeer nu zo te ademen, dat je alleen je buik voelt bewegen. That’s it! Super simpel, maar wel heel effectief als je stress hebt.

Een andere goede optie is de 4-7-8 ademhaling. Ook deze is lekker makkelijk. Adem 4 seconden lang in. Dat doe je door je neus. Hou deze adem 7 seconden vast. En blaas vervolgens 8 seconden lang uit door je mond.

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Persoon doet ademhalingsoefeningen

Stress verminderen

Eigenlijk de meest logische tip: probeer je stress te verminderen. Merk je dat al die spanning en drukte in je hoofd ervoor zorgen dat je duizelig wordt? Dan is het belangrijk om het probleem bij de kern aan te pakken.

Er zijn een hele hoop manieren om aan je stressniveau te werken. Zo zijn er bijvoorbeeld hele bekende opties. Denk aan meditatie of yoga [6]. Maar natuurlijk heb je nog heel veel andere opties. Denk bijvoorbeeld aan een rondje wandelen, een boek lezen of een warme douche nemen.

Het belangrijkste is vooral dat je een bezigheid kiest die jou helpt te ontspannen. Wat voor de een wel werkt, is voor jou misschien niet ideaal.

Plan het liefst sowieso regelmatig een momentje voor jezelf in om te relaxen. Zo voorkom je ook stress. En voorkomen is natuurlijk nog beter dan genezen.

 

Manieren om je cortisol te verlagen

Cortisol is het stresshormoon. En dat kan dus bijdragen aan een evenwichtsorgaan wat uit balans is. Met duizeligheid tot gevolg.

Als je je stress vermindert verlaag je natuurlijk ook je stresshormoon. Maar er zijn nog een aantal andere manieren om je cortisol te verlagen.

Zo kan je dieet bijvoorbeeld helpen. Groenten, fruit en volkorenproducten zijn goed om je cortisol te verlagen [7]. Voeding met veel suiker en verzadigd vet hebben juist een tegengesteld effect.

We hebben trouwens nog een hele blog geschreven met 14 tips om snel je cortisol te verlagen.

Groenten en fruit

Doe rustig aan met cafeïne

Op het moment dat je duizelig bent door stress is het ook slim om rustig aan te doen met cafeïne. Dat stofje kan je klachten namelijk snel erger maken [8]. Laat dat kopje koffie dan ook liever even staan.

Hoewel koffie waarschijnlijk de meest bekende bron van cafeïne is zit het trouwens in nog veel meer dingen. Bijvoorbeeld in thee en in chocolade. Hier zitten wel kleinere hoeveelheden in, maar het is toch goed om in je achterhoofd te houden.

 

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Als je chronisch last hebt van duizeligheid is het misschien handig om naar de huisarts te gaan. Dan kan het namelijk zo zijn dat er iets anders aan de hand is dan alleen stress.

Datzelfde geldt trouwens als je merkt dat het draaierige gevoel niet minder wordt als je een tijdje rustig gaat zitten. Je hebt natuuurlijk maar één lichaam. Wees er dus zuinig op.

 

Wat je moet weten over duizeligheid door stress

Ben je duizelig door stress? Dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen door een verstoring in je evenwichtsorgaan of een verkeerde ademhaling. Gelukkig zijn er ook een aantal dingen zie je kan doen om het draaierige gevoel tegen te gaan.

Doe onze vitaminetestBekijk onze Stress-Less formule

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Lopes, A. R., Moreira, M. D., Trelha, C. S., & De Moraes Marchiori, L. L. (2014). Association between complaints of dizziness and hypertension in non-institutionalized elders. International Archives of Otorhinolaryngology, 17(02), 157–162. https://doi.org/10.7162/s1809-97772013000200007

[2] Saman, Y., Bamiou, D., Gleeson, M., & Dutia, M. B. (2012). Interactions between stress and vestibular compensation – a review. Frontiers in Neurology, 3. https://doi.org/10.3389/fneur.2012.00116

[3] Homma, I., & Masaoka, Y. (2008). Breathing rhythms and emotions. Experimental Physiology, 93(9), 1011–1021. https://doi.org/10.1113/expphysiol.2008.042424

[4] Szulczewski, M. T. (2019). Training of paced breathing at 0.1 Hz improves CO2 homeostasis and relaxation during a paced breathing task. PLOS ONE, 14(6), e0218550. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0218550

[5] Chen, Y., Huang, X., Chien, C., & Cheng, J. (2016). The effectiveness of diaphragmatic breathing relaxation training for reducing anxiety. Perspectives in Psychiatric Care, 53(4), 329–336. https://doi.org/10.1111/ppc.12184

[6] Goyal, M., Singh, S., Sibinga, E. M., Gould, N. F., Rowland-Seymour, A., Sharma, R., Berger, Z., Sleicher, D., Maron, D. J., Shihab, H. M., Ranasinghe, P. D., Linn, S., Saha, S., Bass, E. B., & Haythornthwaite, J. A. (2014). Meditation programs for psychological stress and well-being. JAMA Internal Medicine, 174(3), 357. https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2013.13018 

[7] Herrmann, K., Cano, S., Elío, I., Vergara, M. M., Giampieri, F., & Battino, M. (2016). Associations between sleep, cortisol regulation, and diet: Possible implications for the risk of Alzheimer disease. Advances in Nutrition, 7(4), 679–689. https://doi.org/10.3945/an.115.011775

[8] Lovallo, W. R., Farag, N. H., Vincent, A. S., Thomas, T. L., & Wilson, M. F. (2006). Cortisol responses to mental stress, exercise, and meals following caffeine intake in men and women. Pharmacology, Biochemistry And Behavior, 83(3), 441–447. https://doi.org/10.1016/j.pbb.2006.03.005

 

Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 18 maart 2024.

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
GezondheidStofwisseling versnellen? 8 praktische tips

Wist je dat je gemakkelijk zelf je stofwisseling kan versnellen? Ontdek hier hoe je dat doet met onze 8 tips!

Joy van Haelen

June 28, 2024

GezondheidStress symptomen: 12 tekenen dat je gestrest bent

We hebben allemaal wel eens stress. Soms zelfs ongemerkt. Lees hier de meest voorkomende stress symptomen!

Joy van Haelen

May 22, 2024

GezondheidDit zijn de voor- en nadelen van een ijsbad nemen

Steeds meer mensen nemen een koud bad. Wat zijn nou de voor- en nadelen van een ijsbad? Lees alles wat je moet weten in deze blog.

Joy van Haelen

May 22, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending