Eiwitten, ook wel proteïne genoemd, zijn onmisbaar voor ons lichaam. Deze essentiële voedingsstoffen zijn niet alleen belangrijk voor spierherstel en groei, maar spelen ook een rol bij tal van andere lichaamsfuncties. Van het ondersteunen van een gezond immuunsysteem tot het bevorderen van een verzadigd gevoel [1]. Maar hoeveel eiwitten hebben we eigenlijk nodig, en wat zijn de beste bronnen om ze binnen te krijgen? In deze blog leggen we je uit wat proteïne zijn, hoeveel je nodig hebt en in welke producten veel zitten.
Wat zijn eiwitten?
Eiwitten zijn essentiële bouwstenen voor ons lichaam die onder andere een rol spelen in spieropbouw, weefselherstel en algemene gezondheid [2]. Ze bestaan weer uit verschillende aminozuren, die de bouwstenen vormen van proteïne. In totaal zijn er 20 verschillende soorten aminozuren, waarvan er 9 essentieel zijn [3]. Dit betekent dat 9 aminozuren niet door ons eigen lichaam worden aangemaakt. Deze dien je daarom ook uit voeding te halen.
Voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, zuivelproducten, granen, peulvruchten, noten en zaden zijn goede bronnen van proteïne. Het opnemen van voldoende eiwitten is belangrijk, vooral voor wie erg fanatiek is met sporten.
Energy Bundel Meer dan 100.000 keer verkocht
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Hoeveel eiwitten heb ik nodig per dag?
Per dag heb je minimaal 0,8 gram proteïne per kilogram lichaamsgewicht nodig. Weeg jij dus 80 kilo, dan heb je dagelijks minimaal 64 gram eiwitten nodig (0,8 x 80). Doe je veel aan sport, zoals krachttraining, dan heb je zo’n 1,5 tot 2 gram proteïne per kilogram lichaamsgewicht nodig om je spieren te laten herstellen en groeien [4]. Dit komt dan neer op 120 - 160 gram per dag als je 80 kilo weegt.
Het is ook belangrijk om te benadrukken dat variatie in voeding nodig is, omdat dit ervoor zorgt dat je alle 9 essentiële aminozuren binnenkrijgt die nodig zijn voor je gezondheid. Dit geldt vooral voor een plantaardig dieet. Soms ontbreken bepaalde essentiële aminozuren in afzonderlijke plantaardige voedingsmiddelen, waardoor het nodig is ze te combineren zodat je van alle aminozuren genoeg binnen krijgt.
Daarnaast is het verstandig om je eiwitinname te verdelen over je maaltijden en eventuele snacks. Proteïnen dragen bij aan een gevoel van verzadiging, waardoor je langer een vol gevoel hebt in je maag en minder geneigd bent te gaan snacken.
Waar zitten veel eiwitten in?
Gelukkig zijn er genoeg voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, of je nu vegetariër, veganist of een liefhebber van vlees bent [5]. Dierlijke bronnen zoals mager vlees, vis, zuivelproducten en eieren zijn bekende eiwitrijke opties.
Voor degenen die de voorkeur geven aan plantaardige voeding zijn er peulvruchten zoals bonen en linzen, tofu, tempeh, noten, zaden en volle granen zoals quinoa. Met zoveel verschillende opties is het gemakkelijk om proteïne toe te voegen aan je dagelijkse maaltijden en snacks, ongeacht je dieetvoorkeuren.
Lijst van producten met veel eiwitten
Om je een idee te geven hoeveel er in verschillende productgroepen zitten, geven we je enkele lijstjes met voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte. Het eiwitgehalte kan variëren tussen dezelfde producten door verschillende factoren. Dit kan onder meer afhankelijk zijn van de kwaliteit van de ingrediënten, de verwerkingsmethode en eventuele toevoegingen. Het is daarom altijd belangrijk om de etiketten van producten te controleren voor specifieke informatie over de voedingswaarde en het eiwitgehalte van een product.
Door het verkennen van deze lijstjes kun je niet alleen ontdekken welke voedingsmiddelen rijk zijn aan proteïnen, maar kun je ook makkelijker een keuze maken welke voedingsmiddelen je toe kan voegen voor meer proteïne. Of je nu op zoek bent naar dierlijke of plantaardige eiwitbronnen, deze lijstjes bieden genoeg opties om uit te kiezen, waardoor het gemakkelijk wordt om eiwitrijke voedingsmiddelen toe te voegen aan je dagelijkse maaltijden en snacks.
Eiwitten in vlees
Vlees is een rijke bron van eiwitten, die essentieel zijn voor spieropbouw, weefselherstel en hormoonproductie in ons lichaam. Naast proteïne bevatten verschillende soorten vlees ook belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, zink, vitamine B12 en creatine. Deze voedingsstoffen spelen een rol in verschillende lichaamsfuncties, waaronder de vorming van rode bloedcellen, het immuunsysteem en het energiemetabolisme.
Eiwitgehalte per 100 gram in vlees:
Kalkoen: 29 gram
Rosbief: 28 gram
Kipfilet: 21 gram
Biefstuk: 20 gram
Rundergehakt: 19 gram
Eiwitten in vis
Eiwitten in vis kunnen ook een onderdeel van een gebalanceerd dieet zijn. Vis is een bron van hoogwaardige proteïne, maar het bevat ook essentiële vetzuren, zoals omega 3-vetzuren, die gunstig zijn voor de gezondheid [6]. Hieronder is een overzicht van het eiwitgehalte per verschillende soorten vis.
Eiwitgehalte per 100 gram vis:
Tonijn: 23 gram
Zalm: 20 gram
Kreeft: 19 gram
Kabeljauw: 18 gram
Haring: 18 gram
Garnalen: 15 gram
Eiwitten in zuivel
Ook zuivelproducten zijn rijk aan proteïne. Daarnaast bevatten zuivelproducten ook calcium, vitamine D en andere voedingsstoffen [7]. Eet of drink je geen zuivel, dan is melk of yoghurt op basis van soja de beste keuze. Soja melk of yoghurt bevat ongeveer evenveel proteïne als normale melk of yoghurt. Daarbij wordt er ook vaak calcium en vitamine D aan toegevoegd. Hieronder is een overzicht van het eiwitgehalte voor verschillende zuivelproducten.
Eiwitgehalte per 100 gram zuivel:
Eieren: 12 gram
Kwark: 9 gram
Yoghurt: het eiwitgehalte van yoghurt kan variëren, afhankelijk van het type en de bereidingswijze, maar ligt over het algemeen tussen de 5 en 10 gram per 100 gram.
Melk: 3,4 gram
Groenten met veel eiwitten
Hoewel groenten niet bekend staan om hun eiwitgehalte, maar vooral vanwege de vele gezondheidseffecten [8], bevatten ook groenten proteïne die bijdragen aan je dagelijkse hoeveelheid. Door deze groenten toe te voegen aan je maaltijden en snacks kun je op een smakelijke en gezonde manier bijdragen aan je dagelijkse eiwitinname. Hoewel ze niet je belangrijkste bron van proteïne in je dieet zullen zijn, zijn groenten natuurlijk wel erg gezond.
Eiwitgehalte per 100 gram groente:
Spruitjes: 3,4 gram
Artisjokken: 3,3 gram
Spinazie: 2,9 gram
Broccoli: 2,8 gram
Rucola: 2,6 gram
Asperges: 2,2 gram
Rode: 1,4 gram
Energy Bundel
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Sharon A.
Orthomoleculair therapeut
Remko K.
Cardioloog en onderzoeker
Fruit met veel eiwitten
Ook fruit staat niet per se bekend om zijn hoge eiwitgehalte, maar ook fruit bevat wel degelijk wat eiwitten. Voornamelijk gedroogd fruit bevat in verhouding meer proteïne dan vers fruit.
Naast het leveren van kleine hoeveelheden proteïne, biedt fruit een overvloed aan essentiële voedingsstoffen, waaronder vitamines, mineralen en antioxidanten, die allemaal bijdragen aan je gezondheid [8]. Denk eraan om goed te variëren in fruitsoorten om te profiteren van de unieke gezondheidsvoordelen die elk stuk fruit te bieden heeft.
Eiwitgehalte per 100 gram fruit:
Sinaasappels: 1,2 gram
Kiwi's: 1,1 gram
Bananen: 1,1 gram
Perziken: 0,9 gram
Aardbeien: 0,8 gram
Mango's: 0,8 gram
Bosbessen: 0,7 gram
Druiven: 0,6 gram
Ananas: 0,5 gram
Appels: 0,3 gram
Gedroogde fruitsoorten:
Gedroogde abrikozen: 3,4 gram
Gedroogde vijgen: 3,3 gram
Rozijnen: 2,5 gram
Dadels: 2,5 gram
Gedroogde Mango: 2 gram
Eiwitten in noten
Noten zijn niet alleen lekker als snack, maar ook een goede bron van proteïne. De knapperige textuur in combinatie met de smaak maakt noten een lekkere toevoeging aan je dieet. Daarbij bevat het veel gezonde voedingsstoffen, zoals gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen. Het wordt aangeraden om ongeveer een handje noten (+/- 30 gram) per dag te eten [9]. Ook voor noten geldt dat het wordt aangeraden om te variëren tussen de soorten noten. Elke noot heeft namelijk zijn eigen unieke samenstelling van gezonde stoffen.
Eiwitgehalte per 100 gram noten:
Pinda's: 25 gram
Amandelen: 21 gram
Pistachenoten: 20 gram
Cashewnoten: 18 gram
Walnoten: 15 gram
Hazelnoten: 15 gram
Pecannoten: 9 gram
Macadamianoten: 8 gram
Andere producten met veel eiwitten
Andere producten met veel eiwitten zijn onder meer zaden, pitten, peulvruchten en plantaardige alternatieven voor vlees en zuivelproducten. Deze voedingsmiddelen bieden een uitstekende bron van proteïne, vooral voor mensen die vegetarisch of veganistisch eten. Daarnaast zijn deze voedingsmiddelen niet alleen rijk aan proteïne, maar bieden ze ook andere voedingsstoffen, zoals vezels, gezonde vetten, vitaminen, mineralen en antioxidanten.
Ze kunnen op verschillende manieren worden toegevoegd aan je maaltijden, zoals in salades, in je ontbijtgranen of in smoothies en hartige gerechten. Met deze mogelijkheden is het gemakkelijk om plantaardige eiwitten toe te voegen aan je dagelijkse maaltijden en snacks, ongeacht je dieetvoorkeuren. Hieronder vind je een lijst met het eiwitgehalte in andere producten.
Eiwitgehalte per 100 gram:
Pompoenpitten: 24 gram
Zonnebloempitten: 21 gram
Lijnzaad: 18 gram
Chiazaad: 16 gram
Quinoa: 14 gram
Spelt: 17 gram
Volkoren pasta: 13 gram
Zwarte bonen: 21 gram
Kikkererwten: 19 gram
Edamame: 11 gram
Linzen: 9 gram
Tempeh: 19 gram
Tofu: 8 gram
Sojamelk: 3,3 gram
Wat je dus moet weten over eiwitrijke producten
Nu je weet uit welke producten je de meeste proteïne kunt halen, is het belangrijk om dit op een gevarieerde manier te doen. Hoewel sommige voedingsmiddelen, zoals vlees en zuivel, bekende eiwitrijke opties zijn, bieden plantaardige bronnen ook tal van mogelijkheden om aan je eiwitbehoefte te voldoen. Het uitproberen van verschillende voedingsmiddelen draagt ook bij aan een gevarieerde inname van voedingsstoffen.
Vanwege de belangrijke rol die proteïne hebben in diverse lichaamsfuncties, is het belangrijk om voldoende binnen te krijgen, ongeacht je levensstijl. Vergeet ook niet dat een gebalanceerd dieet niet alleen draait om eiwitten, maar ook om koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen.
Referenties
[1] Carbone, J. W., & Pasiakos, S. M. (2019). Dietary Protein and Muscle Mass: Translating Science to Application and Health Benefit. Nutrients, 11(5), 1136. https://doi.org/10.3390/nu11051136
[2] Sudhakararao, G., Priyadarsini, K. A., Kiran, G. S., Karunakar, P., & Chegu, K. (2019). Physiological Role of Proteins and their Functions in Human Body. International Journal of Pharma Research and Health Sciences, 7(1), 2874–2878. https://doi.org/10.21276/ijprhs.2019.01.02
[3] Lopez, M. J., & Mohiuddin, S. S. (2023, March 13). Biochemistry, essential amino acids. StatPearls - NCBI Bookshelf. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557845/
[4] Wu G. (2016). Dietary protein intake and human health. Food & function, 7(3), 1251–1265. https://doi.org/10.1039/c5fo01530h
[5] Clarys, P., Deliens, T., Huybrechts, I., Deriemaeker, P., Vanaelst, B., De Keyzer, W., Hebbelinck, M., & Mullie, P. (2014). Comparison of nutritional quality of the Vegan, Vegetarian, Semi-Vegetarian, Pesco-Vegetarian and omnivorous diet. Nutrients, 6(3), 1318–1332. https://doi.org/10.3390/nu6031318
[6] Swanson, D., Block, R. C., & Mousa, S. A. (2012). Omega-3 fatty acids EPA and DHA: health benefits throughout life. Advances in Nutrition, 3(1), 1–7. https://doi.org/10.3945/an.111.000893
[7] Thorning, T. K., Raben, A., Tholstrup, T., Soedamah-Muthu, S. S., Givens, I., & Astrup, A. (2016). Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Food & nutrition research, 60, 32527. https://doi.org/10.3402/fnr.v60.32527
[8] Pem, D., & Jeewon, R. (2015). Fruit and Vegetable Intake: Benefits and Progress of Nutrition Education Interventions- Narrative Review Article. Iranian journal of public health, 44(10), 1309–1321.
[9] Ros E. (2010). Health benefits of nut consumption. Nutrients, 2(7), 652–682. https://doi.org/10.3390/nu2070652
Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 26 februari 2024.
Remco is na het behalen van zijn masterdiploma Sociologie begonnen met het schrijven van blogs voor Viteezy, waar hij zijn passie voor gezondheidsvoorlichting omzet in heldere teksten. Zijn missie? Complexe gezondheidsinformatie vertalen naar begrijpelijke content voor een breed publiek, met als uiteindelijk doel de bevordering van een gezondere samenleving.
Dit artikel is geschreven door Remco van der Wiel
Zou jij wel plantaardig willen eten maar weet je niet hoe je moet beginnen? Wij hebben 20 tips om te beginnen met plantaardig eten.
Joy van Haelen
May 22, 2024
Benieuwd naar de werking van Rhodiola rosea? In deze blog lees je alles wat je wil weten over dit natuurlijke kruid.
Joy van Haelen
May 8, 2024
Blauwe bessen worden steeds populairder. Maar zijn ze eigenlijk gezond? Wij zetten de gezondheidsvoordelen op een rijtje.
Joy van Haelen
April 30, 2024