Voeding

20 tips om te beginnen met plantaardig eten

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
June 8, 2023
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Verschillende soorten plantaardig eten

Steeds meer mensen stappen over op plantaardig eten. En misschien wil jij dat ook wel doen. Maar waar moet je nou beginnen? In ieder geval kan je het beste starten in kleine stapjes. Wij hebben 20 concrete tips die je helpen te beginnen met plantaardig eten.  

1. Begin met één keer plantaardig eten per dag en bouw dit langzaam uit

We weten dat je het liefst gelijk van start gaat als je eenmaal enthousiast bent. Maar je hoeft écht niet van de ene op de andere dag over te stappen op een plantaardig dieet. Sterker nog: als je het rustig aan opbouwt hou je het waarschijnlijk langer vol.  

Probeer bijvoorbeeld eerst eens alleen je ontbijt plantaardig te maken. Als je daar een beetje aan gewend bent, kan je uiteindelijk ook gaan voor een plantaardige lunch en avondeten. Kleine stapjes zullen je op de lange termijn echt heel erg helpen.

2. Lees je in over de voordelen van plantaardig eten voor je gezondheid

Plantaardig eten heeft voordelen voor je gezondheid. Misschien is dat zelfs wel de reden dat je de overstap wil maken. Het kan bijvoorbeeld goed zijn voor je darmen [1], hart en bloedvaten [2].  

Lees je in over die gezondheidsvoordelen. Hoe meer redenen je hebt om plantaardig te eten, hoe makkelijker je het volhoudt.  

3. Zoek naar plantaardige alternatieven

Misschien heb je wel eens bij jezelf zitten denken: ‘ik wil wel plantaardig eten, maar ik weet niet of ik wel zonder kaas kan’.  

Je hebt geluk. Er worden tegenwoordig steeds meer plantaardige varianten gemaakt van jouw favoriete producten. En die smaken echt heel erg goed. Tijd om eens te proeven dus.

Ook je lievelingsgerechten kan je vaak aanpassen om ze plantaardig te maken. Vlees- en zuivelvervangers zijn er tegenwoordig genoeg.  

4. Breng mensen in je omgeving op de hoogte

Stel je omgeving op de hoogte van je doel om plantaardig te eten. Ga je bij iemand lunchen? Overleg even van tevoren wat je allemaal wel en niet eet. Wel zo makkelijk voor de ander én voor jezelf.  

5. Probeer eerst vegetarisch te eten

De overstap naar plantaardig kan soms heel spannend zijn. Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om eerst vegetarisch te eten. Ben je daar eenmaal aan gewend? Dan is de overstap naar plantaardig al een stuk kleiner geworden.  

Vegetarisch eten, wat de overstap naar plantaardig eten makkelijker maakt

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

6. Kies voor minder bewerkte voeding

Ook tussen de bewerkte voeding zitten plantaardige opties. Toch is de kans dat er iets van een dierlijk product in zit groter dan bij onbewerkte voeding.

Een veilige optie is daarom altijd om voor onbewerkte voeding te gaan. Dan heb je een veel beter beeld van de ingrediënten die erin zitten.  

7. Zorg voor voldoende variatie in je plantaardige dieet met verschillende recepten

Plantaardig eten hoeft helemaal niet saai te zijn. Er zijn online superveel plantaardige recepten te vinden en er komen ook steeds meer plantaardige kookboeken op de markt. Wees creatief en probeer het een en ander uit. Misschien vind je wel een nieuwe favoriet.  

8. Ga voorbereid naar de supermarkt

Zeker als je net begint met plantaardig eten, is het fijn als je goed voorbereid de supermarkt ingaat. Kijk bijvoorbeeld van tevoren eens online welke producten er allemaal wel en niet plantaardig zijn. Scheelt je weer een hele hoop zoekwerk in de winkel.  

9. Maak een lijstje met E-nummers

Deze worden vaak over het hoofd gezien: E-nummers. En wat zijn die soms verwarrend. Daarom is het handig om een lijstje te maken van de E-nummers die niet plantaardig zijn. Zulke lijstjes kan je trouwens ook gewoon op internet vinden. Wel zo handig om bij je te hebben tijdens het boodschappen doen.  

10. Probeer eens te meal preppen

Vind je het lastig om iedere dag weer een nieuw plantaardig recept te bedenken? Misschien is meal preppen dan wel iets voor jou. Dan maak je eten voor een later moment.  

Je kan bijvoorbeeld meerdere porties koken en bewaren voor later. Of je plant gewoon alvast je eten vooruit. Dan hoef je daar in ieder geval niet iedere dag weer over na te denken.  

Meal preps om te helpen bij het plantaardig eten

11. Lees je in over supplementen bij een plantaardig dieet

Sommige voedingsstoffen haal je vooral uit dierlijke producten. Daarom is het goed om je in te lezen welke stofjes je misschien mist als je plantaardig eet. Er zijn een heleboel plantaardige supplementen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de vegan variant van visolie: algenolie.  

12. Eet ook voldoende eiwitrijk plantaardig voedsel

Bij een plantaardig dieet worden eiwitten soms een beetje over het hoofd gezien. Maar die eiwitten heb je wel hard nodig voor je gezondheid.  

Per dag heb je minimaal 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig [3]. Zorg daarom dat je voldoende eiwitrijk voedsel blijft eten, zoals noten, sojaproducten en peulvruchten.  

13. Bouw het eten van peulvruchten rustig op

Over peulvruchten gesproken: voeg deze langzaam toe aan je dieet. Ze zijn een supergoede bron voor plantaardige eiwitten, maar je darmen hebben wel de tijd nodig om eraan te wennen [4]. Niet direct te hard van stapel lopen met de bonen en linzen dus.

14. Geef voeding die je nog niet kent een kans

Je begint met een nieuw dieet. Dan wordt het ook tijd voor nieuwe soorten voedsel. Altijd al benieuwd geweest naar een plantaardig product wat je steeds maar in de winkel ziet liggen? Gewoon proberen!

15. Ga voorbereid op pad met plantaardige snacks

Soms kan het lastig lijken om plantaardig te eten buiten de deur. Maar je kan het jezelf ook makkelijk maken. Ga voorbereid op pad. Pak een aantal plantaardige snacks in voor je de deur uit gaat, dan heb je altijd wat te eten.

16. Drink meer water

In een plantaardig dieet zitten vaak veel meer vezels dan je gewend bent. Dat betekent dat je ook meer water moet drinken. Je darmen hebben dat extra vocht namelijk nodig om al die vezels goed te kunnen verwerken [5].  

17. Kijk van tevoren op de kaart als je gaat uiteten

Ga je uiteten? Ook helemaal geen probleem. Als je er zeker van wil zijn dat je plantaardig kan eten in een restaurant, kan het handig zijn om van tevoren even de menukaart te bekijken.

Je kan ook gewoon vragen of bepaalde dierlijke ingrediënten uit een gerecht kunnen worden gelaten. Dat is helemaal niet gek.

18. Eet samen met andere mensen die plantaardig eten

Wat is er nou leuker dan samen beginnen aan dit avontuur? Als je mensen kan vinden die ook plantaardig eten, kan je inspiratie opdoen en samen nieuwe dingen proberen. Makkelijker én gezelliger dus.  

19. Volg influencers die plantaardig eten

Niemand in je omgeving die plantaardig eet? Maakt niet uit. Er zijn bijvoorbeeld ook tal van influencers te vinden die een plantaardig dieet volgen. Zij delen maar al te graag hun favoriete gerechten.  

20. De overstap naar volledig plantaardig eten duurt even. Wees niet te hard voor jezelf!

Dit is misschien nog wel de belangrijkste tip. Heb je jezelf voorgenomen plantaardig te eten maar heb je je daar tóch niet helemaal aan gehouden? Geen paniek. Dat hoort er gewoon bij, echt waar. Geef jezelf de tijd om te wennen aan je nieuwe manier van eten en wees trots op elke stap die je in de goede richting zet.  

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Doe onze vitaminetestBekijk onze vegan omega 3

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Craig, W. J., Mangels, A. R., Fresán, U., Marsh, K., Miles, F. L., Saunders, A. V., Haddad, E., Heskey, C., Johnston, P. V., Larson-Meyer, E., & Orlich, M. J. (2021). The safe and effective use of plant-based diets with guidelines for health professionals. Nutrients, 13(11), 4144. https://doi.org/10.3390/nu13114144  

[2] Satija, A., & Hu, F. B. (2018). Plant-based diets and cardiovascular health. Trends in Cardiovascular Medicine, 28(7), 437–441. https://doi.org/10.1016/j.tcm.2018.02.004  

[3] Bazer, F. W. (2016). Dietary protein intake and human health. Food & Function, 7(3), 1251–1265. https://doi.org/10.1039/c5fo01530h  

[4] Thompson, H. J. (2019). Improving human dietary choices through understanding of the tolerance and toxicity of pulse crop constituents. Current Opinion in Food Science, 30, 93–97. https://doi.org/10.1016/j.cofs.2019.01.001  

[5] Anderson, J. M., Baird, P., Davis, R. A., Ferreri, S. P., Knudtson, M., Koraym, A., Waters, V., & Williams, C. M. (2009). Health benefits of dietary fiber. Nutrition Reviews, 67(4), 188–205. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2009.00189.x  

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
Voeding20 tips om te beginnen met plantaardig eten

Zou jij wel plantaardig willen eten maar weet je niet hoe je moet beginnen? Wij hebben 20 tips om te beginnen met plantaardig eten.

Joy van Haelen

May 22, 2024

VoedingRhodiola rosea: dít is de werking!

Benieuwd naar de werking van Rhodiola rosea? In deze blog lees je alles wat je wil weten over dit natuurlijke kruid.

Joy van Haelen

May 8, 2024

VoedingZijn blauwe bessen gezond? Dit zijn de 6 voordelen!

Blauwe bessen worden steeds populairder. Maar zijn ze eigenlijk gezond? Wij zetten de gezondheidsvoordelen op een rijtje.

Joy van Haelen

April 30, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending