Vitamines

Wat is vitamine B12 en waar zit het in?

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
May 15, 2023
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Melk en eieren zijn een goede bron van vitamine B12.

Misschien wist je al dat er veel verschillende B-vitamines zijn. We gaan het hier dan ook niet over álle B-vitamines hebben. Laten we beginnen met de meest bekende: in deze blog zetten we vitamine B12 in het zonnetje. Die vitamine is namelijk belangrijk voor veel verschillende dingen in je lijf.  

De functie van vitamine B12

Laten we maar gelijk beginnen met de belangrijkste vraag. Want waarom hebben we eigenlijk vitamine B12 nodig? De vitamine speelt een rol bij verschillende dingen die te maken hebben met onze gezondheid. Maar daarvoor moeten we wel zorgen dat we het binnenkrijgen via onze voeding.

We maken de vitamine wel zelf aan in onze dikke darm, maar kunnen hem daar niet meer opnemen (handig, hè?). En dat terwijl we de vitamine toch echt goed kunnen gebruiken.

Vitamine B12 ondersteunt het energieniveau

Je wist vast al wel dat je energie haalt uit je voeding. Misschien sta je er niet zo bij stil, maar je lichaam is altijd druk met processen die energie kosten. Jep, zelfs als je slaapt. Dan kan je je ook wel indenken dat je dus iedere dag veel energie verbruikt.

Het vrijmaken van die oh zo belangrijke energie noem je ook wel je energiestofwisseling. En daar komt vitamine B12 bij kijken. Die vitamine bevordert namelijk de energiestofwisseling [1].  

Vitamine B12 is goed voor de gemoedstoestand

Of je vrolijk bent of niet hangt dus niet alleen af van het weer en of je iets leuks aan het doen bent. Ook je voeding draagt bij aan je welzijn. En dan bedoelen we niet het feit dat je gelukkig wordt van een lekkere pizza (al is dat natuurlijk ook zo). We hebben het over vitamine B12, wat goed is voor de gemoedstoestand [2].

Persoon heeft een goede gemoedstoestand waar vitamine B12 goed voor is.

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

Vitamine B12 heeft een positieve invloed op het immuunsysteem

We nemen ons immuunsysteem vaak een beetje voor lief. Ons afweersysteem is altijd bezig met zorgen dat we niet ziek worden. En daar is het hartstikke druk mee.

Maar pas wanneer we niet zo fit zijn staan we erbij stil hoe fijn het is als je je wél lekker voelt. Maar ja, dan is het natuurlijk al te laat.

Daarom zouden we ons immuunsysteem altijd wel een handje mogen helpen. Met onze voeding bijvoorbeeld. Vitamine B12 helpt het immuunsysteem [3].

Vitamine B12 helpt bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes

Nog zoiets wat hartstikke belangrijk is maar waar we eigenlijk niet vaak bij stilstaan: ons bloed. En dat terwijl ons lichaamsgewicht voor 7% uit bloed bestaat. Dat is behoorlijk veel!

Je bloed heeft dan ook verschillende functies. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je zuurstof door je lichaam kan vervoeren met behulp van rode bloedcellen. Aan de vorming van rode bloedcellen draagt vitamine B12 bij [4].  

Vitamine B12 ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel

Alles wat je denkt of voelt heb je te danken aan je zenuwstelsel. Zeker niet onbelangrijk dus. Vitamine B12 is goed voor het zenuwstelsel [5].  

Vitamine B12, waar zit dat in?

Je vindt vitamine B12 eigenlijk alleen in dierlijke producten. Er zijn ook enkele plantaardige bronnen, zoals bepaalde soorten zeewier en algen. Deze producten bevatten alleen weinig B12, of alleen de inactieve vorm – en die kunnen mensen niet opnemen. Aan sommige vegan producten zoals soja drinks wordt extra B12 toegevoegd.

Vitamine B12 uit je voeding halen is eenvoudig als je niet plantaardig eet. Dan kan je bijvoorbeeld kiezen uit vis, vlees, eieren en melkproducten om aan je dagelijkse portie vitaminen te komen.

Als vegetariër eet je natuurlijk geen vlees, dus haal je je dagelijkse dosis B12 vooral uit melkproducten en eieren. 

Voor veganisten is het een stuk lastiger om vitamine B12 binnen te krijgen via voeding. Aan veel vegan producten is dus wel B12 toegevoegd, maar dit zijn meestal kleine hoeveelheden. Daar zou je dus ontzettend veel van moeten eten om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te komen. 

Nog een optie om vitamine B12 binnen te krijgen is als supplement. Zeker omdat we steeds meer plantaardig eten, kiezen we vaker voor deze optie.  

Bord met vegetarische maaltijd die rijk is aan vitamine B12.

Hoeveel vitamine B12 per dag is gezond?

Je hebt iedere dag 2,8 microgram vitamine B12 nodig. Daar kan je je waarschijnlijk vrij lastig een voorstelling bij maken, dus hebben we wat voorbeelden.

Die 2,8 microgram zit bijvoorbeeld in 3 eieren, 3 glazen melk of 400 gram vlees. Als je het uit plantaardige voeding wilt halen, zou je moeten kiezen voor voeding met toegevoegde B12.  

Om dan aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen, moet je bijvoorbeeld al gauw 750 milliliter sojamelk drinken. Zoals je waarschijnlijk zelf kan bedenken is dat dus vrij veel.  

Wat je dus moet weten over vitamine B12

Vitamine B12 is betrokken bij tal van dingen in je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan je immuunsysteem, energie en gemoedstoestand.  

We maken de vitamine zelf aan, maar kunnen hem dan niet meer opnemen. Dieren kunnen de vitamine wél zelf aanmaken en opnemen. Daarom zijn dierlijke producten vaak rijk aan vitamine B12.  

Ook voor mensen die (liever) geen dierlijke producten eten is het gewoon mogelijk om deze belangrijke B-vitamine binnen te krijgen. Er zijn tegenwoordig zowel voedingsmiddelen met toegevoegde vitamine B12 als supplementen te vinden.  

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Doe onze vitaminetestBekijk onze vitamine B12

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] O’Leary, F., & Samman, S. (2010). Vitamin B12 in health and disease. Nutrients, 2(3), 299–316. https://doi.org/10.3390/nu2030299  

[2] Sangle, P., Sandhu, O., Aftab, Z., Anthony, A. T., & Khan, S. (2020). Vitamin B12 supplementation: Preventing onset and improving prognosis of depression. Cureus. https://doi.org/10.7759/cureus.11169  

[3] Maggini, S., Wintergerst, E. S., Beveridge, S., & Hornig, D. H. (2007). Selected vitamins and trace elements support immune function by strengthening epithelial barriers and cellular and humoral immune responses. British Journal of Nutrition, 98(S1), S29–S35. https://doi.org/10.1017/s0007114507832971  

[4] Koury, M. J., & Ponka, P. (2004). New insights into erythropoiesis: The roles of folate, vitamin B12, and iron. Annual Review of Nutrition, 24(1), 105–131. https://doi.org/10.1146/annurev.nutr.24.012003.132306  

[5] Calderón-Ospina, C. A., & Nava-Mesa, M. O. (2020). B vitamins in the nervous system: Current knowledge of the biochemical modes of action and synergies of thiamine, pyridoxine, and cobalamin. CNS Neuroscience & Therapeutics, 26(1), 5–13. https://doi.org/10.1111/cns.13207  

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
VitaminesIs er een verschil tussen vitamine D en D3?

Er zijn een hoop verschillende D-vitamines. Maar wat is nou het verschil tussen vitamine D en D3? Je leest het hier!

Joy van Haelen

April 25, 2024

VitaminesWat vitamine C doet voor je gezondheid

Vitamine C is een belangrijke vitamine voor je gezondheid. Je vindt vitamine C vooral in groente en fruit.

Joy van Haelen

April 10, 2024

VitaminesGoede vitamines voor geheugen en concentratie

Soms kunnen we wel eens een brein boost gebruiken. Lees hier wat de rol is van vitamines bij geheugen en concentratie.

Joy van Haelen

February 13, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending