Voeding

Superfood: waarom kiwi’s onmisbaar zijn in je dieet

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
March 6, 2023
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Persoon heeft een mooie huid na het eten van een kiwi.

Tegenwoordig hoor je hem maar al te vaak: de term ‘superfood’. Maar wat is dat nou? De kiwi heeft deze ‘superfood’ stempel wel écht verdiend. Dus wat is er dan zo gezond aan deze fruitsoort? We sommen het voor je op.

 

Wie mooi wil zijn, moet kiwi’s eten

Schoonheid komt van binnenuit. Zeker als je kiwi’s eet! Ze hebben namelijk een hoog gehalte aan vitamine C, wat belangrijk is voor een mooie huid [1]. Waarom kiezen voor die luxe crème als een simpel stuk fruit net zo goed werkt?

En dat is nog niet alles: vitamine C helpt je cellen ook nog eens om zichzelf te beschermen tegen schade door UV-straling [2]. Ja echt, het eten van een kiwi is dus een geweldige toevoeging aan je skin care routine.

Persoon slaapt lekker na het eten van kiwi's.

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

Help je lichaam een handje mee

Heb je last van een lage weerstand of voel je je gewoon niet zo fit? Ook dan zijn kiwi’s je beste vriend. Je dagelijkse kiwi bevat namelijk veel vezels en vitaminen die bijdragen aan een goed werkend immuunsysteem [3]. Iemand beterschap wensen met een fruitmandje? Dan weet je nu welk fruit er in ieder geval in moet zitten.

De vezels in kiwi’s zijn trouwens ook nog eens heel belangrijk voor je spijsvertering. Je helpt je lichaam dus op verschillende manieren door dit fruit te eten.

Kiwi’s maken gelukkig

We weten allemaal dat we blij kunnen worden van eten. Wie wordt er nou niet vrolijk van gebak, chocolade of pizza? Uit onderzoek blijkt dat je ook gelukkiger wordt als je dagelijks kiwi’s eet [4].

Eet daarvoor wel het liefst de gele variant, die bevat het meeste vitamine C. Al is de groene ook prima.

Hoewel je sowieso geen schuldgevoel hoeft te hebben als je af en toe eens wat lekkers eet, is de kiwi dus toch wel de ultieme schuldgevoel-vrije happy food.

 

Slaap lekker na het eten van een kiwi 

Warme melk voor het slapengaan; dat trucje is algemeen bekend. Maar wij hebben een nog betere: kiwi’s voor het slapengaan. Dit kan je helpen beter te slapen door het stofje serotonine wat in kiwi’s zit en wat invloed heeft op je nachtrust. Je lichaam zet serotonine namelijk om in melatonine, wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt.

Uit onderzoek blijkt dat kiwi’s eten een uur voor je naar bed gaat kan zorgen voor een betere én diepere slaap [5]. Drink er een lekkere kop kamille thee bij en je slaapt als een roos.

Slaapkamer waar wordt geslapen na het eten van een kiwi.

Maar eet je kiwi's nu met of zonder schil?

Die ruwe schil van een kiwi ziet er niet erg eetbaar uit, toch? Grappig genoeg is deze juist hartstikke gezond voor je. Als je de maximale voordelen uit een kiwi wilt halen, eet je hem dan ook lekker met schil en al. Kies dan trouwens wel voor biologische kiwi’s, omdat hier minder bestrijdingsmiddelen op worden gebruikt.

 

Dit is dus waarom je kiwi's moet eten

Kiwi’s eten heeft echt veel voordelen, van het krijgen van een mooie huid tot beter kunnen slapen. De ‘superfood’ stempel heeft hij wat ons betreft dus ook dubbel en dwars verdiend. Heb jij ze al op je boodschappenlijstje staan?

Natuurlijk is het niet zo dat één stuk fruit je hele fitheid bepaalt. Een gebalanceerd dieet en gezonde levensstijl spelen natuurlijk de grootste rol. Ook kunnen de juiste vitaminen je helpen het meeste uit je gezondheid te halen.  

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Doe onze vitaminetestBekijk onze Sleep-Well formule

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Tyagi, S. (2015). Kiwifruit: health benefits and medicinal importance. Rashtriya Krishi, 10(2), 98-100. https://www.researchgate.net/publication/316701273_Kiwifruit_Health_benefits_and_medicinal_importance

[2] Pullar, J. M., Carr, A. C., & Vissers, M. C. (2017). The roles of vitamin C in skin health. Nutrients, 9(8), 866. https://doi.org/10.3390/nu9080866

[3] Skinner, M. A., Bentley-Hewitt, K. L., Rosendale, D., Naoko, S., & Pernthaner, A. (2013). Effects of kiwifruit on innate and adaptive immunity and symptoms of upper respiratory tract infections. Elsevier eBooks, 301–320. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-394294-4.00017-1

[4] Carr, A. C., Bozonet, S. M., Pullar, J. M., & Vissers, M. C. (2013). Mood improvement in young adult males following supplementation with gold kiwifruit, a high-vitamin C food. Journal of Nutritional Science, 2. https://doi.org/10.1017/jns.2013.12

[5] Doherty, R., Madigan, S. M., Warrington, G. D., & Ellis, J. (2019). Sleep and nutrition interactions: implications for athletes. Nutrients, 11(4), 822. https://doi.org/10.3390/nu11040822

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
Voeding20 tips om te beginnen met plantaardig eten

Zou jij wel plantaardig willen eten maar weet je niet hoe je moet beginnen? Wij hebben 20 tips om te beginnen met plantaardig eten.

Joy van Haelen

May 22, 2024

VoedingRhodiola rosea: dít is de werking!

Benieuwd naar de werking van Rhodiola rosea? In deze blog lees je alles wat je wil weten over dit natuurlijke kruid.

Joy van Haelen

May 8, 2024

VoedingZijn blauwe bessen gezond? Dit zijn de 6 voordelen!

Blauwe bessen worden steeds populairder. Maar zijn ze eigenlijk gezond? Wij zetten de gezondheidsvoordelen op een rijtje.

Joy van Haelen

April 30, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending