Vet eten zou slecht voor je zijn. Toch moeten we wel elke week vette vis eten. Zo, nou hebben we gelijk een fabel de wereld uitgeholpen. Want zo zie je in ieder geval maar weer dat niet alle vetten ongezond zijn. Sterker nog: bepaalde vetzuren heb je zelfs echt nodig. Omega 3 is zo’n essentieel vetzuur wat heel belangrijk is voor je gezondheid. En daarom is die vette vis dus zo goed voor je.
Wat doet omega 3 voor je lichaam?
We hebben net al verklapt dat omega 3 dus een vetzuur is. Dat is een van de deeltjes waar vetten uit zijn opgebouwd. Je hebt verschillende soorten omega 3-vetzuren. De bekendste zijn ALA, DHA en EPA. Deze soorten hebben ieder hun eigen voordelen.
Alle drie die vetzuren moet je binnenkrijgen via je voeding. Je lichaam maakt ze zelf namelijk niet aan. Ook al kan je lichaam ze zelf niet aanmaken, zijn ze wel erg belangrijk voor je gezondheid. Vandaar de naam: essentiële vetzuren.
Vaak wordt omega 3 ook wel visolie genoemd, maar die naam klopt niet helemaal. Niet alle omega 3-vetzuren komen namelijk uit vis. Maar daarover straks meer, laten we eerst eens kijken naar de verschillende gezondheidsvoordelen van omega 3.
DHA is goed voor de hersenen
Je hersenen zijn een van de belangrijkste organen van je lichaam. Daarom is het belangrijk om ze gezond te houden. Een manier om dat te doen is met je voeding. Want je raadt het al: omega 3 speelt hier een rol bij. DHA is namelijk goed voor je hersenen [1].
Als je zwanger bent is die omega 3 niet alleen belangrijk voor je eigen hersenen. De inname van DHA door de moeder is namelijk ook goed voor de ontwikkeling van de hersenen bij de foetus. Zeker tijdens de zwangerschap is het dus slim om op je inname van omega 3 te letten. Dat geldt trouwens ook voor degenen die borstvoeding geven.
Energy Bundel Meer dan 100.000 keer verkocht
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
DHA, om scherp te blijven zien
Ook niet geheel onbelangrijk zijn je ogen. Om die gezond te houden, is je voeding van belang. Er zijn veel verschillende voedingsstoffen die hierbij helpen. Van sommigen wist je misschien al wat af.
Want niet alleen worteltjes helpen je om scherp te blijven zien, vis dus ook! Dat komt weer door die DHA die erin zit. DHA helpt namelijk het gezichtsvermogen normaal te houden [2]. Reden genoeg dus om jezelf weer eens op een lekker stukje zalm te trakteren.
DHA en EPA zijn goed voor de bloeddruk
Iedereen heeft wel eens van het woord ‘bloeddruk’ gehoord. Dat is zoals de naam al verklapt de druk waarmee je bloed wordt rondgepompt. En ja hoor: ook hierbij speelt je voeding een rol. DHA en EPA blijken te helpen om een normale bloeddruk in stand te houden [3].
In welke voeding zitten omega 3-vetzuren?
Omega 3 wordt ook wel eens visolie genoemd. Vis is namelijk een goede bron van de omega 3 soorten DHA en EPA. Kunnen vissen het vetzuur dan wel zelf aanmaken? Verrassend genoeg niet. Vissen halen het net als mensen uit hun voeding. Ze eten namelijk algen, die van nature vol zitten met omega 3 [4].
Wat betekent dat nou? Juist: dat algen ook voor ons een goede bron van omega 3 zijn. Tegenwoordig kunnen we die omega 3 ook uit die algen halen. Daarom zie je gelukkig steeds meer plantaardige omega 3 supplementen. Ook voor vegetariërs en veganisten is het dus gewoon mogelijk om er voldoende van binnen te krijgen.
Maar zoals we eerder al aangaven komen niet alle omega 3-vetzuren uit vis en alg. ALA haal je namelijk uit plantaardige bronnen zoals olie. Het is alleen wel zo dat je DHA en EPA ook echt nodig hebt en alleen ALA niet genoeg is.
Wat is het verschil tussen omega 3, 6 en 9?
Je hoort veel over omega 3, maar wist je dat omega 6 en 9 ook bestaan? Deze worden alleen vaak een beetje vergeten. Dat maakt ze natuurlijk niet minder belangrijk.
Net zoals omega 3 zijn omega 6 en 9 vetzuren. Je lichaam heeft ze alle drie nodig. Wat vooral belangrijk is, is de balans tussen omega 3 en 6. Het beste zou zijn om van beide evenveel binnen te krijgen.
En daar zit vaak een probleem in: veel mensen eten naar verhouding te veel omega 6. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je veel vlees eet, waar veel van dit vetzuur in zit. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je te weinig omega 3 binnenkrijgt.
Voor omega 9 is geen richtlijn over hoe veel je op een dag binnen moet krijgen. Dit vetzuur is trouwens ook niet essentieel, want je lichaam kan het zelf aanmaken.
Energy Bundel
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Sharon A.
Orthomoleculair therapeut
Remko K.
Cardioloog en onderzoeker
Referenties
[1] Horrocks, L. A., & Yeo, Y. K. (1999). Health benefits of docosahexaenoic acid (DHA). Pharmacological Research, 40(3), 211-225. https://doi.org/10.1006/phrs.1999.0495
[2] Shindou, H., Koso, H., Sasaki, J., Nakanishi, H., Sagara, H., Nakagawa, K. M., Takahashi, Y., Hishikawa, D., Iizuka-Hishikawa, Y., Tokumasu, F., Noguchi, H., Watanabe, S., Sasaki, T., & Shimizu, T. (2017). Docosahexaenoic acid preserves visual function by maintaining correct disc morphology in retinal photoreceptor cells. Journal of Biological Chemistry, 292(29), 12054–12064. https://doi.org/10.1074/jbc.m117.790568
[3] Miller, P. E., Van Elswyk, M. E., & Alexander, D. D. (2014). Long-chain omega-3 fatty acids eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid and blood pressure: A meta-analysis of randomized controlled trials. American Journal of Hypertension, 27(7), 885–896. https://doi.org/10.1093/ajh/hpu024
[4] Jude, S., Roger, S., Martel, E., Besson, P., Richard, S., Bougnoux, P., Champeroux, P., & Guennec, J. L. (2006). Dietary long-chain omega-3 fatty acids of marine origin: A comparison of their protective effects on coronary heart disease and breast cancers. Progress in Biophysics & Molecular Biology, 90(1–3), 299–325. https://doi.org/10.1016/j.pbiomolbio.2005.05.006
Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Zou jij wel plantaardig willen eten maar weet je niet hoe je moet beginnen? Wij hebben 20 tips om te beginnen met plantaardig eten.
Joy van Haelen
May 22, 2024
Benieuwd naar de werking van Rhodiola rosea? In deze blog lees je alles wat je wil weten over dit natuurlijke kruid.
Joy van Haelen
May 8, 2024
Blauwe bessen worden steeds populairder. Maar zijn ze eigenlijk gezond? Wij zetten de gezondheidsvoordelen op een rijtje.
Joy van Haelen
April 30, 2024