Gezondheid

Manieren om je immuunsysteem te versterken

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
May 22, 2023
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Persoon voelt zich fit en vitaal door sterk immuunsysteem.

Gezond zijn is voor veel van ons het allerbelangrijkste. Om fit te blijven heb je een goed werkend immuunsysteem nodig. Gelukkig kan je op verschillende manieren je immuunsysteem versterken. Wij laten zien hoe je dit eenvoudig doet met de juiste voeding en wat gezonde gewoontes.  

Redenen om je afweersysteem te verbeteren

Je afweersysteem is altijd bezig. Het zorgt ervoor dat ziekteverwekkers geen kans krijgen. Hoe sterker je immuunsysteem is, hoe beter dat lukt. Als je een lage weerstand hebt voel je je dan ook minder fit en vitaal. En dat willen we natuurlijk niet.  

Daarom is het belangrijk om te zorgen dat je je immuunsysteem sterk en gezond houdt. En daar hoef je helemaal niet zo gek veel voor te doen.

Met welke voeding kun je je immuunsysteem versterken?

Een gezonde levensstijl is heel belangrijk voor je afweersysteem. Voeding is daar een belangrijk onderdeel van. Natuurlijk is het vooral belangrijk om gezond en gevarieerd te eten.

Toch willen we een aantal superfoods even in het zonnetje zetten. Deze kunnen je immuunsysteem namelijk een extra boost geven.  

Kurkuma

Dat gele kruidenpotje in de winkel ziet er hartstikke gezellig uit. Maar wat is het en waar gebruik je het eigenlijk voor?  

Misschien heb je al wel eens gezien dat het meest vrolijk gekleurde potje in het kruidenrek van de supermarkt kurkuma heet. Vooral in de Indiase keuken wordt het veel gebruikt.  

Sowieso zou je voor de smaak eens kurkuma toe moeten voegen aan je gerechten. Maar niet alleen van die lekkere smaak en leuke kleur van kurkuma zal je blij worden. Kurkuma kan ook helpen om je immuunsysteem werkzaam te houden.* [1]

Kurkuma, wat kan helpen om je immuunsysteem werkzaam te houden.

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

Knoflook

Een ander bekend ingrediënt in je eten is knoflook. Maar knoflook is niet alleen superlekker. Deze superfood is dus ook goed voor je immuunsysteem [2]. Dat komt door het stofje alliine, wat er van nature in zit.  

Kiwi’s  

Kiwi’s zijn echt heel erg gezond. Deze exotische fruitsoort mag dan ook echt niet missen in je fruitschaal. Waar kiwi’s ook heel goed voor zijn, is voor je immuunsysteem [3]. A kiwi a day really keeps the doctor away!

Wat is er nog meer goed voor je immuunsysteem?

Om je gezonde levensstijl helemaal af te maken moet je verder kijken dan alleen je voeding. En dat hoeft helemaal niet zo lastig te zijn. Meestal zijn het juist de kleine dingetjes die het grootste verschil maken. Deze gewoontes zijn ontzettend goed voor je immuunsysteem.  

Koud douchen voor een beter immuunsysteem

Verheug jij je ook altijd op een koude douche in de ochtend? Wij ook niet per se. Maar je lichaam dus wel. En dat heeft verschillende redenen.

Koud douchen heeft superveel voordelen. Maar één daarvan willen we in het bijzonder belichten. Koud douchen activeert namelijk je immuunsysteem [4].

Zorg voor voldoende slaap

Als je ziek bent zeggen ze altijd dat je even goed je rust moet pakken. En dat heeft een reden. Slaap is namelijk erg belangrijk voor een goed werkend afweersysteem [5].  

Wil je je immuunsysteem versterken? Dan is het dus belangrijk dat je de nodige uurtjes slaap pakt. Lekker uitgerust wakker worden is trouwens ook niet verkeerd, dus dat is een mooie win-win.  

Voldoende slapen kan je immuunsysteem versterken.

Ga de natuur in om je immuunsysteem te activeren

Deze tip is verrassend maar effectief: ga de natuur in. Jep, dat blijkt dus écht effect te hebben op je immuunsysteem [6].  

Door te wandelen in de natuur activeer je je afweersysteem op een natuurlijke manier. En dan is het ook nog eens hartstikke lekker om even een frisse neus te halen in de buitenlucht.

Het immuunsysteem herstellen en versterken na ziekte

Als je net ziek bent geweest heeft je immuunsysteem natuurlijk een flinke opdonder gehad. Zeker op zo’n moment is het dus belangrijk om goed voor jezelf te zorgen zodat je lijf weer kan herstellen.  

Vooral dan maak je je immuunsysteem dus blij als je de tips die we hierboven hebben gegeven toepast. Dan ben je zo snel mogelijk weer helemaal fit en aangesterkt.

Welke vitamines dragen bij aan het versterken van je immuunsysteem?

Naast alle tips die we tot nu toe hebben gegeven zijn er ook nog verschillende vitamines die je immuunsysteem helpen. Daar hebben we een aparte blog over geschreven.  

Zorg dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt én pas een aantal gezonde gewoontes toe. Zo kan je je immuunsysteem op natuurlijke wijze versterken.

* Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toekenning

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Doe onze vitaminetestBekijk onze vitamine C

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Jagetia, G. C., & Aggarwal, B. B. (2007). “Spicing up” of the immune system by curcumin. Journal of Clinical Immunology, 27(1), 19–35. https://doi.org/10.1007/s10875-006-9066-7  

[2] Salman, H., Bergman, M., Bessler, H., Punsky, I., & Djaldetti, M. (1999). Effect of a garlic derivative (alliin) on peripheral blood cell immune responses. International Journal of Immunopharmacology, 21(9), 589–597. https://doi.org/10.1016/s0192-0561(99)00038-7  

[3] Skinner, M. A., Bentley-Hewitt, K. L., Rosendale, D., Naoko, S., & Pernthaner, A. (2013). Effects of kiwifruit on innate and adaptive immunity and symptoms of upper respiratory tract infections. Elsevier eBooks, 301–320. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-394294-4.00017-1  

[4] Janský, L., Pospisilova, D., Honzová, S. Š., Uličný, B., Šrámek, P., Zeman, V., & J, K. (1996). Immune system of cold-exposed and cold-adapted humans. European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology, 72(5–6), 445–450. https://doi.org/10.1007/bf00242274  

[5] Bryant, P. A., Trinder, J., & Curtis, N. (2004). Sick and tired: Does sleep have a vital role in the immune system? Nature Reviews Immunology, 4(6), 457–467. https://doi.org/10.1038/nri1369  

[6] Li, Q. X. (2010). Effect of forest bathing trips on human immune function. Environmental Health and Preventive Medicine, 15(1), 9–17. https://doi.org/10.1007/s12199-008-0068-3

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
Gezondheid14 tips om snel je cortisol te verlagen

Cortisol is het stresshormoon. Daar wil je niet te veel van in je lijf hebben. Ontdek hier de 14 tips die snel je cortisol verlagen!

Joy van Haelen

May 8, 2024

GezondheidMisselijk wakker worden: oorzaken & oplossingen

Misselijk wakker worden is geen fijn begin van de dag. Wij vertellen je de oorzaak én hoe je het gemakkelijk kan oplossen.

Joy van Haelen

May 2, 2024

GezondheidMisselijk na het eten: wat helpt tegen misselijkheid?

Als je misselijk bent na het eten kan dat erg vervelend zijn. In deze blog vertellen we je wat helpt tegen misselijkheid.

Joy van Haelen

May 1, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending