De blauwe bes: een fruitsoort die steeds populairder wordt. Ze zijn haast niet meer weg te denken uit onze smoothies of yoghurt. Maar zijn blauwe bessen eigenlijk gezond? In deze blog gaan we kijken naar de verschillende gezondheidsvoordelen van deze kleine besjes.
Zijn blauwe bessen gezond?
Blauwe bessen zijn heel gezond. Ze zitten vol met gezonde stofjes zoals vitamine C, K, mangaan en flavonoïden. Dat maakt deze fruitsoort goed voor je bloeddruk, spijsvertering, gezichtsvermogen, hersenen én huid. Ook hebben blauwe bessen een ontstekingsremmende werking.
Dat zijn een hele hoop voordelen! Het is dan ook zeker geen verkeerd idee om blauwe bessen onderdeel te maken van je dieet. We zullen je al deze gezondheidsvoordelen eens wat beter uitleggen.
1. Goed voor de bloeddruk
Als eerste je bloeddruk. We weten allemaal dat er een hele hoop ongezonde dingen zijn die hier niet zo’n goede invloed op hebben. Denk bijvoorbeeld aan stress, roken en vet eten.
Maar dan nu het goede nieuws: er zijn ook dingen die juist wél een positieve invloed op je bloeddruk hebben. En ja hoor, het eten van blauwe bessen is daar één van. Zeker voor mensen met overgewicht of vrouwen in de menopauze is dit erg effectief [1,2].
2. Bevordering van de spijsvertering
Spijsverteringsproblemen zijn hartstikke vervelend. Denk bijvoorbeeld aan buikpijn na het eten. Voorkomen is dan ook beter dan genezen.
En je raadt het natuurlijk al. Blauwe bessen zijn goed voor je spijsvertering [3]. Dat komt dus door alle gezonde stoffen die in de besjes zitten. Die zijn dus gezond voor je darmen.
Blauwe bessen zitten trouwens ook vol met vezels. Juist ja: die belangrijke stofjes die je onder andere vindt in volkorenproducten. Je hebt vast wel eens gehoord dat ook vezels goed zijn voor je spijsvertering.
Energy Bundel Meer dan 100.000 keer verkocht
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
3. Instandhouding van het gezichtsvermogen
Ze zeggen altijd dat wortelen goed zijn voor je ogen. Maar wij hebben een leuk nieuwtje: blauwe bessen zijn dat dus ook!
Er zitten namelijk stofjes in deze bessen – deze heten anthocyanen – die goed zijn voor je gezichtsvermogen [4]. Die anthocyanen zorgen er trouwens ook voor dat blauwe bessen aan hun kleur komen.
4. Gezond voor de hersenen
We staan er misschien nooit zo bij stil. Maar onze hersenen zijn echt superbelangrijk. Sterker nog: je hebt ze nodig bij alles wat je doet. En daarom is het ook zo van belang om ze gezond te houden.
Dat kan je natuurlijk op een hoop manieren doen. Denk bijvoorbeeld aan genoeg bewegen, je slaap verbeteren en stress verminderen. Maar dan vergeten we eigenlijk een hele belangrijke: de rol van je voeding.
En daar komen blauwe bessen weer om de hoek kijken. Deze kleine besjes zijn namelijk ook nog eens goed voor je hersenen [5].
5. Ontstekingsremmende werking
Ontstekingen. Daar zijn we allemaal waarschijnlijk wel bekend mee – helaas. Er zijn een hele hoop ontstekingsremmers te verkrijgen in de winkel. Maar wist je ook dat er een aantal natuurlijke opties zijn?
Blauwe bessen bijvoorbeeld. Deze fruitsoort heeft namelijk van nature een ontstekingsremmende werking [6]. Nog meer reden dat hij dus hartstikke gezond voor je is.
6. Bron van antioxidanten
Het woord ‘antioxidanten’ klinkt misschien best wel lastig. Maar dat is het helemaal niet. Antioxidanten zijn heel simpel gezegd stofjes die schadelijke deeltjes in je lichaam wegvangen. Ze hebben dus een superbelangrijke taak voor je gezondheid.
Daarom is het zo belangrijk om voeding te eten waar veel antioxidanten inzitten. En daar zijn blauwe bessen natuurlijk weer een ideale optie voor [7].
Vitamines en mineralen in blauwe bessen
Wat blauwe bessen vooral zo gezond maakt, zijn de vitamines en mineralen die erin zitten. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C, K en mangaan.
Het belangrijkste voor je gezondheid is natuurlijk dat je van alle nodige stofjes genoeg binnenkrijgt. Ben je benieuwd welke vitamines en mineralen er nog ontbreken in jouw dieet? Maak dan onze vitaminequiz om erachter te komen.
Zo kan je makkelijk meer blauwe bessen eten
Die voordelen van blauwe bessen klinken natuurlijk hartstikke mooi. Maar hoe zorg je er nou voor dat je gemakkelijk meer van deze fruitsoort eet?
Als eerste kan je hem natuurlijk gewoon rauw eten. Ondanks het feit dat we meer gewend zijn om ze in een gerecht te zien, zijn deze bessen namelijk ook heel erg lekker los. Ze hebben van zichzelf een zoete smaak.
Verwerk je je bessen liever wél ergens in? Dan zijn er tal van opties. De bekendste zijn misschien wel door de smoothie of yoghurt. Maar je kan bijvoorbeeld ook hele lekkere American pancakes maken met deze besjes. Eigenlijk zijn ze voor de meeste bakrecepten wel een goede toevoeging.
Wil je af en toe eens wat blauwe bessen eten maar vind je de verpakkingen te groot? Dan kan je ze ook gewoon invriezen. Of je kan ze al ingevroren kopen. Die optie is al helemaal ideaal als je ze wil gebruiken voor de smoothie.
Energy Bundel
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Sharon A.
Orthomoleculair therapeut
Remko K.
Cardioloog en onderzoeker
Is het goed om iedere dag blauwe bessen te eten?
Je kan blauwe bessen prima iedere dag eten. Zorg er dan alleen wel voor dat je het combineert met andere fruitsoorten. Iedere soort heeft namelijk zijn unieke gezondheidsvoordelen. En die wil je natuurlijk niet mislopen.
Wat maakt blauwe bessen nou zo gezond?
Blauwe bessen zitten bomvol stofjes waar je lichaam blij van wordt. Daarom heeft het ook verschillende gezondheidsvoordelen. Zo is het onder andere goed voor je bloeddruk, hart en spijsvertering.
Blauwe bessen zijn enorm gezond. Dus als je dat niet al had gedaan: voeg ze eens toe aan je dieet. Dan geniet je van een hoop verschillende gezondheidsvoordelen.
Referenties
[1] Basu, A., Du, M., Leyva, M. J., Sanchez, K., Betts, N. M., Wu, M., Aston, C. E., & Lyons, T. J. (2010). Blueberries decrease cardiovascular risk factors in obese men and women with metabolic syndrome. The Journal of Nutrition, 140(9), 1582–1587. https://doi.org/10.3945/jn.110.124701
[2] Johnson, S. A., Figueroa, A., Navaei, N., Wong, A., Kalfon, R., Ormsbee, L., Feresin, R., Elam, M. L., Hooshmand, S., Payton, M. E., & Arjmandi, B. H. (2015). Daily blueberry consumption improves blood pressure and arterial stiffness in postmenopausal women with pre- and stage 1-hypertension: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 115(3), 369–377. https://doi.org/10.1016/j.jand.2014.11.001
[3] Della Lúcia, C. M., Oliveira, L. A., Dias, K. A., Pereira, S. M. S., Da Conceição, A. R., & Babu, P. V. A. (2023). Front cover: scientific evidence for the beneficial effects of dietary blueberries on gut health: a systematic review. Molecular Nutrition & Food Research, 67(15). https://doi.org/10.1002/mnfr.202370033
[4] Huang, W., Zheng, Y., Li, D., Ma, Y., Zhou, J., & Sui, Z. (2018). Antioxidant and anti-inflammatory effects of blueberry anthocyanins on high glucose-induced human retinal capillary endothelial cells. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2018, 1–10. https://doi.org/10.1155/2018/1862462
[5] Krikorian, R., Shidler, M. D., Nash, T., Kalt, W., Vinqvist‐Tymchuk, M., Shukitt‐Hale, B., & Joseph, J. A. (2010). Blueberry supplementation improves memory in older adults. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58(7), 3996–4000. https://doi.org/10.1021/jf9029332
[6] Huang, W., Liu, Y., Wang, J., Wang, X., & Li, C. (2014). Anti-inflammatory effect of the blueberry anthocyanins malvidin-3-glucoside and malvidin-3-galactoside in endothelial cells. Molecules, 19(8), 12827–12841. https://doi.org/10.3390/molecules190812827
[7] Zifkin, M., Jin, A., Ozga, J. A., Zaharia, L. I., Schernthaner, J., Gesell, A., Abrams, S. R., Kennedy, J. A., & Constabel, C. P. (2011). Gene expression and metabolite profiling of developing highbush blueberry fruit indicates transcriptional regulation of flavonoid metabolism and activation of abscisic acid metabolism. Plant Physiology, 158(1), 200–224. https://doi.org/10.1104/pp.111.180950
Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 25 april 2024.
Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Zou jij wel plantaardig willen eten maar weet je niet hoe je moet beginnen? Wij hebben 20 tips om te beginnen met plantaardig eten.
Joy van Haelen
May 22, 2024
Benieuwd naar de werking van Rhodiola rosea? In deze blog lees je alles wat je wil weten over dit natuurlijke kruid.
Joy van Haelen
May 8, 2024
Blauwe bessen worden steeds populairder. Maar zijn ze eigenlijk gezond? Wij zetten de gezondheidsvoordelen op een rijtje.
Joy van Haelen
April 30, 2024