Gezondheid

Moe na het eten? Dit is de oorzaak en zó los je het op

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
February 7, 2024
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Persoon is moe na het eten.

Die welbekende after dinner dip. Veel van ons hebben er wel eens last van, maar hoe het komt blijft vaak een raadsel. Val jij na je avondeten ook standaard in slaap op de bank? Wij leggen je uit waarom je zo moe bent na het eten. We vertellen je natuurlijk ook wat je ertegen kan doen. 

 

Waarom ben je moe na het eten?

Laten we eerst beginnen met de reden waarom je je zo futloos voelt als je hebt gegeten. Want eigenlijk is het best gek toch? Je lijf heeft voeding nodig voor energie, maar als je eet voel je je al snel vermoeid.

Ben je moe na het eten? Vaak komt dat door de dingen die je eet. Zo kan voeding met tryptofaan je moe maken. Ook grote maaltijden met veel vetten of suikers kunnen de boosdoener zijn. Als laatste kan het ook nog aan je levensstijl liggen.

We gaan even wat dieper in op al deze mogelijke oorzaken zodat je begrijpt waar we het over hebben.

 

Tryptofaan in je voeding

Eén van de mogelijke redenen dat je moe bent na het eten is een stofje uit je voeding. We hebben het over tryptofaan. Dat is de voorloperstof van serotonine [1]. Simpeler gezegd: je lichaam gebruikt het tryptofaan uit je voeding om serotonine te maken.

Misschien heb je al wel eens van serotonine gehoord. Dat is een van je gelukshormonen. Maar het doet dus nog meer dan je een goed gevoel geven. Serotonine is namelijk ook heel belangrijk voor het regelen van je slaap [2]. Zo zorgt tryptofaan in je voeding er dus indirect voor dat je slaperig kan worden.

Dus nu nog de vraag: waar zit tryptofaan allemaal in? Je vindt dit stofje vooral in dierlijke producten. Vlees, vis, eieren en melk dus. Er zijn ook plantaardige bronnen van tryptofaan. Voorbeelden daarvan zijn noten, zaden en sojaproducten.

Glas water met Viteezy vitamines.

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

De grootte van je maaltijd

Het is niet alleen belangrijk wat je eet, maar ook hoeveel je eet. Misschien is je al wel eens opgevallen dat je vooral slaperig wordt na je avondeten of een uitgebreide lunch. Dit komt doordat vooral grote, calorierijke maaltijden leiden tot vermoeidheid [3].

Die volle borden met voedsel kosten je in vergelijking met een kleine snack niet alleen meer tijd om weg te krijgen. Het verteren kost je lijf ook een hoop energie. Niet zo gek dus dat je even rustig aan wil doen als je veel hebt gegeten.

 

Je hebt veel vetten gegeten

Laten we ook eens kijken hoe je maaltijden zijn opgebouwd. Je hebt vast wel vaker gehoord dat een gezonde balans tussen vetten, eiwitten en koolhydraten gezond is. En dat klopt ook zeker.

Maar die verdeling blijkt nog ergens anders aan bij te dragen: aan die vermoeidheid na het eten. Hier heb je namelijk eerder last van als je een maaltijd hebt gegeten die voor het grootste deel uit vetten bestaat. Dit effect is trouwens het sterkste bij het ontbijt [4].

 

Veel suikers in je voeding

Dit klinkt misschien een beetje verwarrend. Want suiker geeft je toch juist energie? Klopt, maar het doet nog iets anders.

Als je in een keer grote hoeveelheden suiker eet, schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. En daarna krijg je die onvermijdelijke dip: de carb crash. Die zorgt ervoor dat je je juist moe voelt na het eten.

Zeker als je al een beetje slaperig bent is het verleidelijk om naar suikers te graaien. Maar pas op: want juist hier word je uiteindelijk moe van.

Suikers in eten waar je moe van wordt.

Vermoeidheid door je levensstijl

Moe zijn na het eten kan natuurlijk ook aan je levensstijl liggen. Iedere dag te weinig slapen kan je bijvoorbeeld al vermoeid maken. Vervolgens verbruikt je lichaam ook nog eens energie om voedsel te verteren. Dan is het niet zo gek dat je het liefst even je ogen dicht wil doen.

 

Vermoeidheid na het eten voorkomen: 7 tips

Als het goed is heb je nu wel een idee waarom je moe bent na het eten. Maar de belangrijkste vraag is natuurlijk: wat kan je hiertegen doen? Daar hebben wij een aantal praktische tips voor.

 

1. Eet een gebalanceerd dieet

We hadden het er eerder al even over: een gebalanceerd dieet. Dat is dus niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar ook voor je energieniveau. Zorg ervoor dat iedere maaltijd bestaat uit vetten, eiwitten en koolhydraten. Op die manier voorkom je dat je moe wordt na het eten omdat je maaltijd voor het grootste deel uit vet bestaat.

Natuurlijk mogen de nodige vitamines en mineralen ook niet missen in een evenwichtig dieet. Zorg er dus ook voor dat je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit binnenkrijgt.

 

2. Vervang snelle suikers

We willen ook een te grote dip in onze bloedsuikerspiegel voorkomen. Daarvoor moeten we letten op de koolhydraten die we eten. Deze koolhydraten hebben we nodig, maar dan het liefst wel van de goede soort.

Suikers vallen ook onder de koolhydraten. Maar dat is natuurlijk niet het soort waar we naar op zoek zijn. Het beste laat je die verleidelijke chocoladereep of zak snoep dus in de la liggen. Ook voor producten zoals witte rijst, witte pasta en witbrood zijn betere alternatieven.

Een betere keuze wat betreft koolhydraten zijn bijvoorbeeld volkorenproducten, peulvruchten, groenten en fruit. Die bevatten trouwens ook gelijk de nodige vezels.

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Gezonde voeding om niet meer moe te worden na het eten.

3. Verdeel je eten over de dag

Grote maaltijden kunnen je moe maken. Het kan je dus ook helpen om je voeding wat meer over de dag te verdelen als je vaak last hebt van vermoeidheid na het eten. Kies bijvoorbeeld voor een snack tussen je lunch en avondeten in.

Zorg er natuurlijk wel voor dat je je snacks gezond en verantwoord houdt. Denk bijvoorbeeld aan een handje noten en wat fruit of een belegde volkorencracker.

 

4. Beweeg meer

Hoeveel beweeg je eigenlijk op een dag? Veel van ons zijn namelijk niet actief genoeg. En dat is zonde. Bewegen is niet alleen gezond voor je, het kan je ook helpen om alert te blijven [5]. Als je het grootste deel van de dag zittend doorbrengt, kan je een energiedip haast niet voorkomen.

Als je even in beweging komt nadat je hebt gegeten heb je nog een voordeel. Die beweging helpt je spijsvertering namelijk een handje [6]. Gaat je vermoeidheid na het eten vaak gepaard met een opgeblazen gevoel? Dan is deze tip al helemaal een aanrader.

 

5. Drink geen alcohol bij de maaltijd

We weten het: een glaasje alcohol bij het avondeten is hartstikke lekker. Maar als je vaak moe wordt na het eten kan deze combinatie niet ideaal zijn. Alcohol maakt je namelijk slaperig [7]. Combineer dat met een grote maaltijd zoals je avondeten en je dommelt al snel weg op de bank.

Glazen alcohol die je moe maken.

6. Zorg voor voldoende slaap

Deze tip is natuurlijk ook niet te missen: zorg voor voldoende slaap. Het verteren van je voeding kost je lijf behoorlijk wat energie. Als je dan ook nog eens niet genoeg van je welverdiende nachtrust krijgt ontkom je niet aan die after dinner dip.

Zorg dat je iedere nacht genoeg slaapt. Ook kan je proberen je diepe slaap te verbeteren. Zorg voor ontspanning voor je je bed induikt en hou je slaapkamer koel en donker. Dan heb je de volgende dag meer energie en word je niet zo moe na het eten.

 

7. Eet rustig en bewust

Onze laatste tip is ook zeker niet onbelangrijk. Door langzaam en bewust te eten geniet je niet alleen extra van je maaltijd, je lijf wordt er ook nog eens blij van.

Goed kauwen helpt namelijk je spijsvertering. Zo kan je lichaam de voeding beter verwerken. Langzaam eten zorgt er ook voor dat je sneller een vol gevoel krijgt. Daardoor voorkom je ook dat je te veel in één keer eet. 

 

Wat je dus moet weten als je moe bent na het eten

Een slaperig gevoel na je maaltijd is helemaal niet zo gek. Het kan komen door het type voeding wat je eet of doordat de porties te groot zijn.

Gelukkig kan je dit vermoeide gevoel ook tegengaan. Eet een gebalanceerd dieet zonder te veel snelle suikers en verdeel je voeding over de dag. Neem de tijd voor je maaltijden en drink er geen alcohol bij. Zorg ook voor voldoende slaap en beweging, dan ben jij straks zeker niet meer moe na het eten!

Doe onze vitaminetestBekijk onze Energy Assistant formule

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Richard, D. M., Daes, M. A., Mathias, C. W., Acheson, A., Hill‐Kapturczak, N., & Dougherty, D. M. (2009). L-Tryptophan: basic metabolic functions, behavioral research and therapeutic indications. International Journal of Tryptophan Research, 2. https://doi.org/10.4137/ijtr.s2129

[2] Whitney, M. S., Shemery, A., Yaw, A. M., Donovan, L. J., Glass, J. T., & Deneris, E. S. (2016). Adult brain serotonin deficiency causes hyperactivity, circadian disruption, and elimination of siestas. The Journal of Neuroscience, 36(38), 9828–9842. https://doi.org/10.1523/jneurosci.1469-16.2016

[3] Lehrskov, L. L., Dorph, E., Widmer, A., Hepprich, M., Siegenthaler, J., Timper, K., & Donath, M. Y. (2018). The role of IL-1 in postprandial fatigue. Molecular Metabolism, 12, 107–112. https://doi.org/10.1016/j.molmet.2018.04.001

[4] Wells, A. S., & Read, N. W. (1996). Influences of fat, energy, and time of day on mood and performance. Physiology & Behavior, 59(6), 1069–1076. https://doi.org/10.1016/0031-9384(95)02253-8

[5] Chang, Y. K., Labban, J. D., Gapin, J. I., & Etnier, J. L. (2012). The effects of acute exercise on cognitive performance: a meta-analysis. Brain Research, 1453, 87–101. https://doi.org/10.1016/j.brainres.2012.02.068

[6] Hosseini-Asl, M. K., Taherifard, E., & Mousavi, M. R. (2021). The effect of a short-term physical activity after meals on gastrointestinal symptoms in individuals with functional abdominal bloating: a randomized clinical trial. Gastroenterologyand Epatology from Bed to Bench, 14(1), 59–66. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8035544/

[7] Thakkar, M., Sharma, R., & Sahota, P. (2015). Alcohol disrupts sleep homeostasis. Alcohol, 49(4), 299–310. https://doi.org/10.1016/j.alcohol.2014.07.019

 

Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 5 februari 2024.

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
GezondheidStofwisseling versnellen? 8 praktische tips

Wist je dat je gemakkelijk zelf je stofwisseling kan versnellen? Ontdek hier hoe je dat doet met onze 8 tips!

Joy van Haelen

June 28, 2024

GezondheidStress symptomen: 12 tekenen dat je gestrest bent

We hebben allemaal wel eens stress. Soms zelfs ongemerkt. Lees hier de meest voorkomende stress symptomen!

Joy van Haelen

May 22, 2024

GezondheidDit zijn de voor- en nadelen van een ijsbad nemen

Steeds meer mensen nemen een koud bad. Wat zijn nou de voor- en nadelen van een ijsbad? Lees alles wat je moet weten in deze blog.

Joy van Haelen

May 22, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending