Lifestyle

Gezonde gewoontes die je direct kunt toepassen

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
April 20, 2023
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Gezonde voeding, wat een van de belangrijkste gezonde gewoontes is.

De ‘healthy lifestyle’ is helemaal hip. Maar het lijkt soms zo hoog gegrepen. Laten we het dus vooral niet te moeilijk maken. Met een aantal gezonde gewoontes kom je namelijk al een heel eind. Wij hebben 10 gezonde gewoontes voor je op een rijtje gezet die je verzekeren van een goede start.

1. Koud douchen is een van de beste gezonde gewoontes

Laten we gelijk met de deur in huis vallen met een vrij intense gewoonte: koud douchen. Ja, het is even wennen. Maar het is uiteindelijk wel een van de meest gezonde gewoontes die je ook nog eens de minste tijd kost.  

Koud douchen heeft veel voordelen. Het is goed voor je motivatie, energie, immuunsysteem en gemoedstoestand [1,2,3]. Genoeg reden om het eens een kans te geven, toch?  

2. Stel jezelf bloot aan daglicht

We zitten steeds meer binnen. Tijd om eens naar buiten te gaan! Het is namelijk heel erg goed voor je om elke dag natuurlijk licht te zien.  

Door jezelf dagelijks bloot te stellen aan daglicht (geen kunstlicht dus) verbeter je je gemoedstoestand én je slaap [4,5]. Deze gezonde gewoonte is dus niet te missen uit je dagelijkse routine.  

Ook dit kost weinig tijd: een paar minuutjes per dag in de buitenlucht doet al een hoop. Het beste effect zal je merken als je zo snel mogelijk na het wakker worden je frisse neus gaat halen.  

Blootstelling aan daglicht wat in onze top 10 gezonde gewoontes staat.

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

3. Breng tijd door in de natuur

Jep, we proberen je écht naar buiten te laten gaan. Want daar is nog iets wat ons heel erg goed doet: natuur. Alleen al het doorbrengen van tijd in een natuurlijke omgeving zoals een bos is namelijk goed voor je.

Door in de natuur te zijn vermindert je stress en verbetert je gemoedstoestand [6]. Als je het écht goed wilt doen, maak je een lekkere wandeling in de natuur.  

4. Focus je op slaap

Er zijn heel veel gezonde gewoontes die je overdag kunt doen. Maar zonder een goede nachtrust kan je gedurende de dag ook niet zo veel. Daarom is het belangrijk om je te focussen op voldoende goede slaap.  

‘Maar ik heb geen tijd om 8 uur per nacht te slapen’. Jawel hoor. Als je ‘s nachts beter slaapt, ben je overdag een stuk productiever. Zo haal je die extra tijd die je kwijt bent aan slapen gewoon weer in. Gun je lichaam dus gewoon die 8 uurtjes die het nodig heeft.  

5. Neem tijd om te ontspannen

Vaak doen we heel erg ons best om zo productief mogelijk te zijn. Een momentje waarin we tot rust komen zien we vaak over het hoofd. Maar wist je dat ontspanning juist heel erg productief kan zijn? Het is namelijk belangrijk voor een goed mentaal welzijn om regelmatig te relaxen [7].  

Dus ook al heb je nog zo veel te doen, zorg dat je tijdens het maken van je planning ook wat tijd voor jezelf vrijhoudt. Deze gezonde gewoonte is een echte must voor de harde werker.  

6. Maak water drinken een van je gezonde gewoontes

Nog zoiets wat er snel bij inschiet: water drinken. We horen allemaal vaak zat dat we 2 liter water op een dag moeten drinken. Sommigen van ons zijn zelfs al een stapje verder en hebben al een mooie waterfles aangeschaft. Heel goed. Maar nu ook nog écht die 2 liter per dag halen.  

Om te zorgen dat je meer drinkt, kan je het beste je dag al goed beginnen met een glas water in de ochtend. Zet vervolgens een aantal herinneringen in je telefoon om op vaste tijdstippen weer wat te drinken. Of installeer een app die je automatisch aangeeft wanneer het weer tijd is voor je volgende glas.  

Persoon die water drinken heeft toegevoegd aan haar gezonde gewoontes.

7. Onderhoud sociale contacten

We hebben allemaal wel eens behoefte aan sociaal contact. Het blijkt zelfs goed te zijn voor onze gezondheid om onze contacten te onderhouden [8]. Maak hier dus een gezonde gewoonte van.

Bel bijvoorbeeld eens met een vriend om even bij te kletsen, of spreek wat af om gezellig iets te drinken samen. Vooral als je veel aan je hoofd hebt kan het fijn zijn om even je gedachten te verzetten door iets leuks te doen.  

8. Bewegen als gezonde gewoonte

Naar de sportschool gaan kan best een hele drempel zijn. Gelukkig hoef je dat ook niet per se te doen om in beweging te blijven. Vaak zien we de simpele dingen over het hoofd. Meestal nemen we de lift in plaats van de trap en parkeren we de auto dichtbij zodat we niet zo ver hoeven te lopen. Tijd om daar verandering in te brengen en wat meer te gaan wandelen!

Maak van beweging een gezonde gewoonte en pak vooral die kleine beetjes mee. Naast die kleinigheidjes zijn er trouwens ook heel veel leuke workouts op internet te vinden die je thuis kan doen. Genoeg bewegen hoeft dus helemaal niet zo moeilijk te zijn.

9. Eet minimaal 80% gezond

Natuurlijk is gezond eten belangrijk, dat weten we allemaal. Maar het is ook goed om te blijven genieten. Dat is zeker op de lange termijn beter voor je mentale gezondheid.  

Probeer het daarom te verdelen en kies voor 80% gezonde voeding. Die andere 20% kan je eten wat jij wilt. Zo krijgt je lichaam de nodige voedingsstoffen binnen en hou je toch genoeg ruimte over voor wat lekkers.  

10. Zorg dat je de nodige vitaminen binnenkrijgt

Over voedingsstoffen gesproken: zorg ervoor dat je de nodige vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Deze belangrijke stofjes die we uit onze voeding halen spelen namelijk allemaal hun eigen rol in je gezondheid.  

Zorg daarom voor een gevarieerd dieet en maak er een gezonde gewoonte van om groente en fruit te eten. Ook kan je natuurlijk kiezen voor vitaminesupplementen als aanvulling op je gezonde voeding.  

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Doe onze vitaminetestBekijk onze vitamines

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Šrámek, P., Šimečková, M., Janský, L., Šavlíková, J., & Vybíral, S. (2000). Human physiological responses to immersion into water of different temperatures. European Journal of Applied Physiology, 81(5), 436–442. https://doi.org/10.1007/s004210050065  

[2] Janský, L., Pospisilova, D., Honzová, S. Š., Uličný, B., Šrámek, P., Zeman, V., & Kamínková, J. (1996). Immune system of cold-exposed and cold-adapted humans. European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology, 72(5–6), 445–450. https://doi.org/10.1007/bf00242274  

[3] Shevchuk, N. A. (2008). Adapted cold shower as a potential treatment for depression. Medical Hypotheses, 70(5), 995-1001. https://doi.org/10.1016/j.mehy.2007.04.052  

[4] Beute, F. F., & De Kort, Y. A. (2018). The natural context of wellbeing: Ecological momentary assessment of the influence of nature and daylight on affect and stress for individuals with depression levels varying from none to clinical. Health & Place, 49, 7–18. https://doi.org/10.1016/j.healthplace.2017.11.005  

[5] Boubekri, M., Cheung, I. N., Reid, K. J., Wang, C. H., & Zee, P. C. (2014). Impact of windows and daylight exposure on overall health and sleep quality of officeworkers: A case-control pilot study. Journal of Clinical Sleep Medicine, 10(06), 603–611. https://doi.org/10.5664/jcsm.3780  

[6] Hansmann, R., Hug, S., & Seeland, K. (2007). Restoration and stress relief through physical activities in forests and parks. Urban Forestry & Urban Greening, 6(4), 213–225. https://doi.org/10.1016/j.ufug.2007.08.004  

[7] Klainin-Yobas, P., Oo, W. M., Yew, P. Y. S., & Lau, Y. (2015). Effects of relaxation interventions on depression and anxiety among older adults: a systematic review. Aging & Mental Health, 19(12), 1043–1055. https://doi.org/10.1080/13607863.2014.997191  

[8] Umberson, D., & Montez, J. K. (2010). Social relationships and health: A flashpoint for health policy. Journal of Health and Social Behavior, 51(Suppl), S54–S66. https://doi.org/10.1177/0022146510383501  

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
LifestylePowernap: dit is hoe je het perfecte dutje doet!

Een powernap kan ideaal zijn voor wat extra focus en energie. Maar hoe doe je eigenlijk het perfecte dutje? Lees hier de do’s en don’ts.

Joy van Haelen

May 22, 2024

LifestyleHoe blijf je wakker? 15 tips bij vermoeidheid

Op sommige dagen ben je nou eenmaal écht heel erg moe. Hoe blijf je wakker bij extreme vermoeidheid? Lees hier onze 15 tips.

Joy van Haelen

May 22, 2024

LifestyleDroge hoofdhuid: zó kom je ervan af

Een droge hoofdhuid kan voor vervelende klachten zorgen, zoals schilfertjes of jeuk. Ontdek hier hoe je ervan afkomt.

Joy van Haelen

May 16, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending