Lifestyle

10 voordelen van wandelen in de natuur

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
May 3, 2023
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Persoon is aan het wandelen in de natuur.

We gaan de zomer tegemoet, dus kunnen we weer aan de wandel. Wandelen in de natuur blijkt niet alleen een goede besteding van je vrije tijd te zijn. Het heeft namelijk ook nog eens tal van voordelen. Dus laten we die wandelschoenen weer eens uit de kast te trekken en lekker eropuit gaan.  

1. Voel je vrolijker na een natuurwandeling

Een goede opkikker is nooit verkeerd, toch? Daar is een natuurwandeling dus perfect voor. Je blijkt er namelijk vrolijker van te worden [1].  

Bonustip: als je de mogelijkheid hebt om in de buurt van het water te wandelen, is dit nog beter. Dat blijkt namelijk nóg meer te helpen om lekkerder in je vel te komen.  

2. Wandelen in de natuur activeert je immuunsysteem

Niet alleen jij bent actief als je aan de wandel gaat in de natuur. Je immuunsysteem wordt er ook actiever van [2]. Zo zorg je ervoor dat je je fit blijft voelen en minder snel ziek wordt.  

3. Een wandeling in de natuur is goed voor je creativiteit

Je beste ideeën krijg je tijdens het wandelen in de natuur. Dat blijkt je creatief denken namelijk te stimuleren [3]. Loop je ergens op vast en kan je maar niet tot een creatieve oplossing komen? Neem even een pauze om de natuur in te gaan voor een wandeling.  

Persoon is creatief bezig na het wandelen in de natuur.

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

4. Brain boost nodig? Maak een natuurwandeling!

We worden continu overspoeld met informatie. Onze hersenen zijn dan ook altijd druk bezig om al die dingen te verwerken. Dat doe je met je werkgeheugen.  

Dat werkgeheugen kan je zelf verbeteren. Je raadt het al: door te wandelen in de natuur [4]. Heb je dus even een brain boost nodig? Dan is het tijd om te gaan genieten van de buitenlucht.

5. Buiten zijn is goed voor je ogen

Heel veel mensen hebben tegenwoordig een bril of lenzen. Maar is er dan niks om je zicht te helpen? Nou, eigenlijk wel. Er lijkt namelijk een effect te zijn van naar buiten gaan op de instandhouding van je zicht [5]. Ook je ogen worden dus blij van die wandeling in de buitenlucht.

6. Verlaag je cortisol door te wandelen in de natuur

Heb je wel eens gehoord van cortisol? Dat is een van je stresshormonen. En laat je die nou net kunnen verlagen met een natuurwandeling [6]. Geen wonder dus dat we zo ontspannen zijn als we in het bos of in het park zijn geweest.  

7. Natuurlijk daglicht helpt je biologische klok

Het is superbelangrijk dat onze biologische klok op tijd blijft lopen. Die regelt namelijk dingen zoals je hormoonhuishouding en je energieniveau. Je biologische klok werkt voor het grootste deel door het zien van natuurlijk daglicht [7]. Daarom is het goed voor je om elke dag naar buiten te gaan: dan weet je lichaam hoe laat het is.  

8. De natuur in gaan is goed voor je zelfvertrouwen

Jep, dit is écht door onderzoek uitgewezen. Je zelfvertrouwen blijkt beter te zijn na een wandeling in de natuur [1]. Dus ook in die zin kan je jezelf gemakkelijk een oppepper geven door even je benen te strekken.

Persoon houdt Viteezy verpakking vast tijdens het wandelen in de natuur.

9. Natuurwandelingen brengen je bloeddruk op peil

Van dingen zoals stress stijgt je bloeddruk. Om je bloeddruk weer te verlagen kan je bijvoorbeeld gaan wandelen in de natuur. Dat blijkt namelijk erg effectief te zijn [8]. Als je een stressvolle dag hebt gehad is die boswandeling dus bijna onmisbaar.  

10. Wandelen in de natuur is gezond

Wandelen op zichzelf is natuurlijk al gezond. We moeten iedere week minimaal 150 minuten bewegen en eigenlijk is het advies zelfs om dagelijks 10.000 stappen te zetten voor een gezonde levensstijl. Die wandelingen in de natuur tellen daar natuurlijk ook aan mee.  

Hoe lang moet je dan lopen in de natuur?

Je hoeft echt niet gelijk uren eropuit te gaan (al mag dat natuurlijk wel). Alleen al een korte wandeling van een kwartiertje tussendoor kan je al lekker opladen voor de rest van de dag. Langere wandelingen zullen een sterker effect geven, maar dit is dus zeker geen must.

Het verschil tussen wandelen en fietsen in de natuur

Natuurlijk is het ook goed voor je om in de natuur te fietsen of om een andere activiteit te doen. Het voordeel van wandelen is vooral dat het je de minste concentratie en inspanning kost. Dat maakt het extra nuttig om je hoofd leeg te maken en te ontspannen. Maar als je toch liever de fiets pakt, is dat ook helemaal prima.  

Ga goed voorbereid op pad!

Zorg wanneer je aan de wandel gaat dat je in ieder geval goed voorbereid bent. Neem een flesje water mee om gehydrateerd te blijven en hou eventueel een snack bij de hand. Vergeet vooral niet te genieten van je wandeling!

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Doe onze vitaminetestBekijk onze vitamines

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Barton, J., & Pretty, J. (2010). What is the best dose of nature and green exercise for improving mental health? A multi-study analysis. Environmental Science & Technology, 44(10), 3947–3955. https://doi.org/10.1021/es903183r

[2] Li, Q. X. (2010). Effect of forest bathing trips on human immune function. Environmental Health and Preventive Medicine, 15(1), 9–17. https://doi.org/10.1007/s12199-008-0068-3  

[3] Wac, K., & Schwartz, D. K. (2014). Give your ideas some legs: The positive effect of walking on creative thinking. Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory and Cognition, 40(4), 1142–1152. https://doi.org/10.1037/a0036577

[4] Bratman, G. N., Daily, G. C., Levy, B., & Gross, J. J. (2015). The benefits of nature experience: Improved affect and cognition. Landscape and Urban Planning, 138, 41–50. https://doi.org/10.1016/j.landurbplan.2015.02.005  

[5] Wu, P., Chen, C., Lin, K., Sun, C., Kuo, C., Huang, H., Poon, Y., Yang, M., Chen, C., Huang, J. H., Wu, P., Yang, I., Yu, H., Fang, P., Tsai, C., Chiou, S. T., & Yang, Y. (2018). Myopia prevention and outdoor light intensity in a school-based cluster randomized trial. Ophthalmology, 125(8), 1239–1250. https://doi.org/10.1016/j.ophtha.2017.12.011

[6] Olafsdottir, G., Cloke, P., Schulz, A., Van Dyck, Z., Eysteinsson, T., Thorleifsdottir, B., & Vögele, C. (2020). Health benefits of walking in nature: A randomized controlled study under conditions of real-life stress. Environment and Behavior, 52(3), 248–274. https://doi.org/10.1177/0013916518800798

[7] Wright, K. P., McHill, A. W., Birks, B. R., Griffin, B. J., Rusterholz, T., & Chinoy, E. D. (2013). Entrainment of the human circadian clock to the natural light-dark cycle. Current Biology, 23(16), 1554–1558. https://doi.org/10.1016/j.cub.2013.06.039  

[8] Hartig, T., Evans, G. W., Jamner, L. D., Davis, D., & Gärling, T. (2003). Tracking restoration in natural and urban field settings. Journal of Environmental Psychology, 23(2), 109–123. https://doi.org/10.1016/s0272-4944(02)00109-3  

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
LifestylePowernap: dit is hoe je het perfecte dutje doet!

Een powernap kan ideaal zijn voor wat extra focus en energie. Maar hoe doe je eigenlijk het perfecte dutje? Lees hier de do’s en don’ts.

Joy van Haelen

May 22, 2024

LifestyleHoe blijf je wakker? 15 tips bij vermoeidheid

Op sommige dagen ben je nou eenmaal écht heel erg moe. Hoe blijf je wakker bij extreme vermoeidheid? Lees hier onze 15 tips.

Joy van Haelen

May 22, 2024

LifestyleDroge hoofdhuid: zó kom je ervan af

Een droge hoofdhuid kan voor vervelende klachten zorgen, zoals schilfertjes of jeuk. Ontdek hier hoe je ervan afkomt.

Joy van Haelen

May 16, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending