We zijn allemaal steeds meer bezig met selfcare. Gehydrateerd blijven is daar ook onderdeel van. Jep, water drinken is helemaal hip. Een drinkfles is dan ook bijna niet meer te missen als accessoire die we altijd bij ons hebben. Maar is water drinken echt zo’n wondermiddel of is dat een beetje overdreven?
Wat zijn de voordelen van het drinken van water?
Water drinken is een van de meest simpele dingen die je kan doen waar je lijf heel erg blij van wordt. Alles in je lichaam heeft water nodig. Je spieren, organen en zelfs je lichaamstemperatuur zijn ervan afhankelijk.
Door genoeg water te drinken blijft alles dus werken zoals het hoort. Voldoende drinken geeft je niet alleen meer energie, maar ook minder last van hoofdpijn en andere kwaaltjes.
Vooral sporters moeten goed opletten dat ze genoeg water binnenkrijgen. Want wanneer je zweet heb je veel water nodig. Als je vocht verliest, neemt je kracht ook nog eens af. Goed blijven drinken tijdens het sporten dus.
Zijn er nadelen aan het drinken van water?
Hoewel veel water drinken dus hartstikke gezond voor je is, bestaat er ook zoiets als té veel. Wanneer je te snel hele grote hoeveelheden drinkt, kan je lijf het namelijk niet meer allemaal gebruiken. Nergens voor nodig dus. Drink daarom niet meer dan 1 liter water per uur [1].
Energy Bundel Meer dan 100.000 keer verkocht
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Hoeveel water moet je per dag drinken?
Per dag zou je tussen de 1,5 en 2 liter water moeten drinken. Hoe veel dat precies is, verschilt een beetje per persoon. Iemand die actiever is heeft bijvoorbeeld meer water nodig dan iemand die dat niet is.
Oké, dus laten we het even concreet maken. Je kan namelijk heel makkelijk zien of je meer of minder water moet drinken. Daarvoor kijk je naar je urine. Dat hoort een lichtgele kleur te hebben. Is het donkerder dan dat? Dan is het tijd om wat te drinken. Als het juist helemaal kleurloos is, kan je even rustig aan doen met het water.
Helpt water drinken daadwerkelijk bij het afvallen?
Iets wat vaak wordt gezegd is dat je gemakkelijk kan afvallen door meer water te drinken. Dat klinkt haast te mooi om waar te zijn. Maar hoe zit dat dan precies?
Water drinken kan je zeker helpen bij het afvallen. Daarvoor is het belangrijk dat je water drinkt vóór je gaat eten [2]. Zo stimuleer je namelijk je stofwisseling.
Maakt de temperatuur van het water iets uit?
Water is gewoon water, toch? Wat de temperatuur van het water ook is, het helpt je sowieso om te hydrateren. Maar koud en warm water heeft wel een aantal verschillende effecten op je lichaam.
Koud water drinken
Bijna niets zo verfrissend als een glas koud water op een warme dag. Ook tijdens inspanning is drinken de perfecte verkoeling. Een koude drank tijdens het sporten zorgt het er zelfs voor dat je lichaamstemperatuur langzamer stijgt [3].
Maar niet alleen je lichaamstemperatuur blijft laag van koud water. Ook je hartslag daalt namelijk na een koud glas [4].
Lauw water drinken
Lauw water is misschien wel het makkelijkste, dat haal je gewoon zo uit de kraan. Als je het vergelijkt met koud water komt het ook al meer in de buurt van je eigen lichaamstemperatuur. Daarom is het minder effectief om je lijf koel te houden tijdens het sporten [3].
Dat maakt het natuurlijk niet minder gezond. Drink daarom vooral lauw water als je dat makkelijker of lekkerder vindt.
Heet water drinken
Warm of heet water drinken kan lekker ontspannend werken. Denk bijvoorbeeld aan die lekkere kop thee in de ochtend. Er is nog niet heel veel onderzoek naar gedaan, maar warm water lijkt je spijsvertering een handje te helpen [5].
Ook kan een warm drankje je verkoeling geven op warme dagen. De hoge temperatuur van je drinken laat je namelijk zweten, waardoor je lichaam afkoelt.
Zo zorg je dat je voldoende water drinkt
We willen de voordelen van dit vloeibare wondermiddel natuurlijk niet mislopen. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat je iedere dag genoeg drinkt. Die 2 liter water per dag kan best veel lijken. Maar het valt eigenlijk hartstikke mee. Het belangrijkste is dat je je water goed over de dag verdeelt.
Dat kan je het makkelijkste doen door herinneringen in je telefoon te zetten of een app te downloaden die je vertelt wanneer het weer tijd is voor een glas. Ook een gevulde drinkfles die je altijd bij je hebt kan ervoor zorgen dat je niet vergeet om regelmatig te drinken.
Energy Bundel
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Sharon A.
Orthomoleculair therapeut
Remko K.
Cardioloog en onderzoeker
Referenties
[1] Gardner, J. (2002). Death by water intoxication. Military Medicine, 167(5), 432–434. https://doi.org/10.1093/milmed/167.5.432
[2] Vij, V. A., & Joshi, A. S. (2013). Effect of ‘water induced thermogenesis’ on body weight, body mass index and body composition of overweight subjects. Journal of Clinical and Diagnostic Research. https://doi.org/10.7860/jcdr/2013/5862.3344
[3] LaFata, D., Carlson-Phillips, A., Sims, S. T., & Russell, E. S. (2012). The effect of a cold beverage during an exercise session combining both strength and energy systems development training on core temperature and markers of performance. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 9(1). https://doi.org/10.1186/1550-2783-9-44
[4] Girona, M., Grasser, E. K., Dulloo, A. G., & Montani, J. P. (2014). Cardiovascular and metabolic responses to tap water ingestion in young humans: does the water temperature matter? Acta Physiologica, 211(2), 358–370. https://doi.org/10.1111/apha.12290
[5] Çalişkan, N., Bulut, H., & A, K. (2016). The effect of warm water intake on bowel movements in the early postoperative atage of patients having undergone laparoscopic cholecystectomy. Gastroenterology Nursing, 39(5), 340–347. https://doi.org/10.1097/sga.0000000000000181
Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Zou jij wel plantaardig willen eten maar weet je niet hoe je moet beginnen? Wij hebben 20 tips om te beginnen met plantaardig eten.
Joy van Haelen
May 22, 2024
Benieuwd naar de werking van Rhodiola rosea? In deze blog lees je alles wat je wil weten over dit natuurlijke kruid.
Joy van Haelen
May 8, 2024
Blauwe bessen worden steeds populairder. Maar zijn ze eigenlijk gezond? Wij zetten de gezondheidsvoordelen op een rijtje.
Joy van Haelen
April 30, 2024