Voeding

Dit zijn de 12 gezondste groenten

Remco van der Wiel
Remco van der Wiel
MSc Sociologie (Gezondheid, Welzijn & Zorg)
|
April 3, 2024
Remco van der Wiel
Remco van der Wiel
MSc Sociologie (Gezondheid, Welzijn & Zorg)
Diverse groenten

Groenten vormen een essentieel onderdeel van een uitgebalanceerd dieet en bieden vele voedingsstoffen die bijdragen aan een optimale gezondheid. Van bladgroenten tot knolgewassen en alles daartussenin, deze groenten zijn niet alleen heerlijk van smaak, maar bieden ook indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

Het is geen geheim dat groenten vol zitten met vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren [1]. Ze zijn niet alleen laag in calorieën, maar bevatten ook een scala aan fytonutriënten, simpelweg gezonde plantaardige stofjes, die bescherming bieden tegen verschillende ziekten en aandoeningen. Het toevoegen van een verscheidenheid aan groenten aan je dagelijkse maaltijden kan helpen om je algehele gezondheid te verbeteren en het risico op chronische ziekten te verlagen.

In deze blog kijken we naar 12 specifieke groentesoorten, waarbij we inzoomen op hun unieke voedingsprofielen en gezondheidsvoordelen. Of je nu een doorgewinterde groenteliefhebber bent of net begint met het ontdekken van de wereld van groenten, met deze lijst kan jij nog gezonder gaan eten.

Hoeveel groente moet je per dag eten?

Het Voedingscentrum raadt volwassenen aan om minimaal 250 groenten per dag te eten. Daarbij is het belangrijk om te variëren in verschillende soorten, zodat je verschillende voedingsstoffen binnen krijgt. Ze zijn uiteraard erg gezond, en ze verlagen het risico op hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en een lager risico op diabetes type 2 [1].

Een unieke categorie is toch wel de kruisbloemige groente. Zoals vele andere gezonde groenten, zijn ze rijk aan vezels, vitamines en mineralen. Wat hen echter onderscheidt, zijn de unieke bioactieve stoffen die bekend staan om hun beschermende werking tegen diverse aandoeningen [2]. Bekende kruisbloemige zijn broccoli, bloemkool, boerenkool, kool en spruitjes. Probeer daarom elke minimaal een portie van deze categorie aan je dieet toe te voegen! Uiteraard zijn ze ook terug te vinden in deze lijst.

Is er een meest gezonde groente?

Alle groenten zijn uniek, en sommige bevatten stofjes waarvan bewezen is dat ze specifieke gezondheidsvoordelen hebben. Het belangrijkste is om genoeg groenten te consumeren, waarbij natuurlijk ook de groenten tellen die niet in deze lijst voorkomen. Want hoewel ze allemaal uniek zijn, bevat geen enkele alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Dit benadrukt nog maar eens het nut van het variëren.

De top 12 meest gezonde groenten

Nu je weet dat alle groenten gezond zijn, omdat ze allemaal vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten bevatten, is het belangrijk om te benadrukken dat ze ook nog eens laag zijn in calorieën. Dit laatste aspect is erg belangrijk, aangezien ze een overvloed aan voedingsstoffen bieden zonder het risico van een calorie-overschot. Hierdoor zijn ze ideaal voor afvallen en gewichtsbeheersing, evenals de vele voedingsstoffen.

Spinazie

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

1. Spinazie

Deze bladgroente zit boordevol essentiële voedingsstoffen. Magnesium, kalium en ijzer. Vitamine A, vitamine K en foliumzuur. Spinazie is namelijk een uitstekende bron van plantaardige antioxidanten, zoals luteïne en zeaxanthine, die belangrijk zijn voor de gezondheid van de ogen [3]. 

Bovendien bevat spinazie een hoge concentratie aan nitraat, wat de bloedcirculatie kan verbeteren en de bloeddruk kan verlagen, waardoor het risico op hart- en vaatziekten afneemt.

Spinazie is een zeer gezonde keuze om toe te voegen aan je dagelijkse smoothie voor een extra boost aan voedingsstoffen. Je kunt eenvoudig een handvol verse spinazieblaadjes toevoegen aan je favoriete smoothie.

2. Boerenkool

Boerenkool bevat een verscheidenheid aan micronutriënten, waaronder vitaminen en mineralen, antioxidanten, carotenoïden, glucosinolaten en polyfenolen, die goed zijn voor de menselijke gezondheid [4]. Boerenkool bevat veel vitamines (A, K, C en foliumzuur)en belangrijke mineralen (kalium, calcium en magnesium) [5]. Bovendien is boerenkool een uitstekende bron van voedingsvezels, die de spijsvertering bevorderen en helpen bij het handhaven van een gezond darmstelsel.

3. Broccoli

Broccoli kan met recht een superster worden genoemd. Broccoli is een voedzame groente boordevol vitamine C, K en A, evenals belangrijke mineralen zoals kalium, calcium en ijzer. Het bevat verschillende antioxidanten die cellen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen en het risico op chronische ziekten verminderen [6].

4. Wortelen

Wortelen zijn rijk aan vitamine A, K, C, kalium, vezels, calcium en ijzer. Ze bevatten ook β-caroteen, een antioxidant die de groente zijn kenmerkende oranje kleur geeft en wordt geassocieerd met verschillende gezondheidsvoordelen. De aanwezigheid van hoge concentraties carotenoïden, vooral β-caroteen in wortels, maakt ze extra gezond [7]. Wortelen zijn zowel rauw als bereid een kleurrijke toevoegingen aan verschillende typen gerechten.

Wortelen

5. Spruiten

Spruiten zijn een goede bron van voedingsvezels, foliumzuur, mangaan en vitamine A, C en K. Ze behoren tot de kruisbloemige groente familie en bevatten verbindingen die worden onderzocht op hun anticarcinogene eigenschappen. Ook spruiten bevatten carotenoïden, zoals bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine die bevorderlijk zijn voor de gezondheid [8].

Spruitjes zijn gemakkelijk toe te voegen aan je dieet. Je kunt ze roosteren in de oven met een beetje olijfolie en kruiden voor een knapperige en smaakvolle bijgerecht. Daarnaast kun je spruitjes ook toevoegen aan stoofschotels, soepen of roerbakgerechten. Bovendien kun je spruitjes ook rauw eten, bijvoorbeeld door ze toe te voegen aan salades of te dippen in een gezonde hummus dip.

6. Tomaten

Tomaten zijn rijk aan lycopeen, kalium, ijzer, folaat en vitamine C. Ze bevatten ook andere antioxidanten zoals β-caroteen en verschillende fenolverbindingen, die bijdragen aan hun gezondheidsvoordelen. Tomaten kunnen helpen bij het ondersteunen van een gezonde huid, het verbeteren van de spijsvertering en het verminderen van ontstekingen in het lichaam [9]. Tomaten in blik en ook tomatenpuree gelden als gezonde toevoegingen aan je dieet, zorg er alleen voor dat er weinig tot geen zout en/of suiker aan is toegevoegd.

7. Doperwten

Doperwten zijn een goede bron van vitamine A, K, C, thiamine, foliumzuur, mangaan, ijzer en fosfor. Ze bevatten ook vezels en andere voedingsstoffen die bijdragen aan een gezond dieet. Doperwten kunnen helpen bij het ondersteunen van een gezond hart, het verbeteren van de spijsvertering en het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Daarbij bevatten doperwten zo’n 6,5 gram eiwitten per 100 gram [10].

8. Knoflook

Naast het toevoegen van een heerlijke smaak aan verschillende gerechten, heeft knoflook een indrukwekkend scala aan therapeutische eigenschappen die gunstig zijn voor de gezondheid. Knoflook staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen, waaronder het reguleren van de bloeddruk, het stimuleren van het immuunsysteem en het verbeteren van de slagaderfunctie. 

Knoflook kan ook helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten [11]. Al met al is knoflook niet alleen een smakelijke toevoeging aan je gerechten, maar dus ook nog eens een erg gezonde.

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Viteezy verpakking

9. Rode kool

Rode kool zit vol met vitamine C, K, B2, B6 en A, evenals mineralen zoals kalium, calcium en magnesium. Het is ook rijk aan antioxidanten en kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem, het ondersteunen van een gezonde spijsvertering en het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Rode kool is ook kleurrijk en kan helpen bij het verbeteren van de algehele voedingswaarde van maaltijden [12]. Je kunt rode kool bijvoorbeeld gebruiken als een knapperige en kleurrijke toevoeging aan salades of als ingrediënt in roerbakgerechten.

10. Bloemkool

Bloemkool bevat een breed scala aan vitamines (C, K, B5, B6, foliumzuur), mineralen (kalium, mangaan, magnesium, fosfor) en antioxidanten die bijdragen aan een gezond dieet. Het regelmatig opnemen van bloemkool in het dieet kan niet alleen bijdragen aan het handhaven van een gezond gewicht, maar ook de spijsvertering verbeteren en het risico op bepaalde chronische ziekten aanzienlijk verminderen. Met zijn diverse gezondheidsvoordelen is bloemkool een waardevolle toevoeging aan een uitgebalanceerd voedingspatroon [13]. 

11. Bieten

Bieten bevatten verschillende voedingsstoffen, waaronder magnesium, kalium, fosfor, ijzer, vitamine A, B en C, bètacaroteen en foliumzuur. Ze kunnen helpen de bloedcirculatie te verbeteren, het uithoudingsvermogen te verhogen tijdens het sporten en het risico op bepaalde chronische ziekten te verminderen. Bieten zijn ook een kleurrijke groente die kan helpen bij het verbeteren van de algehele voedingswaarde van maaltijden.

Naast het effect op de bloeddruk, kunnen de nitraten in rode bieten ook de bloedcirculatie helpen verbeteren. Door het verhoogde stikstofmonoxidegehalte in het bloed wordt de doorbloeding van de spieren bevorderd, wat resulteert in een betere opname van zuurstof. Dit kan leiden tot een verhoogd uithoudingsvermogen tijdens het sporten, waardoor je langer actief kunt blijven. Daarom is bietensap bijzonder populair bij duursporters [14].

12. Paprika

Paprika's bevatten vitamines (B, A, D, C, E en K) en mineralen (kalium, natrium, magnesium, calcium en fosfor) die bijdragen aan een gezond dieet en verschillende gezondheidsvoordelen bieden. Paprika's zijn ook rijk aan antioxidanten en kunnen helpen bij het ondersteunen van een gezonde huid, het verbeteren van het immuunsysteem en het verminderen van ontstekingen in het lichaam [15]. Deze veelzijdige groente kan op verschillende manieren worden geïntegreerd in je voeding, bijvoorbeeld door rauwe paprikareepjes te dippen in hummus als smakelijke en voedzame snack.

Paprika's

Zorg ervoor dat je een verscheidenheid aan groenten opneemt in je dagelijkse voeding om optimaal te profiteren van de diverse voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen die ze bieden. Of je nu geniet van een knapperige salade, een smakelijke stoofpot of een verfrissende groentesmoothie, er zijn talloze manieren om ze in je dieet op te nemen en je gezondheid een boost te geven. 

Dus, wees creatief in de keuken en geniet van de smaken en texturen die de gezonde groenten te bieden hebben!

Doe onze vitaminetestBekijk onze vitamines

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Pem, D., & Jeewon, R. (2015). Fruit and Vegetable Intake: Benefits and Progress of Nutrition Education Interventions- Narrative Review Article. Iranian journal of public health, 44(10), 1309–1321.

[2] Ağagündüz, D., Şahin, T. Ö., Yılmaz, B., Ekenci, K. D., Duyar Özer, Ş., & Capasso, R. (2022). Cruciferous Vegetables and Their Bioactive Metabolites: from Prevention to Novel Therapies of Colorectal Cancer. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2022, 1534083. https://doi.org/10.1155/2022/1534083

[3] Roberts, J. L., & Moreau, R. (2016). Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. Food & function, 7(8), 3337–3353. https://doi.org/10.1039/c6fo00051g

[4] Alfawaz, H., Wani, K., Alrakayan, H., Alnaami, A. M., & Al-Daghri, N. M. (2022). Awareness, Knowledge and Attitude towards ‘Superfood’ Kale and Its Health Benefits among Arab Adults. Nutrients, 14(2), 245. https://doi.org/10.3390/nu14020245

[5] Kim, M. J., Chiu, Y., & Ku, K. (2017). Glucosinolates, Carotenoids, and Vitamins E and K Variation from Selected Kale and Collard Cultivars. Journal Of Food Quality, 2017, 1–8. https://doi.org/10.1155/2017/5123572

[6] Syed, R. U., Moni, S. S., Break, M. K. B., Khojali, W. M. A., Jafar, M., Alshammari, M. D., Abdelsalam, K., Taymour, S., Alreshidi, K. S. M., Elhassan Taha, M. M., & Mohan, S. (2023). Broccoli: A Multi-Faceted Vegetable for Health: An In-Depth Review of Its Nutritional Attributes, Antimicrobial Abilities, and Anti-inflammatory Properties. Antibiotics (Basel, Switzerland), 12(7), 1157. https://doi.org/10.3390/antibiotics12071157

[7] Sharma, K. D., Karki, S., Thakur, N. S., & Attri, S. (2012). Chemical composition, functional properties and processing of carrot-a review. Journal of food science and technology, 49(1), 22–32. https://doi.org/10.1007/s13197-011-0310-7

[8] Clarke, J., Dashwood, R. H., & Ho, E. (2008). Multi-targeted prevention of cancer by sulforaphane. Cancer Letters, 269(2), 291–304. https://doi.org/10.1016/j.canlet.2008.04.018

[9] Collins, E. J., Bowyer, C., Tsouza, A., & Chopra, M. (2022). Tomatoes: An Extensive Review of the Associated Health Impacts of Tomatoes and Factors That Can Affect Their Cultivation. Biology, 11(2), 239. https://doi.org/10.3390/biology11020239

[10] Dahl, W. J., Foster, L. M., & Tyler, R. T. (2012). Review of the health benefits of peas (Pisum sativumL.). British Journal of Nutrition, 108(S1), S3–S10. https://doi.org/10.1017/s0007114512000852

[11] Ansary, J., Forbes-Hernández, T. Y., Gil, E., Cianciosi, D., Zhang, J., Elexpuru-Zabaleta, M., Simal-Gandara, J., Giampieri, F., & Battino, M. (2020). Potential Health Benefit of Garlic Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview. Antioxidants (Basel, Switzerland), 9(7), 619. https://doi.org/10.3390/antiox9070619

[12] Zhang, N., Jiao, S., & Jing, P. (2021). Red Cabbage Rather Than Green Cabbage Increases Stress Resistance and Extends the Lifespan of Caenorhabditis elegans. Antioxidants (Basel, Switzerland), 10(6), 930. https://doi.org/10.3390/antiox10060930

[13] Ahmed, F. A., & Ali, R. F. (2013). Bioactive compounds and antioxidant activity of fresh and processed white cauliflower. BioMed research international, 2013, 367819. https://doi.org/10.1155/2013/367819

[14] Chen, L., Zhu, Y., Hu, Z., Wu, S., & Jin, C. (2021). Beetroot as a functional food with huge health benefits: Antioxidant, antitumor, physical function, and chronic metabolomics activity. Food science & nutrition, 9(11), 6406–6420. https://doi.org/10.1002/fsn3.2577

[15] Anaya-Esparza, L. M., Mora, Z. V., Vázquez-Paulino, O., Ascencio, F., & Villarruel-López, A. (2021). Bell Peppers (Capsicum annum L.) Losses and Wastes: Source for Food and Pharmaceutical Applications. Molecules (Basel, Switzerland), 26(17), 5341. https://doi.org/10.3390/molecules26175341

Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 28 maart 2024.

Remco van der Wiel
MSc Sociologie (Gezondheid, Welzijn & Zorg)
Lees meer over Remco
Lees meer over Remco

Remco is na het behalen van zijn masterdiploma Sociologie begonnen met het schrijven van blogs voor Viteezy, waar hij zijn passie voor gezondheidsvoorlichting omzet in heldere teksten. Zijn missie? Complexe gezondheidsinformatie vertalen naar begrijpelijke content voor een breed publiek, met als uiteindelijk doel de bevordering van een gezondere samenleving.

Dit artikel is geschreven door Remco van der Wiel

Dit artikel is geschreven door Remco van der Wiel
Lees meer over Remco
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
Voeding20 tips om te beginnen met plantaardig eten

Zou jij wel plantaardig willen eten maar weet je niet hoe je moet beginnen? Wij hebben 20 tips om te beginnen met plantaardig eten.

Joy van Haelen

May 22, 2024

VoedingRhodiola rosea: dít is de werking!

Benieuwd naar de werking van Rhodiola rosea? In deze blog lees je alles wat je wil weten over dit natuurlijke kruid.

Joy van Haelen

May 8, 2024

VoedingZijn blauwe bessen gezond? Dit zijn de 6 voordelen!

Blauwe bessen worden steeds populairder. Maar zijn ze eigenlijk gezond? Wij zetten de gezondheidsvoordelen op een rijtje.

Joy van Haelen

April 30, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending