Vitamines

Wat vitamine C doet voor je gezondheid

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
April 11, 2023
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Sinaasappels en sinaasappelsap, waar veel vitamine C in zit.

Iedereen heeft wel eens van vitamine C gehoord. Het is misschien ook wel de bekendste vitamine. Op voedselverpakkingen zien we ook vaak dingen zoals ‘bron van vitamine C’ staan. Maar wat veel van ons niet weten is waarom vitamine C eigenlijk zo belangrijk is voor onze gezondheid. We leggen het je uit in deze blog. 

Waarvoor is vitamine C onder andere nodig?

Vitamine C is een belangrijke vitamine. Niet alleen voor mensen: ook dieren en planten kunnen niet zonder. Planten en de meeste dieren maken deze vitamine zelf aan. Mensen kunnen dat niet, waardoor we het uit onze voeding moeten halen. 

Sommige vitaminen kan je lichaam opslaan. Daardoor kan je gebruikmaken van je reserves als je een tijdje te weinig binnenkrijgt. Omdat vitamine C wateroplosbaar is, kan je lichaam deze vitamine niet opslaan als reserve. Het is dus belangrijk dat je er iedere dag genoeg van binnenkrijgt. 

Vitamine C is niet alleen een van de bekendste vitamines, het is ook een van de meest onderzochte. En dat is maar goed ook, want zo weten we veel over de verschillende functies van vitamine C. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Vitamine C zorgt mede voor een goede weerstand

Voor wie zich fit en vitaal wilt voelen, is een goed werkend immuunsysteem belangrijk. Die zorgt er voor dat je niet ziek wordt. Maar hoe zorg je dan goed voor je immuunsysteem? Bijvoorbeeld door gezond te eten, waarbij je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Onder die voedingsstoffen vallen ook vitamines. En daar komt vitamine C weer om de hoek kijken. Vitamine C heeft namelijk een positieve invloed op het immuunsysteem [1].

Persoon met ondersteunde weerstand door vitamine C.

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

Vitamine C draagt bij tot een normale psychologische functie

Als je aan vitamines denkt, denk je vaak al snel aan lichamelijke gezondheid. Maar wist je dat ze ook kunnen bijdragen aan je psychologische functie? Vitamine C is namelijk goed voor de gemoedstoestand [2] en het concentratievermogen [3]. Zeker niet onbelangrijk dus. 

Vitamine C is goed voor het ijzergehalte in het bloed

Als je groot en sterk wilt worden, moet je genoeg ijzer eten. Die uitspraak kennen we allemaal wel. IJzer is ook heel belangrijk, maar de opname ervan misschien wel nóg belangrijker. Want hoe veel je ook binnenkrijgt, als je lichaam het niet opneemt heb je er natuurlijk nog niets aan. Vitamine C kan je daarbij helpen. Het bevordert namelijk de opname van ijzer in het bloed [4].

Vitamine C ondersteunt het energieniveau

Je lijf heeft altijd energie nodig om te blijven werken, zelfs wanneer je eigenlijk niets aan het doen bent. Dus of je nu wakker bent of slaapt, je lichaam maakt continu energie vrij. Het vrijmaken van energie noem je ook wel je energiemetabolisme. Vitamine C is hier belangrijk voor [5].

Vitamine C helpt bij de verzorging van de huid van binnenuit

Tegenwoordig zie je de gekste dingen terugkomen in skin care routines. Maar wat we vaak vergeten is de meest simpele vorm van huidverzorging: je voeding. En dan met name de stofjes die hierin zitten die je lichaam van binnenuit helpen. Zo draagt vitamine C bij aan de vorming van collageen wat van belang is voor de huid [6].

Persoon met gezonde huid door vitamine C.

In welke voeding zit vitamine C?

Je hebt vast wel eens gehoord dat sinaasappelsap veel vitamine C bevat. Dat zie je trouwens ook vaak op de verpakkingen staan als je het kant en klaar koopt. Maar niet alleen in sinaasappels zit veel vitamine C. Je vindt het in verschillende soorten groente, fruit en aardappelen. Groenten en fruit met een hoog vitamine C gehalte zijn bijvoorbeeld citrusvruchten, paprika’s, aardbeien, broccoli en kool. 

Wat kun je verder doen om voldoende vitamine C binnen te krijgen?

Het is dus ten eerste belangrijk om dingen te eten waar vitamine C in zit. Maar er is nog iets waar je rekening mee kan houden. Omdat vitamine C wateroplosbaar is, kan je je groenten het best niet te lang en in te veel water koken. Dan behoud je zo veel mogelijk het vitaminegehalte. Rauw eten is voor het behoud van vitamine C in je groenten de beste optie [7].

Als je niet genoeg vitamine C binnenkrijgt via je voeding kan je er natuurlijk ook voor kiezen om vitamine C supplementen te nemen. 

Wat je dus moet weten over vitamine C

Omdat je lichaam geen vitamine C kan aanmaken en vasthouden, is het belangrijk om er elke dag genoeg van binnen te krijgen. Vitamine C draagt onder andere bij aan je weerstand, psychologische functie, ijzeropname, energiemetabolisme en huid. Door genoeg verse groenten, fruit en aardappelen te eten zorg je ervoor dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt.

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Doe onze vitaminetestBekijk onze vitamine C

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and immune function. Nutrients, 9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211 

[2] Zhang, M., Robitaille, L., Eintracht, S., & Hoffer, L. J. (2011). Vitamin C provision improves mood in acutely hospitalized patients. Nutrition, 27(5), 530–533. https://doi.org/10.1016/j.nut.2010.05.016 

[3] Sim, M., Hong, S., Jung, S., Kim, J., Goo, Y., Chun, W. J., & Shin, D. (2022). Vitamin C supplementation promotes mental vitality in healthy young adults: results from a cross-sectional analysis and a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. European Journal of Nutrition, 61(1), 447–459. https://doi.org/10.1007/s00394-021-02656-3 

[4] Lane, D. J., & Richardson, D. R. (2014). The active role of vitamin C in mammalian iron metabolism: Much more than just enhanced iron absorption! Free Radical Biology and Medicine, 75, 69–83. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2014.07.007 

[5] Tardy, A., Pouteau, E., Marquez, D., Yilmaz, C., & Scholey, A. (2020). Vitamins and minerals for energy, fatigue and cognition: A narrative review of the biochemical and clinical evidence. Nutrients, 12(1), 228. https://doi.org/10.3390/nu12010228 

[6] Pullar, J. M., Carr, A. C., & Vissers, M. C. (2017). The roles of vitamin C in skin health. Nutrients, 9(8), 866. https://doi.org/10.3390/nu9080866 

[7] Zeng, C. (2013). Effects of different cooking methods on the vitamin C content of selected vegetables. Nutrition & Food Science, 43(5), 438–443. https://doi.org/10.1108/nfs-11-2012-0123

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
VitaminesIs er een verschil tussen vitamine D en D3?

Er zijn een hoop verschillende D-vitamines. Maar wat is nou het verschil tussen vitamine D en D3? Je leest het hier!

Joy van Haelen

April 25, 2024

VitaminesWat vitamine C doet voor je gezondheid

Vitamine C is een belangrijke vitamine voor je gezondheid. Je vindt vitamine C vooral in groente en fruit.

Joy van Haelen

April 10, 2024

VitaminesGoede vitamines voor geheugen en concentratie

Soms kunnen we wel eens een brein boost gebruiken. Lees hier wat de rol is van vitamines bij geheugen en concentratie.

Joy van Haelen

February 13, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending