Gezondheid

Buikpijn na het eten: oorzaken en oplossingen

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
March 12, 2024
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Persoon heeft last van maagpijn na het eten

Je hebt net lekker gegeten. Maar daar komt het weer: die vervelende buikpijn. Dat is niet fijn. En je vraagt je vast af waar het vandaan komt. Daarom vertellen we je in deze blog de mogelijke oorzaken van buikpijn na het eten. We geven je natuurlijk ook een aantal handige tips mee om er weer vanaf te komen.

 

De oorzaak van buikpijn na het eten

Laten we bij het begin beginnen. Want wat is nou eigenlijk de oorzaak dat je last hebt van je buik?

Als je last hebt van buikpijn na het eten kan een van deze dingen de oorzaak zijn:

· Te snel en te veel eten

· Onderliggende spijsverteringsproblemen

· Het eten van moeilijk verteerbaar voedsel

· Voedselintoleranties

· Stress

We gaan al deze mogelijke oorzaken aan je uitleggen. Zo krijg je hopelijk een beter beeld van jouw onderliggende probleem.

 

Te snel en te veel eten

We kennen allemaal wel die momenten dat we het écht niet kunnen laten om snel en veel te eten. Bijvoorbeeld wanneer je je al uren verheugt op die ene lekkere maaltijd. Of als je vol zit van het hoofdgerecht en je tóch nog besluit een toetje te nemen.

Het is natuurlijk goed voor je om te genieten. Maar te snel en te veel eten kan er wel voor zorgen dat je last van je darmen krijgt. Vaak gaat dat dan ook nog eens gepaard met misselijkheid.

Om darmkrampen en andere narigheid te voorkomen kan je dan ook het beste rustig eten. Kauw goed op iedere hap en leg je bestek tussendoor neer. Doordat je niet zo aan het schrokken bent eet je ook automatisch minder [1]. Twee vliegen in één klap dus!

Persoon met last van darmen

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

Spijsverteringsproblemen

Ook andere onderliggende spijsverteringsproblemen kunnen zorgen voor die stekende buikpijn na het eten. Als je al een tijdje last hebt van constipatie, bijvoorbeeld [2]. Het kan dus ook goed zijn om eens voor jezelf na te gaan of je wel eens last hebt van andere spijsverteringsproblemen.

Spijsverteringsproblemen kunnen ook komen door een verstoord microbioom [3]. Dat klinkt misschien als een moeilijk woord, maar dat valt wel mee. We leggen het simpel uit:

In je darmen leven zowel goede als slechte bacteriën. Samen met virussen, gisten en schimmels vormen die je microbioom. En dat is onder andere belangrijk voor de vertering van je voedsel. Als de balans tussen de goede en slechte bacteriën wordt verstoord, kan het zijn dat je problemen krijgt met je spijsvertering. Die verstoring is vaak een gevolg van een ongezond dieet [4].

 

Moeilijk verteerbaar voedsel

Sommige dingen kan je nu eenmaal makkelijker verteren dan andere. De ‘verkeerde’ voedingsmiddelen kunnen dan ook zorgen dat je last krijgt van je maag [5]. Dat betekent trouwens niet per se dat deze dingen ongezond zijn. Je lijf heeft alleen meer moeite met het verwerken.

Als ergens bijvoorbeeld veel vet in zit, kost het je lichaam meer tijd om dit te verteren. Ook voeding met een hoop suiker heeft dit probleem.

Een misschien nóg bekender voorbeeld: bonen. Veel mensen krijgen daardoor al snel last van buikpijn, winderigheid en een opgeblazen gevoel. En dat terwijl bonen hartstikke gezond zijn! Zo zie je maar dat niet alleen fast food en snoep onder de categorie ‘moeilijk verteerbaar voedsel’ vallen.

Bonen en noten

Voedselintoleranties

Over moeilijk te verteren voedsel gesproken… Het kan ook zo zijn dat je bepaalde voedselintoleranties hebt. Dan worden bepaalde delen van je eten niet goed verteerd. En dan is het natuurlijk niet zo gek dat je last krijg van klachten zoals maagpijn na het eten [6]. 

Heb je vaak last van buikpijn na het eten? Dan kan het goed zijn om eens na te gaan of het door bepaalde voedingsmiddelen komt. Dit hoeft dan niet direct te betekenen dat je een voedselintolerantie hebt. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je te maken hebt met dat moeilijk verteerbare voedsel waar we het net over hadden.

 

Het effect van stress op je buik

Als laatste willen we het nog hebben over het effect van stress op je buik. Heb je stress? Dan maakt je lichaam het hormoon cortisol aan.

Dit stresshormoon is niet direct slecht voor je. Maar als je langere periodes last hebt van stress, kan dat wel gevolgen hebben. Onder andere op je spijsvertering [7]. En ja hoor: zo kan stress dus ook zorgen voor die steken in je buik.

Misschien is het dus ook een goed idee om te proberen je cortisol te verlagen. Zeker als je vaak last hebt van buikpijn na het eten.

 

Wat helpt tegen buikpijn na het eten?

Als het goed is heb je nu een beeld van wat de oorzaak kan zijn van buikpijn na het eten. Maar goed, dan zit je natuurlijk nog met de belangrijkste vraag. Want wat kan je nou doen om dit tegen te gaan? Wij hebben een aantal tips die je direct kan toepassen.

 

Water drinken

Je hoort het zo vaak: het is belangrijk om genoeg water te drinken. Het is dan ook niet zo gek dat ons lijf voor een heel groot deel uit water bestaat. We hebben dit vloeibare goedje namelijk overal voor nodig. Zo is het belangrijk voor je hersenen, je energieniveau en… juist: je spijsvertering! [8]

Zorg er dan ook voor dat je dagelijks 1,5 tot 2 liter water drinkt. Dat kan je doen tijdens het eten, maar ook tussen de maaltijden door.

Heb je last van buikpijn na het eten? Dan kan een glaasje water ook al een verschil maken. Zeker als je de rest van de dag te weinig hebt gedronken kan dit je goed helpen.

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Glas water en Viteezy vitamines

Drink geen koolzuur, alcohol of cafeïne

Over drinken gesproken: laat drankjes met koolzuur, alcohol en cafeïne liever even staan. Deze dingen zijn namelijk weer wat zwaarder voor je spijsvertering [9,10,11].

Koolzuur zorgt er trouwens ook weer voor dat er meer lucht in je lijf komt. En dat kan leiden tot een opgeblazen gevoel. Precies wat je niet wil hebben als je al last hebt van je darmen.

Ook alcohol en cafeïne kunnen van zichzelf al zorgen dat je last krijg van je buik. Hoewel deze dingen – zo lang je ze met mate gebruikt – niet per se kwaad kunnen, zijn ze geen ideale combinatie met maagklachten.

 

Let op met liggen als je buikkrampen hebt

Als je last hebt van buikpijn na het eten kan het heel verleidelijk zijn om te gaan liggen. Maar in bepaalde gevallen kan je dit beter niet doen. In ieder geval niet als je in een houding gaat liggen die juist meer druk op je buik geeft. Bijvoorbeeld door op je zij te liggen met je benen opgetrokken.

Vaak is het dan ook een beter idee om bijvoorbeeld op je rug te liggen als je buikpijn hebt. Eventueel met je bovenlichaam iets verhoogd. Natuurlijk voel je zelf het beste aan in welke houding je minder pijn voelt.

 

Loop een stukje

Je denkt er misschien niet gelijk aan. Maar een stukje wandelen kan ook verrassend goed werken. Door te gaan lopen kan je je spijsvertering namelijk een handje helpen [12]. Zeker als je buikpijn hebt wat gepaard gaat met een opgeblazen gevoel is een beetje beweging erg goed.

Als je beweegt, breng je je darmen op gang. En dat kan ervoor zorgen dat je buikpijn minder wordt. Het is dan ook sowieso een gezonde gewoonte om even een blokje om te lopen na het eten. 

Persoon doet aan lichaamsbeweging

Leg een warme kruik op je buik

Nog iets wat de buikpijn kan verzachten is een warme kruik op je buik. Of ga in een warm bad zitten als je de mogelijkheid hebt. Dit kan er namelijk in ieder geval voor zorgen dat die steken wat minder worden [13].

Als je niets warms hebt, kan het trouwens ook al helpen om je buik voorzichtig te masseren. Dat kan de pijn ook wat verlichten.

 

Wanneer moet ik naar de dokter?

Heb je vaak last van buikpijn na het eten en helpen deze tips niet? Dan kan het verstandig zijn om eens langs de dokter te gaan. Je dokter kan namelijk met je meekijken naar andere onderliggende oorzaken van je probleem.

Loop er in ieder geval niet onnodig mee door: overal is een oplossing voor.

 

Wat je moet weten over buikpijn na het eten

Pijn in je buik kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen door de manier waarop je eet. Maar ook wát je eet kan een rol spelen. Daarnaast kunnen stress of andere onderliggende spijsverteringsproblemen de oorzaak zijn.

Gelukkig zijn er ook een aantal dingen die je kan doen om je klachten te verminderen. Zo kan je eens proberen meer water te drinken en koolzuurhoudende dranken te vermijden. Ook kan een stukje lopen na het eten een verschil maken.

Als je vaak last hebt van buikpijn na het eten is het in ieder geval goed om stappen te ondernemen. Je probleem is namelijk gewoon op te lossen.

Doe onze vitaminetestBekijk onze Gut Support

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Sakurai, M., Nakamura, K., Miura, K., Takamura, T., Yoshita, K., Nagasawa, S., Morikawa, Y., Ishizaki, M., Kido, T., Naruse, Y., Suwazono, Y., Sasaki, S., & Nakagawa, H. (2012). Self-reported speed of eating and 7-year risk of type 2 diabetes mellitus in middle-aged Japanese men. Metabolism, 61(11), 1566–1571. https://doi.org/10.1016/j.metabol.2012.04.005

[2] Tabbers, M. M., DiLorenzo, C., Berger, M. Y., Fauré, C., Langendam, M., Nurko, S., Staiano, A., Vandenplas, Y., & Benninga, M. A. (2014). Evaluation and treatment of functional constipation in infants and children. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 58(2), 258–274. https://doi.org/10.1097/mpg.0000000000000266

[3] Bull, M., & Plummer, N. T. (2014). Part 1: The human gut microbiome in health and disease. PubMed, 13(6), 17–22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26770121

[4] Martinez, J. E., Kahana, D. D., Ghuman, S., Wilson, H. P., Wilson, J. B., Kim, S. C. J., Lagishetty, V., Jacobs, J. P., Sinha‐Hikim, A. P., & Friedman, T. C. (2021). Unhealthy lifestyle and gut dysbiosis: A better understanding of the effects of poor diet and nicotine on the intestinal microbiome. Frontiers in Endocrinology, 12. https://doi.org/10.3389/fendo.2021.667066

[5] Okawa, Y., Fukudo, S., & Sanada, H. (2019). Specific foods can reduce symptoms of irritable bowel syndrome and functional constipation: a review. BioPsychoSocial Medicine, 13(1). https://doi.org/10.1186/s13030-019-0152-5

[6] Dunay, A., Kovács, A., Illés, C. B., Tóth, A., & Bittsánszky, A. (2019). Food allergy and food intolerance knowledge of foodservice workers in Hungarian schools. Potravinarstvo, 13(1), 318–324. https://doi.org/10.5219/1111

[7] Allan, J., Andelic, N., Bender, K. A., Powell, D., Stoffel, S., & Theodossiou, I. (2021). Employment contracts and stress: experimental evidence. Journal of Economic Behavior and Organization, 187, 360–373. https://doi.org/10.1016/j.jebo.2021.04.015

[8] Domer, A., Shochat, E., Ovadia, O., & Sapir, N. (2019). Fruit consumption in migratory passerines is limited by water ingestion rather than by body water balance. Journal of Avian Biology, 50(5). https://doi.org/10.1111/jav.02021

[9] Zahra, B., Shoaib, S., & Iqbal, R. K. (2019). An overview of effects of carbonated drinks. National Journal of Health Sciences, 4(2), 80–84. https://doi.org/10.21089/njhs.42.0080

[10] Engen, P. A., Green, S. J., Voigt, R. M., Forsyth, C. B., & Keshavarzian, A. (2015). The gastrointestinal microbiome: Alcohol effects on the composition of intestinal microbiota. PubMed, 37(2), 223–236. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26695747 

[11] Grgić, J. (2017). Caffeine ingestion enhances Wingate performance: a meta-analysis. European Journal of Sport Science, 18(2), 219–225. https://doi.org/10.1080/17461391.2017.1394371

[12] Hosseini-Asl, M. K., Taherifard, E., & Mousavi, M. R. (2021). The effect of a short-term physical activity after meals on gastrointestinal symptoms in individuals with functional abdominal bloating: a randomized clinical trial. Gastroenterologyand Epatology from Bed to Bench, 14(1), 59–66. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8035544/

[13] Simonetto, D. A., Oxentenko, A. S., Herman, M. L., & Szostek, J. H. (2012). Cannabinoid hyperemesis: a case series of 98 patients. Mayo Clinic Proceedings, 87(2), 114–119. https://doi.org/10.1016/j.mayocp.2011.10.005

Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 11 maart 2024. 

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
GezondheidStofwisseling versnellen? 8 praktische tips

Wist je dat je gemakkelijk zelf je stofwisseling kan versnellen? Ontdek hier hoe je dat doet met onze 8 tips!

Joy van Haelen

June 28, 2024

GezondheidStress symptomen: 12 tekenen dat je gestrest bent

We hebben allemaal wel eens stress. Soms zelfs ongemerkt. Lees hier de meest voorkomende stress symptomen!

Joy van Haelen

May 22, 2024

GezondheidDit zijn de voor- en nadelen van een ijsbad nemen

Steeds meer mensen nemen een koud bad. Wat zijn nou de voor- en nadelen van een ijsbad? Lees alles wat je moet weten in deze blog.

Joy van Haelen

May 22, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending