Gezondheid

Misselijk na het eten: wat helpt tegen misselijkheid?

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
February 27, 2024
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Persoon is misselijk na het eten

Je hebt net lekker gegeten. Maar gelijk komt die vervelende misselijkheid naar boven. Daar zat je nou nét niet op te wachten. Wat kan je het beste doen als je misselijk bent na het eten? Wij hebben 10 simpele tips die je er snel weer vanaf helpen.

 

De oorzaken van misselijkheid na het eten

Als je misselijk bent na het eten kan dat verschillende oorzaken hebben. Mogelijke oorzaken zijn te grote hoeveelheden eten, voedselintoleranties, de samenstelling van je maaltijden, ziekte en bang zijn om misselijk te worden. 

We gaan even naar deze mogelijke boosdoeners kijken, zodat je de volgende keer weet hoe je met misschien kan voorkomen.

De eerste mogelijke reden dat je je niet lekker voelt is simpelweg doordat je te veel hebt gegeten. Misschien had je een heerlijke maaltijd of kon je dat verleidelijke toetje écht niet laten staan. Natuurlijk is het dan niet zo gek dat je ongemakken ervaart.

Het kan ook zo zijn dat je bepaalde voedselintoleranties hebt die dit probleem veroorzaken [1]. Dan merk je vooral bij bepaalde voedingsmiddelen dat je snel misselijk wordt.

Ook de samenstelling van je eten kan natuurlijk een rol spelen. Bestaan je maaltijden voor het grootste deel uit vet? Dan kan je er eerder misselijk van worden [2]. Datzelfde geldt trouwens voor pittig eten of dingen met een hele intense smaak.

Het kan ook zo zijn dat je je in het algemeen niet zo lekker voelt. Bijvoorbeeld als je grieperig bent of last hebt van wagenziekte. Ook als je veel stress en zorgen hebt kan dit meespelen [3].

Als laatste kan je misselijkheid ook ‘tussen je oren zitten’. Bijvoorbeeld als je de laatste tijd vaak misselijk bent en je je er nu heel erg druk over maakt. Wanneer je tegen jezelf zegt dat je misschien niet lekker wordt na het eten, is de kans veel groter dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. 

Voeding en Viteezy vitamines

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

10 tips tegen misselijkheid

Het is natuurlijk altijd handig als je de oorzaak van je misselijkheid weet. Maar als je al niet lekker bent, kan je hier natuurlijk niet veel meer aan veranderen. Daarom hebben wij 10 simpele tips die je er weer van af helpen.

Wat voor de een werkt, is misschien niet ideaal voor de ander. Ook verschilt het per situatie welke tip het beste bij jou past. In ieder geval zijn ze allemaal zeker het proberen waard!

 

1. Focus op je ademhaling

Als je misselijk bent, ben je al snel geneigd om anders te gaan ademen. Vaak wordt je ademhaling een stuk onrustiger dan wanneer je je gewoon goed voelt. En dat is nou precies wat je niet wil hebben.

Door je te focussen op je ademhaling, kan je je misselijkheid weer onder controle krijgen [4]. Je kan bijvoorbeeld eens ademhalingsoefeningen proberen. Maar het is ook een prima optie om gewoon goed op te letten dat je rustig door je neus blijft ademen.

Soms kan het helpen om rustig, maar juist niet te diep te ademen. Zo zorg je er namelijk voor dat je maag niet te veel heen en weer schudt. Je voelt zelf natuurlijk het beste aan wat voor jou prettig is.

Door je aandacht te verplaatsen naar je ademhaling haal je trouwens ook automatisch de focus weg van je misselijkheid. Alleen dat kan al een groot verschil maken.

 

2. Zoek de rust op

Voel je je niet lekker en zit je in een drukke omgeving? Zoek dan even de rust op. Drukte in je hoofd en misselijkheid gaan namelijk niet goed samen. Vaak versterken deze twee elkaar ook nog eens.

We hebben het trouwens niet alleen over drukte wat betreft het aantal mensen om je heen. Ook de televisie, muziek of andere afleidingen kunnen al de nodige prikkels veroorzaken.

Zoek een rustige plek op om te wachten tot je misselijkheid iets zakt. Even je ogen dichtdoen kan trouwens ook al een hoop helpen.

Persoon zoekt rust op, wat helpt tegen misselijkheid

3. Ga staan

Misschien een tip die je niet zo snel verwacht: ga even staan. Zo kan het eten wat je net op hebt namelijk makkelijker zakken.

Als je liever blijft zitten, is het belangrijk om in ieder geval te zorgen dat je je rug gestrekt houdt. Als je te ver voorover gebukt zit, breng je namelijk druk op je buik. Je kan je vast wel voorstellen dat dit niet bepaald meehelpt.

Hoe verleidelijk het ook is, ga in ieder geval niet platliggen. Wil je écht per se even liggen? Verhoog dan je bovenlichaam iets met bijvoorbeeld een kussen in je rug.

 

4. Gember tegen misselijkheid

Waarschijnlijk denk je als je misselijk bent nou niet gelijk aan eten of drinken. Maar voor gember zou je een uitzondering moeten maken. Dit blijkt namelijk misselijkheid te kunnen verminderen [5].

Nou hoef je natuurlijk niet gelijk een heel gerecht met gember te gaan bereiden. Een lekker kopje gemberthee kan namelijk ook heel goed helpen. Drink het wel rustig en met kleine slokjes, zodat het niet zo zwaar op je maag valt.

Gember is ook één van de ingrediënten in onze Gut-Support formule.

 

5. Zorg voor frisse lucht

Een beetje frisse lucht kan je trouwens ook al enorm helpen. Zeker wanneer je in een kamer zit waar sterke geuren aanwezig zijn. Als de hele kamer bijvoorbeeld nog naar eten ruikt, kan dat je misselijkheid versterken.

Zet dus even een raampje open. Of nog beter: ga even naar buiten. Daar kan je echt al heel erg van opknappen.

 

6. Poets je tanden

De geur in de kamer doet je misschien denken aan je laatste maaltijd, maar de smaak in je mond ook. Even je tandenpoetsen kan dan ook helpen je misselijkheid te verminderen.

Sowieso blijkt pepermunt goed te zijn als je misselijk bent [6]. De pepermuntsmaak van je tandpasta is dus een mooie bonus.

Je hoeft daarvoor trouwens niet supergrondig je tanden te poetsen. Het gaat er meer om dat je je mond even lekker opfrist.

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Persoon poetst tanden, wat helpt tegen misselijkheid

7. Drink koud water

Een glaasje water drinken kan lekker verfrissend zijn. Maar het kan ook heel goed zijn voor als je misselijk bent. Het beste kies je dan trouwens wel voor koud water. Drink ook dit lekker rustig, zo voorkom je dat je juist weer niet lekker wordt van een te grote hoeveelheid water.

 

8. Ontspan je spieren

Bij veel mensen wordt hun hele lijf gespannen als ze zich niet goed voelen. Het grootste nadeel is alleen dat dit juist versterkend werkt. Daar willen we dus snel vanaf.

Soms heb je trouwens geeneens door dat je spieren heel erg gespannen zijn. Juist daarom is het goed om even bewust je hele lijf te laten relaxen als je misselijk bent. Laat je schouders zakken, je handen rustig naast je liggen en adem langzaam uit door je mond.

Let er ook zeker goed op of je buikspieren helemaal ontspannen zijn. Die kunnen namelijk extra druk op je maag geven waar je nog beroerder van wordt.

 

9. Zorg voor verkoeling

Als je misselijk bent krijg je het ook nog wel eens warm. Een beetje extra verkoeling kan dan een hele uitkomst bieden.

Hoe je dit doet, maakt niet zo veel uit. Je kan heel simpel je vest even uittrekken. Of doe even een raampje open – dan krijg je gelijk frisse lucht. Een koele washand kan trouwens ook al een hoop doen. Net wat je zelf het handigst vindt.

Persoon staat in opening van het raam

10. Probeer aromatherapie

We hadden het eerder al even over het effect van pepermunt. Maar wist je dat ook alleen de geur van pepermunt kan helpen als je misselijk bent? [6] Juist: aromatherapie dus.

Als je een diffuser hebt kan je bijvoorbeeld een beetje pepermuntolie gebruiken. Je kan ook een beetje van deze olie op je handpalm smeren zodat je het ruikt.

 

Wat kun je eten bij misselijkheid?

Misschien voel je je niet lekker, maar moet je nog wel wat eten. Als je al de hele dag misselijk bent bijvoorbeeld. Wat zijn dan je beste opties? Wij hebben een lijstje gemaakt als voorbeeld:

· Droge voedingsmiddelen: als je niet lekker bent is het vaak makkelijker om ‘droge’ voedingsmiddelen te eten. Denk bijvoorbeeld aan crackers, rijstwafels of toast.

· Groenten en fruit: iets verfrissends is ook een goede optie als je maagproblemen hebt. Groenten en fruit zijn hier natuurlijk ideale opties voor. En ze zijn ook nog eens gezond!

· Yoghurt: een klein bakje yoghurt is niet zo zwaar op je maag. De beste optie is wel een variant waar niet te veel suiker in zit.

· Bouillon: misschien kreeg je dit vroeger ook al wel als je je niet lekker voelde. Bouillon is trouwens ook een van de makkelijkste dingen om weg te krijgen. Je kan het namelijk gewoon opdrinken.

· Koud voedsel: dit is natuurlijk vrij algemeen. Maar als je misselijk bent is het vaak wel makkelijker om iets kouds te eten. Dat ruik je trouwens ook minder, wat alleen maar kan helpen.

 

Wat dus helpt tegen misselijkheid na het eten

Ben je misselijk na het eten? Dan kan je verschillende dingen doen. Je kan je bijvoorbeeld focussen op je ademhaling, zorgen voor frisse lucht, koud water drinken of even gaan staan. Probeer een aantal van onze tips uit, dan voel je je al snel beter!

Doe onze vitaminetestBekijk onze Gut Support

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Choi, Y., Ju, S., & Hyeja, C. (2015). Food allergy knowledge, perception of food allergy labeling, and level of dietary practice: A comparison between children with and without food allergy experience. Nutrition Research and Practice, 9(1), 92. https://doi.org/10.4162/nrp.2015.9.1.92

[2] Levine, M. D., Koch, S. Y., & Koch, K. L. (2015). Lipase supplementation before a high-fat meal reduces perceptions of fullness in healthy subjects. Gut and Liver, 9(4), 464. https://doi.org/10.5009/gnl14005

[3] Haug, T. T., Mykletun, A., & Dahl, A. A. (2002). Are anxiety and depression related to gastrointestinal symptoms in the general population? Scandinavian Journal of Gastroenterology, 37(3), 294–298. https://doi.org/10.1080/003655202317284192

[4] Bastamizad, N., Abbasi, P., Salari, N., & Jalali, R. (2023). Comparing the effect of incentive spirometry and deep breathing exercises on the level of shoulder pain and nausea following laparoscopic cholecystectomy surgery. Gastroenterology Nursing, 46(1), 14-22. https://doi.org/10.1097/sga.0000000000000720

[5] Bodagh, M. S., Maleki, I., & Hekmatdoost, A. (2018). Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. Food Science and Nutrition, 7(1), 96–108. https://doi.org/10.1002/fsn3.807

[6] Briggs, P., Hawrylack, H., & Mooney, R. (2016). Inhaled peppermint oil for postop nausea in patients undergoing cardiac surgery. ​​​​​​​​​​​​​​Nursing, 46(7), 61–67. https://doi.org/10.1097/01.nurse.0000482882.38607.5c

 

Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 26 februari 2024.

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
GezondheidStofwisseling versnellen? 8 praktische tips

Wist je dat je gemakkelijk zelf je stofwisseling kan versnellen? Ontdek hier hoe je dat doet met onze 8 tips!

Joy van Haelen

June 28, 2024

GezondheidStress symptomen: 12 tekenen dat je gestrest bent

We hebben allemaal wel eens stress. Soms zelfs ongemerkt. Lees hier de meest voorkomende stress symptomen!

Joy van Haelen

May 22, 2024

GezondheidDit zijn de voor- en nadelen van een ijsbad nemen

Steeds meer mensen nemen een koud bad. Wat zijn nou de voor- en nadelen van een ijsbad? Lees alles wat je moet weten in deze blog.

Joy van Haelen

May 22, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending