Gezondheid

Gezonde darmen: wat is daarvoor nodig?

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
June 8, 2023
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Bord met voeding voor gezonde darmen

Misschien denk je niet gelijk aan je darmen als je aan je fitheid wilt werken. Toch is de gezondheid van je darmen bepalend voor hoe je je voelt. Daarom willen we ook goed voor ze zorgen. Wij zochten voor je uit wat je kan doen voor gezonde darmen.  

Waarom zijn gezonde darmen essentieel?

Je darmen zijn ontzettend belangrijk. Natuurlijk weet je al dat ze je eten verteren, maar ze doen nog veel meer nuttige dingen. Zo werken ze bijvoorbeeld nauw samen met een ander orgaan: je hersenen [1].

Misschien heb je dat al wel eens gemerkt. Als je stress hebt, kan dat op je darmen slaan. Maar dat kan dus ook andersom. Wanneer je darmen niet gezond zijn, werken je hersenen ook niet helemaal lekker.  

Waar je darmen ook heel goed in zijn is het ondersteunen van je immuunsysteem [2]. Dat systeem zorgt ervoor dat je niet ziek wordt. Door je darmen gezond te houden, hou je de rest van je lijf ook gezond. Win-win dus.  

En dan zorgen je darmen er nog voor dat je alle voedingsstoffen die je binnenkrijgt kan opnemen. Je kan nóg zo gezond eten, als je darmen niet goed werken kan je lijf niet al die gezonde stofjes gebruiken.  

Gezonde voeding voor darmen

Het zal niet verrassend zijn dat je darmen vrolijk worden van gezonde voeding. Een gezond en gevarieerd dieet is dan ook dé manier om je darmen goed te houden. Maar er zijn twee dingen die vooral belangrijk zijn om binnen te krijgen: vezels en gezonde bacteriën.

Persoon is voeding aan het bereiden wat gezond is voor de darmen

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

De rol van vezels

In je darmen zit een hele verzameling aan nodige gisten, bacteriën en virussen. Dat noem je ook wel je microbioom. Het is belangrijk om dat mircobioom in balans te houden. Anders werken je darmen niet goed.

Om te zorgen voor een goed microbioom, zijn vezels heel erg belangrijk [3]. Die vezels vind je in volkorenproducten. Als er ergens een volkorenvariant van is, kan je dan ook het beste daarvoor kiezen. Denk bijvoorbeeld aan volkorenbrood, volkorenpasta of zilvervliesrijst.  

Ook in groente en fruit vind je veel vezels. Jep, je moet dus écht je bord met groenten leegeten zoals je vroeger werd verteld.  

Zorg trouwens wel dat je ook genoeg water drinkt als je omhooggaat in de vezels. Je darmen hebben namelijk meer vocht nodig om die vezels te verwerken [4].  

De functie van goede bacteriën voor de darmen

We denken vaak dat bacteriën slecht zijn, maar dat is helemaal niet zo. Sterker nog: je darmen zitten vol goede bacteriën die je ook echt nodig hebt. Ze helpen je bij het verteren van eten en zorgen ervoor dat je niet ziek wordt.  

Die gezonde bacteriën kan je gewoon binnenkrijgen via je voeding. Bijvoorbeeld door yoghurt te eten [5]. Een misschien iets minder bekende, maar minstens net zo lekkere optie om gezonde bacteriën binnen te krijgen is kimchi [6].  

Bakje yoghurt, wat goed is voor gezonde darmen

Levert probiotica een bijdrage aan een gezonde darmflora?

Probiotica. Een bekend woord, maar wat is dat nou? Eigenlijk is probiotica precies waar we het net over hadden: die bacteriën die je darmen nodig hebben om hun werk te doen. Ze zijn dus superbelangrijk. Daarom zijn er ook zelfs probiotica supplementen om te zorgen dat je de juiste bacteriën binnenkrijgt.  

Je hebt trouwens probiotica en prebiotica. Die eerste zijn de bacteriën zelf die in je darmen leven. Prebiotica is de voeding die zij nodig hebben. Het is dus vooral belangrijk om een combinatie van de twee binnen te krijgen.  

Wat je nog meer kan doen voor gezonde darmen

Hoewel voeding een hele grote rol speelt in je darmgezondheid, zijn er nog meer dingen die je kunt doen.  

In het begin hebben we het al even gehad over de samenwerking tussen je darmen en je hersenen. Stress is dan ook niet goed voor je darmen [7]. Onze tip: probeer stress tegen te gaan als je je darmen gezond wil houden.  

Wat je ook nog kan doen voor je darmen is zorgen voor voldoende beweging [8]. Ga na het eten bijvoorbeeld eens een stukje lopen, zo breng je je spijsvertering goed op gang. Daarmee kan je ook nog eens een opgeblazen gevoel tegengaan.  

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Doe onze vitaminetestBekijk onze Gut Support formule

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Carabotti, M., Scirocco, A., Maselli, M., & Severi, C. (2015). The gut-brain axis: Interactions between enteric microbiota, central and enteric nervous systems. PubMed, 28(2), 203–209. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25830558  

[2] Childs, C. E., Calder, P. C., & Miles, E. A. (2019). Diet and immune function. Nutrients, 11(8), 1933. https://doi.org/10.3390/nu11081933  

[3] Makki, K., Deehan, E. C., Walter, J., & Bäckhed, F. (2018). The impact of dietary fiber on gut microbiota in host health and disease. Cell Host & Microbe, 23(6), 705–715. https://doi.org/10.1016/j.chom.2018.05.012  

[4] Anderson, J. M., Baird, P., Davis, R. A., Ferreri, S. P., Knudtson, M., Koraym, A., Waters, V., & Williams, C. M. (2009). Health benefits of dietary fiber. Nutrition Reviews, 67(4), 188–205. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2009.00189.x  

[5] Elli, M., Callegari, M. L., Ferrari, S., Bessi, E., Cattivelli, D., Soldi, S., Morelli, L., Feuillerat, N. G., & Antoine, J. (2006). Survival of yogurt bacteria in the human gut. Applied and Environmental Microbiology, 72(7), 5113–5117. https://doi.org/10.1128/aem.02950-05  

[6] Han, K., Bose, S., Wang, J., Kim, B. H., Kim, M., Kim, E. K., & Kim, H. (2015). Contrasting effects of fresh and fermented kimchi consumption on gut microbiota composition and gene expression related to metabolic syndrome in obese Korean women. Molecular Nutrition & Food Research, 59(5), 1004–1008. https://doi.org/10.1002/mnfr.201400780  

[7] Konturek, P. C., Brzozowski, T., & Konturek, S. J. (2011). Stress and the gut: pathophysiology, clinical consequences, diagnostic approach and treatment options. PubMed, 62(6), 591–599. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22314561

[8] Ramos, C., Gibson, G. R., Walton, G. E., Magistro, D., Kinnear, W., & Hunter, K. A. (2022). Systematic review of the effects of exercise and physical activity on the gut microbiome of older adults. Nutrients, 14(3), 674. https://doi.org/10.3390/nu14030674  

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
GezondheidStofwisseling versnellen? 8 praktische tips

Wist je dat je gemakkelijk zelf je stofwisseling kan versnellen? Ontdek hier hoe je dat doet met onze 8 tips!

Joy van Haelen

June 28, 2024

GezondheidStress symptomen: 12 tekenen dat je gestrest bent

We hebben allemaal wel eens stress. Soms zelfs ongemerkt. Lees hier de meest voorkomende stress symptomen!

Joy van Haelen

May 22, 2024

GezondheidDit zijn de voor- en nadelen van een ijsbad nemen

Steeds meer mensen nemen een koud bad. Wat zijn nou de voor- en nadelen van een ijsbad? Lees alles wat je moet weten in deze blog.

Joy van Haelen

May 22, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending