Gezondheid

Wakker worden met hoofdpijn: dít is de oorzaak!

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
March 12, 2024
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Persoon heeft hoofdpijn na het slapen

Wakker worden met hoofdpijn is na een avondje stappen niet zo gek. Maar als je hier elke ochtend last van hebt is er waarschijnlijk meer aan de hand. In deze blog kijken we naar de mogelijke oorzaken van je probleem. Natuurlijk vertellen we je ook hoe je er weer vanaf komt.

 

Oorzaken van wakker worden met hoofdpijn

Laten we eerst eens kijken naar de mogelijke redenen van je hoofdpijn na het slapen. Misschien denk je al snel dat je bijvoorbeeld ziek begint te worden. Maar er zijn echt een hele hoop andere dingen die ook kunnen meespelen.

Wakker worden met hoofdpijn komt vaak door te veel of te weinig slaap. Ook kan het komen door een verkeerde slaaphouding of knarsetanden. Alcoholgebruik is ook een mogelijke oorzaak van je probleem. Als laatste kan je mentale gezondheid een rol spelen.

We zullen je al deze mogelijke boosdoeners één voor één uitleggen.

 

Slechte slaap

We weten het allemaal wel: we moeten genoeg slapen. Toch is de kans groot dat jij niet iedere dag de nodige uurtjes slaap pakt. En dat kan dus problemen geven.

Als je slecht hebt geslapen kan het bijvoorbeeld zijn dat je last krijgt van hoofdpijn bij het opstaan [1]. En dat is niet zo gek. Je lijf heeft niet voor niets de nodige uurtjes onder de wol nodig. Dat is namelijk het moment dat je kan herstellen van je drukke dag.

Niet alleen je lichaam rust ‘s nachts uit, je hersenen ook. Terwijl je slaapt worden ook alle afvalstoffen uit je hersenen opgeruimd [2]. Slaap je te weinig? Dan heeft je lijf hier niet genoeg tijd voor. Met ochtendhoofdpijn als gevolg.

Persoon wordt wakker met hoofdpijn

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

Te veel slaap

Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig. Maar ook te veel slaap kan zorgen voor hoofdpijn bij het wakker worden [3]. Wat hier precies de reden van is, is niet helemaal bekend. Het is alleen wél echt uit onderzoek gebleken.

Even lekker uitslapen in het weekend is natuurlijk geen probleem. Maar als je iedere dag te veel uren in bed doorbrengt, kan dat dus wel de oorzaak van je probleem zijn.

 

Verkeerde slaaphouding

Deze mogelijke reden zal je misschien wat meer verbazen. Maar ook je slaappositie zou de boosdoener kunnen zijn. Ben je een buikslaper én heb je (bijna) elke ochtend hoofdpijn? Dan wordt het tijd om jezelf een andere slaaphouding aan te leren. We komen er straks op terug hoe je dit doet.

 

Knarsetanden

Dat knarsetanden ervoor zorgt dat je tanden sneller slijten wist je waarschijnlijk al. Maar heb je ook al wel eens gehoord dat het voor ochtendhoofdpijn kan zorgen? [4] Dat komt door de grote spanning die ’s nachts op je kaakspieren staat als je aan het knarsetanden bent.

 

Alcohol

We know. Een glaasje alcohol kan hartstikke lekker zijn. Voor het slapengaan is het alleen niet ideaal. Sowieso slaap je slechter als je alcohol hebt gedronken. Maar het droogt je ook nog eens uit. Het resultaat: wakker worden met hoofdpijn en een droge mond [5].

Zeker wanneer je meerdere glazen alcohol drinkt in de avond is dit een probleem. En al helemaal als je niet afwisselt met een glaasje water tussendoor. Pas hier dus mee op als je fris en fruitig wakker wil worden.

Persoon drinkt wijn voor het slapen

Mentale gezondheid

Jep, je leest het goed. Ook problemen met je mentale gezondheid kunnen zorgen voor pijn in je hoofd [6]. Misschien heb je al wel eens gemerkt dat je hier bijvoorbeeld last van krijgt op stressvolle momenten. Ben je vaak gestrest, gespannen of neerslachtig? Dan is met hoofdpijn wakker worden helemaal niet gek.

 

Tips tegen wakker worden met hoofdpijn

Hopelijk heb je nu een idee waarom je wakker bent geworden met hoofdpijn. Want dan komen we nu op een misschien nog wel belangrijker deel van deze blog. We hebben namelijk nog een aantal tips om van je probleem af te komen.

 

Verbeter je slaapkwaliteit

Deze tip is niet alleen effectief tegen wakker worden met hoofdpijn. Je slaapkwaliteit verbeteren heeft namelijk nog veel meer voordelen. Denk bijvoorbeeld aan meer energie en een beter humeur overdag. En dat terwijl het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is.

Om beter te kunnen slapen, is het belangrijk dat je slaapkamer hierop gemaakt is. Zorg ervoor dat het lekker koel, donker en stil is als het tijd is om je ogen dicht te doen. Lukt dit niet? Dan kunnen oordopjes en een slaapmasker een uitkomst bieden.

Een advies wat je misschien minder graag hoort – maar wat wél heel goed helpt – is je schermtijd in de avond verminderen. Televisiekijken voor het slapen is leuk, maar gaat wel ten koste van je slaapkwaliteit [7]. En dat is natuurlijk zonde.

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Pot thee op bed

Vorm een slaapritme

We hadden het eerder al over het effect van te veel of te weinig slapen. Dat kan dus voor hoofdpijn zorgen. En dat is één van de redenen dat een slaapritme zo belangrijk is.

Probeer iedere dag rond dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan. Zo voorkom je dat je doordeweeks slaap tekortkomt en in het weekend uren wil inhalen.

Als je een goed slaapritme hebt, val je trouwens ook automatisch sneller in slaap [8]. Dat scheelt je ook weer die vervelende plafonddienst. Alleen maar voordelen dus.

 

Verander je slaaphouding

Op je buik slapen kan er dus voor zorgen dat je de volgende ochtend wakker wordt met pijn in je nek en hoofd. Val jij onder de groep buikslapers? Dan wordt het tijd om hier iets aan te doen. Het is namelijk beter voor je om op je rug of je zij te slapen.

En we snappen het: je slaaphouding veranderen klinkt heel erg lastig. Maar het is eigenlijk best wel goed te doen.

Bepaal eerst of je liever op je rug of zij wil gaan slapen. Als je op je rug wil gaan slapen, kan het helpen om een kussen onder je knieholtes te leggen. Kies je ervoor om op je zij te gaan slapen? Trek het been wat bovenop ligt dan naar je toe en leg hier een kussen onder.

Door je benen te ondersteunen met kussens zorg je er namelijk voor dat je minder snel gaat draaien. Als je de eerste nachten wel op je buik eindigt is dat helemaal niet erg. Het kost natuurlijk tijd om je nieuwe positie helemaal aan te leren.

 

Ontspan voor je gaat slapen

Ontspanning is heel erg goed voor je. Zeker voor het slapengaan. Het heeft namelijk verschillende effecten. Als eerste zorgt ontspanning aan het einde van de dag ervoor dat je vervolgens beter slaapt. Daarom zijn gewoontes zoals slaapmeditatie ook zo effectief [9].

En natuurlijk zorgt een dagelijks momentje van ontspanning er ook voor dat je meer rust in je hoofd krijgt. Zoals we eerder al zeiden gaan stress en zorgen vaak samen met hoofdpijn. Probeer daarom ook goed te ontstressen voor je je bed in stapt. Dan word je veel fitter wakker.

Persoon is aan het ontspannen in de avond

Drink geen alcohol voor het slapengaan

Misschien heb je het gevoel dat je beter slaapt met een glaasje alcohol op. Maar niets is minder waar [10]. Voor een betere nachtrust heb je dat glaasje wijn dus ook écht niet nodig, helaas.

Zeker als je vaak wakker wordt met pijn in je hoofd kan je dat extra glaasje beter laten staan. Dan slaap je niet alleen beter, maar word je ook wakker zonder hoofdpijn. Win-win dus!

 

Drink overdag meer water

Over drinken gesproken: probeer er ook voor te zorgen dat je overdag genoeg water drinkt. Uitdroging zorgt namelijk voor hoofdpijn [11].

En we snappen natuurlijk dat het niet heel handig is om voor het slapengaan nog grote glazen water te drinken. We zitten niet te wachten op die tripjes naar het toilet in de nacht.

Maar door overdag meer te drinken zorg je er wél voor dat je lijf beter gehydrateerd is. En zo voorkom je dus ook dat je de volgende dag uitgedroogd wakker wordt.

 

Werk aan je mentale gezondheid

We hadden het natuurlijk al even over ontspanning voor het slapen. Maar niet alleen in de avond is het belangrijk om iets voor je mentale gezondheid te doen.

Vaak schiet het er een beetje bij in om goed voor onszelf te zorgen. Dit is alleen wel superbelangrijk. Ook als je van die hoofdpijn af wil komen.

Plan dan ook iedere dag een momentje in waarop je iets doet waar je vrolijk van wordt. Of schrijf de dingen waar je mee zit eens op. Zulke dingen kunnen je mentale gezondheid een hele boost geven.

 

Wat je moet weten over wakker worden met hoofdpijn

Word je ’s ochtends vaak wakker met pijn in je hoofd? Dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen doordat je niet goed of te lang slaapt. Ook je slaaphouding of alcoholgebruik kunnen een rol spelen. Zelfs je mentale gezondheid kan de boosdoener zijn.

Wat de oorzaak ook is, er zijn gelukkig verschillende oplossingen voor. Met de tips uit deze blog is wakker worden met hoofdpijn snel verleden tijd!

Doe onze vitaminetestBekijk onze Sleep-Well formule

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Walters, A. B., Hamer, J., & Smitherman, T. A. (2013). Sleep disturbance and affective comorbidity among episodic migraineurs. Headache: The Journal of Head and Face Pain, 54(1), 116–124. https://doi.org/10.1111/head.12168

[2] Aalling, N., Munk, A. S. F., & Lundgaard, I. (2015). The glymphatic system: a beginner’s guide. Neurochemical Research, 40(12), 2583–2599. https://doi.org/10.1007/s11064-015-1581-6

[3] Rains, J., Poceta, J. S., & Penzien, D. (2008). Sleep and headaches. Current Neurology and Neuroscience Reports, 8(2), 167–175. https://doi.org/10.1007/s11910-008-0027-9

[4] Bortoletto, C. C., Da Consolação Canuto Salgueiro, M., Valio, R., Fragoso, Y. D., De Barros Motta, P., Motta, L. J., Kobayashi, F. Y., Fernandes, K. P. S., Mesquita‐Ferrari, R. A., Deana, A. M., & Bussadori, S. K. (2017). The relationship between bruxism, sleep quality, and headaches in schoolchildren. Journal of Physical Therapy Science, 29(11), 1889–1892. https://doi.org/10.1589/jpts.29.1889

[5] Aamodt, A. H., Stovner, L. J., Hagen, K., Bråthen, G., & Zwart, J. A. (2006). Headache prevalence related to smoking and alcohol use. The head‐HUNT study. European Journal of Neurology, 13(11), 1233–1238. https://doi.org/10.1111/j.1468-1331.2006.01492.x

[6] Hilli, Y., & Wasshede, K. (2017). Swedish school nurses’ perspectives on caring for and promoting the health of adolescents with mental health problems – A qualitative study the health of adolescents with mental health problems – A qualitative study. Clinical Nursing Studies, 5(3), 1. https://doi.org/10.5430/cns.v5n3p1

[7] Wright, K., McHill, A., Birks, B., Griffin, B., Rusterholz, T., & Chinoy, E. (2013). Entrainment of the human circadian clock to the natural light-dark cycle. Current Biology, 23(16),1554–1558. https://doi.org/10.1016/j.cub.2013.06.039

[8] Lemola, S., Ledermann, T., & Friedman, E. (2013). Variability of sleep duration is related to subjective sleep quality and subjective well-being: an actigraphy study. PLOS ONE, 8(8), e71292. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0071292

[9] Ong,J. J., Manber, R., Segal, Z. V., Xia, Y., Shapiro, S. L., & Wyatt, J. K.(2014). A randomized controlled trial of mindfulness meditation for chronic insomnia. Sleep, 37(9), 1553–1563. https://doi.org/10.5665/sleep.4010

[10] Park, S. Y., Oh, M. K., Lee, B. S., Kim, H. G., Lee, W. J., Lee, J. H., Lim, J. M., & Kim, J. Y. (2015). The effects of alcohol on quality of sleep. Korean Journal of Family Medicine, 36(6), 294. https://doi.org/10.4082/kjfm.2015.36.6.294

[11] Arca, K., & Singh, R. B. H. (2021). Dehydration and headache. Current Pain and Headache Reports, 25(8). https://doi.org/10.1007/s11916-021-00966-z

 

Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 12 maart 2024.

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
GezondheidStofwisseling versnellen? 8 praktische tips

Wist je dat je gemakkelijk zelf je stofwisseling kan versnellen? Ontdek hier hoe je dat doet met onze 8 tips!

Joy van Haelen

June 28, 2024

GezondheidStress symptomen: 12 tekenen dat je gestrest bent

We hebben allemaal wel eens stress. Soms zelfs ongemerkt. Lees hier de meest voorkomende stress symptomen!

Joy van Haelen

May 22, 2024

GezondheidDit zijn de voor- en nadelen van een ijsbad nemen

Steeds meer mensen nemen een koud bad. Wat zijn nou de voor- en nadelen van een ijsbad? Lees alles wat je moet weten in deze blog.

Joy van Haelen

May 22, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending