Gezondheid

Onrustig gevoel? Dít is de oorzaak & oplossing

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
April 4, 2024
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Persoon heeft onrustig gevoel

Rusteloze benen, slechte concentratie of kortademigheid. Dat zijn allemaal symptomen van een onrustig gevoel. Van welke klachten je ook last hebt, het is hartstikke vervelend! Daarom leggen wij je uit waar dit nerveuze gevoel vandaan komt én hoe je dit snel weer kan oplossen.

 

Wat is een onrustig gevoel?

Bij een onrustig gevoel ervaar je veel spanning en lichamelijke onrust. Soms zelfs zonder duidelijke reden. Vaak gaat dat samen met andere klachten zoals prikkelbaarheid en een slechte nachtrust. Dit wordt veroorzaakt door stress, drukte uit je omgeving of een slechte mentale gezondheid.

 

Symptomen van een onrustig gevoel

Een onrustig gevoel kan zich dus op verschillende manieren uiten. Dat verschilt een beetje per persoon. En per situatie natuurlijk. Veelvoorkomende symptomen van een onrustig gevoel zijn:

·        Zenuwachtig gevoel in je buik

·        Onrustig gevoel in je lichaam

·        Niet kunnen slapen

·        Slechte concentratie

·        Versnelde hartslag

·        Kortademigheid

·        Prikkelbaar en gefrustreerd zijn

Er zijn natuurlijk nog een hele hoop meer klachten waar je last van kan krijgen. Maar dit lijstje geeft je wel een beeld van hoe breed de verschillende problemen kunnen zijn.

 

Oorzaken van een onrustig gevoel

Een onrustig gevoel kan verschillende oorzaken hebben. Meestal komt het door stress, drukte uit je omgeving of een slechte mentale gezondheid. Soms heb je zelfs helemaal niet door dat je last hebt van deze dingen. Dan lijkt het dus alsof je een opgejaagd gevoel hebt zonder reden.

We gaan even wat dieper in op de mogelijke oorzaken van die onrust in je lichaam. Zo kan je eens goed nagaan waar bij jou het probleem in zit.

Zenuwachtig gevoel zonder reden

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

Stress

Stress: we hebben het helaas allemaal wel eens. Vaak zijn we ons daar heel bewust van, maar soms kan stress ook onbewust zijn. Zeker wanneer je er al voor langere tijd last van hebt.

Je kan je vast wel indenken dat een beetje stress bij ons drukke leven hoort, maar een hoop stress ongezond is. Vooral als je er chronisch last van hebt. En stiekem is dat toch bij best veel mensen het geval.

Het is namelijk niet zo dat je alleen gestrest raakt als er een groot en belangrijk moment aankomt voor je. Die ellenlange to do list waar nooit een einde aan lijkt te komen heeft net zo veel effect op je stressniveau.

We zijn vaak geneigd om zo veel mogelijk dingen te doen in een dag. Een momentje van rust wordt vaak vergeten. En als je dan eindelijk lekker op de bank neerploft, gaan er nog duizend dingen door je hoofd die je nog zou kunnen doen. En dat geeft dus stress. Met een onrustig gevoel als gevolg.

 

Drukte uit je omgeving

Je onrustige gevoel kan ook komen doordat je overprikkeld bent. En daar speelt je omgeving een grote rol in. Als er veel dingen om je heen gebeuren, krijgt je lijf steeds prikkels binnen.

Denk bijvoorbeeld aan de drukte op je werk in combinatie met de meldingen op je telefoon. Op zich zijn die dingen afzonderlijk niet zo’n probleem. Maar wanneer je continu wordt overspoeld door prikkels van buitenaf kan je hier wel last van krijgen.

Zelfs thuis kan dit het geval zijn. Bijvoorbeeld als je aan het multitasken bent met huishoudelijke taken. Daar zijn wij als mensen dus helemaal niet voor gemaakt. Niet zo gek dus dat je lichaam en hoofd daar gespannen van worden.

Persoon met onrustig gevoel in lichaam

Slechte mentale gezondheid

Als laatste kan je mentale gezondheid nog een hele grote rol spelen. Zit je niet lekker in je vel? Dan ben je vaak jezelf niet. Ook kan je dan extra gevoelig zijn voor stress en prikkels van buitenaf.

Het is dus ook goed om eens na te gaan hoe je je verder voelt. Merk je dat je vaak down of angstig bent? Dan komt je onrustige gevoel waarschijnlijk door een onderliggend probleem. Ook hier kan je dan natuurlijk gewoon aan werken!

 

Tips tegen een onrustig gevoel

Hopelijk heb je nu een beeld gekregen van waar je onrustige gevoel nou eigenlijk vandaan komt. En dan komen we nu bij een misschien nog wel belangrijker deel van deze blog aan. Want wat kan je nou zelf doen om van je opgejaagde gevoel af te komen? Daarvoor hebben wij 5 praktische tips.

 

1. Focus op je ademhaling

Je ademhaling speelt een hele grote rol in hoe je je voelt. Een verkeerde ademhaling kan er dan ook voor zorgen dat je meer spanning in je lichaam ervaart. Dat kan dus ook de oorzaak zijn van je onrustige gevoel [1].

Maar er is goed nieuws. Want door je op je ademhaling te focussen kan je ook weer van dit gevoel af komen. Daarvoor is het vooral belangrijk dat je ervoor zorgt dat je langzaam en diep ademhaalt. Er zijn ook bepaalde ademhalingsoefeningen die je hierbij helpen [2].

Een voorbeeld van zo’n ademhalingsoefening is de diafragmatische ademhaling. Daarvoor leg je een hand op je buik en de andere op je borst. Probeer nu zó te ademen dat je alleen je buik voelt bewegen. Dan adem je namelijk het diepst. Doe dit in een rustig tempo en je zal merken dat je snel ontspant.

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Viteezy verpakkingen

2. Doe even helemaal niets

We hadden het er net al even over: we zijn heel erg geneigd om de hele dag in de weer te zijn. Maar al die drukte en prikkels zorgen dus voor een onrustig gevoel [3].

Neem even een momentje voor jezelf waarop je écht even helemaal niets doet. Oké, misschien een ademhalingsoefening dan. Maar in ieder geval niet zoiets als op je telefoon zitten of televisiekijken.

Dat klinkt misschien een beetje saai, maar dat is dus juist de bedoeling. Door even naar een rustige omgeving te gaan en met niets bezig te zijn haal je alle prikkels uit je omgeving weg. En dat kan je dus helpen om je niet meer zo opgejaagd te voelen. 5 minuutjes kunnen al een hele hoop doen!

 

3. Ga de natuur in

Misschien heb je al wel eens gemerkt dat je automatisch ontspannen wordt als je de natuur opzoekt. En ja hoor: dat is zelfs wetenschappelijk bewezen [4].

Ga als je last hebt van innerlijke onrust en spanning dus even de deur uit. Zoek een park of een bos op en ga eens wandelen in de natuur. Je zal merken dat je je al heel snel stukken beter voelt. En je krijgt ook nog eens wat extra beweging en frisse lucht. Alleen maar voordelen dus. 

 

Wandelen in de natuur tegen onrustig gevoel

4. Drink geen cafeïne

Een kopje koffie is hartstikke lekker. En misschien zie je dit warme drankje ook als een onmisbaar onderdeel van je dag. Maar als je last hebt van een onrustig gevoel is dit helaas niet de beste optie.

De cafeïne die in koffie zit kan je klachten namelijk alleen maar erger maken [5]. Probeer hier dan ook mee op te passen. Wil je de smaak van je favoriete drankje écht niet missen? Kies dan eens voor een cafeïnevrije variant. Daar zijn tegenwoordig ook genoeg opties voor.

 

5. Doe een bodyscan

De laatste tip die we je willen meegeven is een techniek om je lichaam te helpen ontspannen: de bodyscan. Eigenlijk is dit vrij simpel.

Ga rustig zitten of liggen en sluit je ogen. Focus je nu eerst volledig op het gevoel in je voeten. Zijn deze helemaal relaxt of span je je spieren aan? Als dat tweede het geval is, probeer je al die spanning in de spieren los te laten. Daarna ga je door naar je benen. Zorg ook nu dat je heel bewust deze spieren ontspant. Zo werk je per lichaamsdeel rustig aan naar boven toe. Tot alle spieren in je lijf relaxt zijn.

Doe onze vitaminetestBekijk onze Stress-Less formule

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Gummidela, V. N. C., Da Cunha Silva, D. R., & Gutiérrez-Osuna, R. (2021). Evaluating the role of breathing guidance on game-based interventions for relaxation training. Frontiers in Digital Health, 3. https://doi.org/10.3389/fdgth.2021.760268 

[2] Chen, Y., Huang, X., Chien, C., & Cheng, J. (2016). The effectiveness of diaphragmatic breathing relaxation training for reducing anxiety. Perspectives in Psychiatric Care, 53(4), 329–336. https://doi.org/10.1111/ppc.12184 

[3] Sripaiboonkij, P., Chairut, S., & Bundukul, A. (2013). Health effects and standard threshold shift among workers in a noisy working environment. Health, 5(8), 1247–1253. https://doi.org/10.4236/health.2013.58169 

[4] Olafsdottir, G., Cloke, P., Schulz, A., Van Dyck, Z., Eysteinsson, T., Thorleifsdottir, B., & Vögele, C. (2020). Health benefits of walking in nature: A randomized controlled study under conditions of real-life stress. Environment and Behavior, 52(3), 248–274. https://doi.org/10.1177/0013916518800798 

[5] Lovallo, W. R., Farag, N. H., Vincent, A. S., Thomas, T. L., & Wilson, M. F. (2006). Cortisol responses to mental stress, exercise, and meals following caffeine intake in men and women. Pharmacology, Biochemistry and Behavior, 83(3), 441–447. https://doi.org/10.1016/j.pbb.2006.03.005 

 

Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 3 april 2024. 

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
GezondheidStofwisseling versnellen? 8 praktische tips

Wist je dat je gemakkelijk zelf je stofwisseling kan versnellen? Ontdek hier hoe je dat doet met onze 8 tips!

Joy van Haelen

June 28, 2024

GezondheidStress symptomen: 12 tekenen dat je gestrest bent

We hebben allemaal wel eens stress. Soms zelfs ongemerkt. Lees hier de meest voorkomende stress symptomen!

Joy van Haelen

May 22, 2024

GezondheidDit zijn de voor- en nadelen van een ijsbad nemen

Steeds meer mensen nemen een koud bad. Wat zijn nou de voor- en nadelen van een ijsbad? Lees alles wat je moet weten in deze blog.

Joy van Haelen

May 22, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending