Voeding

De voordelen van kurkuma op een rijtje

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
March 21, 2023
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Kurkuma in poedervorm en als supplement.

Het kruidenpotje met die super opvallende knalgele poeder wat je vast wel eens in de supermarkt hebt zien staan. Dat is kurkuma. Klinkt de naam bekend? Kurkuma wordt namelijk steeds populairder. Niet alleen in de keuken, maar ook als supplement zie je het tegenwoordig vaak. Benieuwd wat kurkuma nou precies is en wat het voor je gezondheid kan doen? Lees dan verder.

 

Wat is kurkuma?

Kurkuma is een kruid die familie is van de misschien nog bekendere gember. Die twee lijken trouwens ook veel op elkaar. Net zoals zijn familielid komt het kruid dan ook van gedroogde plantenwortels. Het meest duidelijke verschil is de opvallende gele kleur van de binnenkant van de kurkumawortel. Zo komt kurkuma aan zijn bijnaam: de gele wortel.

Ook al begint het hier pas sinds kort populair te worden, bestaat het echt al duizenden jaren. Er wordt al heel lang gezegd dat kurkuma gezond voor je is, en sinds kort wordt daar ook onderzoek naar gedaan.

Kurkuma, wat kan helpen je immuunsysteem werkend te houden.

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

Waar is kurkuma goed voor?

Laten we dan nu kijken naar de gezondheidsvoordelen van kurkuma. Het wordt al lang gebruikt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde. Meestal in combinatie met zwarte peper. Dat zorgt er namelijk voor dat je lichaam de werkzame stoffen uit kurkuma beter opneemt [1]. Maar wat doet kurkuma dan eigenlijk als het eenmaal is opgenomen?

 

Kurkuma voor je spijsvertering

We weten allemaal hoe belangrijk voeding is. Het is de brandstof voor je lichaam. Niet voor niets dat je ‘hangry’ wordt als je last hebt van een lege maag! Alle dingen die je eet, moeten vervolgens worden verwerkt door je spijsvertering. Die zorgt ervoor dat je lichaam het voedsel opneemt en de voedingsstoffen kan gebruiken.

Je spijsvertering is dus minstens net zo belangrijk als de voeding zelf. En dat is waar kurkuma bij komt kijken. Kurkuma kan je spijsvertering ondersteunen [2].*Ook kan het helpen bij een normale werking van de lever [3].* Je lever is ook belangrijk voor je spijsvertering, dus dat is een mooie bonus.

 

Kurkuma voor je immuunsysteem

Wanneer je immuunsysteem het zwaar heeft, merk je dat aan verschillende dingen. Je kent het wel; je bent minder fit en voelt je moe. Voor een goed werkend immuunsysteem is de juiste voeding belangrijk. En dat is waar kurkuma weer om de hoek komt kijken. Het kan helpen om je immuunsysteem werkzaam te houden [4].*

 

Antioxidanten binnenkrijgen

Een woord wat je nog wel eens voorbij ziet komen als het over gezondheid gaat is ‘antioxidanten’. Klinkt gelijk weer zo moeilijk, maar dat valt best mee. We zullen het even makkelijk voor je maken.

Heel simpel gezegd zijn antioxidanten stoffen die je cellen helpen te beschermen tegen schade. Die schade kan bijvoorbeeld komen door een ongezonde leefstijl, luchtvervuiling of zonlicht op je huid [5].

Sommige van die dingen ontkom je dus niet aan, daarom zijn die antioxidanten nou zo belangrijk. Antioxidanten vind je bijvoorbeeld in groente, fruit en… kurkuma [6]!*

Groente, fruit en kurkuma, wat bronnen zijn van antioxidanten.

Hoeveel kurkuma per dag is gezond?

Het Europees Medicijnen Agentschap (EMA) geeft aan dat je veilig twee keer per dag 500 milligram kan nemen [7]. Een dagelijks minimum is er niet. In ieder geval is het bij kurkuma dus niet zo dat meer automatisch beter is. Hou je daarom dus aan dat voorgeschreven maximum zodat je niet teveel kurkuma binnenkrijgt.

 

Manieren om kurkuma binnen te krijgen

Je kunt kurkuma op verschillende manieren binnenkrijgen. Wij hebben wat voorbeelden om je te inspireren, maar wees vooral lekker creatief. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, krijg je vast meer ideeën.

Voeg het toe aan je voeding

Waarschijnlijk is de meest bekende manier om kurkuma binnen te krijgen via je voeding. Je kan bijvoorbeeld een theelepeltje kurkumapoeder toevoegen aan je soep, rijst of curry. Zo geef je je eten een lekkere smaak én mooie kleur. Nu weet je trouwens ook gelijk hoe gele rijst aan zijn vrolijke kleur komt. Vergeet niet om ook wat zwarte peper toe te voegen om het maximale uit je kurkuma te halen.

 

Kurkuma in de thee

Wat ook superlekker is, is kurkuma in je thee. Voor de liefhebbers van gemberthee: dit is al helemaal een gouden combinatie. Snij de verse gember en de kurkuma in dunne plakjes en doe ze in een glas met kokend water. Voeg er wat honing aan toe en je hebt heerlijke home-made thee. Kurkuma verzacht de smaak van de gember, dus ook voor de mensen die de smaak van gemberthee wat scherp vinden is het ideaal om kurkuma toe te voegen.

 

Kurkumasupplementen

De makkelijkste manier om kurkuma binnen te krijgen is dooreen kurkumasupplement te nemen. Zo weet je ook zeker dat je het elke dag binnenkrijgt, zonder iedere dag een maaltijd met kurkuma er in te moeten bedenken. Ideaal dus als je op zoek bent naar een manier om meer kurkuma toe te voegen aan je dieet zonder extra moeite.

 

Samengevat

Kurkuma wordt niet voor niets steeds populairder. Het is door zijn gezondheidsvoordelen een goede aanvulling op je dieet. Je kan het toevoegen aan je voeding of innemen als supplement. Hopelijk hebben onze tips je op ideeën gebracht om meer van deze superfood binnen te krijgen.    

 

* Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toekenning

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Doe onze vitaminetestBekijk onze kurkuma

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Shoba, G., Joy, D. A., Joseph, T., Majeed, M. Z., Rajendran, R., & Srinivas, P. S. S. R. (1998). Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Medica, 64(04), 353–356. https://doi.org/10.1055/s-2006-957450
[2] Shimouchi, A., Nose, K., Takaoka, M., Hayashi, H., & Kondo, T. (2009). Effect of dietary turmeric on breath hydrogen. Digestive Diseases and Sciences, 54(8), 1725–1729. https://doi.org/10.1007/s10620-008-0550-1
[3] DiSilvestro, R. A., Joseph, E. K., Bauch, C. T., & Bomser, J. A. (2012). Diverse effects of a low dose supplement of lipidated curcumin in healthy middle aged people. Nutrition Journal, 11(1). https://doi.org/10.1186/1475-2891-11-79
[4] Jagetia, G. C., & Aggarwal, B. B. (2007). “Spicing up” of the immune system by curcumin. Journal of Clinical Immunology, 27(1), 19–35. https://doi.org/10.1007/s10875-006-9066-7
[5] Pizzino, G., Irrera, N., Cucinotta, M., Pallio, G., Mannino, F., Arcoraci, V.,Squadrito, F., Altavilla, D., & Bitto, A. (2017). Oxidative stress: harmsand benefits for human health. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2017, 1–13. https://doi.org/10.1155/2017/8416763
[6] Jakubczyk, K., Drużga, A., Janda, K., & Skonieczna-Żydecka, K. (2020). Antioxidant potential of curcumin—a meta-analysis of randomized clinical trials. Antioxidants, 9(11), 1092. https://doi.org/10.3390/antiox9111092
[7] Redactie Gezondheidsplein (2022). Hoe gezond is kurkuma? Gezondheidsplein. https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/kurkuma-van-thee-tot-capsules-gebruik-en-gezondheid/hoe-gezond-is-kurkuma/item121722

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
Voeding20 tips om te beginnen met plantaardig eten

Zou jij wel plantaardig willen eten maar weet je niet hoe je moet beginnen? Wij hebben 20 tips om te beginnen met plantaardig eten.

Joy van Haelen

May 22, 2024

VoedingRhodiola rosea: dít is de werking!

Benieuwd naar de werking van Rhodiola rosea? In deze blog lees je alles wat je wil weten over dit natuurlijke kruid.

Joy van Haelen

May 8, 2024

VoedingZijn blauwe bessen gezond? Dit zijn de 6 voordelen!

Blauwe bessen worden steeds populairder. Maar zijn ze eigenlijk gezond? Wij zetten de gezondheidsvoordelen op een rijtje.

Joy van Haelen

April 30, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending