Voeding

Is radijs gezond? Dit zijn de 6 gezondheidsvoordelen

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
March 7, 2024
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Persoon heeft radijsjes in handen

Radijs: een groente die helaas vaak vergeten wordt. En dat is zonde, want het is dus hartstikke gezond! Deze superfood mag eigenlijk ook écht niet missen in je dieet. Ben jij benieuwd wat de gezondheidsvoordelen van radijsjes zijn? Wij vertellen het je allemaal in deze blog.

 

Wat zijn radijsjes eigenlijk?

We hebben allemaal wel eens radijsjes in de supermarkt zien liggen. Ze zien er met hun knalrode of -roze kleur best apart uit. Maar wat zijn het nou eigenlijk precies? Radijsjes zijn de wortels van het radijsplantje. Net zoals bloemkool en broccoli horen ze bij de kruisbloemenfamilie.

Ze hebben trouwens ook een hele eigen smaak. Deze is een beetje pittig en heerlijk fris. Je kan radijsjes los eten, maar ze zijn ook erg lekker in verschillende gerechten.  

 

Is radijs gezond?

Dat groenten en fruit goed voor je zijn wist je natuurlijk al. Maar radijsjes hebben nog een aantal voordelen waarmee we hem extra in het zonnetje willen zetten. Radijs is erg gezond.

Radijs is goed voor je spijsvertering, lever, bloeddruk en huid. Ook kan het helpen schimmels tegen te gaan. Daarnaast is het de ideale snack tijdens het afvallen. De groente zit namelijk vol met vitamines en mineralen, zoals vitamine C, B, kalium en ijzer.

Tijd om radijsjes toe te voegen aan je dieet dus! Laten we eens wat beter kijken naar alle gezondheidsvoordelen van deze superfood. 

Persoon houdt radijsjes vast

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

1. Goed voor je spijsvertering

Onze spijsvertering. Iets wat we vaak voor lief nemen, tot we er last van krijgen. Bijvoorbeeld als we buikpijn of een opgeblazen gevoel hebben.

Misschien denken we er niet vaak genoeg aan. Maar het is erg belangrijk om je spijsvertering te ondersteunen. Het zal geen verrassing zijn dat je dat vooral doet door de juiste dingen te eten.

En dat is dus waar radijsjes om de hoek komen kijken. Ze zitten namelijk bomvol vezels, die belangrijk zijn voor een gezonde spijsvertering en normale stoelgang. Ook het blad van de radijs is trouwens goed voor de spijsvertering [1].

 

2. Ondersteuning van je lever

Je lever heeft het maar druk. Dit belangrijke orgaan speelt onder andere een rol in je stofwisseling. Maar de meest bekende functie van je lever is toch wel het afbreken van gifstoffen. Als je alcohol hebt gedronken bijvoorbeeld. Het is dus best wel een belangrijk orgaan.

Daarom is het ook zo’n goed idee om je lever af en toe te ondersteunen. En je raadt het al: dat kan je doen door radijs te eten [2,3].

 

3. Een gezonde huid van binnenuit

Wie mooi wil zijn, moet radijsjes eten. Misschien is deze groente niet het eerste wat in je opkomt als je denkt aan een goede huidverzorging. Maar je zou hem écht moeten toevoegen aan je beautyroutine.

Deze superfood zit namelijk vol met vitamine C. En die vitamine is van belang voor de vorming van collageen, wat belangrijk is voor de huid [4].

En dat is niet het enige: er zitten namelijk veel antioxidanten in radijs. Dat klinkt misschien als een moeilijk woord. Maar antioxidanten zijn gewoon stofjes die je cellen van binnenuit beschermen. Zo helpen ze ook je huidcellen te beschermen tegen schade door zonlicht [5].

Persoon met een gezonde huid

4. Goed voor de bloeddruk

Je hebt vast wel eens gehoord dat stress en zout eten slecht zijn voor je bloeddruk. Maar wist je dat er ook dingen bestaan die er juist wel goed voor zijn? Radijsjes bijvoorbeeld. Dat komt doordat er veel kalium inzit. En dat helpt dus een normale bloeddruk in stand te houden [6].

Om sommige dingen kom je nu eenmaal niet heen. Zoals stress zo nu en dan. Maar gelukkig kan je dus ook dingen doen die wél gunstig zijn voor de bloeddruk.   

 

5. Schimmels tegengaan

Als we aan schimmels denken, zien we al gauw een groen wordende boterham voor ons. Maar ook in ons lijf kunnen we er natuurlijk last van krijgen. Dat komt trouwens best wel vaak voor en is helemaal niet gek.

Er zijn genoeg zalfjes en pilletjes die hiertegen helpen. Maar uiteraard zijn er ook een aantal natuurlijke middelen die schimmels tegengaan. Of in ieder geval kunnen helpen voorkomen.

Radijs is dus een van die natuurlijke middelen. Er zit namelijk een stofje in met een anti-schimmelwerking [7]. Voor de liefhebber: dit stofje heet RsAFP2.

 

6. De ideale snack bij het afvallen

Ben jij bezig met gezond afvallen? Dan is dit voordeel interessant voor jou. Radijsjes zijn namelijk de ideale gezonde snack bij het afvallen. Er zitten namelijk maar zo’n 2 calorieën in één stuks van deze groente.

Zoals we al meerdere keren hebben aangegeven in deze blog zit deze superfood vol met gezonde stofjes. Zo zitten er veel vezels in. En die dempen je hongergevoel [8]. Ideaal dus als je niet zo veel mag eten op een dag.

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Viteezy verpakkingen op tafel

Vitamines en mineralen in radijs

Radijs zit dus vol met belangrijke vitamines en mineralen. Denk bijvoorbeeld aan vitamine B, C, ijzer, kalium en magnesium. En dat is ook precies wat deze groente zo gezond maakt.

Ben je benieuwd welke vitamines en mineralen er nog missen in jouw dieet? Maak dan onze vitaminetest om erachter te komen!

Kan je radijs rauw eten?

Meestal worden radijsjes rauw gegeten. Zo houden ze ook hun lekker knapperige structuur. Je kan ze natuurlijk gewoon zo uit de hand eten. Maar je kan er ook voor kiezen om deze rauwe groente te verwerken in bijvoorbeeld een salade.

Radijs koken of bakken wordt dus minder vaak gedaan. Maar het kan zeker. Als je ze verwarmt worden ze trouwens ook een stuk minder pittig. In plaats daarvan wordt warme radijs juist zoetig. Dit is dus ideaal voor degenen die niet van de intense smaak houden. Je kan ze ook stoven en als vervanging gebruiken voor aardappelen. Keuze genoeg dus!

 

Is het blad van radijs ook gezond?

Je zou het misschien niet verwachten, maar je kan het loof van radijsjes ook gewoon eten. Sterker nog: het is juist hartstikke gezond. In het blad zitten zelfs nog meer vezels en antioxidanten dan in de wortels van de plant [9,10].

Nou eten mensen het blad van deze groente meestal niet los. Maar je kan het wel heel goed verwerken in verschillende gerechten.

Zo kan je het bijvoorbeeld in je soep of pesto doen. Met al die gezondheidsvoordelen is dat zeker eens het proberen waard, toch? Hartstikke zonde ook om al die voedingsstoffen zomaar weg te gooien.

Blad van radijsjes

Zo kan je gemakkelijk meer radijs eten

En, ben je al overtuigd om eens wat vaker radijs te eten? Dat betekent natuurlijk niet dat je de hele dag door op deze rauwe groente hoeft te kauwen. Zoals we eerder al zeiden zijn er namelijk een hele hoop gerechten te vinden waar hij in verwerkt zit.

Ook kan je deze superfood toevoegen aan de dingen die je al eet. Denk bijvoorbeeld aan je smoothie. Of als extra topping op je gezonde sandwich. Door te variëren hou je het trouwens ook nog eens leuk voor jezelf.

 

Dus waarom is radijs zo gezond?

Nog even als samenvatting. Wat was het nou precies dat deze superfood zo gezond maakt? Als eerste is het goed voor je spijsvertering. Ook kan deze groente je lever ondersteunen. Daarnaast zorgt het voor een gezonde huid van binnenuit. Radijs kan ook je bloeddruk verlagen en schimmels tegengaan. Het laatste voordeel is dat radijsjes eten goed is bij het afvallen.

Best veel redenen om radijs te eten, toch?

Doe onze vitaminetestBekijk onze vitamines

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Jang, H., Ahn, J., Ku, K., Rhee, S., Kang, S., & Choi, J. (2008). Effect of radish leaves powder on the gastrointestinal function and fecal triglyceride, and sterol excretion in rats fed a hypercholesterolemic diet. Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 37(10), 1258–1263. https://doi.org/10.3746/jkfn.2008.37.10.1258

[2] Hwang, K., Hwang, Y., Hwang, H., & Park, N. (2022). Hepatoprotective effects of radish (Raphanus sativus L.) on acetaminophen-induced liver damage via inhibiting oxidative stress and apoptosis. Nutrients, 14(23), 5082. https://doi.org/10.3390/nu14235082

[3] Ahn, M., Kim, J., Choi, Y., Ekanayake, P., Chun, J., Yang, D., Kim, G., & Shin, T. (2019). Fermented black radish (Raphanus Sativus L. var. niger) attenuates methionine and choline deficient diet‐induced nonalcoholic fatty liver disease in mice. Food Science and Nutrition, 7(10), 3327–3337. https://doi.org/10.1002/fsn3.1200

[4] Burke, K. E. (2007). Interaction of vitamins C and E as better cosmeceuticals. Dermatologic Therapy, 20(5), 314–321. https://doi.org/10.1111/j.1529-8019.2007.00145.x

[5] Kumar, J. P., Alam, S., Jain, A. K., Ansari, K. M., & Mandal, B. B. (2018). Protective activity of silk sericin against UV radiation-induced skin damage by downregulating oxidative stress. ACS Applied Bio Materials, 1(6), 2120–2132. https://doi.org/10.1021/acsabm.8b00558

[6] Ashraf, R., Sultana, B., Iqbal, M., & Mushtaq, M. (2016). Variation in biochemical and antioxidant attributes of Raphanus sativus in response to foliar application of plant leaf extracts as plant growth regulator. Journal of Genetic Engineering and Biotechnology, 14(1), 1–8. https://doi.org/10.1016/j.jgeb.2016.08.003

[7] Thevissen, K., De Mello Tavares, P., Xu, D., Blankenship, J. R., Vandenbosch, D., Idkowiak‐Baldys, J., Govaert, G., Bink, A., Rozental, S., De Groot, P. W. J., Davis, T. R., Kumamoto, C. A., Vargas, G., Nimrichter, L., Coenye, T., Mitchell, A. P., Roemer, T., Hannun, Y. A., & Cammue, B. P. A. (2012). The plant defensin RsAFP2 induces cell wall stress, septin mislocalization and accumulation of ceramides in Candida albicans. Molecular Microbiology, 84(1), 166–180. https://doi.org/10.1111/j.1365-2958.2012.08017.x

[8] Walsh, S. K., Lucey, A., Walter, J., Zannini, E., & Arendt, E. K. (2022). Resistant starch—an accessible fiber ingredient acceptable to the Western palate. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 21(3), 2930–2955. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12955

[9] Kumar, R., & Patwa, R. (2018). Antioxidant activity of Raphanus sativus L. of Jhansi District, Uttar Pradesh, India. International Research Journal of Pharmacy, 9(1), 98–102. https://doi.org/10.7897/2230-8407.09114

[10] Rosés, C., García-Ibáñez, P., Agudelo, A., Viadel, B., Tomás‐Cobos, L., Gallego, E., Carvajal, M., Milagro, F. I., & Barceló, A. (2023). Effects of glucosinolate-enriched red radish (Raphanus sativus) on in vitro models of intestinal microbiota and metabolic syndrome-related functionalities. ACS Omega, 8(26), 23373–23388. https://doi.org/10.1021/acsomega.2c08128

Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 7 maart 2024. 

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
Voeding20 tips om te beginnen met plantaardig eten

Zou jij wel plantaardig willen eten maar weet je niet hoe je moet beginnen? Wij hebben 20 tips om te beginnen met plantaardig eten.

Joy van Haelen

May 22, 2024

VoedingRhodiola rosea: dít is de werking!

Benieuwd naar de werking van Rhodiola rosea? In deze blog lees je alles wat je wil weten over dit natuurlijke kruid.

Joy van Haelen

May 8, 2024

VoedingZijn blauwe bessen gezond? Dit zijn de 6 voordelen!

Blauwe bessen worden steeds populairder. Maar zijn ze eigenlijk gezond? Wij zetten de gezondheidsvoordelen op een rijtje.

Joy van Haelen

April 30, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending