Als het over ananas gaat, denk jij misschien aan de zomer. Of aan het huis van Spongebob. Maar heb je ook wel eens stilgestaan bij de gezondheidsvoordelen van deze fruitsoort? Dat zijn er namelijk nog best wel wat. Daarom willen we deze superfood even in het zonnetje zetten. In deze blog vertellen we je waarom ananas zo gezond is.
Is ananas gezond?
Laten we beginnen met een feitje: ja, ananas is heel erg gezond! Deze fruitsoort is dan ook zeker een echte superfood.
Ananas is erg gezond. Het zit vol met gezonde stofjes zoals vitamine C, B, kalium, magnesium en bromelaïne. Dit maakt ananas goed voor je spieren, huid, spijsvertering, immuunsysteem én bloeddruk. Er zitten slechts 50 calorieën in 100 gram ananas.
We zullen je al deze gezondheidsvoordelen wat beter uitleggen.
1. Bron van voedingsstoffen
Ananas zit dus echt bomvol gezonde stofjes waar je lijf blij van wordt. Zo is het een goede bron van vitamines. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C en verschillende B-vitamines. Ook zitten er verschillende mineralen in deze superfood, zoals magnesium en ijzer.
Ben je benieuwd welke vitamines en mineralen er nog missen in jouw dieet? Maak dan onze vitaminetest om erachter te komen!
Ondanks de vele voedingsstoffen zitten er trouwens niet veel calorieën in ananas. Om precies te zijn: 50 calorieën per 100 gram. Daarom is het ook tijdens het afvallen een ideale gezonde snack.
Energy Bundel Meer dan 100.000 keer verkocht
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
2. Bevordert herstel
Ben jij een actieve sporter? Dan hebben wij een hele goede reden voor jou om meer ananas te eten! Het bevordert namelijk je spierherstel na het trainen [1]. Dat komt door het stofje bromelaïne, wat je dus in deze fruitsoort vindt.
Maar niet alleen je spieren herstellen beter door ananas. Ook de rest van je lijf kan er zijn voordeel uit halen. Ben je aan het herstellen van een blessure, of misschien wel van een operatie? Dan is het ook een goed idee om van dit tropische fruit te genieten [2].
3. Goed voor de spijsvertering
Nog even over dat stofje bromelaïne. Want dat heeft dus nog meer effect op je lichaam. Het kan namelijk ook je spijsvertering bevorderen.
Dat komt doordat het stofje je helpt om eiwitten af te breken. Daar hoeft je lijf niets extra voor te doen. En het zorgt er ook nog eens voor dat je die eiwitten beter kan opnemen. Dat is dus nog een groot voordeel voor de mensen die graag spiermassa willen opbouwen.
4. Verzorgt de huid van binnenuit
Voor een gezonde huid heb je vooral crèmes nodig, toch? Nee hoor. Je kan je huid namelijk ook van binnenuit verzorgen. En daar is ananas dus heel erg goed voor. Dat komt door de vitamine C en de antioxidanten die erin zitten.
Vitamine C is van belang voor de vorming van collageen, wat belangrijk is voor de huid [3]. In 100 gram ananas zit 47,8 milligram vitamine C.
En dan zit deze fruitsoort dus ook nog bomvol antioxidanten. Dat zijn stofjes die je huidcellen beschermen tegen schade door zonlicht [4]. Ook niet onbelangrijk dus.
5. Ondersteunt het immuunsysteem
Soms kan je immuunsysteem wel een oppepper gebruiken. Bijvoorbeeld als je ziek bent, of net bent geweest. Maar hoe zorg je dan eigenlijk voor een goed immuunsysteem?
In ieder geval speelt je dieet hier een rol in. En je raadt het al: hier zou ananas deel van moeten uitmaken. Dat komt de vitamine C die in het fruit zit. Vitamine C heeft een positieve invloed op het immuunsysteem [5].
6. Goed voor de bloeddruk
Je hoort vaak zat wat er allemaal slecht is voor je bloeddruk. Stress bijvoorbeeld. Maar veel minder mensen weten welke dingen er nou juist goed voor zijn. En ook hier speelt je dieet weer een rol in.
Ananas is hier een goed voorbeeld van. Hier zit namelijk aardig wat van het stofje kalium in. En dat helpt om een normale bloeddruk in stand te houden [6]. Nog meer reden om je dagelijkse portie van deze superfood te eten dus.
Energy Bundel
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Sharon A.
Orthomoleculair therapeut
Remko K.
Cardioloog en onderzoeker
Is ananas uit blik ook gezond?
Fruit uit blik. Dat is natuurlijk wel lekker makkelijk. Je kan het veel langer bewaren en hoeft niets te snijden voor het eten. Maar veel mensen hebben hun twijfels of fruit uit blik nou wel zo gezond is.
Verse ananas is wel iets beter dan de variant uit blik. Maar ook wanneer je het uit blik eet is het nog hartstikke gezond. Het verschil is namelijk helemaal niet zo groot.
Wat wél belangrijk is, is dat je kiest voor de soort ‘op sap’. Je kan namelijk ook een variant ‘op siroop’ kopen en dat is wel een stuk minder goed voor je.
De lekkerste manieren om ananas te eten
Je kan ananas natuurlijk gewoon rauw eten. Dan is het al superlekker. Maar misschien ben je benieuwd naar meer manieren om dit gezonde fruit toe te voegen aan je dieet.
Warm is deze fruitsoort ook heel erg lekker. Zo kan je het bijvoorbeeld heel goed toevoegen aan de wok. Combineer het met lekker gemarineerde tofu en je zet een heerlijk gerecht op tafel.
Een misschien nog wel makkelijkere manier om ananas te eten is door het in je smoothie te mengen. Dat is vooral heel erg lekker in combinatie met passievrucht en mango. Wil je er een extra zomers smaakje aan geven? Maak je smoothie dan op basis van kokosmelk.
Een laatste ideetje waar wij heel erg fan van zijn is om deze tropische fruitsoort als topping te gebruiken voor je yoghurt of kwark. Dat maakt het extra fris én voegt natuurlijk de nodige vitamines toe.
Is het goed om iedere dag ananas te eten?
Als deze fruitsoort een van je favorieten is, kan je hem prima iedere dag eten. Zo kom je ook makkelijker aan die dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit van 200 gram.
Hou natuurlijk wel in gedachten dat afwisseling belangrijk is. Zorg er dus voor dat je ook andere fruitsoorten onderdeel maakt van je dieet. Dan loop je ook geen voedingsstoffen – en andere lekkere smaken – mis.
Wanneer is een ananas eigenlijk rijp?
Nog iets wat misschien fijn is om te weten voor je dit fruit gaat eten. Want wanneer is je ananas eigenlijk rijp?
In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, zie je dat niet aan de kleur. Je hebt wel eens groene ananassen. Die kunnen dus ook gewoon rijp zijn. Het beste kan je even voelen.
Druk zachtjes op het fruit. Kan je het makkelijk indrukken en is de buitenkant niet meer zo hard? Dan is het fruit klaar om gegeten te worden. Eet smakelijk!
Dus waarom is ananas zo gezond?
Op de vraag of ananas gezond is, antwoorden wij met een volmondig ja. Deze superfood zit bomvol stofjes die goed voor je zijn. Er zitten dan ook verschillende voordelen aan het eten van dit fruit. Zo is het goed voor je herstel, spijsvertering, bloeddruk, huid en immuunsysteem.
Referenties
[1] Shing, C. M., Chong, S., Driller, M., & Fell, J. C. (2015). Acute protease supplementation effects on muscle damage and recovery across consecutive days of cycle racing. European Journal of Sport Science, 16(2), 206–212. https://doi.org/10.1080/17461391.2014.1001878
[2] Muhammad, Z. A., & Ahmad, T. (2017). Therapeutic uses of pineapple-extracted bromelain in surgical care - A review. PubMed, 67(1), 121–125. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28065968
[3] Burke, K. E. (2007). Interaction of vitamins C and E as better cosmeceuticals. Dermatologic Therapy, 20(5), 314–321. https://doi.org/10.1111/j.1529-8019.2007.00145.x
[4] Kumar, J. P., Alam, S., Jain, A. K., Ansari, K. M., & Mandal, B. B. (2018). Protective activity of silk sericin against UV radiation-induced skin damage by downregulating oxidative stress. ACS Applied Bio Materials, 1(6), 2120–2132. https://doi.org/10.1021/acsabm.8b00558
[5] Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and immune function. Nutrients, 9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211
[6] Mun, K. H., Yu, G. I., Choi, B. Y., Kim, M. K., Shin, M. H., & Shin, D. H. (2019). Association of dietary potassium intake with the development of chronic kidney disease and renal function in patients with mildly decreased kidney function: the Korean multi-rural communities cohort study. Medical Science Monitor, 25, 1061–1070. https://doi.org/10.12659/msm.913504
Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 19 maart 2024.
Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Zou jij wel plantaardig willen eten maar weet je niet hoe je moet beginnen? Wij hebben 20 tips om te beginnen met plantaardig eten.
Joy van Haelen
May 22, 2024
Benieuwd naar de werking van Rhodiola rosea? In deze blog lees je alles wat je wil weten over dit natuurlijke kruid.
Joy van Haelen
May 8, 2024
Blauwe bessen worden steeds populairder. Maar zijn ze eigenlijk gezond? Wij zetten de gezondheidsvoordelen op een rijtje.
Joy van Haelen
April 30, 2024