Tijdens de zwangerschap heb je al genoeg zorgen. En dan komt er vaak ook nog een kwaaltje bij. Juist ja: die vervelende hoofdpijn. Vooral tijdens het eerste trimester kan je hier last van krijgen. Maar geen paniek! Wij leggen je uit waar die hoofdpijn vandaan komt én wat je ertegen kan doen.
De oorzaak van hoofdpijn tijdens de zwangerschap
Hoofdpijn als je zwanger bent is niet meer dan normaal. Meestal komt het door je verhoogde bloedvolume, lichaamsgewicht, hormonen of door de veranderingen in je levensstijl. Wat de oorzaak is verschilt vaak per trimester. Je hoeft je in ieder geval niet gelijk zorgen te maken.
We zullen je even wat beter uitleggen welke oorzaken het meest voorkomen per trimester.
Hoofdpijn in het eerste trimester
In het eerste trimester van je zwangerschap is de kans groot dat je last krijgt van hoofdpijn. In deze fase maakt je lichaam namelijk ineens grote veranderingen door. Niet zo gek dus dat je dan last kan krijgen van wat kwaaltjes.
Tijdens het eerste trimester veranderen je hormonen een hele hoop. Ook nemen je bloedvolume en lichaamsgewicht toe. Gelukkig maar, want die dingen horen nu eenmaal bij een gezonde zwangerschap. Maar ze kunnen wel zorgen voor een drukkend gevoel in je hoofd [1,2].
Daarnaast kunnen er ook nog andere dingen meespelen. Denk bijvoorbeeld aan stress, verminderde slaap of veranderingen in je eetpatroon [3,4]. Allemaal dingen die invloed kunnen hebben. Waar je ook hoofdpijn van kan krijgen, is het afkicken van cafeïne [5].
Je kan tijdens het eerste trimester trouwens niet alleen last krijgen van hoofdpijn. Ook andere klachten zoals vermoeidheid en misselijkheid zijn in deze fase niet ongewoon.
Energy Bundel Meer dan 100.000 keer verkocht
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Hoofdpijn in het tweede en derde trimester
In het tweede en derde trimester van je zwangerschap komt je hoofdpijn niet per se door die grote veranderingen in je lichaam. In deze fases is je levensstijl vaak de boosdoener. Ook een slecht postuur kan meespelen [2]. Soms komt hoofdpijn in latere trimesters door een verhoogde bloeddruk [6].
Als eerste even over je levensstijl. Daarmee bedoelen we vooral hoeveel je slaapt, beweegt, eet en drinkt. Die dingen zijn sowieso belangrijk voor je gezondheid. Maar zeker tijdens de zwangerschap kunnen ze een hele hoop doen. Zo zorgt een tekort van één van deze dingen al snel voor hoofdpijn [3,4].
En dan je postuur. Dat verandert vaak een hoop tijdens het tweede en derde trimester van je zwangerschap. Niet zo gek ook – je draagt best wel wat extra gewicht bij je. Maar als je houding hier slecht van wordt kan dat dus wel voor hoofdpijn zorgen. Extra veel reden om hier goed op te blijven letten dus.
Als laatste kan het dus zo zijn dat je hoofdpijn krijgt door een verhoogde bloeddruk. Is de hoofdpijn echt intens, of heb je er al een lange tijd last van? Dan kan het verstandig zijn om even langs de dokter te gaan. Gewoon voor de zekerheid!
5 tips tegen hoofdpijn als je zwanger bent
Hopelijk heb je nu een idee waar die vervelende hoofdpijn vandaan komt. Maar wat kan je er nou tegen doen?
Natuurlijk is het een optie om een paracetamolletje te nemen. Maar er zijn ook nog een aantal andere dingen die heel goed werken. Deze tips kan je misschien beter eerst proberen.
1. Zorg dat je genoeg drinkt
Misschien wist je al wel dat je hoofdpijn kan krijgen als je een vochttekort hebt [7]. Maar zeker tijdens de zwangerschap komt dit veel voor. Daarom is het juist nu extra belangrijk om er goed op te letten.
Zorg ervoor dat je in ieder geval 2 liter water drinkt op een dag. Dat klinkt misschien als heel veel, maar dat valt best mee. Je komt het makkelijkste aan die 2 liter als je de hele dag door een beetje drinkt. Aan het einde van de dag nog even liters water achteroverslaan heeft ook weinig zin.
Hou altijd een flesje water bij de hand. Niet zo’n fan van saai water? Dan kan je er ook wat smaak aan geven door bijvoorbeeld wat fruit in je water te doen. Opties genoeg!
2. Ga stress tegen
Nog zo’n veelvoorkomende oorzaak van hoofdpijn: stress [3]. En we snappen het. Je zwangerschap kan best wel wat spanning met zich meebrengen. Zeker omdat het normale leven ondertussen ook nog gewoon doorgaat. Maar juist daarom is het zo belangrijk om aan stressmanagement te doen.
Plan iedere dag een momentje voor jezelf in om even lekker te ontspannen. Heb je een hoop taken op je to do list staan? Dan is het ook écht geen schande om de hulptroepen in te schakelen. Doe in ieder geval zo veel mogelijk je best om stress tegen te gaan. Dat is sowieso gezonder voor je.
Energy Bundel
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Sharon A.
Orthomoleculair therapeut
Remko K.
Cardioloog en onderzoeker
3. Beweeg voldoende
De een is nog heel actief tijdens de zwangerschap, de ander juist wat minder. Die lichaamsbeweging is in ieder geval wel hartstikke belangrijk. Zeker in deze fase van je leven.
We weten natuurlijk allemaal dat bewegen goed is voor je gezondheid. Maar het kan dus ook helpen om hoofdpijn tegen te gaan [8]. Was je normaal altijd best wel actief, maar is dit sinds je zwangerschap veel minder geworden? Dan zit de kans er in dat je nu gelijk de boosdoener hebt gevonden.
4. Slaap meer
En hoe is het met je nachtrust gesteld? We weten dat je een hele hoop te doen hebt. Maar het is ook écht geen verkeerd idee om misschien eens wat meer te gaan slapen. Je lijf heeft het hartstikke druk, en dat kost veel energie. Vaak heb je dan ook meer slaap nodig tijdens je zwangerschap.
Een slaaptekort kan voor hoofdpijn zorgen [9]. Probeer dus ook zeker de nodige uurtjes slaap te pakken. Heb je 8 uur geslapen maar ben je nog steeds moe? Dan kan het ook goed zo zijn dat je nog nét even wat langer rust nodig hebt. Gun jezelf dat ook!
5. Leer je triggers kennen
Soms komt hoofdpijn tijdens de zwangerschap door bepaalde triggers. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde geluiden of geuren. Het kan ook goed zijn dat je die dingen eerder nooit hebt gehad.
Probeer deze triggers te herkennen. Krijg je iedere keer last van hoofdpijn in dezelfde situatie? Dan kan je heel simpel gezegd het beste proberen om deze voorlopig te ontlopen.
Het kan even wat tijd kosten voor je je triggers herkent. Maar probeer er eens op te letten als je weer last hebt van hoofdpijn.
6. Eet regelmatig
Tijdens de zwangerschap ben je snel geneigd om eens een maaltijd over te slaan. Of het nu komt door misselijkheid, verminderde eetlust of een verandering in je ritme. Maar wist je ook dat dit ervoor kan zorgen dat je hoofdpijn krijgt? [4]
Als je niet regelmatig eet, kan je bloedsuikerspiegel namelijk dalen. En dat kan voor dat irritante gevoel in je hoofd zorgen. Probeer dus ook gewoon regelmatig te blijven eten, al is het maar iets kleins. Dat is trouwens ook beter voor je energieniveau. Win-win dus.
Conclusie: hoofdpijn als je zwanger bent
Hoofdpijn tijdens de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. Dit hangt vaak af van het trimester waar je in zit. In het eerste trimester komt hoofdpijn vaak door de veranderingen in je lichaam. In het tweede en derde trimester kan het ook aan je levensstijl liggen.
Gelukkig zijn er ook een aantal dingen die je kan doen om hoofdpijn tegen te gaan als je zwanger bent. Door je levensstijl iets aan te passen kan je echt al een wereld van verschil merken.
Referenties
[1] Erdoğan, F., Öztürk, A., Ünalan, D., Mazıcıoğlu, M. M., Serin, İ. S., & Tucer, B. (2012). Prevalence of and influencing factors for chronic headaches among pregnant women. International Journal of Gynaecology and Obstetrics, 117(2), 144–147. https://doi.org/10.1016/j.ijgo.2011.11.027
[2] Jalilian, N., Fakheri, T. & Daeichin, S. (2012). Review of headache in pregnancy. Journal of Injury and Violence Research, 4(3), 79. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3571605/
[3] De Oliveira, A. T., De Oliveira Toledo, A., De Oliveira Fontenele, T. M., & De Oliveira Viana Rela, M. (2022). Relationship between stress and fatigue in university students with headache. Fisioterapia Em Movimento, 35. https://doi.org/10.1590/fm.2022.35139
[4] Gabr, W., Barakat, E. A. M. E., & Shams, M. (2013). Effect of fasting during Ramadan on migraine sufferers. Journal of Behavioral and Brain Science, 3(4), 373–378. https://doi.org/10.4236/jbbs.2013.34037
[5] Alstadhaug, K. B., & Andreou, A. P. (2019). Caffeine and primary (migraine) headaches—friend or foe? Frontiers in Neurology, 10. https://doi.org/10.3389/fneur.2019.01275
[6] Negro, A., Delaruelle, Z., Иванова, Т. А., Khan, S., Ornello, R., Raffaelli, B., Terrin, A., Reuter, U., & Mitsikostas, D. D. (2017). Headache and pregnancy: a systematic review. The Journal of Headache and Pain, 18(1). https://doi.org/10.1186/s10194-017-0816-0
[7] Arca, K., & Singh, R. B. H. (2021). Dehydration and headache. Current Pain and Headache Reports, 25(8). https://doi.org/10.1007/s11916-021-00966-z
[8] Amin, F. M., Aristeidou, S., Baraldi, C., Czapinska-Ciepiela, E. K., Daponte, A., Di Lenola, D., Fenech, C., Kampouris, K., Karagiorgis, G., Braschinsky, M., & Linde, M. (2018). The association between migraine and physical exercise. The Journal of Headache and Pain, 19(1). https://doi.org/10.1186/s10194-018-0902-y
[9] Chongchitpaisan, W., Wiwatanadate, P., Narkpongphun, A., Tanprawate, S., & Siripon, N. (2020). Sleep loss among Thai high school students smartphone users affected by smartphone electromagnetic pollution. Warasan Wichai Witthayasat Kanphaet, 34(4), 317–327. https://doi.org/10.1108/jhr-05-2019-0104
Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 11 april 2024.
Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Wist je dat je gemakkelijk zelf je stofwisseling kan versnellen? Ontdek hier hoe je dat doet met onze 8 tips!
Joy van Haelen
June 28, 2024
We hebben allemaal wel eens stress. Soms zelfs ongemerkt. Lees hier de meest voorkomende stress symptomen!
Joy van Haelen
May 22, 2024
Steeds meer mensen nemen een koud bad. Wat zijn nou de voor- en nadelen van een ijsbad? Lees alles wat je moet weten in deze blog.
Joy van Haelen
May 22, 2024