Je hebt vast wel eens van theïne gehoord. Dat is een stofje wat je vindt in thee. Niet zo gek dus dat die twee woorden best wel op elkaar lijken. Maar wat is theïne nou precies? En waarin verschilt het van cafeïne? In deze blog vertellen we je de ins en outs over dit stofje uit je favoriete drankje.
Wat is theïne?
Laten we bij het begin beginnen. Want wat is theïne nou precies? Eigenlijk is dit stofje niets anders dan de cafeïne die je vindt in thee. Deze term is misschien iets minder bekend. Maar veel van ons krijgen het dus wel regelmatig binnen.
Theïne vs cafeïne: wat is het verschil?
Er is geen verschil tussen theïne en cafeïne. We noemen cafeïne die in thee zit vaak theïne. Maar eigenlijk zijn de twee dus precies hetzelfde. Andere namen die je ook nog wel eens hoort zijn coffeïne, matheïne en guaranine. Dit zijn ook gewoon dezelfde stofjes.
Zit er theïne of cafeïne in thee?
Dit antwoord hebben we eigenlijk al verklapt. Maar, ja: er zit dus cafeïne in thee. Dat komt doordat thee wordt gemaakt van de bladeren van de theeplant. De officiële – maar minder bekende – naam van deze plant is trouwens Camellia sinensis.
In theeplanten zit namelijk 5 tot 6% cafeïne [1]. Omdat we de gedroogde bladeren gebruiken om thee mee te maken, komt dit stofje ook in ons drankje terecht.
Maar niet in alle soorten thee zit theïne. Dat komt doordat er ook een hoop soorten zijn die niet van de theeplant worden gemaakt. Eigenlijk zijn die soorten dan ook geen ‘echte’ thee. Maar ze zijn natuurlijk niet minder lekker.
Wij hebben handige lijstjes voor je gemaakt van de theesoorten met en zonder cafeïne.
Energy Bundel Meer dan 100.000 keer verkocht
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Thee zonder cafeïne
Deze soorten thee bevatten geen cafeïne of theïne:
· Kamillethee
· Gemberthee
· Muntthee
· Rooibosthee
· Kruidenthee
· Hibiscusthee
In fruitthee zit in principe ook geen theïne. Alleen zijn veel theesoorten met een fruitsmaakje die je in de winkel ziet gemaakt op basis van groene of zwarte thee. En die soorten bevatten dus wél cafeïne.
Thee met theïne
Deze soorten thee bevatten wél cafeïne of theïne:
· Zwarte thee
· Oolong thee
· Groene thee
· Witte thee
Dit lijstje staat trouwens ook in volgorde van een grote naar een kleine hoeveelheid theïne.
Hoeveel theïne of cafeïne zit er in thee?
De hoeveelheid cafeïne in een kop thee hangt af van de soort. Gemiddeld zit er in een kop zwarte thee 30 mg en in de groene variant 20 mg. In witte thee zit het minste theïne, namelijk zo’n 17 mg.
Trouwens nog even voor de vergelijking: in een kop koffie zit ongeveer 60 mg. Thee bevat dus wel stukken minder van dit stofje.
Hou er wel rekening mee dat we het met een kopje hebben over 125 ml. Veel mensen doen grotere hoeveelheden in een kop.
Andere voedingsmiddelen met cafeïne
Hoewel koffie en energiedrankjes misschien de meest bekende bronnen zijn, zijn er nog meer dingen waar cafeïne in zit.
Zo zit er bijvoorbeeld ook cafeïne in cola, chocolade en zelfs in decafé koffie. In dat laatste zit trouwens wel maar een hele kleine hoeveelheid. En dan heb je natuurlijk nog een heel scala aan producten waar het stofje aan is toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde supplementen of cafeïne kauwgom.
Hoeveel cafeïne of theïne mag je per dag?
Een gezonde volwassene mag in principe 400 mg cafeïne per dag nemen. Dit moet je dan niet in één keer binnenkrijgen, maar een beetje verdelen over de dag. Neem niet meer dan 200 mg per keer in.
Als je zwanger bent ligt die maximale hoeveelheid lager. Dan wordt aanbevolen om niet boven die 200 mg op een hele dag uit te komen. Onthoud wel dat tijdens de zwangerschap minder sowieso beter is [2].
Wanneer kan je het beste cafeïne binnenkrijgen?
Je hebt vast wel eens gehoord dat je in de avond beter geen cafeïne kan drinken. En dat klopt ook. Dit stofje kan er namelijk voor zorgen dat je minder goed slaapt.
Maar eigenlijk geldt dit niet alleen voor de avond. Zelfs als je 6 uur voor het slapengaan nog een kop koffie of thee drinkt, heeft dit namelijk nog effect op je nachtrust [3]. Probeer dus al vanaf de middag geen cafeïnehoudende dranken meer te drinken.
Wat je dus moet weten over theïne
Theïne is dus de cafeïne die je vindt in thee. Niet in alle theesoorten zit dit stofje, het zit namelijk alleen in de varianten die van de theeplant zijn gemaakt. In thee zit wel minder cafeïne dan in koffie.
Energy Bundel
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Sharon A.
Orthomoleculair therapeut
Remko K.
Cardioloog en onderzoeker
Referenties
[1] Ramarethinam, S., & Rajalakshmi, N. (2004). Caffeine in tea plants [Camellia sinensis (L) O. Kuntze]: in situ lowering by Bacillus licheniformis (Weigmann) Chester. PubMed, 42(6), 575–580. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15260108
[2] James, J. E. (2021). Maternal caffeine consumption and pregnancy outcomes: A narrative review with implications for advice to mothers and mothers-to-be. BMJ Evidence-Based Medicine, 26(3), 114–115. https://doi.org/10.1136/bmjebm-2020-111432
[3] Drake, C., Roehrs, T, Shambroom, J. & Roth, T. (2013). Caffeine effects on sleep taken 0, 3, or 6 hours before going to bed. Journal of Clinical Sleep Medicine, 9(11), 1195-1200. https://doi.org/10.5664/jcsm.3170
Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 10 april 2024.
Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Zou jij wel plantaardig willen eten maar weet je niet hoe je moet beginnen? Wij hebben 20 tips om te beginnen met plantaardig eten.
Joy van Haelen
May 22, 2024
Benieuwd naar de werking van Rhodiola rosea? In deze blog lees je alles wat je wil weten over dit natuurlijke kruid.
Joy van Haelen
May 8, 2024
Blauwe bessen worden steeds populairder. Maar zijn ze eigenlijk gezond? Wij zetten de gezondheidsvoordelen op een rijtje.
Joy van Haelen
April 30, 2024