Je barst van de motivatie en maakt een geweldige planning. Maar wanneer het er op aankomt, is die motivatie van een paar dagen geleden ver te zoeken. Hoe kan dat nou? Een stofje wat hier een belangrijke rol in speelt is dopamine. Door je dopamine op de juiste momenten te verhogen, kan je er veel voordeel uit halen. Meer daarover kan je lezen in deze blog.
Wat is dopamine?
Dopamine is een belangrijk stofje voor de communicatie in je hersenen, waar het ook wordt aangemaakt. Zo’n stofje noem je ook wel een neurotransmitter.
Hoeveel dopamine je in je hersenen hebt, hangt voor een deel af van je biologische klok [1]. Daar heb je vast ooit wel eens iets over gehoord. Dat is de interne klok van je lichaam. En die zorgt ervoor dat je elke dag rond dezelfde tijd een dopamine boost krijgt, vooral in de ochtend.
Hoewel je lichaam dus zelf een ritme heeft waarin het dopamine aanmaakt, heb je zelf ook invloed op de aanmaak van dopamine.
Wat doet dopamine?
Veel mensen kennen dopamine als een stofje wat je een goed gevoel geeft, het is ook niet voor niets een van de gelukshormonen. Maar dopamine kan nog veel meer doen dan dat. Het zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat je snel keuzes kan maken en dat je kunt leren [2]. Ook speelt het een belangrijke rol bij je motivatie [3].
Energy Bundel Meer dan 100.000 keer verkocht
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Pluk de dag met deze voordelen van dopamine
Dopamine is dus een belangrijk hormoon voor je hersenen. Als je ervoor zorgt dat je dopamine op peil blijft, kan je er verschillende voordelen uit halen. Zoals deze:
Dopamine als gelukshormoon
Laten we beginnen met het meest bekende voordeel van dopamine: zijn rol als gelukshormoon. Door te zorgen dat je hersenen voldoende dopamine aanmaken, kan het stofje goed zijn werk doen en voel jij je gelukkig en tevreden.
Dopamine geeft je motivatie
Omdat dopamine zo belangrijk is voor je motivatie, heb je er veel aan als je het op de juiste momenten verhoogt. Wanneer je een moeilijke taak moet doen waar je al lang tegen opkijkt bijvoorbeeld. Hoe meer dopamine je hersenen aanmaken, hoe gemotiveerder je namelijk bent om iets te gaan doen.
Je hebt vast wel eens gehoord dat je de moeilijkste dingen gelijk aan het begin van de dag moet doen. En dat is ook zeker waar. Dat heeft vooral te maken met dat je lijf in de ochtend altijd meer dopamine aanmaakt. Haal daar dus je voordeel uit en probeer de moeilijkste taken te doen als je dopamineniveau hoog is.
Welke voeding helpt bij het aanmaken van dopamine?
Je lichaam maakt dopamine aan vanuit een ander stofje: tyrosine [4]. Als je wilt zorgen dat je lichaam genoeg dopamine kan aanmaken, heb je dus ook voldoende tyrosine nodig. Gelukkig is het niet zo moeilijk om tyrosine binnen te krijgen, want dit zit gewoon in je voeding. Voorbeelden van voedingsmiddelen waar tyrosine in zit zijn: vlees, kaas, eieren, noten en sojaproducten.
Meer groente en fruit eten helpt ook bij de aanmaak van dopamine [5]. De vitaminen en mineralen die in groente en fruit zitten zijn sowieso goed voor je, dus des te meer reden om er genoeg van te eten.
Op welke manieren kun je nog meer je dopamine verhogen?
Naast voeding zijn er nog een aantal manieren waarop je kan zorgen dat je lichaam meer dopamine aanmaakt. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.
Neem een koude douche voor een dopamine boost
Koud douchen. Dat kan best een opgave zijn. En juist daarom is het goed voor je dopamineniveau. Blootstelling aan koud water kan je dopamine zelfs verhogen met 250% [6]. Dit effect houdt lang aan, terwijl je maar een paar minuten per dag nodig hebt voor die koude douche. Simpele afweging, toch?
Een koude douche is een supergoed begin van de dag. Je bent al over een grote drempel heen, waardoor andere tegenslagen op de dag minder zwaar vallen. En dan heb je ook nog eens voor een lange tijd de voordelen van een hoger dopamineniveau.
Dopamine verhogen met muziek
Dat je vrolijk kan worden van muziek is natuurlijk algemeen bekend. Maar wist je ook dat muziek je dopamine kan verhogen [7]? Het gaat dan niet om een specifiek soort muziek, maar om muziek die jij leuk vindt om te luisteren en waar je vrolijk van wordt. Bonuspunten als je lekker meezingt met je favoriete nummertje om helemaal in een goede stemming te komen.
Mediteren voor meer dopamine
Mediteren wordt al eeuwenlang gedaan. En tegenwoordig wordt het steeds populairder. Vaak wordt het gebruikt tegen stress en meer rust in je hoofd. Maar mediteren zorgt er ook voor dat je meer dopamine aanmaakt [8]. Even mediteren voor je aan het werk gaat kan dus super nuttig zijn. Je komt even tot rust en kan daarna gemotiveerd aan je dag beginnen. Werk je vanuit huis? Dan kan je proberen even te mediteren als je merkt dat je motivatie wegzakt.
Dus zo haal je je voordelen uit dopamine
Omdat dopamine ervoor zorgt dat je motivatie hebt en je je goed voelt, is het belangrijk om het op peil te houden. In de ochtend heb je van nature al meer dopamine, maar ook de rest van de dag kan je je dopamine verhogen. Voeding met veel tyrosine, vitaminen en mineralen kan hierbij helpen. Je kunt er ook voor kiezen om een koude douche te nemen, muziek te luisteren of te mediteren voor een dopamine boost.
Energy Bundel
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Sharon A.
Orthomoleculair therapeut
Remko K.
Cardioloog en onderzoeker
Referenties
[1] McClung, C. A. (2013). How might circadian rhythms control mood? Let me count the ways... Biological Psychiatry, 74(4), 242–249. https://doi.org/10.1016/j.biopsych.2013.02.019
[2] Berke, J. D. (2018). What does dopamine mean? Nature Neuroscience, 21(6), 787–793. https://doi.org/10.1038/s41593-018-0152-y
[3] Le Moal, M., & Simon, H. A. (1991). Mesocorticolimbic dopaminergic network: functional and regulatory roles. Physiological Reviews, 71(1), 155–234. https://doi.org/10.1152/physrev.1991.71.1.155
[4] Rao, T. P., Asha, M. R., Ramesh, B. N., & Rao, K. J. (2008). Understanding nutrition, depression and mental illnesses. Indian Journal of Psychiatry, 50(2), 77-82. https://doi.org/10.4103/0019-5545.42391
[5] Conner, T. S., Brookie, K. L., Richardson, A. C., & Polak, M. A. (2015). On carrots and curiosity: Eating fruit and vegetables is associated with greater flourishing in daily life. British Journal of Health Psychology, 20(2), 413–427. https://doi.org/10.1111/bjhp.12113
[6] Šrámek, P., Šimečková, M., Janský, L., Šavlíková, J., & Vybíral, S. (2000). Human physiological responses to immersion into water of different temperatures. European Journal of Applied Physiology, 81(5), 436–442. https://doi.org/10.1007/s004210050065
[7] Salimpoor, V. N., Benovoy, M., Larcher, K., Dagher, A., & Zatorre, R. J. (2011). Anatomically distinct dopamine release during anticipation and experience of peak emotion to music. Nature Neuroscience, 14(2), 257–262. https://doi.org/10.1038/nn.2726
[8] Kjaer, T. W., Bertelsen, C., Piccini, P., Brooks, D. J., Alving, J., & Lou, H. C. (2002). Increased dopamine tone during meditation-induced change of consciousness. Cognitive Brain Research, 13(2), 255–259. https://doi.org/10.1016/s0926-6410(01)00106-9
Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Wist je dat je gemakkelijk zelf je stofwisseling kan versnellen? Ontdek hier hoe je dat doet met onze 8 tips!
Joy van Haelen
June 28, 2024
We hebben allemaal wel eens stress. Soms zelfs ongemerkt. Lees hier de meest voorkomende stress symptomen!
Joy van Haelen
May 22, 2024
Steeds meer mensen nemen een koud bad. Wat zijn nou de voor- en nadelen van een ijsbad? Lees alles wat je moet weten in deze blog.
Joy van Haelen
May 22, 2024