Concentreren lukt de hele dag al niet. Je hoofd voelt steeds afwezig. Of je komt maar niet op de naam van die ene persoon. Dat zijn allemaal symptomen van hersenmist – ook wel bekend als brain fog. Als je ziek bent of slecht hebt geslapen zijn zulke klachten niet zo gek. Maar als je er zonder reden regelmatig last van hebt kan het erg vervelend worden. Wij leggen je uit wat de oorzaken zijn van hersenmist én hoe je hier weer vanaf komt.
Wat is hersenmist?
Hersenmist is misschien beter bekend onder de Engelse term: brain fog. Ieder persoon ervaart dit verschillend. Vaak wordt het vergeleken met het gevoel dat je watten in je hoofd hebt. Of het idee dat je hersenen niet helemaal aan staan.
Laten we wel gelijk zeggen dat brain fog geen medische aandoening is. Geen zorgen dus. Meestal komt het door een ander onderliggend probleem. We nemen je later in deze blog mee in de mogelijke oorzaken.
Dit zijn de symptomen van brain fog
Zoals we eerder al zeiden ervaart iedereen hersenmist anders. In ieder geval hebben de meeste mensen het probleem dat ze niet helder kunnen denken [1]. Je geheugen en concentratie zijn een stuk slechter [2]. Moeite met keuzes maken is ook een veelvoorkomend symptoom.
Daarnaast hebben veel mensen last van een wazig, afwezig gevoel in hun hoofd. Het is eigenlijk net alsof je er steeds niet helemaal bij bent. Je doet dingen op de automatische piloot zonder er verder bij na te denken.
Als laatste zorgt hersenmist er nog wel eens voor dat je moe en vergeetachtig wordt [3]. Dat is natuurlijk niet zo gek als je hersenen niet helemaal doen wat je wil. Super vermoeiend!
Energy Bundel Meer dan 100.000 keer verkocht
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
De oorzaken van hersenmist
Merk je dat je nog wel eens last hebt van brain fog? Dat vraag je je vast af waar dit nou door komt. Want als zelfs een derde kopje koffie je niet scherp maakt, moet er toch wel écht iets aan de hand zijn.
Hersenmist wordt vaak veroorzaakt door een slaaptekort, slecht dieet, stress, tekort aan lichaamsbeweging of een schommeling in je hormonen. Een combinatie van deze dingen maakt de kans op brain fog natuurlijk alleen maar groter.
We nemen je even mee in al deze mogelijke oorzaken van die watten in je hoofd. Zo begrijp je precies wat nou het probleem is.
Slaaptekort
Gaaap. Ben jij ook altijd zo moe? We snappen het, je hebt het hartstikke druk. Dan heb je gewoon niet altijd de tijd om de nodige uurtjes slaap te pakken. Maar voor je gezondheid is dat natuurlijk wel heel erg belangrijk.
Niet alleen ben je veel minder gezellig na een korte nacht. Slaaptekort kan er ook nog eens voor zorgen dat je last krijgt van hersenmist [2]. Zeker als je al een langere periode te laat onder de wol kruipt is het niet zo gek dat je minder helder bent.
Je hersenen moeten namelijk iedere dag de nodige rust krijgen. Dan hebben ze de tijd om afvalstoffen te verwerken zodat ze weer helemaal fris en fruitig worden [4]. Maar dan moet je misschien dus wel wat meer slapen.
Je dieet
Ook je dieet speelt een grote rol in hoe je je voelt. Je hoeft natuurlijk écht niet alleen maar gezond te eten. Maar het is wel belangrijk dat je iedere dag de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.
Het wordt niet voor niets aanbevolen om een gevarieerd dieet te eten. Al die verschillende voedingsstoffen zijn namelijk nodig om je lichaam te laten werken zoals het hoort. En je snapt natuurlijk wel dat dit ook nodig is voor goed werkende hersenen [5].
Dus eet jij over het algemeen gezond of laat je je toch wel vaak verleiden door fast food en lekkere snacks? Want dit zou heel goed een rol kunnen spelen in die vervelende hersenmist.
Stress
Stress, stress, stress. Wie heeft er tegenwoordig geen last van? Hoewel het bijna een normaal onderdeel van ons leven lijkt, is het natuurlijk niet heel erg gezond.
Je hebt vast wel eens gehoord dat stress een behoorlijke aanslag kan zijn op je lijf. En je raadt het al: ook op je hersenen [6]. Sowieso zorgt te veel stress ervoor dat je hoofd bezig is met de verkeerde dingen. In plaats van je te kunnen focussen gaan er duizenden andere gedachten door je hoofd.
En begrijp het niet verkeerd. Zo nu en dan kan je gewoon niet om die stress heen. Wanneer er een belangrijke deadline aankomt bijvoorbeeld. Maar als je er chronisch last van hebt liggen er wel problemen op de loer. En een daarvan is hersenmist.
Te weinig beweging
In welke groep val jij: actieve sporter of kampioen bankhanger? Ontspanning is natuurlijk belangrijk – en hartstikke goed voor je. Maar de nodige beweging mag eigenlijk ook niet missen in je routine.
Dat sporten kan helpen bij het behouden van een gezond gewicht wist je vast en zeker wel. En dat het ervoor zorgt dat je minder snel ziek wordt waarschijnlijk ook. Maar heeft iemand je ook al wel eens verteld dat te weinig beweging kan leiden tot brain fog? Bewegen is namelijk ook gezond voor je hersenen [7]. Genoeg redenen om het serieus te nemen dus.
Schommelingen in je hormonen
Last but not least: ook je hormonen kunnen zorgen voor hersenmist [8]. En dan hebben we het vooral over de momenten waarop ze niet stabiel zijn.
Dit probleem komt het vaakst voor bij vrouwen. Met name tijdens twee periodes. Brain fog komt namelijk vaker voor tijdens de zwangerschap en de overgang [9].
Zo kom je weer van hersenmist af
Hopelijk heb je nu een idee waar die hersenmist vandaan komt. Maar dan zit je nog met de belangrijkste vraag: hoe kom ik er weer vanaf? Daarvoor kan je een aantal dingen doen.
Energy Bundel
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Sharon A.
Orthomoleculair therapeut
Remko K.
Cardioloog en onderzoeker
Verbeter je slaap
Als eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg slaapt. Niet alleen de tijd die je op één oor doorbrengt speelt een rol. Ook je slaapkwaliteit kan een groot verschil maken. Je diepe slaap verbeteren kan bijvoorbeeld ook al helpen tegen hersenmist.
Hoe diep je slaapt hangt voor een groot deel af van je slaapkamer. Daarvoor is het van belang dat het donker en stil is in je kamer – al kunnen een slaapmasker en oordopjes ook helpen [10,11]. Een lage slaapkamertemperatuur is ideaal [12]. Het is namelijk de bedoeling dat je lichaamstemperatuur daalt als je slaapt.
En we weten dat je het niet wil horen: het is misschien ook een goed idee om je schermtijd in de avond wat te minderen. Dan slaap je stukken beter en krijg je automatisch ook minder last van brain fog.
Eet een gevarieerd dieet
Een gevarieerd dieet. Dat klinkt natuurlijk goed, maar wat moet je dan precies eten? In ieder geval gaat het erom dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar we willen het nu even hebben over een aantal voedingsstoffen in het bijzonder.
Als eerste omega 3. Dat zijn vetzuren die je onder andere vindt in vette vis. Er zijn verschillende omega 3-vetzuren, waaronder DHA. En DHA speelt een rol in het functioneren van de hersenen [13]. Zorg er dus voor dat dit onderdeel is van je dieet.
Ook willen we een aantal vitamines benoemen. En dan met name een combinatie van B-vitamines. Vitamines B3, B6, B11 en B12 dragen namelijk bij aan een normale mentale performance [14]. Je vindt deze vitamines terug in onze Brain Boost formule.
Verminder je stress
Tijd om wat meer te relaxen! Als je van je hersenmist af wil, is het namelijk een goed idee om je stress te verminderen.
Dat kan je op een hoop manieren doen. Denk bijvoorbeeld aan meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen [15,16]. Ook het plannen een dagelijks rustmomentje – en je daar dan ook echt aan houden – kan al een wereld van verschil maken.
Neem dus eens die welverdiende pauze om ook écht even te ontstressen. Doe iets wat je leuk vindt en maak hier een gewoonte van. Want chronische stress is sowieso nergens voor nodig.
Zorg dat je meer beweegt
Als we dan toch zo goed bezig zijn. Maak dan ook even een extra momentje vrij om wat meer te bewegen. Zeker als je een zittend beroep hebt kan dit een goed idee zijn.
Je hoeft trouwens echt niet iedere week een halve marathon te lopen. Het gaat er meer om dat je je lichaam gewoon regelmatig in beweging brengt. Of dat nu is met cardio, krachttraining of lage impact oefeningen.
Kies vooral iets wat je leuk vindt en plan vaste momenten in om te gaan sporten. Dan hou je het ook het beste vol. Je zal al snel merken dat het helpt om je hoofd lekker leeg te maken.
Wat je dus moet weten over hersenmist
Als je last hebt van brain fog kan dit verschillende oorzaken hebben. Meestal komt het door een slaaptekort, slecht dieet, stress, tekort aan lichaamsbeweging of een schommeling in je hormonen.
Gelukkig kan je er zelf ook weer vanaf komen. Als je zorgt dat je voldoende beweegt, gezond eet, stressmanagement doet en goed slaapt ben je zo weer van de hersenmist af.
Referenties
[1] Graham, E., Clark, J. R., Orban, Z. S., Lim, P. H., Szymanski, A. L., Taylor, C., DiBiase, R., Jia, D., Balabanov, R., Ho, S., Batra, A., Liotta, E. M., & Koralnik, I. J. (2021). Persistent neurologic symptoms and cognitive dysfunction in non‐hospitalized Covid‐19 “long haulers”. Annals of Clinical and Translational Neurology, 8(5), 1073–1085. https://doi.org/10.1002/acn3.51350
[2] Ross, A., Medow, M. S., Rowe, P. C., & Stewart, J. M. (2013). What is brain fog? An evaluation of the symptom in postural tachycardia syndrome. Clinical Autonomic Research, 23(6), 305–311. https://doi.org/10.1007/s10286-013-0212-z
[3] Chaudhari, V. M., & G, M. R. (2022). A critical review of role of Medhya Dravyas (nootropic drugs) in brain fog with special reference to Covid- 19. International Journal of Ayurveda and Pharma Research, 86–99. https://doi.org/10.47070/ijapr.v10i9.2526
[4] Aalling, N., Munk, A. S. F., & Lundgaard, I. (2015). The glymphatic system: a beginner’s guide. Neurochemical Research, 40(12), 2583–2599. https://doi.org/10.1007/s11064-015-1581-6
[5] Kida, S. (2022). Essential roles of nutrient factors in learning and memory. Journal of Nutritional Science and Vitaminology, 68(Supplement), S17–S19. https://doi.org/10.3177/jnsv.68.s17
[6] Yaribeygi, H., Panahi, Y., Sahraei, H., Johnston, T. P., & Sahebkar, A. (2017). The impact of stress on body function: A review. PubMed, 16, 1057–1072. https://doi.org/10.17179/excli2017-480
[7] Cai, Z., Wang, X., Yin, J., Song, D., & Chen, Z. (2021). Effects of physical exercise on working memory in older adults: a systematic and meta-analytic review. European Review of Aging and Physical Activity, 18(1). https://doi.org/10.1186/s11556-021-00272-y
[8] Ali, S. A., Begum, T., & Reza, F. (2018). Hormonal influences on cognitive function. The Malaysian Journal of Medical Science, 25(4), 31–41. https://doi.org/10.21315/mjms2018.25.4.3
[9] Pushkala, K. (2022). Effects of low estrogens: vaginal atrophy. Open Access Journal of Gynecology, 6(4), 1–4. https://doi.org/10.23880/oajg-16000224
[10] Caddick, Z. A., Gregory, K. B., Arsintescu, L., & Flynn-Evans, E. E. (2018). A review of the environmental parameters necessary for an optimal sleep environment. Building and Environment, 132, 11–20. https://doi.org/10.1016/j.buildenv.2018.01.020
[11] Muzet, A. (2007). Environmental noise, sleep and health. Sleep Medicine Reviews, 11(2), 135–142. https://doi.org/10.1016/j.smrv.2006.09.001
[12] Okamoto-Mizuno, K., & Mizuno, K. (2012). Effects of thermal environment on sleep and circadian rhythm. Journal of Physiological Anthropology, 31(1). https://doi.org/10.1186/1880-6805-31-14
[13] Horrocks, L. A., & Yeo, Y. K. (1999). Health benefits of docosahexaenoic acid (DHA). Pharmacological Research, 40(3), 211-225. https://doi.org/10.1006/phrs.1999.0495
[14] Qin, B., Xun, P., Jacobs, D. R., Zhu, N., Daviglus, M. L., Reis, J. P.,Steffen, L. M., Van Horn, L., Sidney, S., & He, K. (2017). Intake of niacin, folate, vitamin B-6, andvitamin B-12 through young adulthood and cognitive function in midlife: the Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) study. The American Journal of Clinical Nutrition, 106(4), 1032–1040. https://doi.org/10.3945/ajcn.117.157834
[15] Goyal, M., Singh, S., Sibinga, E. M., Gould, N. F., Rowland-Seymour, A., Sharma, R., Berger, Z., Sleicher, D., Maron, D. J., Shihab, H. M., Ranasinghe, P. D., Linn, S., Saha, S., Bass, E. B., & Haythornthwaite, J. A. (2014). Meditation programs for psychological stress and well-being. JAMA Internal Medicine, 174(3), 357. https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2013.13018
[16] Jerath, R., Crawford, M. W., Barnes, V. A., & Harden, K. (2015). Self-regulation of breathing as a primary treatment for anxiety. Applied Psychophysiology and Biofeedback, 40(2), 107–115. https://doi.org/10.1007/s10484-015-9279-8
Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 28 februari 2024.
Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Wist je dat je gemakkelijk zelf je stofwisseling kan versnellen? Ontdek hier hoe je dat doet met onze 8 tips!
Joy van Haelen
June 28, 2024
We hebben allemaal wel eens stress. Soms zelfs ongemerkt. Lees hier de meest voorkomende stress symptomen!
Joy van Haelen
May 22, 2024
Steeds meer mensen nemen een koud bad. Wat zijn nou de voor- en nadelen van een ijsbad? Lees alles wat je moet weten in deze blog.
Joy van Haelen
May 22, 2024