Je bent gisteravond lekker vroeg onder de wol gekropen. Maar je werd vanmorgen alsnog vermoeid wakker. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! In deze blog gaan we kijken naar de mogelijke oorzaken van je probleem. En natuurlijk komen we daarna ook met een oplossing voor moe wakker worden.
Oorzaken van moe wakker worden
Het is superfijn om ’s ochtends uitgerust wakker te worden. Een beter begin van de dag is er eigenlijk niet. Toch kan het zo zijn dat je af en toe niet zo fris en fruitig je ogen opent. Waar ligt dat dan aan?
Moe wakker worden kan verschillende oorzaken hebben. Vaak komt het door te weinig slaap of een slechte slaapkwaliteit. Een andere mogelijke reden is slaapinertie. Ook een ongezonde levensstijl kan ervoor zorgen dat je vermoeid wakker wordt. Als laatste kan je mentale gezondheid een rol spelen.
We zullen deze mogelijke oorzaken wat verder uitleggen. Zo kan je uitvinden waar bij jou het probleem in zit.
Te weinig slaap
Deze oorzaak ligt misschien een beetje voor de hand. We weten allemaal dondersgoed dat we genoeg slaap nodig hebben. Maar toch lukt het maar weinig mensen om ook daadwerkelijk de nodige uurtjes te pakken. Daarom willen we het toch nog even benoemen.
Een gemiddeld persoon heeft 8 uur slaap nodig. Daarmee bedoelen we ook echt slaap. Dus 8 uur lang in bed liggen waarvan je een uur op je telefoon zit telt niet als 8 uur, helaas!
Merk je dat je elke dag vermoeid bent als je wakker wordt? Ga dan eens eerlijk voor jezelf na of je wel genoeg hebt geslapen.
Energy Bundel Meer dan 100.000 keer verkocht
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Slechte slaapkwaliteit
Moe wakker worden na 8 uur slaap: dat kan natuurlijk ook. Heb jij hier wel eens last van? Dan zou het ook goed aan je slaapkwaliteit kunnen liggen [1]. De aanbevolen uurtjes op één oor doorbrengen is hartstikke goed. Maar als je slaapkwaliteit slecht is heb je hier niet zo veel aan.
Merk je dat je moeilijk in slaap komt of word je ’s nachts heel vaak wakker? Dan is je slaapkwaliteit waarschijnlijk niet geweldig. Maar geen paniek: er zijn genoeg oplossingen voor. Daar komen we later in deze blog nog uitgebreid op terug.
Slaapinertie
Heb je ooit wel eens van slaapinertie gehoord? Dat is dat slome, warrige gevoel wat je hebt als je net wakker wordt. De ene dag is dit erger dan de andere dag.
Slaapinertie is heel normaal en bijna iedereen heeft hier wel eens last van. Meestal duurt het gelukkig niet zo lang. Met een minuut of 30 tot 40 wordt het over het algemeen wel beter.
Je hebt meer last van slaapinertie als je heel abrupt wakker wordt. Bijvoorbeeld als je nét in diepe slaap bent [2]. Het is dan ook beter om wakker te worden tijdens de lichte slaap. Dit kan je doen door je wekker af te stemmen op je slaapcyclus. We leggen straks uit hoe je dat gemakkelijk kan doen.
Ongezonde levensstijl
Laten we even eerlijk kijken naar je levensstijl. Is die over het algemeen gezond? Of laat je je toch wel vaak verleiden door de minder verstandige opties zoals bankhangen met een zak chips?
Je hoeft écht niet de hele dag in de sportschool te staan en op groente en fruit te leven. Sterker nog: dat is ook niet goed voor je. Maar regelmatige lichaamsbeweging en een gevarieerd dieet zijn wel heel erg belangrijk. Ook voor je slaapkwaliteit en energieniveau [3,4].
Zeker als je een zittend beroep hebt is het goed om regelmatig in beweging te komen. Pak wat vaker bewust de trap en loop in je pauze bijvoorbeeld eens een blokje om. Neem een lekkere banaan mee voor onderweg en je bent helemaal goed bezig.
Mentale gezondheid
Onze mentale gezondheid. Die vergeten we vaak nog wel eens. En dat terwijl het oh zo belangrijk is. Je hebt vast wel eens gemerkt dat je vermoeid kan raken door te veel stress. Zit je al een tijdje niet lekker in je vel? Dan is moe wakker worden helemaal niet zo gek [5].
Dit kan je doen tegen moe wakker worden
Als het goed is heb je nu wel een idee waarom je ’s ochtends zo moe wakker wordt. Maar daarmee is het probleem natuurlijk nog niet verholpen. Daarom hebben we een aantal praktische tips voor je. Als je een combinatie van deze trucjes toepast, kom je zeker weten fitter uit bed.
Creëer een ideale slaapomgeving
Je slaapkamer heeft superveel invloed op je slaapkwaliteit. Met wat kleine aanpassingen kan je de optimale omgeving maken voor een nacht diepe slaap.
Als eerste is het belangrijk dat het donker is als je probeert te slapen. Als er ergens licht schijnt denkt je lijf namelijk dat je wakker moet zijn [6]. Met een lichte kamer maak je het jezelf dus wel heel moeilijk om goed te slapen. Kan je het niet helemaal donker maken? Probeer dan eens een slaapmasker.
Nog zoiets wat een goede nachtrust in de weg staat: geluid [7]. Niets zo vervelend ook als wakker worden van de herrie van buiten. Sommige geluiden kan je helaas niet weghalen, maar een setje oordopjes kan er wel voor zorgen dat je lekker door kan slapen.
Energy Bundel
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Sharon A.
Orthomoleculair therapeut
Remko K.
Cardioloog en onderzoeker
Hou rekening met je slaapcyclus
We hadden het net al even over het effect van wakker worden tijdens je diepe slaap. Ook wakker worden in REM-slaap is trouwens niet ideaal. Het liefste zet je dan ook je wekker op het moment dat je aan het einde van je slaapcyclus bent. En dat kan je verrassend makkelijk doen.
Je slaapcyclus duurt namelijk zo’n 90 minuten. Anderhalf uur dus. Reken als je je wekker zet in blokken van 1,5 uur vooruit. Zet je je wekker 7,5 of 9 uur later dan dat je gaat slapen? Dan word je wakker aan het einde van een slaapcyclus. En dan voel je je dus minder moe. Dit is trouwens ook de reden dat je je vaak meer uitgerust voelt als je 7,5 uur slaapt in plaats van 8 uur.
Probeer een vast slaapritme te vormen
We weten het. Het is superverleidelijk om in het weekend veel later naar bed te gaan dan doordeweeks. Maar dat verstoort natuurlijk wel je slaapritme. En eigenlijk is dat ritme nou net zo belangrijk als je fris en fruitig op wil staan.
Als je iedere dag rond dezelfde tijd naar bed gaat slaap je beter én word je minder moe wakker [8]. Zeker geen slecht idee dus.
Verminder je schermtijd in de avond
Waarschijnlijk zijn de televisie en je telefoon niet weg te denken uit je avondroutine. Maar deze dingen werken helemaal niet zo ontspannend als ze lijken.
Het blauwe licht wat van schermen afkomt kan namelijk je slaap verstoren [9], waardoor je moe wakker wordt. Probeer dan ook voor je gaat slapen zo min mogelijk op een scherm te staren. Geen telefoons in bed dus!
Lukt dit je echt niet? Telefoons hebben vaak een nachtmodus die zo veel mogelijk blauw licht blokkeren. Zet deze modus in ieder geval aan in de avond.
Drink geen alcohol of cafeïne voor het slapen
Dat cafeïne je wakker houdt dat wisten we al. Maar een glaasje alcohol zorgt er toch juist voor dat je dieper slaapt? Niet helemaal.
Hoewel het misschien voelt alsof je beter slaapt met wat alcohol op, is dit zeker niet het geval [10]. Probeer dit net zoals cafeïne dus te vermijden rond bedtijd. Zo voorkom je dat je moe wakker wordt.
Misschien ook fijn om te weten: het kost je lichaam 6 uur om de helft van de cafeïne af te breken [11]. Drink dus het liefst in de middag al je laatste kopje koffie.
Ontspan voor je naar bed gaat
In bed gaan liggen en gelijk in slaap vallen. Dat zou pas ideaal zijn. Maar helaas is dat bij de meeste mensen niet bepaald het geval. En dat is zonde, want dat kost je de nodige uurtjes slaap. Het gevolg? Moe wakker worden.
Een relaxte avondroutine kan je helpen om sneller in slaap te vallen én dieper te slapen. Door al voor je naar bed gaat te ontspannen maak je je lijf namelijk klaar voor de nacht.
Hier kan je natuurlijk helemaal je eigen invulling aan geven. Je kan bijvoorbeeld lekker een boekje lezen in bed. Of je kan proberen te mediteren voor het slapen. Genoeg effectieve technieken die je sneller in slaap laten vallen.
Aanpassingen in je levensstijl
We hadden het eerder al even over het effect van je levensstijl op je slaap. Probeer overdag genoeg te bewegen. Dat is sowieso gezond voor je. Maar zo zorg je er ook voor dat je de nodige energie verbruikt en je ’s avonds niet nog loopt te stuiteren. Dan slaap je stukken beter.
Ook je dieet kan een hele hoop doen. Eet gezond en gevarieerd om je lichaam fit te houden. Probeer trouwens ook niet te veel meer te snoepen in de avond. Al die voedingsstoffen heb je dan eigenlijk niet meer nodig.
Wat je moet weten over moe wakker worden
Moe wakker worden kan verschillende oorzaken hebben. Het kan komen door te weinig of slechte slaap, slaapinertie, een ongezonde levensstijl of een slechte mentale gezondheid. Gelukkig zijn er ook een hoop dingen die je kan doen om dit op te lossen.
Referenties
[1] Eshak, E. S. (2019). Work-to-family conflict rather than family-to-work conflict is more strongly associated with sleep disorders in Upper Egypt. Industrial Health, 57(3), 351–358. https://doi.org/10.2486/indhealth.2018-0091
[2] Rogers, N. L., Dorrian, J., & Dinges, D. F. (2003). Sleep waking and neurobehavioural performance. Frontiers in Bioscience, 8(6), s1056-1067. https://doi.org/10.2741/1174
[3] Wilson, K. A., St‐Onge, M., & Tasali, E. (2022). Diet composition and objectively assessed sleep quality: a narrative review. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 122(6), 1182–1195. https://doi.org/10.1016/j.jand.2022.01.007
[4] Brand, S., Kalak, N., Gerber, M., Kirov, R., Pühse, U., & Holsboer‐Trachsler, E. (2014). High self-perceived exercise exertion before bedtime is associated with greater objectively assessed sleep efficiency. Sleep Medicine, 15(9),1031–1036. https://doi.org/10.1016/j.sleep.2014.05.016
[5] Zou, P., Wang, X., Sun, L., Liu, K., Hou, G., Wang, Y., Liu, C., Yang, H., Zhou, N., Zhang, G., Liu, X., Liu, J., Cao, J., Ao, L., & Chen, Q. (2020). Poorer sleep quality correlated with mental health problems in college students: a longitudinal observational study among 686 males. Journal of Psychosomatic Research, 136, 110177. https://doi.org/10.1016/j.jpsychores.2020.110177
[6] Shantakumar, S. R., Kumar, N., Adnan, F. S., Yacob, F. N. M., Ismai, F. N., Samsuddin, H., Rosleli, H., & Shantkumar, S. R. (2017). Effect of light exposure during sleep on the curricular and extracurricular activities of medical students. Bangladesh Journal of Medical Science, 16(4), 541–544. https://doi.org/10.3329/bjms.v16i4.33609
[7] Basner, M., & McGuire, S. (2018). WHO environmental noise guidelines for the European region: a systematic review on environmental noise and effects on sleep. International Journal of Environmental Research and Public Health, 15(3), 519. https://doi.org/10.3390/ijerph15030519
[8] Lemola, S., Ledermann, T., & Friedman, E. (2013). Variability of sleep duration is related to subjective sleep quality and subjective well-being: an actigraphy study. PLOS ONE, 8(8), e71292. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0071292
[9] Cajochen, C., Frey, S. R., Anders, D., Späti, J., Bues, M., Pross, A., Mager, R., Wirz‐Justice, A., & Stefani, O. (2011). Evening exposure to a light-emitting diodes (LED)-backlit computer screen affects circadian physiology and cognitive performance. Journal of Applied Physiology, 110(5), 1432–1438. https://doi.org/10.1152/japplphysiol.00165.2011
[10] Hrozanova, M., Morrison, I., & Riha, R. L. (2018). Adult NREM parasomnias: an update. Clocks & Sleep, 1(1), 87–104. https://doi.org/10.3390/clockssleep1010009
[11] Drake, C., Roehrs, T, Shambroom, J. & Roth, T. (2013). Caffeine effects on sleep taken 0, 3, or 6 hours before going to bed. Journal of Clinical Sleep Medicine, 9(11), 1195-1200. https://doi.org/10.5664/jcsm.3170
Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 13 maart 2024.
Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Wist je dat je gemakkelijk zelf je stofwisseling kan versnellen? Ontdek hier hoe je dat doet met onze 8 tips!
Joy van Haelen
June 28, 2024
We hebben allemaal wel eens stress. Soms zelfs ongemerkt. Lees hier de meest voorkomende stress symptomen!
Joy van Haelen
May 22, 2024
Steeds meer mensen nemen een koud bad. Wat zijn nou de voor- en nadelen van een ijsbad? Lees alles wat je moet weten in deze blog.
Joy van Haelen
May 22, 2024