Hey jij, altijd online? Nu in elk geval wel! Voor veel mensen geldt dat zij steeds vaker online te vinden zijn. Het is dan ook makkelijk om de tijd uit het oog te verliezen als je even lekker aan het surfen, streamen of scrollen bent. Toch is al dat online zijn helemaal niet zo goed voor je. Het kan je namelijk ook een behoorlijke hoeveelheid stress opleveren [1].
Voel jij ook wel eens de constante druk van notificaties, e-mails en social media updates? Dan is het misschien tijd voor een digitale detox! Dit klinkt misschien eng, maar geen paniek, het is makkelijker dan je denkt en de voordelen zijn enorm. Wij geven je 8 gouden tips om de digitale chaos even te ontvluchten en weer op te laden in de echte wereld. Klaar voor?
Wat bedoelt men met een digitale detox?
Een digitale detox zal voor de één interessant klinken en voor de ander ietwat beangstigend. Wat is dat nu precies? Je hebt misschien wel van een gewone detox gehoord, wat eigenlijk 'ontgifting' betekent. Bij een detox van je lichaam ga je aan de slag om je lichaam te ontdoen van alle gifstoffen die in het lichaam worden opgebouwd, waarna je je gewoon veel gezonder én gelukkiger voelt [2].
Een digitale detox kan hiermee worden vergeleken, tot op zekere hoogte natuurlijk. Simpel gezegd is een digitale detox een periode waarin je bewust je gebruik van digitale apparaten vermindert of zelfs helemaal stopt. Je wordt op die manier niet meer beïnvloed door al die digitale ‘gifstoffen’ die impact hebben op je hele leven. Een digitale detox is dus eigenlijk gewoon een soort ‘afkicken’ van het online zijn. Dit betekent: minder scrollen, minder schermtijd, en meer tijd in de echte wereld. Het idee is om je even los te koppelen van de constante stroom van digitale informatie en je focus terug te brengen naar het hier en nu.
Energy Bundel Meer dan 100.000 keer verkocht
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Redenen om een digitale detox te proberen
Misschien denk je, waarom zou ik? Goede kans dat je helemaal verknocht bent aan je smartphone, bijvoorbeeld. Waarom zou je er in hemelsnaam voor kiezen om dat ding aan de kant te leggen? Een logische gedachte. We doen immers veel met onze smartphone, van het bekijken van filmpjes en het bijhouden van social media tothet lezen van e-mails en zelfs het bijwonen van vergaderingen. Toch zijn er belangrijke redenen om een digitale detox te proberen.
Het kan namelijk wonderen doen voor je mentale gezondheid. Het kan stress verminderen, je slaapkwaliteit verbeteren, je relaties versterken, kans op een mentale dip verminderen en je helpen om weer in contact te komen met jezelf [3][4]. Bovendien geeft het je tijd om na te denken, creatief te zijn, en te genieten van het moment zonder afleiding. Ben jij klaar om de uitdaging aan te gaan? Dan vind je hieronder 8 tips voor een succesvolle digitale detox.
1. Stel een haalbaar doel voor jezelf
Begin klein. Het kan namelijk bijzonder lastig zijn om van het ene op het andere moment helemaal geen internet meer tot je beschikking te hebben. Als je in één keer afstand neemt van al je apparaten met internet, dan kan dit je zo erg tegenvallen dat je ze er binnen een uur alweer bij pakt. De sleutel tot succes zit in het nemen van kleine stapjes. Besluit bijvoorbeeld om elke avond na 8 uur geen digitale apparaten meer te gebruiken of om één dag in het weekend volledig offline te gaan. Het stellen van haalbare doelen maakt de kans groter dat je het ook echt volhoudt.
2. Zet die eerste stap en ga offline zodra dit kan
Het is belangrijk om een moment te kiezen en dat moment ligt in de nabije toekomst. Waarom? Als je nu – en dan bedoelen we ook echt NU – spontaan stopt met online zijn, dan is dat een impulsieve actie. Over het algemeen zijn dat acties waar je snel spijt van krijgt en waar je dus ook snel op terugkomt. Voorkom dit door bewust een moment in de nabije toekomst te kiezen, zoals komend weekend.
Je gunt jezelf dan de tijd om er naartoe te leven en je er al enigszins op voor te bereiden. Je went aan het idee voordat je het echt uit gaat voeren, waardoor je onbewust al minder gebruik gaat maken van internet. Is het moment daar? Zet je telefoon, tablet en computer uit en geniet van de rust. Merk op hoe je je voelt zonder de constante onderbrekingen en notificaties.
3. Plan offline activiteiten die je bezig houden
Vervang je schermtijd door activiteiten waar je blij van wordt. Ga wandelen in de natuur, lees een boek, kook een uitgebreid diner, of ga meer bewegen. Plan activiteiten die je leuk vindt en die je helpen ontspannen. Je kunt dit vergelijken met bijvoorbeeld het stoppen met roken. Mensen die willen stoppen met roken, krijgen te maken met momenten waarop ze gewoon erg veel zin hebben in een sigaret.
Het beste advies is dan om het moment door te komen met een alternatief, bijvoorbeeld met het drinken van een glas water of het eten van een stuk fruit. Terwijl je daarmee bezig bent, gaat het moment van zin in een sigaret voorbij en kun je er weer tegenaan. Dit geldt ook zo bij een digitale detox. Zorg ervoor dat je altijd offline iets te doen hebt, waardoor je minder behoefte voelt om online te gaan.
Energy Bundel
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Sharon A.
Orthomoleculair therapeut
Remko K.
Cardioloog en onderzoeker
4. Zet niet-essentiële notificaties uit
We kunnen er eerlijk over zijn. Het is gewoonweg niet voor iedereen mogelijk om volledig offline te gaan. Misschien is het voor jou wel heel belangrijk om online bereikbaar te zijn voor je werk, of voor je kinderen of andere familieleden. Er kunnen tal van redenen zijn waarom je gewoon in bepaalde mate online moet blijven. Als je niet helemaal offline kunt gaan, probeer dan in ieder geval de niet-essentiële notificaties uit te zetten.
Is het echt noodzakelijk om direct met een geluidje op de hoogte te worden gebracht wie jouw Facebook post leuk vindt? Nee toch? Dat soort pingeltjes en andere deuntjes kun je gewoon uitschakelen. Dit vermindert de constante verleiding om je telefoon te checken.
5. Leg je telefoon buiten handbereik in de slaapkamer
Wist je dat het gebruik van een scherm, zoals dat van je smartphone, in de uren voor het slapengaan zorgt voor een slechtere nachtrust [5]? Natuurlijk, je kunt het beeldscherm aanpassen en op ‘nachtmodus’ zetten, maar dan nog heb je gewoon meer moeite met slapen als je voor het slapen gaan steeds op je toestel zit te kijken. Door je telefoon buiten handbereik te leggen als je gaat slapen, vermijd je de verleiding om ‘nog even snel’ je e-mails of social media te checken. Dit helpt je om beter te slapen en frisser wakker te worden. In het beste geval leg je je smartphone gewoon helemaal niet in de slaapkamer. Dat betekent natuurlijk wel dat je ook geen gebruik kunt maken vande wekker op je smartphone!
6. Plan momenten dat je er wél gebruik van mag maken
Volledig offline gaan is voor velen een uitdaging. Plan daarom specifieke momenten op de dag dat je wel even je mail checkt of social media bijwerkt. Zo heb je controle over je digitale gebruik in plaats van andersom. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je een kwartier per dagdeel wél gebruik kunt maken van internet, en stel ook vast om welke tijd dit kwartier in gaat. Maak deze tijd wat langer als dat nodig is, maar zorg voor een vaste tijd. Dit maakt het makkelijker om je aan je eigen afspraken te houden.
7. Gebruik zoveel mogelijk offline middelen als dit kan
Pak eens een fysieke krant in plaats van het nieuws online te lezen, of schrijf je gedachten op in een echt dagboek. Door vaker voor offline opties te kiezen, verminder je afhankelijkheid van digitale apparaten. We zijn zo gewend geraakt aan alle opties die we online hebben, dat we makkelijk vergeten dat heel veel van deze opties ook gewoon offline beschikbaar zijn. Tijd voor wat vervanging! Misschien ontdek je wel dat je dat eigenlijk nog veel leuker vindt ook!
8. Gebruik vakantie als jouw digitale detox moment
Vakantie is het perfecte moment voor een digitale detox. Je bent uit je normale routine, en het is makkelijker om afstand te nemen van je digitale apparaten. Gebruik deze tijd om echt te ontspannen en te genieten van je omgeving. Juist op vakantie is het misschien makkelijker om je smartphone gewoon lekker thuis te laten. Wil je deze wel meenemen op vakantie? Laat deze dan overdag in de accommodatie. Ga gewoon weer eens ‘lekker ouderwets’ op pad met een camera, zodat je geen foto’s hoeft te maken met je smartphone. Je hebt voldoende te zien en te doen op vakantie. Dan heb je dat hele online gebeuren toch gewoon niet meer nodig? Het is dé manier om echt volop van je vakantie te genieten.
Conclusie
Een digitale detox kan je helpen om weer controle te krijgen over je digitale leven en je focus terug te brengen naar wat echt belangrijk is. Het is niet altijd makkelijk, maar met deze tips ben je goed op weg naar een succesvolle digitale detox. Onthoud: het gaat om balans. Vind een manier die voor jou werkt en geniet van de vele voordelen die een pauze van de digitale wereld met zich mee kan brengen. Dus, klaar om die notificaties te negeren en weer te genieten van het echte leven? Je kunt het!
Referenties
[1] Cleveland Clinic. (2023, December 1). 4 reasons to do a Digital Detox. https://health.clevelandclinic.org/digital-detox
[2] U.S. Department of Health and Human Services.(n.d.). “detoxes” and “cleanses”: What you need to know. National Center for Complementary and Integrative Health. https://www.nccih.nih.gov/health/detoxes-and-cleanses-what-you-need-to-know
[3] Joseph El-Khoury, Riwa Haidar, Rama Rand Kanj etal., (2021) Characteristics of social media ‘detoxification’ in university students, Libyan Journal of Medicine, 16:1, https://www.tandfonline.com/action/showCitFormats?doi=10.1080%2F19932820.2020.1846861
[4] Madhav, K. C., Prasad Sherchand, S., &Sherchan, S. (2017, August 16). Association between Screen Time and Depression Among Us Adults. Preventive Medicine Reports. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211335517301316
[5]Liebig, L., Bergmann, A., Voigt, K., Balogh et al., (2023). Screen time and sleep among medical students in Germany. Scientific reports, 13(1), 15462. https://doi.org/10.1038/s41598-023-42039-8
Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 4 januari 2024.
Een powernap kan ideaal zijn voor wat extra focus en energie. Maar hoe doe je eigenlijk het perfecte dutje? Lees hier de do’s en don’ts.
Joy van Haelen
May 22, 2024
Op sommige dagen ben je nou eenmaal écht heel erg moe. Hoe blijf je wakker bij extreme vermoeidheid? Lees hier onze 15 tips.
Joy van Haelen
May 22, 2024
Een droge hoofdhuid kan voor vervelende klachten zorgen, zoals schilfertjes of jeuk. Ontdek hier hoe je ervan afkomt.
Joy van Haelen
May 16, 2024