Lifestyle

Gelukkiger worden? Dan hebben wij 10 tips voor je!

|
January 8, 2024
Persoon voelt zich gelukkig.

Hey jij, lach eens wat vaker! Hoor jij dit ook regelmatig? Je bent niet de enige. Veel mensen vinden het lastig om zich “gewoon” blij en gelukkig te voelen. Ditis ook niet heel vreemd, want dagelijks gebeurt er van alles om ons heen en we hebben lang niet overal invloed op. Wel hebben al die zaken invloed op hoe wij ons voelen, en dat is niet altijd positief. Ben jij op zoek naar manieren om een beetje meer glimlach in je dag te brengen?

 

Geluk is iets dat we allemaal najagen, en soms zijn het kleine veranderingen die een wereld van verschil kunnen maken. Je kunt niet altijd gelukkig zijn, maar het is wel heel fijn als je je gewoon regelmatig een stukje gelukkiger kunt voelen. Daar helpen wij je met liefde bij! Wij geven je 10 tips die je een stapje dichter bij een gelukkiger leven brengen. 

 

1. Schrijf 's ochtends op waar je dankbaar voor bent

Een goed begin van de dag is het halve werk. Voor velen geldt dat zij de dag altijd hetzelfde beginnen. Helaas betekent dit vaak ook dat zij met dingen beginnen die niet per se gelukkig stemmen. Denk bijvoorbeeld aan het kijken van het nieuws, dat toch vaak veel negativiteit laat zien. Het openslaan van de krant, of natuurlijk het online lezen van de krant, heeft nagenoeg hetzelfde effect. Je leest meer ellende dan vreugde. Doe dit eens anders.

 

Begin je dag met een dankbaarheidsoefening. Neem een paar minuten de tijd elke ochtend om op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dit kan iets groots zijn of juist de kleine dingen, zoals een heerlijke kop koffie of de glimlach van een voorbijganger. Dit helpt om je focus te verleggen naar positiviteit en waardering [1].

Persoon schrijft dankbaarheden op om gelukkiger te worden.

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

2. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Sporten is belangrijk voor de gezondheid, en zeker niet alleen voor je lichamelijke gezondheid. Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor het in conditie houden van je lichaam, maar is ook goed voor je mentale gezondheid. Regelmatigebeweging kan stress verminderen, je humeur verbeteren en je slaapkwaliteit verbeteren [2]. Betekent dit dat je elke dag ruimte moet maken voor een intensieve krachttraining of een zware cardiotraining? Nee hoor, dat hoeft helemaal niet. 

 

Dit kan zelfs af te raden zijn, zeker als je helemaal niet gewend bent om intensief te sporten. Gewoon lekker bewegen is ook prima. Dus, ga dansen, wandelen, fietsen, of wat je maar leuk vindt. Beweeg je weg naar geluk! Je zal zien dat het werkt. Heb je zittend werk? Sta elk uur minstens één keer op van je stoel en ga even lekker rekken en strekken. Het helpt echt!

 

3. Probeer meditatie en ademhalingsoefeningen

Gelukkiger worden gaat niet wanneer je gedachten helemaal worden gevuld met zorgen, stress en andere negatieve zaken. Het zijn in de meeste gevallen je eigen gedachte ndie een flinke domper op je dag kunnen leggen. Tijd om even wat orde in je gedachten te brengen, de negatieve gedachten weg te drukken en positieve gedachten naar boven te halen. Meditatie en ademhalingsoefeningen zijn geweldige tools om je geest te kalmeren en stress te verminderen [3].Ze helpen je om in het moment te leven en negatieve gedachten los te laten. 

 

Probeer elke dag een paar minuten te mediteren of wat diepe ademhalingsoefeningen te doen. Als je dit niet gewend bent, dan kan dit behoorlijk lastig zijn. Je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn tegenwoordig ook uitstekende meditatie-apps die je op weg helpen. Goed mediteren is een leerproces. Sta ervoor open en jezal merken dat je je ontspannen en gelukkiger voelt.

 

Persoon mediteert om gelukkiger te worden.

4. Zorg voor een gezonde voeding

Wat je eet heeft een grote invloed op hoe je je voelt. Het kan heel verleidelijk zijn om ongezond te eten. Voor de ene persoon is het gewoon veel makkelijker om gezond te eten dan voor de ander. We hebben allemaal wel eens trek in een patatje, en dat moet natuurlijk ook gewoon kunnen! Toch, als je te vaak ongezond eet, dan merk je dit. Op het moment dat je het eet, ervaar je een gevoel van geluk. Je vindt het heerlijk! 

 

Maar al dat ongezonde eten zorgt op de lange termijn vooral voor een gevoel van ongeluk, en daar wil je juist van af. Voed je lichaam met gezonde, voedzame voeding om je energieniveau en humeur te verbeteren [4]. Eet veel groente en fruit, volkorenproducten en gezonde vetten. En vergeet niet om voldoende water te drinken!

 

5. Leer iets nieuws of maak tijd vrij voor een nieuwe hobby

Als je elke dag hetzelfde doet, dan is het moeilijk om nog ergens gepassioneerd over te zijn. Je hersenen raken in een patroon en niets is nog leuk of spannend om te doen. Doordat je leven er vrij eentonig uit gaat zien, kun je je gewoon niet meer zo blij voelen over dingen die je doet. De welbekende sleur! Je hersenen stimuleren door iets nieuws te leren of een hobby op te pakken kan jeeen geweldig gevoel van voldoening geven [5]. 

 

Of het nu gaat om koken, schilderen, een nieuwe taal leren of gitaar spelen, het ontdekken van nieuwe passies kan je geluk significant vergroten. Ga dus eens op zoek naar nieuwe dingen die je kunt leren of waar je je aandacht op kunt vestigen. Door nieuwe dingen te ondernemen, kom je makkelijk uit de sleur en voel je je direct gelukkiger. 

 

6. Breng meer tijd door in de natuur

Breng jij wel voldoende tijd door in de natuur? Vaak bewegen we ons in onze eigen omgeving, volgens vaste patronen, en voor velen betekent dit dat er niet per se veel tijd door wordt gebracht in de natuur. Zeker als je in een drukke stadwoont en werkt, kan het lastig zijn om even een stukje groen op te zoeken. Toch is dit zeker wel aan te raden. De natuur heeft namelijk een kalmerend effect opde geest en kan helpen om stress en angst te verminderen [6]. Maak een wandeling in de natuur, in het park, ga een weekendje weg naar het bos of breng gewoon wat tijd door in je tuin. Laat de natuurlijke schoonheid je humeur opkrikken.

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Viteezy verpakking in de natuur.

7. Verminder nieuwsconsumptie en leg vaker je telefoon weg

Te veel blootstelling aan negatief nieuws en constante connectiviteit kan je humeur en welzijn beïnvloeden [7]. Laten we eerlijk zijn. Het dagelijkse nieuws geeft ons meer wereld-ellende dan vreugde. Het is logisch dat je een beetje op de hoogte wilt blijven van alles wat er speelt in je eigen buurt, in het land en in de wereld. Toch heeft al dat negatieve nieuws ook een behoorlijk negatieve impact op je mentale gezondheid. Probeer je nieuwsconsumptie te beperken en leg je telefoon vaker weg. Geniet van ononderbroken tijd met vrienden, familie of gewoon met jezelf. Even weg van het nieuws kan echt wonderen doen voor je geluksgevoel. 

 

8. Help anderen voor een voldaan gevoel

Iets doen voor anderen kan een enorm voldaan gevoel geven [8]. Vrijwilligerswerk, een vriend helpen of zelfs een vriendelijke daad voor een vreemde kan je eigen geluk verhogen. Bedenk je dat het vaak in kleine dingen zit. Help eens een oudere dame met oversteken door druk verkeer, raap iets op dat iemand per ongeluk laat vallen en geef het met een glimlach terug, laat eens iemand voorgaan in de rij van de supermarkt als je zelf geen haast hebt. Het zijn dit soort kleine daden die je een gevoel van geluk geven, eenvoudigweg omdat je er een ander blij mee maakt. Probeer het eens en voel het verschil!

Personen zijn aan het lachen.

9. Leer 'nee' te zeggen

Ben jij ook zo iemand die altijd maar ‘ja’ zegt, ook als je eigenlijk uit allemacht gewoon lekker ‘nee’ zou willen zeggen? Je bent lang niet de enige. Heel veel mensen hebben moeite met ‘nee’ zeggen, omdat zij bang zijn dan niet aardig gevonden te worden of omdat zij dan het gevoel hebben dat zij een ander tekort doen. Doe jezelf een groot plezier en laat dit soort gedachten los. 

 

Grenzen stellen is namelijk essentieel voor jouw mentale gezondheid en geluk. Het is oké om 'nee' te zeggen tegen dingen die je niet wilt of kunt doen. Het zal je helpen om minder gestrest en meer in controle te voelen [9]. Je zal merken dat mensen je nog steeds aardig vinden, en dat jij je gewoon eenstuk gelukkiger voelt. Er is niets mis met voor jezelf opkomen!

 

10. Let op de kleine dingen waar je voldoening uit haalt

Soms zijn het de kleine dingen die het meest tellen. Een warm bad, een goed boek, een lekker kopje thee, of een compliment geven. Het kan heerlijk zijn om gewoon even een middagje voor jezelf te nemen en een filmpje te kijken of een fijne wandeling te maken. Ga eens die kleine dingen in het leven ontdekken waar je voldoening uit haalt, en doe ze eens wat vaker. Ze kunnen je dagelijkse geluk enorm verhogen [10].

 

Conclusie: gelukkig zijn met jezelf doe je zo

Geluk is een persoonlijke emotie en wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Probeer onze tips uit en ontdek welke het beste bij jou passen. Onthoud dat gelukkig zijn een keuze is die je elke dag maakt. Dus kies voor geluk, omarm de positiviteit en leef je mooiste leven. Je verdient het!

Doe onze vitaminetestBekijk onze vitamines

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] McCullough, M. E., & Emmons, R. A. (2003). Apa PsycNet. American Psychological Association. https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2F0022-3514.84.2.377 

[2] Penedo, F. J., & Dahn, J. R. (2005). Exercise and well-being: a review of mental and physical health benefits associated with physical activity. Current opinion in psychiatry, 18(2), 189–193. https://doi.org/10.1097/00001504-200503000-00013 

[3] Goyal, M., Singh, S., Sibinga, E. M., Gould, N.F., Rowland-Seymour, A., Sharma, R., Berger, Z., Sleicher, D., Maron, D. D.,Shihab, H. M., Ranasinghe, P. D., Linn, S., Saha, S., Bass, E. B., & Haythornthwaite, J. A. (2014). Meditation programs for psychological stress andwell-being: a systematic review and meta-analysis. JAMA internal medicine, 174(3), 357–368. https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2013.13018 

[4] Jacka, F. N., Pasco, J. A., Mykletun, A.,Williams, L. J., Hodge, A. M., O'Reilly, S. L., Nicholson, G. C., Kotowicz, M.A., & Berk, M. (2010). Association of Western and traditional diets with depression and anxiety in women. The American journal of psychiatry, 167(3),305–311. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.2009.09060881 

[5] Park, D. C., Lodi-Smith, J., Drew, L., Haber, S.,Hebrank, A., Bischof, G. N., & Aamodt, W. (2014). The impact of sustainedengagement on cognitive function in older adults: the Synapse Project. Psychological science, 25(1), 103–112. https://doi.org/10.1177/0956797613499592

[6] Hartig, T., Sherrod, D. R., Tennessen, C. et al.,(2004, May 20). The restorative benefits of nature: Toward an integrativeframework. Journal of Environmental Psychology. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0272494495900012 

[7] Boukes, M., & Vliegenthart, R. (2017). Newsconsumption and its unpleasant side effect: Studying the effect of hard andsoft news exposure on mental well-being over time. Journal of Media Psychology,29(3), 137-147. https://doi.org/10.1027/1864-1105/a000224 

[8] Post S. G. (2005). Altuism, happiness, and health:it's good to be good. International journal of behavioral medicine, 12(2),66–77. https://doi.org/10.1207/s15327558ijbm1202_4 

[9] Mind Matters from Menninger. (2023, June 19). Thepower of saying no | psychology Today Australia. Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/au/blog/mind-matters-menninger/202111/the-power-saying-no 

[10] Lyubomirsky, S., & Layous, K. (2013). How dosimple positive activities increase well-being? CurrentDirections in Psychological Science, 22(1), 57–62. https://doi.org/10.1177/0963721412469809 

 

Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
LifestylePowernap: dit is hoe je het perfecte dutje doet!

Een powernap kan ideaal zijn voor wat extra focus en energie. Maar hoe doe je eigenlijk het perfecte dutje? Lees hier de do’s en don’ts.

Joy van Haelen

May 22, 2024

LifestyleHoe blijf je wakker? 15 tips bij vermoeidheid

Op sommige dagen ben je nou eenmaal écht heel erg moe. Hoe blijf je wakker bij extreme vermoeidheid? Lees hier onze 15 tips.

Joy van Haelen

May 22, 2024

LifestyleDroge hoofdhuid: zó kom je ervan af

Een droge hoofdhuid kan voor vervelende klachten zorgen, zoals schilfertjes of jeuk. Ontdek hier hoe je ervan afkomt.

Joy van Haelen

May 16, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending