Lifestyle

10 tips om uitgerust wakker te worden

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
April 26, 2023
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Persoon wordt uitgerust wakker na een goede nachtrust.

Je wekker gaat af en je stapt fris en fruitig uit bed. Klinkt perfect, toch? Helaas is uitgerust wakker worden voor de meesten van ons niet bepaald de standaard. Want we hebben het allemaal veel te druk om vroeg naar bed te gaan. In plaats van je te vertellen dat je meer moet slapen, leggen wij je dus uit hoe je slimmer slaapt.  

1. Hou de slaapkamertemperatuur rond de 18 graden

Wist je dat de temperatuur van je slaapkamer heel belangrijk is om goed te kunnen slapen [1]? Als je in slaap valt daalt je lichaamstemperatuur. Maar als het erg warm is in de kamer (of onder je lekker dikke dekbed) lukt dat niet zo goed.  

Als het te koud is in je slaapkamer is dat natuurlijk ook niet fijn. Probeer de temperatuur daarom rond de 18 graden te houden.  

2. Eet genoeg vezels

Vezels helpen je spijsvertering. En ze zijn ook nog eens goed voor je slaap [2]. Zeker niet onbelangrijk dus. Zorg er daarom voor dat je er iedere dag genoeg van binnenkrijgt. Daarmee bedoelen we trouwens minimaal 25 gram voor vrouwen en 30 gram voor mannen.  

Je kunt makkelijk zorgen dat je genoeg vezels eet door bijvoorbeeld producten te vervangen voor de volkorenvariant en door meer groente en fruit te eten.

Vezelrijke producten, die je kunnen helpen uitgerust wakker te worden.

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

3. Beperk suikers en verzadigd vet

Nu we het dan toch over voeding hebben; probeer suikers en verzadigde vetten te vermijden. Dat is niet alleen gezonder, maar ook beter voor je slaapkwaliteit [2].  

Als je overdag veel suiker en verzadigd vet eet blijf je namelijk minder diep in slaap en word je in de ochtend niet uitgerust wakker.  

4. Let op de timing van je dutjes

Een dutje doen als je thuiskomt na een lange dag. Héérlijk. Die powernaps kunnen ook zeker goed werken om vervolgens weer uitgerust wakker te worden.  

Bij sommige mensen kunnen middagdutjes er alleen wel voor zorgen dat je ‘s nachts niet goed kan slapen [3]. Vooral als je laat in de middag nog even je ogen dichtdoet kan je hier last van krijgen. Dan kan het soms beter zijn om toch gewoon te wachten tot je normale bedtijd.  

5. Zorg dat het donker is in de slaapkamer

Je slaapt stukken beter als het donker is [4]. Als je licht ziet, denkt je lichaam namelijk automatisch dat het tijd is om wakker te worden. Zorg daarom voor een verduisterde slaapkamer.

Is het niet mogelijk om je slaapkamer helemaal donker te maken? Dan kan een slaapmasker de uitkomst bieden.  

6. Drink geen alcohol voor je gaat slapen

Na een paar glaasjes alcohol voelt het vaak alsof je extra goed slaapt. Misschien dommel je wel sneller weg, maar alcohol is helaas toch niet zo goed voor je slaapkwaliteit [5]. Drink daarom geen alcohol voor het slapen als je uitgerust wakker wil worden.  

7. Neem een warme douche of warm bad voor het slapengaan

Waar een koude douche in de ochtend je een bonk energie geeft, is een warme douche juist ideaal voor het slapengaan [6]. Na een warme douche (of bad natuurlijk) probeert je lichaam zichzelf af te koelen, waardoor je lichaamstemperatuur daalt. En zoals we net al hadden verteld is dat belangrijk om in slaap te vallen.  

Persoon die een bad neemt om uitgerust wakker te worden.

8. Zorg dat je niet wakker wordt van geluiden

Hoe vervelend is het als je slaapt en je ineens wakker wordt van een geluid van buiten? Die geluiden van buiten blijken dan ook een grote invloed te hebben op je slaapkwaliteit [7]. Zelfs als je er niet direct wakker van wordt, verwerkt je lichaam alles wat je hoort.

Het kan je dus helpen om met oordopjes in te slapen of om naar zogenaamde ‘white noise’ te luisteren. White noise blokkeert een deel van je omgevingsgeluid, waardoor je er niet wakker van wordt. Je kan het gewoon op internet vinden.  

9. Ga iedere dag op dezelfde tijd naar bed

In het weekend ga je vaak toch wel een stuk later naar bed dan doordeweeks. Maar als je écht uitgerust wakker wil worden, doe je er goed aan om elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan [8]. Zo blijft je lichaam in een vast ritme waardoor je stukken beter slaapt.  

10. Drink geen cafeïnehoudende dranken voor het slapen

We know. Cafeïne heeft invloed op je slaap. Maar wist je ook al dat cafeïne zelfs 6 uur voor het slapengaan nog effect heeft [9]? Probeer het dus echt vanaf de middag niet meer binnen te krijgen als uitgerust wakker worden belangrijk voor je is.  

De nadelen van niet uitgerust wakker worden

De nadelen van niet uitgerust wakker worden heb je vast al eens ervaren. Je voelt je moe, futloos en extra prikkelbaar. Niet echt ideaal als je gewoon een leuke of productieve dag wil hebben. Daarom is het ook zo belangrijk om je bewust te zijn van de dingen die van invloed zijn op je slaap.

Kun je kort slapen, maar toch uitgerust zijn?

Het kan zijn dat je wanneer je korter slaapt, je je meer uitgerust voelt. Dat ligt aan je slaapritme. Een slaapcyclus duurt zo’n 90 minuten. Word je midden in een cyclus wakker? Dan kan je je extra moe voelen. Dit kan dan ook de reden zijn dat je je beter uitgerust voelt na 7,5 uur slaap dan na 8 uur slaap.  

Daarom kan het ook beter zijn om niet verder te slapen als je bijvoorbeeld een half uur voor je wekker wakker wordt. Wanneer je wekker afgaat, zit je anders midden in je slaapcyclus.

Uitgerust wakker worden is voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit van je slaap. Met de tips uit deze blog weet jij hoe je slim kan slapen waardoor je je uurtjes extra goed benut. Zo kan je ook met wat kortere slaap uitgerust zijn.

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Doe onze vitaminetestBekijk onze Sleep-Well formule

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Okamoto-Mizuno, K., & Mizuno, K. (2012). Effects of thermal environment on sleep and circadian rhythm. Journal of Physiological Anthropology, 31(1). https://doi.org/10.1186/1880-6805-31-14  

[2] St-Onge, M., Roberts, A., Shechter, A., & Choudhury, A. R. (2016). Fiber and saturated fat are associated with sleep arousals and slow wave sleep. Journal of Clinical Sleep Medicine, 12(1), 19–24. https://doi.org/10.5664/jcsm.5384  

[3] Häusler, N., Marques-Vidal, P., Haba-Rubio, J., & Heinzer, R. (2019). Does sleep predict next-day napping or does napping influence same-day nocturnal sleep? Results of a population-based ecological momentary assessment study. Sleep Medicine, 61, 31–36. https://doi.org/10.1016/j.sleep.2019.04.014

[4] Caddick, Z. A., Gregory, K. B., Arsintescu, L., & Flynn-Evans, E. E. (2018). A review of the environmental parameters necessary for an optimal sleep environment. Building and Environment, 132, 11–20. https://doi.org/10.1016/j.buildenv.2018.01.020

[5] Park, S.-Y., Oh, M.-K., Lee, B.-S., Kim, H.-G., Lee, W.-J., Lee, J.-H., Lim, J.-T., & Kim, J.-Y. (2015). The effects of alcohol on quality of sleep. Korean Journal of Family Medicine, 36(6), 294. https://doi.org/10.4082/kjfm.2015.36.6.294  

[6] Kanda, K., Tochihara, Y., & Ohnaka, T. (1999). Bathing before sleep in the young and in the elderly. European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology, 80(2), 71–75. https://doi.org/10.1007/s004210050560

[7] Muzet, A. (2007). Environmental noise, sleep and health. Sleep Medicine Reviews, 11(2), 135–142. https://doi.org/10.1016/j.smrv.2006.09.001  

[8] Matos, M., Gaspar, T., Tomé, G., & Paiva, T. (2016). Sleep variability and fatigue in adolescents: Associations with school-related features. International Journal of Psychology, 51(5), 323–331. https://doi.org/10.1002/ijop.12167

[9] Drake, C., Roehrs, T, Shambroom, J. & Roth, T. (2013). Caffeine effects on sleep taken 0, 3, or 6 hours before going to bed. Journal of Clinical Sleep Medicine, 9(11), 1195-1200. https://doi.org/10.5664/jcsm.3170

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
LifestylePowernap: dit is hoe je het perfecte dutje doet!

Een powernap kan ideaal zijn voor wat extra focus en energie. Maar hoe doe je eigenlijk het perfecte dutje? Lees hier de do’s en don’ts.

Joy van Haelen

May 22, 2024

LifestyleHoe blijf je wakker? 15 tips bij vermoeidheid

Op sommige dagen ben je nou eenmaal écht heel erg moe. Hoe blijf je wakker bij extreme vermoeidheid? Lees hier onze 15 tips.

Joy van Haelen

May 22, 2024

LifestyleDroge hoofdhuid: zó kom je ervan af

Een droge hoofdhuid kan voor vervelende klachten zorgen, zoals schilfertjes of jeuk. Ontdek hier hoe je ervan afkomt.

Joy van Haelen

May 16, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending