Gezondheid

Misselijk wakker worden: oorzaken & oplossingen

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
May 2, 2024
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Persoon wordt misselijk wakker

De ochtend – het moment van een frisse en fruitige start. Maar niet als je dag begint met ochtendmisselijkheid. Daarom gaan wij met je meekijken naar de mogelijke oorzaken van misselijk wakker worden. Natuurlijk helpen we je ook om het probleem weer op te lossen.

 

Oorzaken van misselijk wakker worden

Bij ochtendmisselijkheid denken we al snel aan zwangerschap. Maar dat is natuurlijk écht niet de enige mogelijke oorzaak. Misselijk wakker worden komt namelijk ook vaak door slechte slaap, lage bloedsuikerspiegel, te veel eten voor het slapengaan of stress.

Er zijn dus aardig wat mogelijke boosdoeners. We gaan even wat dieper in op al deze dingen. Zo kan je gemakkelijk bepalen waar bij jou het probleem in zit.

 

Slechte slaap

Je zou het misschien niet zo snel verwachten. Maar een slechte nachtrust kan dus de boosdoener zijn bij moe en misselijk wakker worden [1].

Als je te laat naar bed gaat, slaap je niet genoeg. Logisch dus dat je dan een slechte nachtrust hebt. Maar het kan ook zo zijn dat je wél op tijd onder de wol kruipt en alsnog niet goed slaapt. Bijvoorbeeld als je weinig diepe slaap hebt.

Hoor je tijdens het slapen veel geluiden of heb je last van licht van buiten? Dan gaat dat ten koste van je diepe slaap. En dan kan het dus zo zijn dat je de volgende dag misselijk wakker wordt.

Doosje Viteezy vitamines

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

Lage bloedsuikerspiegel

Tijdens het slapen eet je voor lange tijd niets. Dat kan ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel laag is als je wakker wordt. En je raadt het al: die lage bloedsuikerspiegel kan je misselijk maken [2].

Vooral als je vrij vroeg op de dag je laatste maaltijd eet kan je hier last van krijgen. Dan is je lichaam al snel door alle energie uit je voeding heen.   

 

Te veel eten in de avond

Niet alleen een tekort aan voeding kan zorgen voor ochtendmisselijkheid. Te veel eten kan hetzelfde effect hebben. En dan hebben we het met name over de maaltijden laat op de dag. 

Snacks in de avond horen voor veel mensen gewoon bij het ultieme ontspanmomentje. Maar als je vlak voor het slapen nog heel veel eet, kan het er dus wel voor zorgen dat je misselijk wakker wordt [3].

Ga je ’s nachts wel eens je bed uit om nog te snaaien? Dan is de kans al helemaal groot dat dit de oorzaak is van je probleem.

 

Stress

Stress. Wie heeft er tegenwoordig niet mee te maken? Hoewel een beetje spanning niet meer dan normaal is, is een hoop stress niet goed voor je. Het is dan ook één van de mogelijke oorzaken van je misselijke gevoel [4].

Misschien heb je al wel eens gemerkt dat je op een spannend moment geen eetlust had. Of zelfs een beetje misselijk werd. Maar als je chronisch gestrest bent, kan het er dus ook voor zorgen dat je zonder directe aanleiding last krijgt van dit gevoel. In de ochtend bijvoorbeeld.

Stress zorgt er trouwens ook voor dat je minder goed slaapt. En zoals we net al hebben uitgelegd kan dat je misselijkheid alleen maar versterken.

Persoon heeft stress

Tips tegen misselijkheid in de ochtend

Als het goed is heb je nu een idee waar je misselijkheid in de ochtend vandaan komt. Maar een belangrijkere vraag blijft natuurlijk: wat kan je er dan tegen doen?

Daar hebben wij een aantal handige tips voor. Zo kom je snel en eenvoudig van je ochtendmisselijkheid af.

 

Werk aan je slaapkwaliteit

Slecht slapen kan er dus voor zorgen dat je misselijk wakker wordt. Daarom is het belangrijk om aan je slaapkwaliteit te werken. Er zijn een hele hoop manieren om dit te doen.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat het helemaal donker en stil is op je slaapkamer. Lukt dit niet? Probeer dan eens te slapen met een slaapmasker en oordopjes. Dan slaap je gegarandeerd beter [5].

Probeer ook vlak voor het slapen niet meer op een scherm te turen. Het blauwe licht wat hiervan afkomt zorgt er namelijk voor dat je minder goed kan slapen [6]. Lees in plaats daarvan bijvoorbeeld een boek als je je bed inkruipt.

Ook zijn er een aantal natuurlijke kruiden die je nachtrust kunnen ondersteunen. Voorbeelden hiervan zijn passiebloem, valeriaan en citroenmelisse* [7,8,9]. Deze kruiden vind je terug in onze Sleep-Well formule.

 

Eet iets kleins in de ochtend

Een lage bloedsuikerspiegel kan er dus voor zorgen dat je je niet lekker voelt als je wakker wordt. Daar hebben we een hele simpele oplossing voor: eet iets in de ochtend.

We gaan je natuurlijk niet vertellen dat je een stevig ontbijt moet gaan eten als je al misselijk bent. Maar kies voor iets kleins en lichts. Een klein glaasje (plantaardige) melk zou bijvoorbeeld ook al wonderen kunnen doen.

Of kies voor een stukje fruit. Dat is fris van smaak en licht op de maag. Ideaal dus als je eigenlijk niet zo’n eetlust hebt.

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Persoon eet mandarijn in de ochtend

Eet niet te veel voor het slapengaan

Veel eten voor je naar bed gaat is niet zo goed voor je. Je slaapt er minder goed voor én hebt de kans dat je misselijk wakker wordt.

We weten dat het moeilijk is… Maar vermijd dus zo veel mogelijk de verleiding van late night snacks. Of probeer in ieder geval geen grote hoeveelheden te eten. Kruip bijvoorbeeld op de bank met een schaaltje nootjes in plaats van de hele zak. Dan is het veel makkelijker om je te beheersen.

 

Ontstress in de avond

Denk je dat stress de reden is dat je misselijk wakker wordt? Dan is het hoog tijd om daar wat aan te doen. Jep: we gaan ontstressen in de avond.

Dat kan je natuurlijk op een hele hoop verschillende manieren doen. Het is vooral belangrijk dat je een techniek kiest die werkt voor jou.

Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om ademhalingsoefeningen te doen of te mediteren voor het slapen. Maar ook als je een andere bezigheid hebt waar je relaxt van wordt is dat goed. ’s Avonds een blokje om lopen of even een half uurtje schilderen bijvoorbeeld.

Er bestaan ook natuurlijke kruiden die bijdragen aan ontspanning en weerstand tegen stress. Citroenmelisse draagt bij aan optimale ontspanning*. Rhodiola draagt bij aan een normale weerstand tegen stress*. Je vindt deze ingrediënten in onze Stress-Less formule.

 

Wat je moet weten over misselijk wakker worden

Misselijk wakker worden kan verschillende oorzaken hebben. Het kan komen door een slechte nachtrust, lage bloedsuikerspiegel, te veel eten in de avond of stress. Maar geen zorgen: er zijn ook genoeg manieren om er weer van af te komen.

Doe onze vitaminetest

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Bedree, H., Tran, S. T., Koven, M. L., Wershil, S. J., Fortunato, J. E., & Essner, B. S. (2023). Impact of sleep disturbance on fatigue, nausea, and pain: Mediating role of depressive symptoms among youth with disorders of gut-brain interaction. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 77(4), 468–473. https://doi.org/10.1097/mpg.0000000000003887 

[2] Yosef, T. (2021). Hypoglycemia among type 1 diabetes patients after insulin use in southwest Ethiopia. Frontiers in Endocrinology, 12. https://doi.org/10.3389/fendo.2021.684570 

[3] Scheer, F. A., Morris, C. J., & Shea, S. A. (2013). The internal circadian clock increases hunger and appetite in the evening independent of food intake and other behaviors. Obesity, 21(3), 421–423. https://doi.org/10.1002/oby.20351 

[4] Seiler, A., Von Känel, R., & Slavich, G. M. (2020). The psychobiology of bereavement and health: A conceptual review from the perspective of social signal transduction theory of depression. Frontiers in Psychiatry, 11. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2020.565239 

[5] Caddick, Z. A., Gregory, K. B., Arsintescu, L., & Flynn-Evans, E. E. (2018). A review of the environmental parameters necessary for an optimal sleep environment. Building and Environment, 132, 11–20. https://doi.org/10.1016/j.buildenv.2018.01.020 

[6] Ishizawa, M., Uchiumi, T., Takahata, M., Yamaki, M., & Sato, T. (2021). Effects of pre-bedtime blue-light exposure on ratio of deep sleep in healthy young men. Sleep Medicine, 84, 303–307. https://doi.org/10.1016/j.sleep.2021.05.046 

[7] Ngan, A., & Conduit, R. (2011). A double-blind, placebo-controlled investigation of the effects of Passiflora incarnata (passionflower) herbal tea on subjective sleep quality. Phytotherapy Research, 25(8), 1153–1159. https://doi.org/10.1002/ptr.3400 

[8] Oxman, A. D., Flottorp, S., Håvelsrud, K., Fretheim, A., Odgaard-Jensen, J., Austvoll-Dahlgren, A., Carling, C., Pallesen, S., & Bjorvatn, B. (2007). Atelevised, web-based randomised trial of an herbal remedy (valerian) for insomnia. PLoS One, 2(10), e1040. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0001040 

[9] Haybar, H., Javid, A. Z., Haghighizadeh, M. H.,Valizadeh, E., Mohaghegh, S. M., & Mohammadzadeh, A. (2018). The effects of Melissa officinalis supplementation on depression, anxiety, stress, and sleep disorder in patients with chronic stable angina. Clinical Nutrition ESPEN, 26, 47–52. https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2018.04.015 

 

Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 1 mei 2024.

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
GezondheidStofwisseling versnellen? 8 praktische tips

Wist je dat je gemakkelijk zelf je stofwisseling kan versnellen? Ontdek hier hoe je dat doet met onze 8 tips!

Joy van Haelen

June 28, 2024

GezondheidStress symptomen: 12 tekenen dat je gestrest bent

We hebben allemaal wel eens stress. Soms zelfs ongemerkt. Lees hier de meest voorkomende stress symptomen!

Joy van Haelen

May 22, 2024

GezondheidDit zijn de voor- en nadelen van een ijsbad nemen

Steeds meer mensen nemen een koud bad. Wat zijn nou de voor- en nadelen van een ijsbad? Lees alles wat je moet weten in deze blog.

Joy van Haelen

May 22, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending