Gembershots: heb jij al van de trend gehoord? Gember is misschien niet de eerste smaak waar je aan denkt als het over shotjes gaat. Toch is het drankje populair om zijn gezondheidsvoordelen. Wij zochten voor je uit of gembershots écht zo gezond zijn of dat dit eigenlijk een fabeltje is.
Wat zijn gembershots en waar dienen ze voor?
De naam zegt het al. Gembershots zijn drankjes gemaakt van gember. Meestal wordt dat gedaan door gemberwortels te persen of te raspen.
Misschien heb je de kleine flesjes al wel eens in de supermarkt zien staan, maar je kan het ook prima zelf maken. Voor de liefhebbers komen we daar later nog op terug.
Gembershots zijn dus bedoeld als gezonde toevoeging aan je dieet. Veel mensen starten dan ook hun dag met een flinke slok gember.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het nemen van een gembershot?
Laten we eens kijken waar die shots allemaal goed voor zouden zijn. Er worden een hele hoop mooie gezondheidsvoordelen beloofd, maar wat zegt de wetenschap er nou eigenlijk over?
Gember helpt tegen misselijkheid en heeft een ontstekingsremmende functie. Ook kan het helpen bij het herstellen van de spierkracht na krachttraining. Als laatste kan gember een oplossing zijn tegen menstruatiepijn.
Gember helpt tegen misselijkheid
Als eerste is het een goed idee om gember te nemen als je misselijk bent. De gemberwortel kan namelijk misselijkheid tegengaan, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap [1]. Ook voor mensen die wagenziek zijn kan gember echt een uitkomst zijn [2]. Verrassend, toch?
De ontstekingsremmende functie van gember
Een misschien nog bekender voordeel van gember is dat het ontstekingsremmend kan werken [3]. Daar wordt de wortel ook echt al eeuwenlang voor gebruikt.
Energy Bundel Meer dan 100.000 keer verkocht
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Gember voor de krachttraining
Ben je een actieve krachtsporter? Dan is gember ook wat voor jou. Het kan namelijk helpen bij het herstellen van spierkracht na krachttraining [4]. Neem de gember dan al wel voor je de sportschool induikt.
Gember tegen menstruatiepijn
Veel vrouwen hebben er last van: die vervelende krampen tijdens de menstruatie. Maar wat nou als we je vertellen dat gember hier misschien wel de oplossing voor kan bieden? Het blijkt menstruatiepijn namelijk te kunnen verlichten [5].
Wat je mogelijk ook hebt gehoord over gembershots... Hoeveel is daarvan waar?
Naast de gezondheidsvoordelen die we net hebben genoemd, worden er nog wel meer dingen gezegd over gembershots. We kijken ook gelijk even hoeveel hiervan waar is.
Gember en je spijsvertering: een oplossing voor maagklachten?
Misschien heb je ook wel eens gehoord dat gember dé oplossing is voor maagklachten.
Hoewel de wortel dus goed is om misselijkheid op te lossen, is er eigenlijk te weinig bewijs dat het ook andere spijsverteringsklachten oplost [6].
We sluiten natuurlijk niets uit, maar dit gezondheidsvoordeel is in ieder geval nog niet bewezen.
Zijn gembershots een wondermiddel of dus alleen een gezonde aanvulling?
Gembershots zijn helaas geen wondermiddel die al je klachten als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Neemt natuurlijk niet weg dat ze een gezonde aanvulling zijn op je dieet. Gezondheidsvoordelen genoeg in ieder geval.
Zitten er ook nadelen aan gembershots?
Hoewel gember dus hartstikke gezond voor je is, zitten er ook een paar kleine nadelen aan de shots. De eerste is voor sommigen misschien wel duidelijk. Als je geen fan bent van de smaak van gember, zal je een gembershot ook niet zo lekker vinden.
En daarmee komen we ook gelijk op het tweede probleem: de toegevoegde suikers aan kant-en-klare gembershots. Om de scherpe gembersmaak te verdoezelen, wordt aan veel gembershots zoetigheid toegevoegd.
Wil je onnodige suikers vermijden? Dan kan je je gembershots het beste zelf maken. En laten wij nou net een paar lekkere recepten voor je hebben.
Recepten voor degenen die het zelf willen proberen.
Laten we dan nu eens kijken naar een paar recepten om zelf gembershots te maken. Je kan hier natuurlijk lekker creatief in zijn. Hopelijk krijg je zo wat inspiratie.
Een veel gebruikt recept is lekker simpel: schil een sinaasappel en een citroen en doe deze in de blender. Voeg een in blokjes gesneden gemberwortel en wat water toe. Blenden maar! Vergeet niet om je gezonde mix even door een zeef te laten lopen voor het drinken om het vruchtvlees eruit te halen.
Voor de kokosliefhebbers hebben we nog een optie. Dan kan je een mixje maken met kokoswater, gember en geperste citroen. Deze gembershots zijn gezond én hebben een heerlijk zomers smaakje.
Energy Bundel
Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.
Sharon A.
Orthomoleculair therapeut
Remko K.
Cardioloog en onderzoeker
Referenties
[1] Bodagh, M. S., Maleki, I., & Hekmatdoost, A. (2018). Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. Food Science and Nutrition, 7(1), 96–108. https://doi.org/10.1002/fsn3.807
[2] Lien, H., Sun, W., Chen, Y., Kim, H., Hasler, W. L., & Owyang, C. (2003). Effects of ginger on motion sickness and gastric slow-wave dysrhythmias induced by circular vection. American Journal of Physiology-gastrointestinal and Liver Physiology, 284(3), G481–G489. https://doi.org/10.1152/ajpgi.00164.2002
[3] Grzanna, R., Lindmark, L., & Frondoza, C. G. (2005). Ginger—An herbal medicinal product with broad anti-inflammatory actions. Journal of Medicinal Food, 8(2), 125–132. https://doi.org/10.1089/jmf.2005.8.125
[4] Matsumura, M. D., Zavorsky, G. S., & Smoliga, J. M. (2015). The effects of pre-exercise ginger supplementation on muscle damage and delayed onset muscle soreness. Phytotherapy Research, 29(6), 887–893. https://doi.org/10.1002/ptr.5328
[5] Ozgoli, G., Goli, M., & Moattar, F. (2009). Comparison of effects of ginger, mefenamic acid, and ibuprofen on pain in women with primary dysmenorrhea. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 15(2), 129–132. https://doi.org/10.1089/acm.2008.0311
[6] Bodagh, M. S., Maleki, I., & Hekmatdoost, A. (2018). Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. Food Science and Nutrition, 7(1), 96–108. https://doi.org/10.1002/fsn3.807
Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Zou jij wel plantaardig willen eten maar weet je niet hoe je moet beginnen? Wij hebben 20 tips om te beginnen met plantaardig eten.
Joy van Haelen
May 22, 2024
Benieuwd naar de werking van Rhodiola rosea? In deze blog lees je alles wat je wil weten over dit natuurlijke kruid.
Joy van Haelen
May 8, 2024
Blauwe bessen worden steeds populairder. Maar zijn ze eigenlijk gezond? Wij zetten de gezondheidsvoordelen op een rijtje.
Joy van Haelen
April 30, 2024