Voeding

Wat doet L-theanine voor je gezondheid?

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
April 23, 2024
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Kop thee

Je hebt vast wel eens van L-theanine gehoord. Dat is een stofje wat van nature in thee zit. Misschien heb je je wel eens afgevraagd waarom je zo relaxt wordt van een kop thee. En ja hoor: dat komt dus door dit stofje. Benieuwd wat L-theanine nog meer voor je gezondheid doet? Wij vertellen je alles wat je wil weten in deze blog.

 

Wat is L-theanine?

Je hebt misschien al eens eerder van de naam gehoord. Het stofje L-theanine wordt namelijk steeds populairder door de voordelen wat het zou hebben. Maar wat is het nou eigenlijk?

L-theanine is een aminozuur wat in de bladeren van de theeplant zit. Daardoor komt het ook in je drankje terecht als je een kopje thee zet.

 

Waar zit L-theanine in?

Je vindt L-theanine dus in de theeplant. Maar dat betekent niet automatisch dat het in alle soorten thee zit. Veel soorten die je in de supermarkt vindt zijn namelijk niet gemaakt van deze plant – en eigenlijk zijn ze dus ook geen echte thee. Dit zijn trouwens ook gelijk de cafeïnevrije theesoorten.

Groene, zwarte en witte thee zijn gemaakt van de theeplant. Hier zit dus L-theanine in. In soorten zoals kruidenthee, bloementhee en pure fruitthee zit dit stofje niet.

 

De werking van L-theanine

Steeds meer mensen kiezen voor een kopje thee in plaats van koffie. En dat is niet voor niets! Het stofje L-theanine heeft namelijk een aantal voordelen.

Zo heeft thee een kalmerende werking en kan het je concentratie ondersteunen. Ook is L-theanine goed voor het slapen. We zullen je eens wat beter uitleggen hoe dit allemaal werkt.

Kop thee en Viteezy vitamines

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

Het kalmerende effect van L-theanine

De meeste theedrinkers zijn vast al bekend met dit effect. Een kop thee kan namelijk heerlijk ontspannend werken. Het is dan ook heerlijk om na een lange dag lekker op de bank te kruipen met je favoriete warme drankje.

Dat kalmerende effect krijg je niet alleen doordat je geniet van de smaak van je thee. Nee: dat komt dus ook door de L-theanine die erin zit.

Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat het drinken van een kop thee je helpt te ontspannen zonder dat je er rozig of slaperig van wordt [1].

 

L-theanine en concentratie

Dat kalmerende effect is nog niet alles. Thee is namelijk ook nog eens goed voor je concentratie. Dat komt doordat de combinatie van cafeïne en L-theanine je focus kan verbeteren [2].

Deze stofjes vind je allebei in zwarte, witte en groene thee. Genoeg reden om je dagelijkse kop koffie in de ochtend of middag eens te vervangen.

 

L-theanine voor het slapen

En dan is er nog iets waar L-theanine goed voor is. Het kan namelijk ook je slaapkwaliteit verbeteren. Maar, voordat je een kop thee drinkt voor het slapengaan… Zwarte, groene en witte thee bevatten ook cafeïne. En dat werkt die goede nachtrust juist weer tegen.

Wil je van de effecten van L-theanine genieten voor het slapengaan? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een cafeïnevrije groene thee [3].

Verder zijn er ook nog tal van andere kruiden die een goede nachtrust kunnen ondersteunen, zoals passiebloem en valeriaan* [4,5]. Deze natuurlijke stoffen vind je ook terug in onze Sleep-Well formule.

Persoon drinkt thee in bed

Heeft L-theanine ook bijwerkingen?

Die voordelen van L-theanine klinken natuurlijk erg goed. Maar heeft het dan ook nog bijwerkingen? In principe heeft L-theanine geen bewezen bijwerkingen. Er is alleen wel één ding waar je rekening mee moet houden als je grote hoeveelheden thee gaat drinken.

Je moet namelijk niet vergeten dat er dus ook cafeïne in thee zit. Te veel van dit stofje kan bijvoorbeeld zorgen voor hoofdpijn en rusteloosheid [6].

In een kop zwarte thee (125 ml) zit gemiddeld 30 mg cafeïne en in de groene variant 20 mg. Op een dag mag je in totaal maximaal 400 mg nemen. Zorg alleen wel dat je dit een beetje over de dag verdeelt om bijwerkingen te voorkomen.

 

Wat je dus moet weten over L-theanine

L-theanine is een stofje wat van nature in thee zit. Het stofje heeft een kalmerende werking en kan je slaapkwaliteit én concentratie verbeteren. Genoeg reden dus om eens wat vaker een lekker kopje thee te drinken!

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Doe onze vitaminetestBekijk ons groene thee extract

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Nobre, A. C., Rao, A., & Owen, G. (2008). L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. PubMed, 17(Suppl 1), 167–168. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18296328 

[2] Owen, G., Parnell, H., De Bruin, E. A., & Rycroft, J. A. (2008). The combined effects of L-theanine and caffeine on cognitive performance and mood. Nutritional Neuroscience, 11(4), 193–198. https://doi.org/10.1179/147683008x301513 

[3] Unno, K., Noda, S., Kawasaki, Y., Yamada, H., Morita, A., Iguchi, K., & Nakamura, Y. (2017). Reduced stress and improved sleep quality caused by green tea are associated with a reduced caffeine content. Nutrients, 9(7), 777. https://doi.org/10.3390/nu9070777 

[4] Oxman, A. D., Flottorp, S., Håvelsrud, K., Fretheim, A., Odgaard-Jensen, J., Austvoll-Dahlgren, A., Carling, C., Pallesen, S., & Bjorvatn, B. (2007). A televised, web-based randomised trial of an herbal remedy (valerian) for insomnia. PLOS One, 2(10), e1040. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0001040 

[5] Ngan, A., & Conduit, R. (2011). A double-blind, placebo-controlled investigation of the effects of Passiflora incarnata (passionflower) herbal tea on subjective sleep quality. Phytotherapy Research, 25(8), 1153–1159. https://doi.org/10.1002/ptr.3400 

[6] Jahrami, H., Al-Mutarid, M., Penson, P. E., Faris, M. E., Saif, Z., & Hammad, L. (2020). Intake of caffeine and its association with physical and mental health status among university students in Bahrain. Foods, 9(4), 473. https://doi.org/10.3390/foods9040473 

 

Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 19 april 2024. 

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
VoedingRhodiola rosea: dít is de werking!

Benieuwd naar de werking van Rhodiola rosea? In deze blog lees je alles wat je wil weten over dit natuurlijke kruid.

Joy van Haelen

May 8, 2024

VoedingZijn blauwe bessen gezond? Dit zijn de 6 voordelen!

Blauwe bessen worden steeds populairder. Maar zijn ze eigenlijk gezond? Wij zetten de gezondheidsvoordelen op een rijtje.

Joy van Haelen

April 30, 2024

VoedingWat doet L-theanine voor je gezondheid?

Je hebt vast wel eens van L-theanine gehoord. Maar wat is dat nou precies? En wat zijn de effecten? Ontdek het in deze blog!

Joy van Haelen

April 23, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending