Lifestyle

Gespleten nagels? Dit kan je ertegen doen!

Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
|
February 21, 2024
Joy van Haelen
Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Persoon met lange nagels houdt kopje vast

Je wil graag je nagels groeien, maar ze blijven steeds afbreken. Dat is super vervelend! Want hoe kunnen ze zo ooit lang worden? Wij gaan kijken naar de onderliggende oorzaak van je gespleten nagels. En dat is niet alles: we geven je ook een aantal handige tips mee om het te voorkomen.

 

De oorzaak van gespleten nagels

Oké, eerst even de oorzaak van je gespleten nagels. Want daar komt meer bij kijken dan je denkt. Het is namelijk niet zo dat ze alleen splijten als je ze vaak stoot of schraapt – al kan dat natuurlijk wel meespelen.

Gespleten nagels zijn vaak een gevolg van uitdroging [1]. Ook kan een verkeerde verzorging ze kwetsbaar maken [2]. Daarnaast kan een ongebalanceerd dieet zorgen voor broze nagels [3]. Als laatste spelen je hormonen een belangrijke rol [4]. Best wel wat dingen die meespelen dus.

Laten we eens wat dieper ingaan op al deze mogelijke oorzaken.

 

Uitdroging

Je weet vast wel dat het belangrijk is om je lichaam gehydrateerd te houden. Het bestaat namelijk niet voor niets voor 60% uit water. Vocht is niet alleen belangrijk voor je gezondheid en energieniveau. Het is ook belangrijk voor gezonde nagels [1].

Maar wat zorgt er dan voor dat ze uitdrogen? Dingen zoals je handen wassen met warm water, bijvoorbeeld. Als je vervolgens nooit een handcrème of olie gebruikt, is die uitdroging niet meer dan normaal.

 

Verkeerde verzorging

Ook een verkeerde verzorging van je nagels kan veel effect hebben [2]. Zo worden ze bijvoorbeeld niet zo vrolijk van agressieve producten zoals nagellakremovers met aceton.

Je nagels te lang in water laten weken kan ze ook zwak maken. Denk aan de momenten dat je in bad zit of de afwas doet. Daarmee bedoelen we natuurlijk niet dat je nooit meer kan zwemmen of afwassen. Maar zorg wel dat je op zulke momenten extra voorzichtig bent met je nagels.

Persoon is aan het afwassen, wat voor gespleten nagels kan zorgen

Energy Bundel     Meer dan 100.000 keer verkocht

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

€ 27,-
Bekijk nu
Vera
star star star star star
Ik was nooit zo trouw als het aankwam op het innemen van supplementen. Met Viteezy is dat anders. De persoonlijke vitamines, per dag verpakt hebben het voor mij makkelijker gemaakt om trouw alles in te nemen. En of het helpt, daar heb ik nu een eerlijk antwoord op. JA!

Welk supplement past bij mij?

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen jij nodig hebt.

Doe onze vitaminetest

Een ongebalanceerd dieet

Gezonde voeding is belangrijk. Je hoort het zo vaak. Dat is niet voor niets: je voeding speelt een grote rol in je gezondheid. En dus ook in de gezondheid van je nagels [3].

Het gaat er niet om dat je alleen maar moet leven op gezonde dingen. Genieten is ook goed voor je. Waar het wél om gaat, is de balans en variatie in je dieet.

Door gevarieerd te eten, krijg je alle nodige voedingsstoffen binnen. Zo is het goed om bij iedere maaltijd koolhydraten, vetten én eiwitten te eten.

Ook de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit kan natuurlijk niet ontbreken. Deze natuurlijke voedingsmiddelen zitten namelijk vol met die oh zo belangrijke vitaminen en mineralen waar je lichaam blij van wordt.

 

Je hormonen

Dit is iets waar je misschien minder invloed op hebt. Maar het kan wel zorgen voor kwetsbare nagels: je hormonen. En dan hebben we het vooral over momenten waarop je hormoonbalans verandert. Denk bijvoorbeeld aan de overgang.

Je hebt er waarschijnlijk nog nooit zo bij stilgestaan. Maar die verstoorde hormoonbalans zou dus ook best de boosdoener kunnen zijn.

 

Kan je een gescheurde nagel repareren?

Op deze vraag hebben we een kort antwoord: nee, je kan gespleten nagels niet herstellen. We know, niet het leukste antwoord. Je zal dus altijd kort moeten vijlen tot het punt waar het splijten stopt.

Juist daarom is het zo belangrijk om dat splijten te voorkomen. Voorkomen is natuurlijk sowieso beter dan genezen.

Persoon verzorgt nagels

Gespleten nagels voorkomen: 7 tips

Dus dan komen we nu eindelijk aan op het belangrijkste deel van de blog: de tips om het splijten van je nagels te voorkomen. Probeer vooral een combinatie van deze tips voor het beste resultaat.

 

1. Zorg ervoor dat je nagels niet uitdrogen

We hadden het eerder al over dat het uitdrogen van je nagels veel schade kan aanrichten. Daarom is het belangrijk om ze goed te blijven hydrateren. Dat geldt al helemaal als je vaak je handen wast of er veel mee in het water zit.

Er zijn verschillende manieren waarop je dat kan doen. Sowieso is je dagelijkse handcrème geen slecht idee. Maar je kan ook gebruik maken van olie voor je nagels. Hier kan je speciale oliën voor kopen, maar er zijn ook een aantal natuurlijke opties. Denk bijvoorbeeld aan jojoba- of kokosolie.

 

2. Neem afscheid van je nagelknipper

Jep, het wordt tijd om afscheid te nemen van je knipper. Vijlen is namelijk een veel betere optie. Met een vijl krijg je de randen van je nagels namelijk mooi vlak, waardoor je minder snel last krijgt van haaltjes. Ook kan knippen van zichzelf al schade aanrichten.

De beste optie is trouwens nog een glasvijl, omdat deze een veel fijnere structuur heeft. Een glasvijl is vaak wel iets duurder, maar gaat ook veel langer mee.

 

3. Vijl je nagels rond af

Ook de vorm van je nagels speelt een rol in hoe snel ze beschadigd raken. Het beste kan je zorgen dat ze geen scherpe hoekjes hebben om breken te voorkomen. Zorg er dus voor dat je de uiteinden rond of ovaal vijlt.

Vijl trouwens ook altijd in één richting en rag niet te ruw met je vijl heen en weer. Zo voorkom je extra onnodige beschadigingen.

Energy Bundel

Zeg dag tegen inkakkers. Met de Energy Bundel kan jij de wereld aan en is je middagdip verleden tijd. De meest krachtige ingrediënten uit de natuur zijn gebundeld in een dagelijkse samenstelling om jouw energieniveau op peil te houden.

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Persoon vijlt nagels om splijten tegen te gaan

4. Supplementen voor je nagels

Er zijn ook bepaalde stofjes die je kunnen helpen. Zink en seleen zijn bijvoorbeeld goed voor je nagels [5].

Je vindt zink in veel verschillende voedingsmiddelen. Vaak wel maar in kleine hoeveelheden trouwens. Voorbeelden van producten waar zink in zit zijn kaas, eieren, graanproducten en noten. Seleen zit ook in je voeding. Dat komt bijvoorbeeld voor in vis, paranoten en vlees.

Ook bestaan er natuurlijk supplementen die zink en seleen bevatten. Onze Hair & Nail Boost formule bijvoorbeeld. Deze formule is speciaal samengesteld uit vitamines en mineralen voor het behoud van glanzend haar en normale nagels.

 

5. Breng een nagelverharder aan

Misschien heb je er al wel eens van gehoord: nagelverharder. Eigenlijk is het gewoon een soort lak die je gebruikt om je nagels sterker te maken.

Hoewel dit bij de een wat beter werkt dan bij de ander, is het zeker het proberen waard. Zorg er wel voor dat je het ook consequent blijft doen. Over het algemeen wordt aanbevolen om het minimaal een maand lang te blijven gebruiken.

Viteezy vitamines op een schaaltje op de bank

6. Kies voor nagellakremover zonder aceton

We hadden het eerder al over die removers met aceton. Meestal zijn die niet de beste optie, omdat ze erg uitdrogend kunnen werken.

Dat betekent natuurlijk niet dat je je hele collectie aan leuke kleurtjes nagellak niet meer kan gebruiken. Er zijn namelijk ook nagellakremovers zonder aceton, die een stuk minder agressief zijn.

Je krijgt trouwens al helemaal bonuspunten als je na het verwijderen van je nagellak een dun laagje olie opsmeert. Breng dus niet gelijk een nieuwe laag lak aan, maar zorg eerst weer even voor wat extra hydratatie.  

 

7. Eet een gevarieerd dieet

We gaan het toch nog een keer zeggen: zorg ervoor dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Daar geniet je hele lichaam ook nog eens van mee. Om alle stofjes binnen te krijgen die je lijf nodig heeft, is het belangrijk om gebalanceerd en gevarieerd te eten.

Probeer dus eens dat nieuwe gerecht uit. Of koop dat gekke fruit waar je iedere keer voorbijloopt in de supermarkt. Het is hartstikke goed voor je om regelmatig verschillende dingen te eten. En dat houdt het ook nog eens leuk voor jezelf. Wie weet vind je wel een nieuwe favoriet!

 

Wat je dus moet weten over gespleten nagels

Broze nagels kunnen dus verschillende oorzaken hebben. Vaak komt het door uitdroging, verkeerde verzorging, een ongebalanceerd dieet of je hormonen. Gelukkig zijn er ook verschillende manieren om gespleten nagels te voorkomen. Zo kan je ze dus tóch een keer lang laten groeien.

Met de tips uit deze blog weet je hoe je dit het beste kan aanpakken. Probeer er eens een paar en je zal zeker resultaat zien.

Doe onze vitaminetestBekijk onze Hair & Nail Boost

Advies op maat

De vitaminetest is ontwikkeld in medewerking met de volgende experts.

Doe de vitaminetest
Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Sharon A.

Orthomoleculair therapeut

Remko K.

Cardioloog en onderzoeker

Referenties

[1] Szlauer‐Stefańska, A., Kamińska‐Winciorek, G., & Giebel, S. (2018). Onychoscopy of non‐infectious nail abnormalities in patients after allogeneic haematopoietic stem cell transplantation. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 33(4), 637–642. https://doi.org/10.1111/jdv.15357

[2] Chao, S., & Lee, J. (2002). Brittle nails and dyspareunia as first clues to recurrences of malignant glucagonoma. British Journal of Dermatology, 146(6), 1071–1074. https://doi.org/10.1046/j.1365-2133.2002.04673.x

[3] Ekiz, Ö., Çelik, E., Balta, İ., Şen, B. B., Rifaioğlu, E. N., Demir, M., Ekız, F., Başar, Ö., & Yüksel, O. (2016). Nail changes in patients with inflammatory bowel diseases. Turkish Journal of Medical Sciences, 46, 495–500. https://doi.org/10.3906/sag-1502-139

[4] Baran, R., & Schoon, D. (2004). Nail fragility syndrome and its treatment. Journal of Cosmetic Dermatology, 3(3), 131–137. https://doi.org/10.1111/j.1473-2130.2004.00076.x

[5] Ambooken, B., Binitha, M., & Sarita, S. (2013). Zinc deficiency associated with hypothyroidism: an overlooked cause of severe alopecia. International Journal of Trichology, 5(1), 40. https://doi.org/10.4103/0974-7753.114714

 

Bovenstaande bronnen zijn geraadpleegd op 20 februari 2024.

Joy van Haelen
BSc Communicatiewetenschap
Lees meer over Joy
Lees meer over Joy

Joy is na het afronden van haar bachelor Communicatiewetenschap begonnen als blogger bij Viteezy. Via de blogs probeert ze haar grote interesse in vitamines, voeding en gezondheid met mensen te delen. De informatie uit haar blogs is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen

Dit artikel is geschreven door Joy van Haelen
Lees meer over Joy
Ontdek alle artikelen
Ook interessant:
LifestylePowernap: dit is hoe je het perfecte dutje doet!

Een powernap kan ideaal zijn voor wat extra focus en energie. Maar hoe doe je eigenlijk het perfecte dutje? Lees hier de do’s en don’ts.

Joy van Haelen

May 22, 2024

LifestyleHoe blijf je wakker? 15 tips bij vermoeidheid

Op sommige dagen ben je nou eenmaal écht heel erg moe. Hoe blijf je wakker bij extreme vermoeidheid? Lees hier onze 15 tips.

Joy van Haelen

May 22, 2024

LifestyleDroge hoofdhuid: zó kom je ervan af

Een droge hoofdhuid kan voor vervelende klachten zorgen, zoals schilfertjes of jeuk. Ontdek hier hoe je ervan afkomt.

Joy van Haelen

May 16, 2024

© Viteezy 2024 - Alle rechten voorbehouden
Start TEST
Uitverkoop risico: hoog
 | Gratis verzending